Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede

Príspevok v téme: Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede
Veronika86

Vela manzelskych parov to pozna. Pridu do veku okolo 30-tky a od svojej rodiny,blizkych,alebo znamych pocuvaju len tieto otazky: ´´Cakate uz dieta?´´ ´´Kedy budete mat deti?´´

Kym som mala okolo 20 rokov,tak som ako mnohe hovorila,ze ja nad detmi nerozmyslam, a ze mam na to cas. Ked je ale na krku pomaly 30-ka,tak som aj ja nutena nad touto temou vazne rozmyslat. Nie ze by zacali tykat biologicke hodinky,ale z toho dovodu,ze je lepsie mat dieta trosku skor a nie az keby som mala mat 35.Tak musim teraz uvazovat nad tym ci ano alebo nie.

Uprimne,nikdy som netuzila a doteraz netuzim po detoch a ani moj manzel.Momentalne sa o tejto teme rozpravame len kvoli natlaku nasej rodiny, ktora to od nas ´´ocakava´´.

Tuto temu by som chcela spustit,aby som pocula rozumny nazor tych,ktori uz deti maju, lebo mam pocit,ze nikto mi na urcitu otazku osobne nebude chciet velmi odpovedat.

Mam uzasne manzelstvo a nasla som lasku svojho zivota. Sme spolu uz takmer 10 rokov a neprekaza nam byt spolu 24 hodin denne spolu. Mame radi zvierata,v okoli mame dobrych kamaratov. Nemame strach zostat az do konca zivota spolu samy a vieme,ze si nikdy nepolezieme na nervy.

Takze moja otazka: Uprimne mi povedzte na co by sme mali mat deti?

Ked niektora velmi odvazna zena je schopna vyslovit slova,ze nechce mat deti,tak dostane milion otazok a ocakava sa od nej odpoved,ze preco ich nechce.
Ja by som ale chcela vediet odpoved od tych ostatnych,ze na co by mala chciet mat dieta....

Odpovede typu ´´najst zmysel zivota´´ mi dviha zaludok....keby dovtedy nemala zmysel zivota,tak by to znamenalo,ze nelubi svojho muza,rodicov,kamaratov a ze ani nema dovod rano vstat z postele...to by sa hned mohla hodit pod vlak. Odpovede tohoto typu si teda prosim odpustite.
Takisto je odpoved ´´aby sa mal v starobe o vas kto postarat´´ je vrcholne egoisticka a chora.

Naozaj by som rada dostala par rozumnych odpovedi,nad ktorymi sa da zamysliet.....ze preco ste vy osobne chceli mat deti alebo preco vseobecne je dobre mat deti.

Pre mna znamena dieta ´´zahodenie mojho vlastneho zivota bokom´´ a zit len pren. Pride mi to krute...ako keby moj zivot nemal mat zmysel a musim len odrodit a starat sa uz len o to dieta. Nase manzelstvo,ktore je neskutocne stastne ako keby bolo nepodstatne ak bude bezdetne.Pritom by sme dieta momentalne brali skor ako pritaz.

Hlupe a primitivne odpovede budem ignorovat,tak sa ani nesnazte. Tak by som rada pocula aspon par rozumnych....mozno zdiela niekto podobne pocity.

0vecka

Veronika86 podla mna kebyze tie deti naozaj nechces tak je ti jedno co hovori okolie. Podla mna ich aj chces ale zase sa na to necitis lebo je to vela prace. Podobne je to so mnou a mojou pracou. Proste si myslim ze by som mal na viac ale toto nas uzivi mam tu pohodicku a robit nejaku veducu funkciu mi pride dost namahave aj ked na druhu stranu by som to aj chcel robit a tiez nerad pocuvam kecy ze preco nerobim karieru. No nerobim preto ze som moc lenivy a pohodlny aj keby som aj chcel a nepocuva sa to lahko. :)

Veronika86

Aliss ....vystihla si to. My mozeme mat pochopenie pre rozhodnutia ostatnych,ale oni tie nase budu odsudzovat. Tak funguje svet. Tak funguje Slovensko a male mesto v ktorom zijeme.
Naozaj nemozeme ist proti svojim tuzbam....doplatili by sme na to my a aj to dieta.

Bnb

To je nieco ako hladat zmysel zivota. Preco zit? Ked sa nad tym zamyslis, ziaden hlbsi zmysel existencie neexistuje, teda pokial su nou niekto neurci nejakeho boha.
Jednoducho kvoli zachovaniu rodu aby sa zivot na Zemi mohol dalej vyvijat.
Osobne mi pride fascinujuce formovat novu ludsku osobnost a zdielat jej zmyslanie ktore je uplne ine ako dospelych ludi.

Veronika86

natalia-7.... dakujem ti. Tvoje odpovede mi dali skutocne vela.Mam sa vdaka nam opät nad cim zamysliet a velmi ti dakujem,ze mas k tejto teme tak racionalny postoj, aj ked si sama rodinne zalozena.Tvoje deti maju stastie mat taku matku :).
Ja praveze nie som z tych,ktori zasvätili zivot kariere,sportu,cestovaniu po celom svete...toto by bola pre mna mozno dobra vyhovorka.Ale nemam ju ako pouzit,pretoze by to nebola pravda.
Zijem skutocne normalny zivot,ale ta tuzba po dietati doteraz nedosiahla tych 99%. Neviem ci ich niekedy dosiahne...cim som starsia,tak mam pocit,ze odpoved je skor nie,nez ano.
Pokial ta tuzba ale nepride,tak skratka budeme musiet klamat,ze deti mat nemozeme (nech ma za tento koment prosim nikto nepopravi). Klamat ani nie tolko kvoli ostatnym,ale kvoli sebe....aby sme mozno konecne mali ten klud,ktory chceme mat, aj ked to bude znamenat,ze sa okolie na nas bude pozerat s lutostou,ze ´´nemozeme mat deti´´. Vzdy to lepsie zvladneme,nez keby sme mali zit s tymi pohladmi opovrhnutia.
Nie su zial vsetci taki rozumni ako ty Natalia :) ....v takych pripadoch je lepsie klamat a zit s tym.
A citime to s manzelom skutocne rovnako....obaja sa citovo velmi podobne vyvijame....a som za to vdacna

Omen

Veronika, tak si to otočme a pozrime sa na vec aj takýmto uhlom pohľadu:

1.Pre niektorých ľudí mať deti je skutočne zmyslom života, a ak ti "Odpovede typu ´´najst zmysel zivota´´ mi dviha zaludok ", potom máš psychicky problém!

2."Takisto je odpoved ´´aby sa mal v starobe o vas kto postarat´´ je vrcholne egoisticka a chora."
A toto ti nepríde "egoistické a choré",... lebo mne áno: "Pre mna znamena dieta ´´zahodenie mojho vlastneho zivota bokom´´ a zit len pren. Pride mi to krute...ako keby moj zivot nemal mat zmysel a musim len odrodit a starat sa uz len o to dieta. Nase manzelstvo,ktore je neskutocne stastne ako keby bolo nepodstatne ak bude bezdetne.Pritom by sme dieta momentalne brali skor ako pritaz."

A takto by som mohla pokračovať aj ďalej.

0vecka

BrendyTa to je normalka. Niektorych ludi to dost sere ze mam pravdu ked sa jedna o dokazatelne napr ze detox je hovadina homeopatia a akupunktura nefunguje atd no a preto sa do mna hned navazaju a podla mna nechapu ze toto je fakt vec nazoru a v podstate sa o tom ani hadat neda :)

Aliss

Veronika, pises mi uplne z duse :D Vies ako rada by som bola ako ostatni? Rada by som aspon v tomto mala tuzbu po dietati tak, ako vsetky zeny okolo mna. Lenze bohuzial...proti sebe ist nemozem. A vies co je aspon pre mna zvlastne? Ze ja mam pre kazdeho pochopenie. Ten mi povie, ze chce aspon 7 deti. Okej, maj si a bud stastny :) Ta povie, ze chce dieta, hoci ma len 20 rokov. Okej, maj si a bud stastna :) Ten chce deti ale nechce svadbu. Parada! A ja ked poviem, ze necitim tu tuzbu, ale ze aj bez tej tuzby som stastna, tak sa mozu radovat so mnou, stretavam sa s nepochopenim...Neustale pocuvam co by som mala, co mam chciet, co nemam zmeskat a v com mam byt ako ostatni....Je to smutne no :) Konaj tak, aby si bola stastna, to je cela moja rada

natalia-7

Veronika, z môjho pohľadu človek musí cítiť tú vnútornú túžbu na 99% (1% nechávam pre ten prirodzený strach „zvládneme to?“ „naozaj je ten správny čas?“ ...).
A ja si naopak myslím, že mať dieťa je iracionálne (napriek tomu, že som opačná ako ty a som rodinne založená). Preto si myslím, že nejaký extra rozumný dôvod nenájdeš – okrem toho „deti sa o teba na starobu postarajú“ (čo tiež tak byť nemusí).

Ak hľadáš čisto rozumné dôvody, tak skôr hrajú proti rodičovstvu – obmedzovanie v tehotenstve, bolestivý pôrod, prebdené noci, zodpovednosť, obmedzenie celkového vlastného života na x rokov,... atď atď.

Dôvod, ktorý ženie ľudí mať deti je založený skôr na iracionalite (hormóny, biologické hodiny,...) a to je tá túžba. A z tej túžby vychádzajú aj ostatné dôvody (ale znova sú skôr emočného charakteru, nie racionálneho) – je krásne cítiť v sebe svoje vlastné dieťa, neopísateľné po pôrode ležať s dieťaťom v náručí a vidieť na svojom mužovi slzy šťastia, tešiť sa z prvých krokov,... neskôr sedieť na stužkovej a ruka v ruke so svojim mužom cítiť pýchu na svoje dieťa,.. neskôr vnúčatá,.. atď..

Ale nie každý to takto cíti. Nie každý vidí v tomto „zmysel života“. A tak je to správne.. Nemôžeme byť všetci rovnakí. Každý zasvätí svoj život niečomu inému – niekto kariére, niekto pomoci druhým, niekto športu,... a niekto rodičovstvu (napriek tomu, že to, že sa stáva zo ženy matka neznamená, že prestáva byť manželkou a ženou).

Ja by som neriskovala, že materinský chtíč sa prejaví až v tehotenstve/po pôrode.. keby to tak necítim ešte pred plodením. Ale to je na tvojom/vašom uvážení. Držím palce aby sa s mužom rozhodnete správne.
PS: nemyslím si, že sa máš prečo trápiť. Podstatné je, že to cítite s manželom rovnako – keby to tak nebolo to by bol ešte len prúser :-)

Snailovnik

Rozumny prispevok. Pokial necitite ze chcete mat dieta tak nemajte. Urcite. Ste stastny a NIC cam nevhyba. Len pretoze to od vas ocakavaju druhi je velmi slaby dovod na plodenie potomstva. Dokonca si myslim ze by ste to do urciteho stupna mohli lutovat ak by ste dieta predsa len mali

Veronika86

Psik ....uverila by si mi,ze obcas by som aj chcela ist ako keby s davom? :).....pretoze ten natlak okolia alebo celkovo spolocnosti je naozaj enormni......Uvedomujem si,ze ak teda deti nebudeme mat,tak si budeme musiet vymysliet,ze nemozeme mat deti...zo zdravotnych dovodov,atd.
Ano,je smutne,ze by sme museli klamat,ale viem,ze keby sme to neurobili,tak by to bolo pre nas este ovela lahsie.
Je mi luto vsetkych parov,ktore chcu mat deti,ale nemozu .....ale pravda je taka,ze ked to okolie pocuje,tak ich polutuje,ale daju im potom aspon pokoj.
Mne skratka tiez vyhovuje cas straveny len s mojim manzelom. Je laska mojho zivota a jednoducho mam strach z toho,aby siel nas vztah na druhu kolaj a mali by sme zit obaja uz len pre dieta. Pride mi to nefer voci nam dvom.