Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede

Príspevok v téme: Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede
Veronika86

Vela manzelskych parov to pozna. Pridu do veku okolo 30-tky a od svojej rodiny,blizkych,alebo znamych pocuvaju len tieto otazky: ´´Cakate uz dieta?´´ ´´Kedy budete mat deti?´´

Kym som mala okolo 20 rokov,tak som ako mnohe hovorila,ze ja nad detmi nerozmyslam, a ze mam na to cas. Ked je ale na krku pomaly 30-ka,tak som aj ja nutena nad touto temou vazne rozmyslat. Nie ze by zacali tykat biologicke hodinky,ale z toho dovodu,ze je lepsie mat dieta trosku skor a nie az keby som mala mat 35.Tak musim teraz uvazovat nad tym ci ano alebo nie.

Uprimne,nikdy som netuzila a doteraz netuzim po detoch a ani moj manzel.Momentalne sa o tejto teme rozpravame len kvoli natlaku nasej rodiny, ktora to od nas ´´ocakava´´.

Tuto temu by som chcela spustit,aby som pocula rozumny nazor tych,ktori uz deti maju, lebo mam pocit,ze nikto mi na urcitu otazku osobne nebude chciet velmi odpovedat.

Mam uzasne manzelstvo a nasla som lasku svojho zivota. Sme spolu uz takmer 10 rokov a neprekaza nam byt spolu 24 hodin denne spolu. Mame radi zvierata,v okoli mame dobrych kamaratov. Nemame strach zostat az do konca zivota spolu samy a vieme,ze si nikdy nepolezieme na nervy.

Takze moja otazka: Uprimne mi povedzte na co by sme mali mat deti?

Ked niektora velmi odvazna zena je schopna vyslovit slova,ze nechce mat deti,tak dostane milion otazok a ocakava sa od nej odpoved,ze preco ich nechce.
Ja by som ale chcela vediet odpoved od tych ostatnych,ze na co by mala chciet mat dieta....

Odpovede typu ´´najst zmysel zivota´´ mi dviha zaludok....keby dovtedy nemala zmysel zivota,tak by to znamenalo,ze nelubi svojho muza,rodicov,kamaratov a ze ani nema dovod rano vstat z postele...to by sa hned mohla hodit pod vlak. Odpovede tohoto typu si teda prosim odpustite.
Takisto je odpoved ´´aby sa mal v starobe o vas kto postarat´´ je vrcholne egoisticka a chora.

Naozaj by som rada dostala par rozumnych odpovedi,nad ktorymi sa da zamysliet.....ze preco ste vy osobne chceli mat deti alebo preco vseobecne je dobre mat deti.

Pre mna znamena dieta ´´zahodenie mojho vlastneho zivota bokom´´ a zit len pren. Pride mi to krute...ako keby moj zivot nemal mat zmysel a musim len odrodit a starat sa uz len o to dieta. Nase manzelstvo,ktore je neskutocne stastne ako keby bolo nepodstatne ak bude bezdetne.Pritom by sme dieta momentalne brali skor ako pritaz.

Hlupe a primitivne odpovede budem ignorovat,tak sa ani nesnazte. Tak by som rada pocula aspon par rozumnych....mozno zdiela niekto podobne pocity.

anjelik *

Úplne najtriviálnejším dôvodom, prečo máme mať deti, je naučiť sa nesebeckosti, obetavosti, nezištnosti, láskavosti a láske. Keď sa postupne učíš potlačiť svoje vlastné potreby, túžby, lenivosť, sebectvo a otvoríš sa bez požiadavok a nárokov inej bytosti a snažíš sa s ňou podeliť o to, čo sama vieš, čo si sama pochopila a odovzdávaš to ďalej. Vývoj sa tomu vraví. Vesmír vždy funguje ako model čísla 3 ..matka, otec, dieťa. Dieťa funguje aj ako to, čo tlmí napätie medzi dvomi. Tým tretím vo vzťahu môže byť samozrejme aj psík alebo mačka. :o)
Dieťa sa nerodí náhodne..je to niekto, kto ti je podobný a blízky, preto sa práve ty staneš jeho matkou a poskytneš mu na nejakú dobu svoje vlastné telo a vlastnú krv, aby si mu vytvorila telo a dala šancu sa v tomto svete zrodiť. Ty budeš tou, čo mu tento svet ukáže, čo ho naučí tu žiť..presne tak, ako to pre teba urobila tvoja mama.
Toto sú rozumové dúvody. prečo mať deti. .Ak by si verila na inkarnáciu, tak by si to brala tak, že si vlastne vychovávaš svojich budúcich blízkych. :o))

Defcon

Pre tych co bluznia o adopcii : vase nadsenie rychlo upadne ked zistite, ze deti na adopciu su vyhradne male cigancata, prip miesanci. Nic take ako biele dieta, ktoremu zahynuli rodicia pri havarke neexistuje.
A rod nepusti, mozete sa snazit akokolvek, dieta je hlupe a zakladku skonci v najlepsom pripade ako neprepadajuci stvorkar. Videl som to vo vlastnom okoli. Chalan spociatku roztomily biely chlapcek bol odrazu vyhuknuty hlupy miesanec ,ktory aby absolvoval zakladku bez prepadnutia vyzadoval denne doucovanie. -(

Apokryft

Čím je človek starší je rozumnejši,uvedomelejší ,možno aj opatrnejší.(nie každý)Ja keď som mal dvadsať a dvojročný vážny vzťah neviem či som bol dostatočne opatrný ,alebo uvedomelý ale chcel som mať deti .Keď by som mal tridsať určite by som bol múdrejší aj rozvážnejší možno aj opatrný na toľko ,že deti by som možno ani nemal.Ale vtedy sme chceli byť spolu stále a nerozlučne.Neboli také možnosti že bývame si spolu a tak.Okolo nás bolo veľa neprajníkov že ešte ste mladý užívajte si neviažte sa.Ano teraz to isté hovorím deťom.Staršia je osamostatnená od dvadsiatky už štyri roky .Po kom to asi má?Rýchlo veľmi rýchlo dospela dozrela.......Mladšia študuje tiež bude mať asi tolko kolko mala manželka ked sme mali prvé dieťa.Strašné volačo!Veď to sú ešte detičky Rozumné ano ale deti.Keď má človek tridsať je už dostatočne vyzretý( niekto)Keď sa obzrieš dozadu povieš si ako som to zvládol je to vôbec možné?(rodičia boli ešte relativne mladý ale pomáhať nam akosi nechceli)To sa ešte miernim nechcem ich ohovárať.Neľutujem ani jeden den ".Dali sme to"Mi sme začali život dospelosti šprintom !Teraz len tak poklusávame jeden pri druhom.Premňa to bolo lepšie takto ako naopak.V tridsiatke by som mal zázemie hrdosť možno aj karieru prestíž ťažšie sa ohne chrbát a ide ďalej .Ano bolo to veľmi ťažké a čudujem sa ako sme to mohli zvládnuť .Život beriem tak že keď si človek niekde zľavý _ život mu naloží na druhej strane.Proste aj ten kto deti nemá to môže mať ťažké a keď sa lopotím tak nech to je aspon pre niekoho.Pre manželku pre moje deti ,ktoré nadovšetko milujem.Dal by som každej jednu obličku a manželke srdce bez rozmýšlania.Toto je ale len preto lebo ich poznám ,lebo som bol s nimi ked boli choré.Dal som im jesť keď boli malé.Pohladkal som keď boli smutné.Teraz keď zavolajú oci potrebujem prezuť gumy (na aute)alebo niečo som tu pre nich a nechcem aby išli za niekim iným chcem aby požiadali mňa a ja to urobím.Ja milujem pocit keď môžem pre niekoho niečo urobiť!Haló mami máme niečo navarené.?Ocino varil.........super prídem sa najesť.Tak toto milujem a robím to rád.Mám rád svoje deti nie preto aké sú,ale kým sú _ sú mojimi.psJa som to mal ľahké pozrel som na manželku vtedy ešte frajerku a povedal som si s tebou chcem mať deti ona že ja sa s tebou nebojím ničoho!......A ja sa snažím ju nesklamať.

Miga

Defcon, pokial dobre vidim, tema nie je o Moireal ale o Veronike a jej otazke...K teme Veronika - mat deti nie je zaruka, ze sa o teba postaraju, ci nebodaj ta budu navstevovat. Kopec starych ludi ma deti a nenavstevuju ich. Pritom tie detiska mohli byt aj dobre vychovane, mohli byt k tomu vedene. Ale uz vidim ako dospele deti s vlastnymi detami na krku, cestuju pravidelne za rodicmi, ked maju dostatok starosti. Ved to sama poznam, vedena som bola myslim spravne, ale s dvomi polopubertakmi na krku a platom aky mame doma si nemozem dovolit chodit hore dole za nasimi. Moj zivot mal zmysel aj pred porodom, takze tym, ze som porodila ma neosvietilo a neprisla som zrazu k zmyslu zivota. Bludiaci a tapajuci clovek, co dostuduje skolu, nema ziadne vacsie ambicie len si najst robotu, vydat sa, ozenit, urobit si deti, ano, pre takeho to je zmysel zivota. Lebo nema v tom zivote nic viac. Zaluby ako sedenie v nedelu pri telke a urobit si dve kolecka okolo domu, ci zveladovat pred zahradku, pre mna nie su zaluby. Jedine pozitivum na materstve je, ze sa priamo podielas na formovani novej osobnosti. Bavilo ma to dovtedy, dokym deti nezacali mat vlastny rozum :D Vsetko vedia lepsie a vedia sa o seba postarat (toaletak sa u nas "mnozi" na vecku sam, mlieko sa same vyrobi v chladnicke, spravaju sa ako keby ho nikto nekupoval). Co tym chcem povedat je to, ze deti som viedla najlepsie ako som vedela. Ale od isteho veku sa z nich stavaju osoby s vlastnym rozumom a nazorom. A ocakavat, ze sa o mna postaraju, ci nebodaj ma na stare kolena doopatruju, je smiesne. Materstvo mi dalo vela zazitkov s detmi, ale keby som mala ist do toho znova, rozhodnem sa inak. Tehotenstvo bola katarstrofa, grcajuca katastrofa. Porod opisovat nejdem, este by ste vyvratili vsetko co ste zjedli. Prebdene noci su sice rokmi uz menej bolestive, ale ze sa zena v tomto obdobi zmeni na zombika, to nevadi, ved je to stroj, co tam po tom, ze funguje nonstop pri tom decku. Ak sa raz rozhodnes mat deti, nemysli len na tu krasnu stranku. Uvedom si, co ta caka. A ci to chces. Ja by som s ohladom na vlastne zdravie uz nesla do toho. Mozno do jedneho dietata alebo do adopcie starsieho dietata. Milujem svoje deti, ale zdravie, ktore som pri nich stratila bola velka dan. Lebo uz som ako zena dosluzila...ak chapes ako to myslim. Tito dvaja ma uz nebudu coskoro potrebovat tak ako doteraz a teraz co? Zmysel zivota som stratila? Nie nestratila, lebo som ho mala davno pred tym. Ale uz nemozem robit veci, co kedysi. Lebo uz nemam zdravie

nevesta7

A z rodiny si podľa mna netreba robiť nič, ignorovať, lebo ked sme neboli zobratí, počúvali sme len, že kedy sa zoberieme, teraz nemáme dieťa, tak počúvame kedy bude dieťa, ked bude jedno, budeme počúvať kedy bude druhé...a do zblbnutia si myslím...Proste niektorí ľudia majú asi taký nudný vlastný život, že sa musia zaoberať životmi druhých a baví ich to...:-)

nevesta7

No veru poznáme to aj my, tiež máme pekne po 30-ke a žiadne dieťa. Cudzie deti mi idú na nervy a seba nepovažujem za "materinský typ".
Tak isto počúvam- počúvala som z každej strany, že kedy, lebo švagrovci mali hádam v 20-ke deti, ich vec, ale nejako som to začala ignorovať a aj dotazy prestali, asi sa už zmierujú s najhorším.
Momentálne by som však povedala, že dieťaťu sa nebránime, ak nám bude dopriate a prečo? konečne som to začala tak cítiť, ale nebolo by na príťaž, skôr parťák do nášho skvelého rozbehnutého života.
Tiež nesúhlasím s hláškami: už máme vek, bolo by treba, doopatrovať...a je to každého vec, či a kedy...takže nenechajte sa dotlačiť do ničoho, je to na Vás...Taktiež sa odmietam zamýšlať nad tým, že som "už stará", v 20-ke som bola ešte sama dieťa, nevedela by som si predstaviť to dieťa mať, takže som spokojná s tým ako to je...užívajte život a čo má prísť- príde...;-)

Moireal

Zaujimave ze tu zeny stale tlacia do deciek iba chlapi. Zeby preto ze oni nemusia trpiet od zaciatku do konca od jeho splodenia az do jeho dospelosti a nemusia tu byt prenho 24h denne?

A co teraz akoze? To pojdu bezdetne zeny do pekla? Nech sa kazdy rozhodne podla seba a prestante uz s tou diktaturou.

Vam sa tiez nekaze aby ste boli vysportovani miliardari. Od vas sa vlastne neocakava nic.

Ak to ludia v starobe olutuju, bude to ich problem a reci typu "ja som ti to hovoril" im beztak nepomozu, iba ak by ste si chceli rypnut, co je vlastne vase hobby,

Defcon

Ja viem, ze sa dieta nemusi vydarit, poznam to osobne. Moj brat nasiel zalubenie v alkohole a nikdy som nemyslel, ze alkohol cloveku dokaze az tak vycistit hlavu od rozumu. -((((
Vlani sme ho pochovali. Vo veku 49 rokov.
Preto je lepsie mat 2-3 deti. Clovek v starobe uz nema hobby, ma vela volneho casu a bez pribuzenstva je potom zivot o hovne. A nemyslite si, ze vas v starobe bude navstevovat nejake vzdialene pribuzenstvo. Sa vykaslu.
Co sa tyka zmyslu zivota v tom, ze budete pomahat cudzim ludom v nejakom druhu nudze - ti su presne ti , co nemaju deti a su odkazani na pomoc cudzich - mozno sa niekto zlutuje a pomoze a mozno ten bezdetny zdechne ako pes pri plote......a nik po nom ani nestekne.