Bývam v rodičovskom dome

Príspevok v téme: Bývam v rodičovskom dome
DomR

Bývate niekto v dome svojich rodičov? Išli sme tam s manželom pred rokmi, lebo dom bol prázdny, zanedbaný, teraz sú však už na dôchodku a asi sa v paneláku nudia, chodia veľmi často, aj na niekoľko dní cez týždeň vkuse a ja zisťujem, že to asi nebol dobrý nápad zostať tam žiť, aj keď to vtedy vyhovovalo obidvom stranám. Ked sú tam, nemám vlastný priestor, vlastný život, žiadne súkromie, "rodičia sú všade", no oni sú radi, že sú sa nami. Mám k tomu miestu vzťah, je to na náš obraz, mačku, psa, no na vlastných rodičov začínam chytať poriadnu alergiu v ich dome (predtým tam nebývali zdôrazňujem, boli len raz začas, čo sa dalo zniesť)...
Dajú sa určiť nejaké vzájomné pravidlá, aby som neobmedzovala ani ja ich ani oni mna a aby nemali pocit, že ich chcem vyháňať z vlastného domu, lebo oni nechápu, že my máme právo na vlastný život, alebo je naozaj jediné riešenie zvažovať odchod?
Za každý koštruktívny názor vopred ďakujem.

DomR

Asi pokecám s otcom, ked bude správna chvíľa, v kľude, narovinu, mama sa uráža rada...a uvidím, čo to dá...

kafe

ja nechápem prečo je taký problém hovoriť otvorene a priamo o svojich pocitoch. Slušne, kľudne: Mami, rozmýšľame, že sa odsťahujeme s manželom. Potrebujeme mať súkromie. Ked ste tu 5 dní v týždni, už to trochu obťažuje. -
Vieš, nemému decku ani vlastná mať nerozumie. Ked nevieš vypľuť čo chceš... tak sa tráp. Ale podľa mňa tvojim rodičom padne sánka, že prečo si to nepovedala skôr a nechala zájsť tak ďaleko. Stačilo sa normálne dohodnúť (možno), a stále je aj možnosť odísť, ak by sa dohodnúť nedalo. Ale vy ste nevyužili ani tú prvú možnosť - povedať čo vám vadí a dohodnúť sa na niečom. Nie naznačovať, nie citlivo a opatrne. Otvorene. Rodičia dostanú infarkt ak budeš úprimná? Možno sa aj napaprčia, neviem, ale aspoň dostaneš zo seba čo vlastne chceš. Na tom nič zlé neni, nie si ani nevďačné decko, ak jasne povieš, čo ti vadí.
Čo chceš? Ak chceš bývať v rodičovskom dome a mať návštevy raz za dva týždne - povedz to! Tvoji rodičia nevedia čítať myšlienky. Ked sa nedohodnete, postaráte sa o bývanie niekde inde. Samo sa to neutrasie, čakáte na Godota. Nuž ale i tak še da.

denisaf

je to dom rodicov nie vas mozes sa postavit aj na hlavu... ja som to tak mala tiez pokial som sa neprestahovala do vlastneho... ine riesenie nieje...

DomR

Bavili sme sa s manželom, že ešte dáme tomu čas, prípadne pokecám s našimi nejako citlivo, ak to nevydá, budeme hľadať vlastné bývanie...

ides

Casto byvaju v rodinach problemy okolo tohto... Napriklad taka vec: ked su viaceri surodenci, rodicia su stari a chcu ist do starobinca a prosia deti, aby ich tam dali a deti im vyhoveju, aj ich tam daju... Tak jeden zo surodencov kupi rodicovsky dom, vyplati ostatnych surodencov, ale??? CO??? Ze ti ostatni surodenci si tam aj nadalej chodia jak "domov", jak keby to ich bolo, neohlasene navstevy na dennom poriadku, vysedavanie od rana do vecera, a tak dalej. Preco? Lebo ich viazu spomienky na domov, kde vyrastali, ktory volakedy bol ich spolocny a teraz uz nie je, ale im to akoby netrkne. Rovnako...dalsia vec... jedna z viacerych sestier kupila dom svojich rodicov, vyplatila sestry... dom darovala svojmu synovi, nech si tam byva a nech ma "sukromie" so svojou mladou rodinou a ona nadalej zostala v byte. Lenze prosim pekne zena toho chlapca tam teda sukromie ziadne nema. Nonstop jej tam chodia neohlasene navstevy, kamaratky tej ktora tam byvala predtym - cize babky jej muza, potom jej tam chodia sestry muzovej mamy aj s detmi a muzovi surodenci (dom ich babicky a spomienky, nostalgia...) chodia jej tam aj muzovi rodicia, ktori to beru jak keby to ich bolo (vsak aj je), ale keby on vzal raz hypoteku napriklad a cele by to odkupil, je sanca, ze by prestali chodit a jeho zena by mala konecne sukromie a pokoj? Nestalo by sa! Nadalej by si tam vsetci chodili jak domov.
Preto ja som napriklad za to, ze nikdy neodkupit dom rodicov, starych rodicov, proste niekoho z rodiny, ale radsej kupit dom od niekoho cudzieho, kto nemal s nasou rodinou nic spolocne, inak sa otravnych navstev nezbavim. A komu dnes uz treba otravne navstevy? A este aj neohlasene? Kebyze chcem fakt nieco kupit...nemam motivaciu uprimne povedane....ale keby som mala vazny vztah a chcela by som kupit nieco s chlapom... nehrozilo by kupit nehnutelnost, ktora patri v sucasnosti mojej alebo jeho rodine. ani keby zrovna roky prazdna bola. Kolko som sa uz napocuvala od tych co to spravili....staznosti,neprijemnosti, co ich vsetko postihlo... Ale najmä nechapavi clenovia sirsej a uzsej rodiny, ktori tam chodia ako keby to nadalej im patrilo... lebo vsak spomienky na detstvo, nostalgia, spomienky na rodicovsky alebo babkin dom - no hroza. Lebo ono je to tak, ze ked napriklad su viaceri surodenci a ani jeden z nich nema po smrti rodicov/alebo po odstahovani sa rodicov do starobinca... zaujem o ich dom a vsetci sa zhodnu ze ho chcu predat, tak ho predaju cudziemu a nik z nich si nedovoli chodit k cudziemu na neohlasene navstevy a vysedavat tam nonstop od skoreho rana do neskorej noci. Ale ked si to vezme clen rodiny a nech aj vyplati ostaatnych a patri to uz len jemu... nechapavci si tam budu chodit ako keby to nadalej ich bolo. vzdy su sracky a pletky a rodinne nezhody okolo takych veci. Najlepsie je drzat sa daleko od nehnutelnosti, ktora patrila rodicom.Pripadne starym rodicom. Alebo este stale patri.

DomR

Asi niekto nečíta komenty, ten dom bol pred rokmi prázdny, rodičia chodili raz za 1-2 dni,bola to vzájomná dohoda, ktorá sa rokmi zvrhla na to, že rodičia sú doma a chodia aj na týždeň lebo môžu, ich dom a ja to musím riešiť, ale áno asi to bola chyba, človek je tvor omylný..
A k tým rodinným príslušníkom, je to téma sama o sebe, proste niektorí ľudia si predstavujú rodinné vzťahy štýlom, že ostatní im budú robiť službičky, ked si zmyslia, takým ľudom sa v rodine vyhýbam, ale ani od nich nič neočakávam...

prostemeno

Nechapem ze ked vie niekto vystrojit svadbu nevyriesi si byvanie.. byvanie je uplny zaklad nie vyriesit to stylom nejako bolo nejako bude a vsetko odkladat na potom... doniest partnera po svadbe do rodicovskeho domu je pochovat svoj vztah...rozdielne nazory neustale staranie sa rodicov do vsetkeho vsade to tak je .. nechapem ze je niekto taky lakomy a aby usetril tak natlaci deti aj partnerku do domu rodicov...

ides

Mne uz vlastne ani nema kto a kedy hadzat na krk svoje uvrestane decka, lebo furt vymyslam ohladom prace, ze idem kamsi s ubytkom... Taky zivot mi vyhovuje a taky mam. Radsej so sockami v ubytovacom zariadeni jak s uvrestanymi deckami. Socky len smrdia a nedbaju o seba, spinu robia... clovek uprace z vlastnej vole spolocne priestory obcas, uz len aby sa nedogrcal... ale tie socky aspon nevyskrekuju a nevyrevuju tak ako deti.