Auto mi žerie pri stovke 6l a pri 150-ke 12l a pri 200 više 20l.
Je to normálne, že je taká spotreba?
Prečo má vysokú spotrebu ?
0v4cka
ĎAKUJEM za upozornenie. Máš pravdu.
Spotreba paliva nestúpa z druhou mocninou.
Rozdiel je, či ide o 1,6, 2, 3, 4l zdvihový objem motora teda z rôznou mernou spotrebou paliva čo v zadaní témy chýbalo.
Riešil som viac výpočtov tak som to skopčil z nečistopisného súboru omylom.
V minulosti sme robili merania na brzdovej valcovej stolici a simulovali sme rýchlosti jazdy a cez brzdenie valcov sme pridávali / simulovali vypočítanú silu odpor vzduchu pri rôznych simulovaných rýchlostiach vozidla a sledovali sme spotrebu bez a so zaradenou silou prislúchajúcou odporu vzduchu a tiež sledovali rozdiel v spotrebe paliva.
Pamätám sa, že pri dvojnásobnej obvodovej rýchlosti hnacích kolies stúpla hodnota spotreby paliva pri zaradení sily odporu vzduchu o niečo viac ako 2x, teda cca. 2-2,5 násobne podľa zdvihového objemu motora meraného vozidla.
Omyl nebol spôsobený vedome ale nedopatrením (kopírovaním). Aspoň niekto ma kontroluje.
Dík. Si veľmi šikovný.
Pppccc, nemyslel si nahodou 4-takt ? A napisal si 4-valec.
Ale to je aj tak jedno, lebo otacky a pocet zdvihov piestu su vzdy rovnake, bez ohladu na to kolko pracovnych cyklov ten piest spravi. Ked mas 2-takt s otackami 10.000/min, a 4-takt s otackami 10.000/min, tak piesty v obidvoch pripadoch vykonaju 10.000x za minutu cyklus hore-dole. Rozdiel je v pocte pracovnych cyklov. 2-takt ich ma 10.000 a 4-takt ich ma 5.000.
Mimochodom, tieto straty maju svoj exaktny nazov : vnutorne trenie.
išlo mi o to prečo spotreba s rýchlosťou tak stúpa.
Odpor vzduch zvyšuje spotrebu paliva, to je pre mňa dôležitý fakt. Nezaujíma ma či je presne 2
alebo 4 násobne vyššia čo napadol 0v4cka .
Dík going ako šoférkovi mi to stačí.
nebolo by vhodné riešiť to so servisom?
takisto to za normálnych okolnostiach s kinetickou energiou nemá nič spoločné. zakladateľ nespomenul aké má auto. čo je dosť dôležitý údaj
going douc sa to. s tym vysvetlenim by si letel/a zo skusky. 4 násobna sila odporu pri dvojnásobnej rychlosti neznamená štvornásobnu spotrebu ani náhodou.
už počujem ten krik skusajuceho.
h´Heh no niektorym autam sportovejsia jazda proste neporsieva a hned sa to na spotrebe objavi. My to mame tiez tak, ked jazdim na aute ja, tk erie ako tak v norme, no akonahle si sadne za volant priatel, tak aj spotreba stupne
Jeden piest urobi na jednu otacku motora v 4-valci len polovicu cyklov
Ano, znizuje trenie, lebo bez oleja by to trenie bolo este ovela vacsie-za par minut by sa zadrel motor. Olej ma este aj tu funkciu , ze chladi vnutro valca.
Hm, na to je tam ten olej, aby to nemalo velke trenie. A samozrejmostou su rozne povrchove upravy valca, alebo vlozky.
Nechapem preco 4valce akoze 2x menej. Otacky 4valca su teoreticky identicke so 6valcom, prip 8valcom. Teraz som to fest zjednodusil, lebo samozrejme zalezi ako je tenktory motor konstruovany, isto bude 4valec v zavodnej motorke tocit ovela viac ako 4valec v traktore. -))) niekolkonasobne. A 4valec v aute niekolkonasobne viac ako 6valec v nakladaku. A tusim 4valce honda v ere turbomotorov v f1 tocili okolo 18.000.
Netusim ako su na tom koncernove 3valce. O nich viem len to, ze cosi tocia, ale len chvilu, potom sa rozsypu.
Teda u 4-valca je to 2x menej, ale aj tak je to velmi vela.