Bývam v rodičovskom dome

Príspevok v téme: Bývam v rodičovskom dome
DomR

Bývate niekto v dome svojich rodičov? Išli sme tam s manželom pred rokmi, lebo dom bol prázdny, zanedbaný, teraz sú však už na dôchodku a asi sa v paneláku nudia, chodia veľmi často, aj na niekoľko dní cez týždeň vkuse a ja zisťujem, že to asi nebol dobrý nápad zostať tam žiť, aj keď to vtedy vyhovovalo obidvom stranám. Ked sú tam, nemám vlastný priestor, vlastný život, žiadne súkromie, "rodičia sú všade", no oni sú radi, že sú sa nami. Mám k tomu miestu vzťah, je to na náš obraz, mačku, psa, no na vlastných rodičov začínam chytať poriadnu alergiu v ich dome (predtým tam nebývali zdôrazňujem, boli len raz začas, čo sa dalo zniesť)...
Dajú sa určiť nejaké vzájomné pravidlá, aby som neobmedzovala ani ja ich ani oni mna a aby nemali pocit, že ich chcem vyháňať z vlastného domu, lebo oni nechápu, že my máme právo na vlastný život, alebo je naozaj jediné riešenie zvažovať odchod?
Za každý koštruktívny názor vopred ďakujem.

DomR

Ked sú tam, nikto ich neobmedzuje, idú si svoje bez ohľadu na nás, ale jasné ich dom, a môj problém, že tam zavadziam asi...alebo sú radi, že sú so mnou, OK, ja už mám ale riadnu alergiu, asi dnes ani nejdem domov radšej, lebo som po týždni s nimi unavená poriadne!
Toto sú nevýhody bývania "na hromádke", akože kľudne tam bývajte, ale ked prídeme my, tak musíte žiť ako nám vyhovuje...ďakujem pekne.

DomR

Upozornujem, že nie som od nich závislá, výdavky si platím sama, aj svadbu sme si platili sami, jediné čo ľutujemm, že som si vlastné bývanie nezabezpečila hned a ked raz budem mať deti, nebudem hádam zneužívať vlastných rodičov, to neplánujem, aj ked viem, že niektorí to radi robia;-)
Jedine čo chcem, je žiť, myslím si, že každý má právo na vlastný život, ja sa tiež do nich nestarám, radšej idem preč, ked sú tam, len sa obávam, že ak ostanem v tom dome, nebude to vôbec možné... Takže uvidíme časom, ako sa to vyvinie...

DomR

Ďakujem aj za názor asi rodiča;-)
Jasné, že nie sú moji rodičia vypočítaví, to netvrdím, len tvrdím, že sme sa dohodli, že tam budeme žiť a nemám pri nich žiadne súkromie, sú všade, čo si myslím, že je dosť podstatné, keďže mám manžela a vlastný život, akože sem-tam sa to dá zniesť, ale začína to byť neznesiteľné, preto sa pýtam, či je iná možnosť, ako sa odsťahovať odtiaľ, nech si ostanú bývať vo svojom dome a robia si všetko SAMI. Navštevovali sme ich až-až, ale až teraz som to prestala robiť, keďže aj 5 dní zo 7 sú v dome, tak načo?
Oni budú večne osamelí, lebo si nevedia predstaviť, že ich deti sa osamostatnia, sa obávam, takže bola to chyba, že som sa neosamostatnila, namiesto prijatia ich ponuky, teraz zisťujem...
Vidím, že s rodičmi sa dohodnúť nedá, lebo sa len urážajú a cítia sa dotknutí, lebo toľko pre nás urobili a mladí majú zasa svoje...
Neviem, či sa toto vyrieši, asi to bude znamenať časom odchod môj!

marhula123

Keita, s tebou sa rozpravam? Na teba som reagovala?? Citas len to co chces a vytvaram si v hlave pribehy? Lebo ja nikde nepisem, aby decko sedelo pri rodicoch cely zivot. Co prehanas a prekrucas?? Pisem, ze zrejme ich oni nenavstevovali, ked zacala matka chodit k nim. Vies, vela mladych chce svadbu. Tak maminka s tatkom platia. Nasledne chcu byvanie. Tak maminka s tatkom takmer vzdy nejak pomozu. Nasledne az mladi maju vsetko, kaslu na maminku a tatka, lebo uz su im zbytocni. Kazda navsteva je obmedzujuca, lebo mladi si chcu "zit svoj zivot". Maminka s tatkom prichadzaju na rad, az ked sa narodia detiska a treba ich niekam odlozit, lebo posrazit. Vtedy je opat maminka a tatko potrebni. Mnohi mladi su vypocitavi a nevazia si rodicov, kebyze to nevidim okolo seba, nepisem o tom. Tito rodicia su zrejme osameli, nad nechodia do vlastneho domu robit "bordel" len preto, ze nemaju nic ine na praci. Stavim sa, ze keby mladi k nim zasli sem tam na par hodin, toto by sa nikdy nestalo......teraz su im rodicia zbytocni ale sak oni si spomenu....

Keita

Marhula ty si riadne nabrusena a utocna. Si precitaj poriadne, co autorka pise, ako sa spravaju, aj s tym bordelom. Ked sa raz dohodnem na byvani, tak nebudem svoj nazor menit, alebo co, zistili, ze je pekne prerobene, zahradka atd. tak si zmysleli, ze oni uz v tej kralikarni byvat nechcu? To sa ti zda v poriadku? Mimochodom, deti su povinne sediet pri rodicoch cely svoj zivot? Keby sla studovat do zahranicia a rozhodla sa tam zostat zit, lebo by si tam nasla muza, tak sa zblaznia alebo co? Nehovoriac o tom, ze dnes kopec mladych zije v zahranici kvoli praci. Ked rodic ostane sam tak pochopim, ze je osamely, ale na to snad maju jeden druheho, su manzelia, tak ako mozu byt osameli? Trocha tolerancie by im tiez nezaskodilo.

marhula123

Dodam....ked budes mat decko, bude ti matka dobra...budes happy, ze je ochotna sa ti o decko postarat, ze ho k nej budes moct bars kedy odlozit. Vtedy budes stastna, ze mas maminku. Ja byt tvojou matkou, ukazem ti stredny palec vtedy, len preto, ze som nemohla na par dni prist do mojho vlastneho domu a pozriet telku s dcerou....

marhula123

Precitala som celu diskusiu...raz az budes stara, zazijes nieco velmi podobne. Nepojde vyslovene o byvanie a dom, ale odzijes si to z pozicie tvojej matky a potom si spomen na toto....Pochybujem, ze tvoja matka je vypocitava kra*a, ktora toto s otcom robi naschval. Pochybujem, ze to robia preto, aby vam ublizili. Su len osameli. A ty raz budes tiez. Lebo staroba je hrozna. A az raz matku mat nebudes, das cokolvek za to, aby bola na sekundu este pri tebe. Na to, aby trosku obmedzili navstevy, staci normalny rozhovor, zrejme normalny nebol ked to nepochopili. Kolko krat za tyzden ides ty k nim? Preco nejdes dvakrat tyzdenne na dve hodiny k nim? Posed, pokecaj, prejdi sa po meste s nimi, napecte nieco, chodte do divadla, na vylet....dokopy 4 hodiny tvojho neskutocne uzasneho idylickeho casu zivota.

ides

ano boli by prekvapeni a velmi. Tomu verim, lebo vsak oni si myslia, ze ked im je dobre, tak je aj vam dobre. Chudak tvoj muz si uz musi pripadat, ako keby bol zosobaseny s vlastnou svokrou :) Len sa odstahovat, to jedine tu pomoze, ale aspon o takych 200 km dalej.
.....volakedy som mala robotu vo vzdialenejsom meste. Spominala som mame, ze mam aj vela starsich kolegyn v jej veku. Mama mi povedala, ze keby nastala taka okolnost, ze by si ona musela ako starsi clovek hladat robotu, ze nech jej tam nieco vybavim a budeme byvat spolu a ako to len bude dobre, ked budeme spolu :) to bolo mile naozaj :) Kebyze jej fakt vybavim... by som sa odtial pratala ja, ale tak, ze aby den ked mama nastupi bol dnom mojej vypovede zase. Starsia generacia nechape ze mlada chce mat pokoj. Horovim, oni väcsiu cast zivota prezili v komunizme a prakticy bez starosti a bez financnych problemov a samozrejme znudeni. Nasa generacia - s financnymi problemami a zaneprazdneni.