Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede

Príspevok v téme: Preco mat deti? Prosim len o rozumne a duchaplne odpovede
Veronika86

Vela manzelskych parov to pozna. Pridu do veku okolo 30-tky a od svojej rodiny,blizkych,alebo znamych pocuvaju len tieto otazky: ´´Cakate uz dieta?´´ ´´Kedy budete mat deti?´´

Kym som mala okolo 20 rokov,tak som ako mnohe hovorila,ze ja nad detmi nerozmyslam, a ze mam na to cas. Ked je ale na krku pomaly 30-ka,tak som aj ja nutena nad touto temou vazne rozmyslat. Nie ze by zacali tykat biologicke hodinky,ale z toho dovodu,ze je lepsie mat dieta trosku skor a nie az keby som mala mat 35.Tak musim teraz uvazovat nad tym ci ano alebo nie.

Uprimne,nikdy som netuzila a doteraz netuzim po detoch a ani moj manzel.Momentalne sa o tejto teme rozpravame len kvoli natlaku nasej rodiny, ktora to od nas ´´ocakava´´.

Tuto temu by som chcela spustit,aby som pocula rozumny nazor tych,ktori uz deti maju, lebo mam pocit,ze nikto mi na urcitu otazku osobne nebude chciet velmi odpovedat.

Mam uzasne manzelstvo a nasla som lasku svojho zivota. Sme spolu uz takmer 10 rokov a neprekaza nam byt spolu 24 hodin denne spolu. Mame radi zvierata,v okoli mame dobrych kamaratov. Nemame strach zostat az do konca zivota spolu samy a vieme,ze si nikdy nepolezieme na nervy.

Takze moja otazka: Uprimne mi povedzte na co by sme mali mat deti?

Ked niektora velmi odvazna zena je schopna vyslovit slova,ze nechce mat deti,tak dostane milion otazok a ocakava sa od nej odpoved,ze preco ich nechce.
Ja by som ale chcela vediet odpoved od tych ostatnych,ze na co by mala chciet mat dieta....

Odpovede typu ´´najst zmysel zivota´´ mi dviha zaludok....keby dovtedy nemala zmysel zivota,tak by to znamenalo,ze nelubi svojho muza,rodicov,kamaratov a ze ani nema dovod rano vstat z postele...to by sa hned mohla hodit pod vlak. Odpovede tohoto typu si teda prosim odpustite.
Takisto je odpoved ´´aby sa mal v starobe o vas kto postarat´´ je vrcholne egoisticka a chora.

Naozaj by som rada dostala par rozumnych odpovedi,nad ktorymi sa da zamysliet.....ze preco ste vy osobne chceli mat deti alebo preco vseobecne je dobre mat deti.

Pre mna znamena dieta ´´zahodenie mojho vlastneho zivota bokom´´ a zit len pren. Pride mi to krute...ako keby moj zivot nemal mat zmysel a musim len odrodit a starat sa uz len o to dieta. Nase manzelstvo,ktore je neskutocne stastne ako keby bolo nepodstatne ak bude bezdetne.Pritom by sme dieta momentalne brali skor ako pritaz.

Hlupe a primitivne odpovede budem ignorovat,tak sa ani nesnazte. Tak by som rada pocula aspon par rozumnych....mozno zdiela niekto podobne pocity.

Anyone

Je nas ovela viac, ako si myslime, len vela zien to v sebe dusi a radsej sa mozno pred rodinou vyhovaraju na zdravotne problemy. Ja tiez rozmyslam, ze to zvalime na neschopnost deti mat, aby nam dali pokoj. Par krat sme povedali, ze dieta nemame kam dat, kedze este nie je doriesene byvanie a v 2 izbovom byte deti nechceme. Potom som sa pytala, ci to je nejaka povinnost mat deti a dostalo sa mi nizsie uvedenych odpovedi. Dokonca sme zmienili adopciu, do buducna, to uz bol doma poprask, vraj ciganca vychovavat. Co ti poviem. Tam ked nas to nechyti dalsich 5 rokov, povieme, ze deti mat nemozeme a hotovo. Bohuzial, dnes povedat, ze ich nechceme, by sa rovnalo zvadam na rodinnych stretnutiach do konca zivota. Ked chce byt niekto neempaticky a hadavy, nech je radsej klamany, co uz.

Veronika86

musim povedat,ze nelutujem,ze som tuto temu zalozila....necakala som,ze bude zatial tolko normalnych a rozumnych odpovedi....je dobre sa takto o tom rozpisat....pretoze okrem manzela sa nemam s kym o tom porozpravat...s rodinou vobec a zistila som,ze aj kamaratky maju vsetky normalnu tuzbu po detoch a keby som o tomto zacala hovorit,tak by ma jednoducho nepochopili...
Aliss ....mame to presne ako vy...mame vlastne byvanie,obaja dobru pracu....takze ziadne problemy by z tohoto hladiska skratka neboli.
Az mi dost vadi,ze kvoli mojmu veku sa teraz nad tym pomaly kazdy den zamyslam....ze ci ta tuzba po dietati pride alebo nepride..... to bol vlastne aj podnet na zalozenie temy...chcela som skutocne pocut nazor tych,ktori deti maju....ze preco ich vlastne chceli.
Rozmyslam,ze ci ta tuzba pride...ci o par mesiacov,ci o rok...a ci vobec.
Obcas by som si najradsej buchla kladivom po hlave...ze potom by sa to zmyslanie zmenilo a bola by som ako ti ostatni, ktori sa nad tym ani nemusia zamysliet a idu skratka ´´do toho.

Aliss

Ups, posledny odstavec mi neodoslalo...Preco mat dieta? Lebo chcem mat dieta. Lebo sa chcem starat on, vychovavat, dat mu zo seba to najlepsie. Lebo po tom tuzim, tak si spravim dieta. Dovody akoze - som uz stara, nechcem byt starsia matka, rodina ma tlaci, patri sa uz mat dieta, kamosky uz maju deti - toto pre mna nie su dovody. Dovod je tuzba po dietati, aspon pre mna. Nie to, ze okolie si to vyzaduje a podobne

Psik

Mila Veronika,
Zacnem tym ze je smutne ako to dnes vidi spolocnost. Pozerá sa na zeny, ktore nemaju deti, ako na niečo zvlaštne a potom odsudzuji a bla bla bla :)
Chcem ti len povedat ze je super ze nejdes s davom. Ze nie si ako vacsina- narobim dieta atd atd. Poznam matky ktore na to nemaju a hrozne tie deti vychovavaju az mi ich je luto. Bud rada za to ake mas manzelstvo lebo to je dnes rarita. Uplne suhlasim s tvojou vetou ze mat dieta by ti zobralo kus tvojho zivota a myslim si ze to nie je spravne.
Mam partnera a tiez deti nechceme. Uzivame si; chodime do prirody, na dovolenku, navstevujeme mesta na slovensku a kadeco mozne. Tolko spolocnych zazitkov mame a keby som tehotna a dalsie roky stravene s vychovou, neviem si predstavit o tieto zazitky prist. Tak ci tak je uz dost ludi na svete. Stavim sa ze moj prispevok prinesie vela negativnej kritiky od mamičiek ale je mi to jedno :)
Myslim si ze si sa dobre rozhodla :) netrap sa tym ako a co, srdce ti hovori deti nemat tak sup venuj sa manzelovi zbierajte spolocne zazitky :)

Aliss

Dieta mat preto, lebo je to prosto tak dane, pre xxxx milion ludi prirodzene, a rodina naokolo to vyzaduje, je vrcholne hlupe, pokial to obaja partneri tak necitia. Nie si sama v tomto :) Tiez mam krasny vztah, vek pomaly bliziaci sa k 30tke, peniazky, zazemie, skvelu pracu, ktoru si sama riadim, takze si mozem kedykolvek zalozit rodinu bez strachu, ze stratim pracu...ale dieta nechcem :) Uz som to tu raz pisala, ja by som momentalne ani nemohla donosit dieta, liecim sa na nejake veci. Ale tento pocit som mala aj ked som bola zdrava. Nejde o karieru, nejde o uzivanie si, uzivam si denno denne, takze nemam pocit, ze som cosi zmeskala a musim v 30tke dobehnut. Nemam prosto momentalne ten materinsky chtic. Premyslam samozrejme nad tym presne ako ty. Ze kedy bude asi ten spravny cas a kedy sa mi zacnie po niecom takom, kedy to asi pride a ci to mame nejak naplanovat alebo co :D Myslim, ze pokial clovek musi riesit tieto veci, cosi v nom nie je pripravene na dieta. Poznam hrozne vela parov, ktore dieta chceli. Obaja. Nemali potrebu sa zamyslat nad tym z kazdej strany, neriesili ci ano, ci nie, prosto bolo jednoznacne ano :D a takto si to predstavujem aj ja. Mozno hlupost, ale chcem to tak. Mna tiez nechutne tlaci rodina do toho....Tlacili ma pri prvom vaznom partnerovi, tlacia ma aj pri druhom. Im je jedno, aj keby som bola slobodna matka...len nech uz mam dieta a neohovara ma okolie :)

BrendyTa

Ja to nechapem ludia. Ano, je to forum, ma tu byt diskusia, ale preco hned na prvu odpoved mate potrebu pisat svoj nazor a hadat sa za ten svoj? To je fakt tak tazke napisat svoj pohlad na vec bez toho, aby ste sa cudovali, ze niekto iny ma tiez svoj pohlad, mozno odlisny od toho vasho?

Veronika86

0vecka ...aj ked bola na tvoj koment napisana kritika,tak uznavam,ze ma aj ona v sebe nejaku pravdu....ano,je to z generacneho hladiska ocakavane a dnesna moderna medicina nam skratka umoznila sa nad tym zamysliet a mat moznosti volby.
natalia-7 .....tvoja odpoved mi dala pomerne vela....dakujem....aj ked si nenapisala konkretne dovody (priklady),ale napisala si to velmi rozumne. U seba mam ako keby vnutornu tuzbu na na 10% a 90% to odmieta.A neviem ci sa to zmeni.Mnohi povedia,ze ono to pride,ked sa dieta narodi alebo uz dokonca v momente,ked zistim,ze som tehotna. Ale mozem si tento risk dovolit?Co ak otehotniem a zosypem sa z toho...
Anyone .....dakujem,ze nie som v tom sama....u nas to bolo sice skor tak,ze zo zaciatku sme myslienku mat deti uplne odmietali a teraz sa nad tym z vekoveho hladiska zamyslame.A ten natlak rodiny nas dost nici...hlavne z mojej strany....keby som pred nimi vyslovila,ze deti asi mat nechcem,tak by ma asi chceli popravit...zial to nie je k smiechu...

natalia-7

0vecka – porovnávať detox s dieťaťom?? Detox môže človek vyskúšať ak si myslí, že to bude preňho dobré a môže ho prestať držať a už sa nikdy k nemu nevrátiť. Dieťa neodložíš, ak zistíš, že hups ten dôvod, ktorý mi napísali na fóre nebol dobrý. Dala by si povedať aby mala dieťa? K tomu radšej ani nemám čo povedať lebo sa mi pri tej vete tak trochu zastavil mozog...
Môj názor je jednoducho taký, že po potomkovi treba v prvom rade túžiť, cítiť to tak. Ono potom s tou túžbou začnú spontánne prirodzene naskakovať aj ďalšie dôvody... Ja to cítim takto. Možno jej sem niekto prispeje so zoznamom dôvodov, ktorý ju „presvedčí“.. ja to ale nebudem lebo moje vnímanie je také aké som napísala.

0vecka

natalia-7 preco? ludia napr drzia detoxy aj ked je to nezmysel ale veria ze to je pre nich dobre a sprvia to aj ked sa im do toho vobec nechce. Takisto ak by si jej vedela zdovodnit ze preco je dobre mat deti tak by si mozno dala povedat.

natalia-7

0vecka – to, že niečo je prvotný dôvod (v partnerstve láska, v rodičovstve túžba po potomkovi) neznamená, že nie je potrebné aj nad tým celým premýšľať. Jasné, že len hlúpy človek pôjde do vzťahu napr. s agresívnym alkoholikom len preto, že sa zamiloval. A rovnako len hlúpy človek bude napr. plodiť dieťa len preto, že po ňom túži a finančné zázemie nikde.
ALE bez tých prvotných hlavných dôvodov to nejde. A ak, tak to veľakrát nekončí dobre.... Autorka sa pýtala prečo mať deti. Odpovedala som, že preto lebo to tak človek cíti a chce. A ak to tak necíti, zbytočne jej tu bude niekto písať nejaké rozumné dôvody. Načo? Čo jej to pomôže ak ten hlavný základný dôvod (túžba) u nej nie je??