Bývam v rodičovskom dome

Príspevok v téme: Bývam v rodičovskom dome
DomR

Bývate niekto v dome svojich rodičov? Išli sme tam s manželom pred rokmi, lebo dom bol prázdny, zanedbaný, teraz sú však už na dôchodku a asi sa v paneláku nudia, chodia veľmi často, aj na niekoľko dní cez týždeň vkuse a ja zisťujem, že to asi nebol dobrý nápad zostať tam žiť, aj keď to vtedy vyhovovalo obidvom stranám. Ked sú tam, nemám vlastný priestor, vlastný život, žiadne súkromie, "rodičia sú všade", no oni sú radi, že sú sa nami. Mám k tomu miestu vzťah, je to na náš obraz, mačku, psa, no na vlastných rodičov začínam chytať poriadnu alergiu v ich dome (predtým tam nebývali zdôrazňujem, boli len raz začas, čo sa dalo zniesť)...
Dajú sa určiť nejaké vzájomné pravidlá, aby som neobmedzovala ani ja ich ani oni mna a aby nemali pocit, že ich chcem vyháňať z vlastného domu, lebo oni nechápu, že my máme právo na vlastný život, alebo je naozaj jediné riešenie zvažovať odchod?
Za každý koštruktívny názor vopred ďakujem.

ides

Ked sme svine, tak podme do chlieva teda :) A rodina- nerodina, nieco za nieco, kto sa nechce starat o svoje decka, ten nech si zaplati opatrovatelku. Doba je rychla, cas je vzacny a jeho stravenie ma mat pre nas urcitu hodnotu. Ked si pozries s vylozenymi nohami dobru komediu, aspon sa zasmejes a zlepsi sa ti nalada. Ked sa nieco ucis, aspon spravis skusku na vysokej, a takto straveny cas mal zmysel. Ked si ides sadnut v piatok vecer s kolegynami a date zabavku a zurku a chlastacku, aspon ste sa porozpravali a vyplnila sa ti potreba komunikacie. Ale ked pocuvas uvrestane decka, len sa jedujes, nalada sa ti zhorsi... netreba asi dalej komentovat. Ale keby si bola opatrovatelka a opatrovala by si cudzie, aspon by ti to prinieslo peniaze. Takto ti to neprinesie nic. Len to, ze sestra narobi aj druhe, tretie a neubehnu tri, styri roky, cela dedina si bude mysliet, ze si ucitelka a ze si so skolkarmi na prechadzke :) Paradoxne, mne vlastna sestra nikdy deti strazit nedala, vzorne sa starala sama. Ani rodicom na krk nehodila. Zvladla to. Kto chce, zvladne. A zvladol by aj ten, kto nechce. Len by musel chciet. Bratranec velmi trpi v nestastnom manzelstve, teraz vidi chmulo, ze na nic nebolo dobre nabuchat zasratu pipinku, ktora bola este pod zakonom. A s takou sa zhadzovat, aby mohol machrit pred spoluziakmi na strednej, ze on uz nie je panic... Kazdy jeden takto dopadne, ked si nevladze so svojim neoperenym vtakom. Zasratym fagancatam 17 rocnym a 15 rocnym netreba este sex. trtkat ano a starat sa nie? takto to nemoze fungovat

Cecel

Ides, mali by sme asi zalozit vlastnu temu, nech tu nezahlcujeme priestor zakladatelky temy :) Zaujimalo by ma, ci to viacero zien takto vnima alebo sme len my dve "svine", co kaslu na detiska rodinnych prislusnikov :D

ides

Ani mi nehovor, brutalita brutalna, ja nemam deti a ked mi chce niekto na krk hodit svoje, tak mu poviem, ze keby bolo mojou najväcsou tuzbou strazit decka, urobila by som si svoje a sklapne. A este dodam ze aj to s detmi neviem a basta. a ked nieco neviem tak si to priznam :) Pozna babu, co ledva dovrsila 18, pratala sa do draheho podnajmu do centra mesta :) Ale preco? lebo jej debilni rodicia sa dali na strazenie deti, teda nie akoze oficialne a zarobkovo, ale.... myslim tym, niekomu z ich rodiny sa narodilo decko, furt im ho hadzal na krk a oni sa este tesili, ze maju vyplneny cas, ale to decko zasrate vrestiavalo a revavalo, ta baba chcela pokoj, tak sla s vekovo primeranymi babami do podnajmu. Akoze velmi pekne, ze je niekomu zasraty urevany fagan patriaci do neviem akej sirsej rodiny viac jak vlastna dcera, ktoru si sam do podnajmu vystve. Niekto znesie ked male deti revu a niekto neznesie. A kto neznesie, prace sa. O com chcem? Ta baba bola sikovna a bola by mohla ist aj studovat, byvali v meste, kde bola kopa vysokych skol, ze si este aj vyberat mohla a nebola by musela ist ani na intrak... Ale ona sla do podnajmu a robit. Bo sa vytratil pokoj z domacnosti a ked ho nenasla doma, hladala ho inde. A aj nasla. Ale potom uz nepomyslela na studium, ked takmer cely plat siel na byvanie. Ale ona citila, ze za ten pokoj to stoji. Ta obeta, ktoru priniesla, ze obetovala VS-studium a aj peniaze a radsej drela vo fabrike za minimum, hladovala tyzden pred vyplatou.

Cecel

Ides, ja viem ze to nie je tvoja vec starat sa o cudzich parchantov, ale mas aj ty moznost tie deti "tvarovat". Ak pridu a lietaju ako debili, upozornuju na to, nie je to len kvoli vychove. Oni si pytaju pozornost, polaskanie, pohladenie. Detom treba vysvetlovat, ucit ich prikladom. Ak nemaju doma spravny priklad, nech ho maju aspon u vas....Na druhej strane, viem o com pises. Mojej svagrinej sa babo este nenarodilo a uz ma poznamky o tom, ako im ho budem strazit. Ako mi ho daju bavit, ako budem robit "chuvu", budem na telefone a podobne. Keby nebola v rizikovom, tak jej asi jednu drbnem....Nechapem kde sa v nej berie ta drzost hadzat na mna jej povinnosti. Ja chodim do roboty, ked mam volno ucim v jazykovke, cez vikendy chodim na hory. Neviem co odo mna ocakava. Ked ja budem mat decko, tiez jej ho nebudem nosit na strazenie. U nej nastalo to, ze jej mater sa odstahovala na opacny koniec Slovenska. Je jedinacik, surodencov nema, stara mat byva tiez daleko. Cize jediny, kto jej decko budeme strazit sme my, ja a moja matka - ludia, co chodia denno denne do roboty a vo volnom case si este privyrabaju. Som zvedava az sa to male narodi, ako si to pani bude predstavovat. Urobi si decko a potom ho bude nam davat kokos........

DomR

Myslím si, že dieťa by nemalo byť na obtiaž, lebo deti rýchlo rastú a raz - dva je rodič zasa sám, čo by malo byť samozrejmosť, že to tak proste je...deti k tomu viesť, možno aj cez takéto rôzne aktivity...každému vyhovuje iné, ked rodičia, svokrovci ukážu, že majú záujem sem-tam sa postarať o vnúčatá, treba si to vážiť a nebrať ako samozrejmosť (ja mám takú svokru, že tá už aj vnúčatá organizuje, samozrejme ako chce aj ostatných v rodinej, či sa nebudem raz s deťmi pred ňou skrývať:-)))...

ides

Ked som bola ja decko, automaticky ma nasi zapisali do skolskej druziny. Ani sa im necudujem, vsak v nizsich rocnikoch zs sme mavali tak 4, 5 hodin, nasi boli v robote a nechceli aby decko bolo od dvanastej uz same doma. V druzine bolo super, hrali sme sa s deckami, bolo fajn, len tie hnusne obedy: varili otras, grc, tucne mäso bleee. Niekedy som zato aj pistala,ze nechcem chodit do druziny aby som nemusela chodit na tie obedy. Nasi boli nekompromisni, povedali ze budem chodit do druziny a hotovo. Dnes to hodnotim ako spravny krok, ze dobre urobili. mama chodila o siedmej vecer domov z roboty, otec o takej stvrtej za predpokladu ze sa nesiel opit do krcmy a nedalo sa, aby decko bolo same doma 7 hodin. V druzie sme mali dobre tetusky vychovavatelky, co sa postarali, dohliadli na nas, takze vsetko O. K., nemuseli sa rodicia strachovat. Tak treba s detmi. dat ich niekam kde bude o ne postarane. druzina je najlepsie co moze byt. tiez by som dala svoje decka do druziny pokial by som nejake mala. Ucitelky a vychovavatelky to s detmi najlepsie vedia, tomu verim a mali by moju doveru, tesila by som sa, ze je o deti postarane na urovni. Nechapem jak moze niekto nedat decko do druziny a potom ho strkat kde-komu na krk, aj rodicom napriklad. aby usetril par drobnych? nestoji to za to. decko sa aj tak najlepsie citi v kolektive seberovnych a rocic je spokojny, ze ma decko kvalifikovany dozor nad sebou.

DomR

No ja som to zatrhla, ked som pochopila, o čo im ide, že spravíš raz a už to berú ako samozrejmosť, doteraz nám deti núkajú na prázdniny, ja si však dovolenku neberiem pre ich deti!
A čo sa týka našich, dnes išli domov, hurááá,ešte dakovali ako dobre im bolo v dome,ako si oddýchli, tak som si len pomyslel, aspon niekto... Môžem upratovať, nech sa tu cítim dobre...

ides

Najde sa zopar takych, co narobia kopu deciek a potom ich strkaju kde-komu. Mne sa tiez uz stalo... bratrancova debilna zena, ktora v 16 porodila prve a v 17 druhe... vyvolavala mojim rodicom niekedy, ci u nas moze nechat decka a moja sibnuta mater, ze ano, lebo "ides" je doma, postara sa, postrazi... vrchol neslusnosti a debility, ked moja mater mna ide zadelovat, aby ja som kurvicke zasratej strazila tie dve debilcata: stvorrocny chlapec si polozi misku na zem a ponori do nej papulu a nufak, stvornozky papa ako psik a kurvicka sa detom svojim velmi nevenuje, tazka zavislacka facebookova. Preto ma deti debilne, co nevedia ani rozpravat, ani nedokazu nicomu porozumiet, samozrejme nevari, len im nasype sladkosti do misky a decka su hyperaktivne, pridu na navstevu a behaju jak slak, zanechaju po sebe spust. Ono je to sproste a nerozumie, co znamena NEBEHAJ!!! namiesto aby im minimalne caj z harmanceka a lubovnika bodkovaneho navarila, alebo mlieko s medom, nech ich trosku uspi cosi... aby neboli hentake. od sladkosti samych ale jake maju byt?..... a mame hovorim, ja mam termin u zubara v inom meste... Bolo vybavene a ona, ze nevedela som a mohla tie debilciatka strazit sama. Som zasadne proti tomu, aby clovek vlastne decka hadzal na krk komusi. Je jedno ci muzovej sesternici alebo ci sestre muzovej babky... Decko patri do tabora, do internatnej skoly, do jasiel, do skolky... proste kamsi do skupiny dalsich deti, kde su profi ucitelky a vychovavatelky, co sa on postaraju na urovni. a nie znepriatelit si celu rodinu a kamosky a znamych, hadzat im decka na krk a potom sa cudovat preco sa nam na ulici vyhybaju. Tak pre nieco asi :)

DomR

Ďakujem za tipy, keď budú deti, nejaký využijem;-)
Poznám však v rodine aj takých, kt. rodičov využívajú na to, aby im strážili deti, ked oni sa flákajú kade-tade, potom si na to rodičia zvyknú a už si sami pýtajú, lebo nevidia, že sú využívaní, dokonca to skúšali aj na mne, stále mi tlačia svoje deti pred prázdninami- ďakujem,neprosím, aby si na to zvykli...je to rôzne...

ides

Jednej babe rodicia moc liezli na nervy, ponizovali ju a buzerovali vselijak, ked bola v puberte a v detstve. Tak si spakovala veci a uz jej nebolo hajde v 18 s frajerom do podnajmu. Po rokoch sa im narodilo decko, ani jedinucky krat podotykam ho nedala rodicom svojim strazit. U rodicov sa ukaze raz za rok na hodinku na navstevu a ked maju stastie, vidia si aj vnuca. Ked nie, smola. Asi tak.
Dalsia baba chcela byt stoj co stoj stara dievka a ani za svet, ze vydat sa. Rodicia jej liezli na nervy, nechcela uz byvat s nimi, tak vzala hypo a pratala sa. kupila garsonku na opacnom konci BA a dovi dopo. To jej sestra isla v tom istom meste zase do podnajmu, bo sa bala hypo vziat, tak si to vyriesila chodenim po podnajmoch a predsa bola tam uz medzi mladymi a citila sa hned lepsie.
Ono ked si mlady chce zit svoj zivot, on si ho aj zije a nehadze decka svoje rodicom na krk. Riesi si veci sam. PRedsa nebude blbec, ze ked rodicia ponizovali cely zivot JEHO a medzi styrmi ocami, ze aby riskoval, ze ho budu ponizovat aj pred jeho vlastnymi detmi, co keby robili rychlo by sa z nich vytratila roky nadobudana ucta k nemu. Deti radsej da zapisat na leto do tabora, pripadne si v ramci rodinnej dovolenky daju dobru dlhu aspon 4 tyzdnovu dovolenku v takom hoteli, kde je zebezpecene opatrovatelstvo deti a zvlast program pre deti. V zahranici je takych hotelov cela kopa. Rodicia si idu vo dvojici na turu a o decka sa staraju mile tetusky v hoteli, kreslia s nimi, maluju a hraju sa s nimi, sportuju. A spokojni su aj rodicia, aj deti. Sice za komunistov bolo tu aspon s tymi tabormi lepsie zorganizovane vsetko, kazde decko vrestalo ze chce ist do pionierskeho tabora,, dnes ale kde nic, tu nic, len obcas akysi krestansky spevokol zorganizuje nieco co by sa chcelo podobat na tabor, ale len taj hajraaaa, na vlastnu päst, cize ziadne s pedagogickou skolou aspon strednou profi opatrovatelky deti, ziadne profi ucitelky a vychovavatelky, ziadny lekar a zdravotnik (ako v PIONIERSKYCH T. kedysi). Ale len hrstka amaterov povie detom, nech si vezmu spacaky a nafukovacky a ktorysi z nich ubytuje decka o tri dediny dalej u svojej babky na povale medzi pavukmi... tam rozlozia spacaky a hura, su na vylete. Sice nie moc na urovni vylety takehoto typu, predovsetkym co sa "odbornych sil" tyka, ale rodic sa tesi, ze sa deciek zbavil aspon na dva julove tyzdne. Dalej by som nezabudla spomenut, ze je tu este moznost ako sa zbavit deciek ak su otravne a lezu na nervy, pilia usi sustavnym jacanim ze rodicom stupa tlak na prasknutie..... tlakomera a aj vlastneho tela. Ked rodic spozoruje, ze ma dieta na nieco celkom nadanie, ale uz v skolkarskom veku ked to vidi, tak moze zapisat decko do internatnej zakladnej skoly zameranej na rozvijanie toho konkretneho talentu. Kedysi davali v telke dokument, ze niekde na Slovensku je zakladna skola pre deti, samozrejme internatna, so zameranim na balet, ktora vychovava buduce baletky a baletakov. Chodili tam prevazne dievcata, ale zabezpecene ubytovanie na internate, strava, normalne vyucko, plus rozsirene vyucko tej tanecnej, telesnej, hudobnej... Male deti uz poznali celu klasicku hudbu, skladatelov, vsetko... velmi boli sikovne a zbehle v tomto. Decko dovrsi 6 rokov a sup s nim do internatnej skoly zakladnej. Rodic ho vidi len cez vikendy, ale o to su si vzacnejsi, dost to zlepsuje vztahy.Lebo minimalne si nelezu na nervy. Decko sa tiez uci na nejaku tu samostatnost, je to vcelku dobry napad. Dobry napad ako mat jednak od decka pokoj, a jednak dosiahne, ze sa po talentovej stranke uz od detstva kamsi posuva, plus sa tam uci pracovat na sebe, makat na sebe, jednak po tej tanecnej stranke a jednak vie si uz v detskom veku odopriet taku tu nezdravu a zlu stravu, uci sa, ze pre uspech treba nieco obetovat a vytrpiet... nefnuka za kazdu svalovku a za nezjedenu cokoladu, co mu nedovolili zrat tam, nepojde si sam diagnostikovat depresiu v 12 tich rokoch k psychologovi a lieky pytat jak debilne rozmaznancata dnesne ufnukane a slabucke robia. Dat si decko do takej skoly je lepsie ako hodit ho na krk rodicom, ktori z neho urobia zaostalca bordelara jak su oni sami a riskujuc stratu ucty zo strany vlastnych deti, ktore si z nas spolu so starymi rodicmi musia robit blbcov, kydat na nas, ukazat nasim detom, ako si nas nevazit...Takze nie kazdy hadze svoje decka rodicom na krk. Mudry clovek si veci vyriesi mudro a hlupy hlupo. rodic nie je opatrovatelka. V zahranici prevazne sa to riesi mudro. Keby nie, nebolo by tolko operiek potrebnych do anglicky a nemecky hovoriacich krajin. Vzdy sa da najst riesenie,, len ho treba vidiet objavit... riesenim nie je hadzat vlastne deti rodicom na krk. ja deti nemam ale nespravila by som to. Hodit decko na krk rodicom (ked ponizovali mna) by znamenalo to iste co sediet na srome a pilit si konar pod vlastnou ritou. Alebo to iste co zacat horiet v ohni a liat na seba benzin. Ked horim v ohni a mozem si vybrat, ci na seba nalejem benzin alebo vodu, tak beriem radsej tu vodu. Ked niekto vlastne deti hadze rodicom na krk, skor ci neskor sa mu to vypomsti. Deti k nemu stratia vsetku uctu a nebudu si ho vazit. Ako si ho nevazili a nevazia vlastni rodicia jeho, ktori este aj jeho deti toto naucili - rodica svojho si nevazit.