ahojte ludia... ak o vyriesit problem s partnerom? jemu proste vadi ze mam vs a pracujem ako chyzna... minuly rok som skoncila vysoku pracovala som do juna vo svojom odbore v kancelarii ale za minimalnu mzdu ktoru sef odmietol zvysit aj po case... bola som v kancli od rana do vecera same stresy stale tak som si nasla novu pracu ako chyzna v hoteli v BA. Plat tu mam dvojnasobny som velmi spokojna taktiez mam skvele kolegyne proste sa mi tu paci. Priatel je ale velmi povysenecky smeje sa mi a ma hlupe narazky. Niesom ten typ cloveka ktory ked ma vs nemoze robit nic ine proste som videla ze je to lepsie platena praca tak som sem isla... ako mu povedat ze ma to zranuje ? Pracu som vzala aj koli tomu aby sme sa mali lepsie lebo bohuzial vysoka dnes uz nic neznamena a clovek na nizsej pozicii moze mat lepsi plat... dakujem
vadí mu ze pracujem ako chyzna v hoteli
inak ono ziskat titul docent nieje az tak o namahe. Plno skol ich ma nedostatok kedze mlady to nechcu za tu almuznu robit a preto nutia kazdeho aby sa stal aspon docentom/profesorom a mohol garantovat predmety/studijne programy. Ono je bezna prax ze takyto clovek sa na to vykasle niekto iny napise knihu on tam prispeje jednym primitivnym clankom ale ako autora napisu jeho a sup zu ma jednu knihu a takto to fici zopar rokov. Takze zase to ze je niekto docent/profesor este nic neznamena
PaniDocentka 12.12.2017 18:20:24
Nuž, dalo by sa polemizovať aj takto: zakladateľka témy síce písala, že vzala prácu chyžnej preto, aby sa s jej priateľom mali finančne lepšie. Ale dajme tomu, že by žila sama. Teraz má dajme tomu dvojnásobný plat ako predtým. To znamená, že disponibilného príjmu (dúfam že som to napísala správne) teda niečoho ako je vreckové na osobné potreby, zábavu atď., má tiež viacej ako predtým. To znamená, že si môže dovoliť častejšie chodiť za kultúrou, do divadla, na rôzne platené výstavy, kupovať si vedecké časopisy, alebo aj cestovať a poznávať nové kraje... ak by chcela. Toto všetko môže človeka obohacovať podobne ako vysokoškolské vzdelanie zamerané na humanitné vedy, teda lepšie povedané, humanitno-zamerané vysokoškolské vzdelanie môže človeku pomôcť vyvinúť a oceniť kultúrne a filozofické aspekty života a vycibriť jeho vkus. (To ale neznamená, že ľudia bez tohoto formálneho vzdelania nemajú k tomu cítenie. Môj dedo pracoval na stavbe celý svoj život, a vo voľnom čase čítal knihy aj od známych spisovateľov ako bol napr. Remarque. A tiež mňa ako aj môjho bratranca a sesternicu už od detského veku vodil na rôzne výstavy do múzeí, do ZOO, do detského divadla, apod., a vždy nám to zaplatil zo svojho. A na narodeniny sme dostávali detské encyklopédie).
Aby som sa vrátila k pointe ohľadne zakladateľky témy: aj keď u nej je toto trochu prehodené, tak ako povedal pán profesor latiny z onoho známeho českého filmu: "No, i skladník ve šroubovně si může přečísti Vergillia v originále..."
Neadinka 12.12.2017 12:36:04
Ja myslím, že skôr ako nejaké domnelé prispievateľkino "vysmievanie sa" jej škole by ťa malo štvať, že ľudia na Slovensku na dennom vysokoškolskom štúdiu tam vyštudujú zadarmo a potom odídu pracovať do zahraničia a platia dane tam a nie naspäť do svojej krajiny ktorá investovala do ich vzdelania. Tu kde som vyštudovala vysokú školu (mno... teda skôr len bakalára humanitných vied, konkretne psychológie) ja, tak sa až donedávna platilo za KAŽDÚ vysokú školu (až na miniatúrne výnimky ako pre priamych zamestnancov alebo blízkych príbuzných priamych zamestnancov, príp. MOŽNO občas ešte indiánov, ale to už nie som si úplne istá), a ten kto na to nemal alebo mu to nefinancovali rodičia príp. nejaké štipendiá, si holt musel na študijné poplatky požičať. V lepšom prípade kvalifikoval na bezúročnú pôžičku od vlády (kde sa úroky začali rátať až šesť mesiacov po skončení štúdia alebo po prerušení), no a v tom horšom od banky, kde sa úroky asi započítavali hneď. To tkzv. "bezplatné" vysokoškolské vzdelanie čo tam na Slovensku máte totiž nie je zadarmo, zaplatia to daňoví poplatníci Slovenskej Republiky a vláda potom peniaze školám vydelí. Takže teoreticky ľudia v tých vyššie platených manuálnych pozíciách čo dostávajú vyššie platy prispievajú nepriamo cez svoje dane vysokým školám viacej ako ľudia, čo tam vyštudujú zadarmo a potom odídu robiť niekde do zahraničia. No ale možno sa niet čomu diviť, keď najskôr bolo na Slovensku za divokých deväťdesiatich rokov všetko vytunelované a podniky krachli, a potom bol štátny majetok rozpredaný zahraničným investorom a následne sa na vybudovanie pracovných pozícií dávali daňové prázdniny zahraničným firmám. To je potom ťažko pre všetkých žiť v blahobyte.
Síce som za vysokoškolské vzdelanie (podľa mňa keď aj nie praktické skúsenosti tak to môže aspoň obohatiť človeku obzory), ale čisto pre zaujímavosť by som sem rada dodala, že napr. air traffic controller (dispečér leteckej dopravy, tzn. tí čo sedia v riadiacej veži alebo približovacom stredisku a navigujú lietadlá) tu v Kanade kde ja žijem, tak tým stačí mať ukončené stredoškolské vzdelanie (teda kanadskú high school, ktorá je podľa mňa v porovnaní so slovenským gymnáziom asi jednoduchšia). Tí šťastlivci, ktorí prejdú cez dosť náročné výberové konanie a dostatnú sa na kandidátku, tak tých potom vo všetkom vyškolia. A zarábať v hrubom môžu cez stotisíc kanadských dolárov. Podobne je to asi aj v Čechách, akurát tam je vekový limit, ale v článku z idnes.cz datovanom zhruba okolo roku 200á bolo písané, že platia až stotisíc (predpokladám to bolo českých korún na mesiac). Takže zase netreba vždy ohrňovať všetkými, čo vysokoškolské vzdelanie nemajú...
panidocentka, vy ste teoretik, ktory vie o fungovani systemu asi pramalo, totiz vysoke skoly produkuju to, co trh nepotrebuje, zamestnavatelom chyba mnoho absolventov, system je nastaveny zle, nelogicky, mali by sa rusit, ci redukovat rozne studijne odbory a nastavit podla potreby trhu, system zivi mnozstvo zbytocnych psychologov, pravnikov, ci politologov namiesto technickych odborov, ktore su ziadane, lenze tu je dalsi problem a ten je, ze o ne nieje zaujem, pretoze ide o pracu niekde v automobilke na zmeny, kedze nas chory stat zo slovenska urobil montovnu, no a uplne nad vsetkym vycnieva fakt, ze vsetko je katastrofalne zaplatene, pretoze snaha spolocnosti je zdierat ludi za co najmenej.... teda schema je nefunkcna a je potrebne zasiahnut, zmenit skolstvo a nastavit silne odbory, aby dostavali absolventi vsetkych typov skol adekvatne platy(priestor na to urcite je), tiez diverzifikovat hospodarstvo a nezameriavat sa len na jeden segment, to je na dlhu debatu.... este k tej urovni prace, treba sa k tomu postavit pragmaticky, jednoducho treba platit seky a ludia idu tam, kde lepsie platia a na prestiz sa nepozera....
PaniDocentka: máte pravdu, človek si vydrie štuldiom, výskumami, obetavosťou titul a tomu všetka česť ale tu nejde o prácu pod niekoho úroveň, ale o finančné ohodnotenie. Zakladateľka témy určite nechce nikomu urobiť hanbu, ale sama cíti, že práca v jej vyštudovanom obore nie je to pravé (ani finančne, ani pocitovo).
Veď sa len pozrite na absolventov psychológie. Tam sa mnohí hlásia lebo chcú pomôcť druhým ale aké má tá VŠ uplatnenie? Jednu takú pani poznám, má titul z psychológie a robí barmanku.
Lebo inak to, žiaľ nejde. A ak si viete povedať že takú a takú robotu robiť nebudem, klobúk dolu, máte veľké šťastie, že si to môžete dovoliť povedať, kiežby tak mohli urobiť viacerí (či už s VŠ alebo bez nej).
Našťastie mi nikto nemusel platiť VŠ, ani ocinko, moji rodičia už nežijjú. Na promóciách, sú prítomní: aj docent, aj profesor, aj dekan aj iní vysokí predstavitelia VŠ( pretože my, ako docenti, sme tiež vysokí predstavitelia školy). Práca a získanie titulu Doc. a Prof- za tým sú roky poctivej driny, tvorby, písania vedeckých publikácii, výuky, zúčastňovania sa na seminároch, konferenciách, výskumoch. Dnes Vám nikto nedá zadarmo tento titul, treba si ho poctivo odsedieť na zadku a na stoličke. Preto je pre mňa nepredstaviteľné, aby som ja robila chyžnú, keď viem, čo som kvôli štúdiu obetovala. Ja som zasvätila celý život výskumom a písaniu vedeckých a odborných prác, viem, čo mojimi rukami prešlo. Treba si naštudovať jednotlivé regule tej ktorej VŠ a nešíriť desinformácie.
Nikoho nepodceňujem ani neznevažujem, každá práca je nutná v dnešnej dobe, ale takíto študenti, nám profesorom z VŠ, potom ničia povesť. Kvôli takýmto študentom, ktorí odchádzajú pracovať do zahraničia, príp. robia podradné práce, tak potom to aj tak dopadá s naším školstvom. Podceňujú sa VŠ aj pedagogickí pracovníci, pretože hanbu nám robia študenti.
studovat na vs moze hocikto, možno sa o 2 roky z nudy prihlasim na vš a pojdem študovať psychologiu.. a budem mať o sebe vysoku mienku ako tuto decentka..
tak ked pani docentka skončila školu ktorú jej zaplatil jej lovatý tatko, ktorý sa kamaráti s riaditelom vysokej skoly, tak riaditel posle do dochodku alebo vyhodí s odstupným ineho docenta, aby mohol zamestnať kamaratovu dceru - ta je potom velmi múdra, ma o sebe vysoku mienku a rozhlasuje že podradnú robotu by nikdy nerobila lebo nemusí...
Pobavili ma príspevky od "vysokoškolských učiteliek". Vážne! A vážne pochybujem o ich pravdivosti. :D
Tak napr. na promóciách sú prítomní najvyšší predstavitelia univerzita a fakulty, a to docent rozhodne nie je!
Ako môžu "vám profesorom", ktorí profesormi nie ste robiť hanbu? Ako môže niekto učiť trebárs na ZŠ, ak sa nevie ani poriadne vyjadriť, a to nehovorím o ortografii! :D