Samovražda a posmrtný život

Príspevok v téme: Samovražda a posmrtný život
ChcemPravdu

Veľakrát som počula, že ľudia, ktorí spáchajú samovraždu, sa dostanú do pekla.
Dobre, samovražda je v podstate vražda, tým pádom je to zlé, ale čo s tými, ktorí samovraždu spáchali kvôli silným depresiám ? Sama mám silné depresie a poviem vám, že vtedy človek nepremýšľa. Vidí všetko negatívne a keď pácha samovraždu, neuvedomuje si, čo robí.
Prežíva tu na Zemi veľkú (hoci psychickú) bolesť, ktorá je až tak silná, že vedie k samovražde.
Nebolo by spravodlivé, keby skončil takýto človek v zatratení. Možno by mohol skončiť v očistci (ak existuje), ale v zatratení...

Cesta

Je to už veľa rokov, čo som prvý krát prosil Boha o uzdravenie, takže sa nedá povedať, že by som bol netrpezlivý. "Lebo každý, kto prosí, dostane, kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria.…" Ok. Možno sa tak stane po smrti, ale ja vidím zmysel života v tom, aby som cestu k zdraviu hľadal už tento život. Čiže sa nespoliehať na Božiu pomoc, pretože už ubehlo veľa rokov od mojej prvej prosby, a nesplnila sa. Ak existuje biblický Boh, nie som proti nemu, len som sa naňho prestal spoliehať.

irga85

len pán Boh vie, či pôjde ten človek do pekla alebo do neba. on rozhoduje o tom a on vidí, prečo to ten človek spravil, že si zobral sám život.

Tomaas 12345

Cesta :

Ked sa píše "proste a dostanete" možno to nemusí znamenať že to dostaneme hned v pozemskom živote, ale trebárs až v tom nebeskom.

Ak som tomu pochopil správne už nie si veriaci kresťan ? Možno ti Boh nechce pomôcť preto lebo chce otestovať tvoju vieru, či budeš v neho veriť aj vtedy ked ti okamžite nepomôže. Stačí teda trošku súženia, a už odpadávaš od viery ? :/

Cesta

Otvoril som sa Biblii ako pravde, aby som sa vyliečil zo svojich zdravotných problémov. Písal som sem ako zástanca biblickej pravdy, ktorá funguje. Nakoniec som zistil, že nefunguje všetko tak ako je napísané v Biblii, preto prestávam túto cestu preferovať a propagovať ako spoľahlivú. V Biblii sa píše: A ja vám hovorím: "Proste a dostanete! Hľadajte a nájdete! Klopte a otvoria vám. Lebo každý, kto prosí, dostane, kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria.…" Ďalej sa píše: "Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá váš Otec, ktorý je na nebesiach, dobré veci tým, čo ho prosia." Nestalo sa. Prosil som Boha aj Ježiša, aj Boha v mene Ježiša, nech ma zbavia derealizácie, pretože s derealizáciou som menej užitočný pre seba aj druhých, ale nestalo sa tak ako sa píše v Biblii. Takže som jej prestal veriť. Netvrdím že v nej nemôže byť aj pravda, ale tie uvedené vety na mňa nefungujú, takže už nemám dôvod im veriť. Je to už veľa rokov, čo som prvý krát prosil Boha o uzdravenie, takže sa nedá povedať, že by som bol netrpezlivý. Takže som sa stal racionalistom, ktorý nepotrebuje veriť, ale hľadať čo najlepšie možnosti, ako žiť s týmto postihnutím s čo najpríjemnejším pocitom.

Gaspura

Neviem si ale predstaviť človeka, ktorý by nebol v depresii alebo vo veľmi zlom psychickom rozpoložení a vzal si život, proste to nie je len tak. Musí byť naozaj veľmi silno otupený pud sebazáchovy inak to človek nedokáže urobiť

Dominka777

V Katechizme katolíckej cirkvi odstavec 2282 sa píše: Ťažké psychické poruchy, úzkosť alebo veľký strach pred nejakou životnou skúškou, utrpením alebo mučením(1735) môžu zmenšiť zodpovednosť samovraha. A v 2283 Nemáme strácať nádej na večnú spásu ľudí, ktorí si vzali život. Boh im môže dať príležitosť na spasiteľnú ľútosť cestami,(1737) ktoré pozná len on sám. Cirkev sa modlí za tých, ktorí si siahli na život.
Myslím, že domnievať sa že všetci samovrahovia skončia v pekle je nesprávne myslenia, no žiaľ v našej spoločnosti takéto myslenie pretrváva. Ja si tiež myslím, že to nie je spravodlivé a vôbec mi to nepasuje k Božej podstate a jeho milosrdenstvu.
Poznám tú beznádej a bolesť, ktorú človek trpiaci depresiou cíti. Sama ňou trpím 8 rokov. Depresia je beh na dlhé trate. Ťažko to pochopí zdravý človek. Byť obeťou vlastného tela...neschopný myslieť, tešiť sa, rozhodovať mať vôľu, cítiť, pracovať a vôbec aj veriť, nieto ešte veriť v uzdravenie ...potom už ostáva nádej a láska.
Ide to ťažko, ale dá sa s depresiu žiť, s pomocou lekárov, s pravidelným režimom, s racionalitou, s vlastnou bublinou, kde budeš mať to čo ti robí radosť :) a hlavne s ľuďmi, ktorí ťa majú radi.

slav

Pocuval som napriklad na you tube prednasky Jiriny Slamovej mozno by to pomohlo vyznat sa sam vsebe. Nikomu nic nevnucujem kazdy je individualita , ktora ma svoju pravdu.

Cesta

Pravda ťa oslobodí. Pros Boha o Ducha Svätého, ten ťa oslobodí. Len s Duchom Svätým sa cítim dobre, bez neho som nikto. Ak o niečo prosíte Boha, tak o Ducha Svätého, pretože to je to, čo vám on môže dať, a čo vás ochráni pred zlom.