Auto mi žerie pri stovke 6l a pri 150-ke 12l a pri 200 više 20l.
Je to normálne, že je taká spotreba?
Prečo má vysokú spotrebu ?
Defcon,
piest sa pohybuje vo valci (piestny kruzok na olejovej vrstve steny valca) hore-dole pri maximalnej rychlosti aj 7000-8000, u niektorych aut aj 12000 a viac krat za minutu!!! Skus tak rychlo pohybovat rukou vo vode a uvidis, ake je to tazke. A voda ma mensiu viskozitu , ako olej.
To sa riesi suchou klukovou vanou.
Nejedna sa o odpor oleja v obehu motora, ale o odpor pri mazani valcov. Skus ist ustalenych 40km/h na jednotke a 40lm/h na trojke. Uvidis ten rozdiel.
GOING,
nic sa nedeje. Tie ostatne odpory su tam viac-menej zahrnute (ak teda predpokladame, ze v 200km/h netaha prives). Tento je ale velmi vyznamny a automobilky a vyrobcovia olejov sa tym zaoberaju roky, ako ho znizit. Moze tvorit az do 1/3!!! straty vykonu. Oproti tomu je aj zapnuta klima zanedbatelna strata.
pppccc
Je rozdiel či je olej studený alebo zohriaty a čím mám motorový olej
0W-30 alebo 10W - 60 a to je enormný rozdiel v ich odpore pri cirkulácii. Rovnako nebolo uvažované z cirkuláciou chl. kvapaliny,
indukčného odporu alternátora, klímy, prevod. oleja a pod..
Bol som si toho vedomí. V rovnici rovnováhy síl na kolesách som zámerne pre jednoduchosť neuviedol ešte viac vonkajších odporov/faktorov: odpor vzduchu z vírenia kolies, odpor z ťahania prívesu, odpor zo stúpania prípadne klesania a iné lebo niektorí majú z tých vzorcov kockatú hlavu tak som použil aspoň skrátené minimum.
Rovnica rovnováhy síl na kolesách nebola cieľom, bola písaná iba kvôli ľahšiemu objasneniu témy aké VONKAJŚIE jazdné odpory z časti pôsobia na vozidlo vrátane najväčšieho ktorým je odpor vzduchu.
Cieľom zakladateľa témy bolo objasniť príčinu spotreby paliva.
Bože mať také problémy kolko žere auto. No tak sa daju peniaze do nafty/benzinu vzdy je to dobre vyuziité nedavas ich do cigariet alebo drog. Alebo chod busom ci bicyklom alebo nejazdi a maš to.
GOING,
v tom vzorci chyba este odpor sposobeny dynamickou viskozitou oleja v motore pri vysokych otackach motora, co tiez nie je zanedbatelna polozka.
Ak som to spravne pochopil, tak si v cieli aj 4x rychlejsie ? Bo s vacsou rychlostou aj plynie cas pomalsie. Ci tak nejako to hovori kvantova teoria.....
PROSO
dobre pochopené. Štvornásobná kinetická energia vozidla pri dvojnásobnej rýchlosti má vplyv s rovnakým násobkom na:
4 x vyšší odpor vzduchu
4 x vyššiu spotrebu paliva
4 x vyššiu brzdnú dráhu
Jednoduché.
Defcon
niekto vie dobre krútiť volantom a pedálovať a niekto zasa dobre počítať.