Veľakrát som počula, že ľudia, ktorí spáchajú samovraždu, sa dostanú do pekla.
Dobre, samovražda je v podstate vražda, tým pádom je to zlé, ale čo s tými, ktorí samovraždu spáchali kvôli silným depresiám ? Sama mám silné depresie a poviem vám, že vtedy človek nepremýšľa. Vidí všetko negatívne a keď pácha samovraždu, neuvedomuje si, čo robí.
Prežíva tu na Zemi veľkú (hoci psychickú) bolesť, ktorá je až tak silná, že vedie k samovražde.
Nebolo by spravodlivé, keby skončil takýto človek v zatratení. Možno by mohol skončiť v očistci (ak existuje), ale v zatratení...
Samovražda a posmrtný život
5) Nemáš pravdu že stačia len skutky lásky aby človek dokázal že miluje Boha. Ak chce človek dokázať že Boha miluje musí predovšetkým dodržiavať Božie prikázania. Ateisti sa o Božie príkazy nezaujímaju a niekolko z nich ani pri sebaväčšej láske dodržiavať nedodržiavaju (svätenie nedele, krst, eucharistia, modlitba, atd)
Ako po tomto všetkom môžeš stále tvrdiť že stačia len skutky lásky a viera v Boha nie je ku spáse potrebná ?
Ak miluješ lásku a dobro, tak miluješ Boha, pretože on je Láska. Takže ho môžeš milovať bez toho, aby si o tom vedel. To bol môj prípad veľa, veľa rokov. Takže kto verí v lásku a dobro, verí v Boha.
Cesta :
"Kto je milší Bohu. Ten kto pozná Božie slovo ale nemá v sebe lásku, alebo ten kto ho nepozná, ale lásku má prirodzene v sebe?"
Podľa Biblie ani jeden nekoná správne. Biblia nám jednoznačne prízvukuje dôležitosť viery :
1) Viera bola velmi dôležitá pri Ježišových uzdravovacích zázrakoch.
2) Ježiš prísne vyčítal akúkolvek neveru :
Evanjelium podľa Jána 20:27
Potom povedal Tomášovi: „Vlož sem prst a pozri moje ruky! Vystri ruku a vlož ju do môjho boku! A nebuď neveriaci, ale veriaci!“
Evanjelium podľa Matúša 17:17
Ježiš povedal: „Neveriace a skazené pokolenie, dokiaľ budem s vami? Dokedy vás mám ešte trpieť? Priveďte ho sem ku mne.“
3) Apoštol Pavol nám tiež prízvukuje že k spáse potrebuje uveriť.
List Rimanom 10:9
Lebo ak svojimi ústami vyznávaš: „Ježiš je Pán!“ a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený.
4) Ku spaseniu je tiež dôležitý krst, ateisti sa však dať pokrstiť odmietajú
Evanjelium podľa Marka 16:16
Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.
5) Nemáš pravdu že stačia len skutky lásky aby človek dokázal že miluje Boha. Ak chce človek dokázať že Boha miluje musí predovšetkým dodržiavať Božie prikázania. Ateisti sa o Božie príkazy nezaujímaju a niekolko z nich ani pri sebaväčšej láske dodržiavať nedodržiavaju (svätenie nedele, krst, eucharistia, modlitba, atd)
Evanjelium podľa Jána 14:15
Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania.
1. Jánov list 5:3
Lebo láska k Bohu spočíva v tom, že zachovávame jeho prikázania. A jeho prikázania nie sú ťažké.
Ako po tomto všetkom môžeš stále tvrdiť že stačia len skutky lásky a viera v Boha nie je ku spáse potrebná ?
BJ_2 :
No však práve, agnostik si myslí že sa nedá zistiť či Boh existuje alebo nie a preto ani svoj život nezasvätí Bohu a mnoho agnostikov ani nezačne skúmať či Boh existovať môže pretože si dopredu myslia že sa existencia Boha dokázať nedá. Ja som bol tiež dakedy agnostikom a nikdy ma ťo neťahalo ani k tomu aby som si prečítal Bibliu a skúmal na základe nej Božiu existenciu.
"Teda nez verit bez dokazu, vybrat si nejaku cirkev na zaklade vlastneho usudku... tomu sa povie slepa viera.
Teda hovorim ti, ze agnostik je na tom lepsie, nez ty. Ktory si vysvetlil Bibliu po svojom, a fanaticky veri nejakemu katechizmu a katolickej cirkvi."
Ja verím v Bibliu, a v Biblii Ježiš Petrovi zveruje svoju cirkev, ktorou je dnes súčasná rímskokatolícka cirkev. Povedz mi ale, ktorej cirkvi mám teda veriť, ked nie katolíckej ? Alebo si mám ja sám ako jednotlivec prečítať Bibliu a vyložiť si ju podľa seba ?
Katkaaa :
"Spomimas, ze ako to, ze aj ten ktory Boha nehladal, aj ten ktory Mu bol verny povedzme cely zovot, ze pojdu do neba? Staci, ak sa na to pozries Bozim sposobom."
Ano, do neba sa môže dostať aj človek ktorý krátko pred svojou smrťou uverí v Boha a úprimne olutuje svoje hriechy, ako napríklad tak spravil ukrižovaný človek vedľa Ježiša. Lenže tu znova platí to že ten človek Boha prijal, a teda je dôležité v určitom čase svojho života v Boha uveriť.
"Pozera Boh na to, ci sa skutkami chces vykupit a na zaklade nich bol prijaty?"
Skutkami sa nevykúpi nikto, pretože len skutky k spáse nestačia. Veriaci musí mať nielen dobré skutky, ale aj vieru, a práve z viery vychádzaju i ako potvrdenie viery dobré skutky.
!A odkial vies, ci ten clovek co nehladal Boha vobec cely ten cas mal moznost pocut evanjelium?"
Ludia ktorí o evnajeliu nepočuli nebudu sudeni podla Biblického zákona, ale podla svedomia, ale ludia ktorí mali možnosť a počuli o Ježišovi budú súdeni podla biblického zákona.
"A dalej, ty nevidis do jeho srdca aky on ma postoj, takze ho ani nemozes sudit."
Ja ho nesúdim, ja len hovorím čo je napísane v Biblii.
"A zase, Boh je Bohom milosti.
A tiez je podobenstvo o tych pracovnikoch na vinici, ktori, aj ked zacali robit od rana dostali rovnaku mzdu ako ti, co robili len hodinu.
Boh je uzasny."
Mt 20,1-16 - "Podobenstvo učí, že spása je Božím darom. Boh ju dá tým, čo v kresťanskom povolaní vydržia až do konca, bez ohľadu na čas obrátenia." Každopádne však je dôležité v určitej časti svojho života Boha prijať, uveriť v Neho, a úprimne olutovat svoje hriechy a robiť pokánie.
Pozrite si youtu.be
Ak cítiš v sebe lásku, tak si v Bohu, drž sa jej, a pôjdeš po správnej ceste. Tomu sa hovorí Boží zákon v srdci.
bib :
"Tvrdis nieco co je napisane v biblii, biblia bola x krat prepisana poprekrucana a nie je iste ze je pravda co sa tam pise ci to je naozaj."
Na toto slúži textová kritika ktorá skuma rukopisy, a textová kritika nám hovorí o tom že až na malé odchýlky v niektorých vetách zostal biblický text bez nesprávneho prepisovania a nebol poprekrúcaný.
"Musel by si naozaj poznat co povedal Jezis a ake su ozajstne Bozie zakony, takto len opakujes domnienky ci zelania autorov Biblie, ktori bud zle prelozili texty alebo zamerne prekrutili pravdu a tu je velmi tazko najst."
Ako kresťan verím tomu že apoštoli písalui pod Duchom Svätým, takže zapísali všetko potrebné a správne. Rovnako tak verím že Boh sa postaral o tom aby jeho Slovo sa zachovalo v tej správnej forme a v správnom znení až dodnes.
Tomas, Agnostik nieje ten, co sa o Boha nezaujima. Agnostik je ten, co nevie, ci existuje alebo nie, pretoze, je to podla neho bud a) nezistitelne b) alebo to nieje v jeho (sucasnej) moci zistit (moze sa to zmenit, ked najde dokaz).
VOBEC to nesuvisi s tym, ci Boha hlada alebo nie. Moze ho aj hladat. Len kym ho nenasiel, tvrdi, ze nevie ci existuje, ale nevylucuje ze by mohol existovat. Absolutne spravny postup, ovela lepsi, nez byt fanatik, ako ty, ktory si odporuje. Teda nez verit bez dokazu, vybrat si nejaku cirkev na zaklade vlastneho usudku... tomu sa povie slepa viera.
Teda hovorim ti, ze agnostik je na tom lepsie, nez ty. Ktory si vysvetlil Bibliu po svojom, a fanaticky veri nejakemu katechizmu a katolickej cirkvi.
Kto je milší Bohu. Ten kto pozná Božie slovo ale nemá v sebe lásku, alebo ten kto ho nepozná, ale lásku má prirodzene v sebe?
Bib, máš rada lásku? Ak áno, tak máš rada Boha aj Ježiša Krista. Ak neveríš že existujú, tak sa ti predstavujú prostredníctvom lásky. Telesný rozum ti nepovie, či je napríklad ekumenický preklad Biblie dôverihodný, ale duchovný rozum, ak ho spojíš s Duchom svätým, ťa veľmi ľahko presvedčí že je, pretože to budeš vnímať rovnako, u mňa to platí tak na 98%, tomu zvyšku zatiaľ duchovne nerozumiem. Takže ak niečo čítaš a súhlasíš s tým, pretože to vnímaš rovnako, to je dostatočný dôkaz pre teba na to, že to je pravda.
Tomas
Spomimas, ze ako to, ze aj ten ktory Boha nehladal, aj ten ktory Mu bol verny povedzme cely zovot, ze pojdu do neba? Staci, ak sa na to pozries Bozim sposobom. Pozera Boh na to, ci sa skutkami chces vykupit a na zaklade nich bol prijaty? A odkial vies, ci ten clovek co nehladal Boha vobec cely ten cas mal moznost pocut evanjelium? A dalej, ty nevidis do jeho srdca aky on ma postoj, takze ho ani nemozes sudit.
A zase, Boh je Bohom milosti.
A tiez je podobenstvo o tych pracovnikoch na vinici, ktori, aj ked zacali robit od rana dostali rovnaku mzdu ako ti, co robili len hodinu.
Boh je uzasny.