Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede

Príspevok v téme: Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede
Veronika86

Vela manzelskych parov to pozna. Pridu do veku okolo 30-tky a od svojej rodiny,blizkych,alebo znamych pocuvaju len tieto otazky: ´´Cakate uz dieta?´´ ´´Kedy budete mat deti?´´

Kym som mala okolo 20 rokov,tak som ako mnohe hovorila,ze ja nad detmi nerozmyslam, a ze mam na to cas. Ked je ale na krku pomaly 30-ka,tak som aj ja nutena nad touto temou vazne rozmyslat. Nie ze by zacali tykat biologicke hodinky,ale z toho dovodu,ze je lepsie mat dieta trosku skor a nie az keby som mala mat 35.Tak musim teraz uvazovat nad tym ci ano alebo nie.

Uprimne,nikdy som netuzila a doteraz netuzim po detoch a ani moj manzel.Momentalne sa o tejto teme rozpravame len kvoli natlaku nasej rodiny, ktora to od nas ´´ocakava´´.

Tuto temu by som chcela spustit,aby som pocula rozumny nazor tych,ktori uz deti maju, lebo mam pocit,ze nikto mi na urcitu otazku osobne nebude chciet velmi odpovedat.

Mam uzasne manzelstvo a nasla som lasku svojho zivota. Sme spolu uz takmer 10 rokov a neprekaza nam byt spolu 24 hodin denne spolu. Mame radi zvierata,v okoli mame dobrych kamaratov. Nemame strach zostat az do konca zivota spolu samy a vieme,ze si nikdy nepolezieme na nervy.

Takze moja otazka: Uprimne mi povedzte na co by sme mali mat deti?

Ked niektora velmi odvazna zena je schopna vyslovit slova,ze nechce mat deti,tak dostane milion otazok a ocakava sa od nej odpoved,ze preco ich nechce.
Ja by som ale chcela vediet odpoved od tych ostatnych,ze na co by mala chciet mat dieta....

Odpovede typu ´´najst zmysel zivota´´ mi dviha zaludok....keby dovtedy nemala zmysel zivota,tak by to znamenalo,ze nelubi svojho muza,rodicov,kamaratov a ze ani nema dovod rano vstat z postele...to by sa hned mohla hodit pod vlak. Odpovede tohoto typu si teda prosim odpustite.
Takisto je odpoved ´´aby sa mal v starobe o vas kto postarat´´ je vrcholne egoisticka a chora.

Naozaj by som rada dostala par rozumnych odpovedi,nad ktorymi sa da zamysliet.....ze preco ste vy osobne chceli mat deti alebo preco vseobecne je dobre mat deti.

Pre mna znamena dieta ´´zahodenie mojho vlastneho zivota bokom´´ a zit len pren. Pride mi to krute...ako keby moj zivot nemal mat zmysel a musim len odrodit a starat sa uz len o to dieta. Nase manzelstvo,ktore je neskutocne stastne ako keby bolo nepodstatne ak bude bezdetne.Pritom by sme dieta momentalne brali skor ako pritaz.

Hlupe a primitivne odpovede budem ignorovat,tak sa ani nesnazte. Tak by som rada pocula aspon par rozumnych....mozno zdiela niekto podobne pocity.

Anyone

A zabudla som dodat, ked sa pytame v rodine, preco by sme deti mat mali, akoze podla nich tak odpovede su presne tie, ktore ty (ani ja) nechceme pocut a povazujeme ich za nepripustne. Zmysel zivota, doopatrovanie. Pripadam si ako na inej planete.

Anyone

Rozumiem ti dokonale, kazde jedno slovo, ako keby vyslo z mojich ust. Mam 32r, manzel taktiez. Spolu sme 7 rokov. Este pred par rokmi sme mali vybrane mena. Dnes? Prebrali sme temu z kazdej strany a vobec sa nam nezda take fajn mat deti. Nebudem sa velmi rozpisovat, ludia, ktori sa hlbsie zamyslaju hlavne nad dnesnou neistou a zvratenou dobou vedia co tym myslim. U nas je to okrem ineho aj financnou strankou, stale nemame vlastne byvanie, ale to je na dlhsie. Tiez by som potrebovala pocut, preco deti mat? V rodine na nas tlacia, muzov brat ma dve dcery a oni chcu ´dedica´. Nechapem na co? Manzel nie je zasadne proti, ani ja, ale proste si to uz akosi nevieme predstavit a zamyslame sa nad tym len kvoli narazkam. Osobne si neviem ani predstavit, tu obrovsku zmenu v zivote, zrazu by bolo vsetko ine. Zodpovednost na zvysok zivota za iny zivot, ide z toho strach a hroza.

0vecka

BJ_2 ok hlavne ze ty si dal/a

natalia-7 hmm nie kazdy to tak vidi ako ty. Podla mna zacinat vztah len preto ze sa ti niekto paci a inak sa k sebe nehodite je hovadina. Na koniec to skonci rozchodom v tom lepsom alebo rozvodom v tom horsom pripade. Tu treba tiez pouzivat rozum a je aj dost ludi ktori ho pouzivaju.

natalia-7

Mať dieťa nie je povinnosť. Žiadna žena (rovnako ako muž) nie je povinná mať dieťa a ak ho mať nechce, nech ho nemá. Vždy lepšie ako si spraviť dieťa len na nátlak rodiny/spoločnosti.

Pýtaš sa prečo mať deti... Podľa mňa rozumná odpoveď neexistuje. Človek túži mať deti lebo to tak jednoducho celým svojim vnútrom cíti. Chce mať potomka..

Ani keď si človek vyberá partnera/partnerku nekalkuluje (aspoň by nemal) nad tým prečo zrovna on/ona. Nefunguje to (nemalo by) v zmysle : tak chcem tohto muža za partnera lebo má X, Y, Z, lebo je taký a onaký a lebo ... Jednoducho sa zamiluješ. Jasné, dokážeš vysloviť rad dôvodov prečo si s ním, ale ten prvotný bol/je/mal by byť jeden – lebo ho miluješ/lebo láska.
A tak isto to funguje v otázke potomka. Prvotný dôvod je ten, že dieťa chceš, túžiš po ňom, niekde v srdci vieš, že mať dieťa je to čo skutočne chceš... Tie ostatné dôvody - lebo je úžasné po sebe zanechať potomka, lebo je krásne vychovať nového človeka, lebo je krásne lásku zhmotniť vo forme človiečika, ktorý vznikol spojením teba a tvojho muža, lebo pre niekoho je to zmysel života, lebo ... lebo ... – sú bezpredmetné ak tam nie je ten prvotný – vnútorná túžba mať dieťa.

0vecka

Preto lebo sme tak naprogramovani. Kazdy z tvojich predkov mal deti je to taka velmi dlha retaz. To ze po tom netuzis je pravdepodobne dane tym ze ked sme sa evolucne vyvyjali tak este nebola antikoncepcia a stacilo mat na to chut a dieta bolo na svete.
No a logicky aj rodina to od teba pozaduje lebo do teba vlozili energiu. Ta by bola zbytocne vynalozena ak by si ostala bezdetna a preto je logicke ze im to vadi aj ked to mozno povod tychto pocitov samy nevedia identifikovat.
A nech nikto do mna nerype. Odpovedam na otazku, mne ju suma fuk ci budes alebo nebudes mat deti.