Auto mi žerie pri stovke 6l a pri 150-ke 12l a pri 200 više 20l.
Je to normálne, že je taká spotreba?
Prečo má vysokú spotrebu ?
A dalsia vec. Vnutorne straty motora pocitame kam ? Lebo vykon motora na vystupe z klukoveho hriadela nie je identicky s vykonom spalovacieho procesu....to vsetko su brutalne straty, samozrejme nevyhnutne, lebo qni jedno lozisko nie je typu perpetuum mobile. Realne ste mali niekto diferak v ruke a skusili ste rucne otocit prirubou ? Kladie az prekvapujuci odpor.
Going, lenze vystup z prevodovky nie vykon na kolesach...... to este stale nie je cely stratovy vykon. Co tak kardan ? Ten prenasa vyk9n bezstratovo ? Asi nie, vsak ? A rozvodovka ? To je dalsia mala prevodovka ? Naboje v kolesach ? Tam vsade su loziska a uchytenia a prevody...... a samozrejme so svojimi vyrobnymi toleranciami, ktore zvysuju straty.
0v4cka
Výkon na vstupe: Pvst a výstupe: Pvys prevodovky nie je rovnaký
pretože z rozdielu týchto výkonov vypočítame stratový výkon: Pstr .
Príklad:
Pvst = 100kW
Pvys =?
Pstr = ?
U = 98% : 100 = 0,98 (napr. na 4 pr. st.)
Pstr = (1 - U) x Pvst = (1 - 0,98) x 100 = 2kW
Pvys = Pvst - Pstr = 100 - 2 = 98kW
Na účinnosť prevodovky:U má okrem trenia mechanických častí a vírenia oleja výrazný vplyv aj teplota prevodového oleja.
Napríklad pri teplotách prevodového oleja -20C, môže klesnúť z 0,98 až na 0,90 (podľa použitého oleja). Preborník bol v tomto starý Ce olej, ktorý bol za studena/mrazu hustý skoro ako med.
Napríklad pri 4 pr. st. býva prevodový pomer 1,00 a výkon sa prenáša v prevodovke spojením hriadeľov cez zubovú spojku (prenos výkonu bez ozubených kolies tzv. "priamy prevod/záber"). Preto pri tejto konštrukcii prevodoviek býva pri zar. 4 pr. st. najvyššia účinnosť prevodovky.
pppccc
súhlas. Vždy som mal pocit, že jazdím pod otáčkami keď som radil podľa toho. To je tak odporúčanie ktoré súhlasi z jazdou na rovine pri ustálenej rýchlosti.
Ano, presne to som mal na mysli. Hodis rychlost a pri cca 2000 otackach ti ukaze , ze hod vyssiu. Nezaujima ho, ci ides prave do kopca, alebo dole kopcom, alebo trcis v zapche, alebo chces ist v meste 50-tkou a nepodtacat motor. Nezaujima ho to len chce aby si hodil viac. Ale to je aj problem automatickych prevodoviek, ze zbytocne hadzu nepotrebne rychlosti a zvysuju spotrebu.
pppccc
asistent radenia, myslíš pri manuálnej prevodovke, ktorý ukazuje na prístrojovej doske rýchlostné stupne aké máš radiť resp. máš zaradiť?
PROSO,
upozornovac na unavu je salka kavy, ktora sa ti rozsvieti po prejdeni urciteho mnozstva km od nastartovania a potom ta stale otravuje, lebo nevie vypnut. Keby ludia pili kavu podla upozornovaca, tak by ani nejazdili a vsetci by mali abnormalne vysoky krvny tlak.
podobne je to aj s asistentom radenia, ktory nezohladnuje zatazenie motora, len jeho otacky a tych je vacsina.
Defcon
pravda je.
ja som mal na mysli dvanásť ročné auto a terajšie systémy fungujú ako píšeš. Zaspal som dobu. Dnes je na všetko (1-3doplnky) jedna riadiaca jednotka a opakujúce odchýlky sa signalizujú vodičkovi.
V aute môže byť aj 40 RJ podľa výbavy auta.
Proso, never tomu. Vsetko v autach sa robi na 3-5 rocnu zivotnost pri istom najazde kilometrov. Vsetko riadi a kontroluje palubny pocitac a ten ked zisti odchylku vo funkcii nejakeho systemu, tak ti to oznami a rozsvieti nejaku kontrolku.....
Prec su tie casy, ked sa robilo na zivotnost. Este tak 10-15 rokov dozadu to bolo s kvalitou ok, teraz ti po 200.000 a 4 rokoch prevadzky odide aj samolepka s predpisanym hustenim pneu, co ju mas na dekli nadrze.
pppccc
upozorňovač na únavu má možno dvojité el. istenie aby aj so starnutím a vekom nehaproval.