Jake casti Ostravy, MobyDicku? Mne sa zda, ze na fotkach su mesta ci miesta krajsie a cistejsie, ak teda nevidim nejake doslova schatrane a zdevastovne budovy jak v tom Detroite ci ciganskej stvrti. To co som videla mi priapdalo vcelku normalne, no mozno som sa na to nepozerala zo spravneho uhla, neviem, ja sa do toho velmi nevyznam (jak do architektury, tak do dizajnu)....proste cesty a budovy, ktore mozu byt kdekolvek jak v Cechach, tak na Slovensku.
Ja zas prirodu velmi nemusim, teda prirodu v podobe lesov a stromov. Ked pozriem z okna, tak je to tu skoro jak v lese, pricom som na sidlisku. Paci sa mi asi len vtedy, ked je v zime zasnezena alebo z velmi velkej vysky na urovni skal. Najkrajsia je podla mna obloha s oblacikmi a mozno este aj oceany a moria.
No vidis, nebyt setkani tvych rodicu, tak by si sa mozno nenarodil. Ja by sa zas nenarodila, ak by moja mama bola s Cechom s ktorym si dopisovala a nespoznala by otca. Medzi fotkami mame doma i jeho 2 fotky...na jednej je sam (s venovanim mojej mame) a na druhej uz so svojou manzelkou ci priatelkou, hm. Ale tak ktovie jak to cele bolo. Mozno sa ani nikdy nestretli a len si pisali rucne dopisy, neviem.
Pre mna je akosi nepredstavitelne, ze clovek moze citit odcudzenie, ked bol doma ci je zahrnovany laskou...jedine, ze by to laska nebola. Patrit kamsi vo svete akoze naco tolke prehnane ambicie....sak clvoek patri do svojej rodiny a moze si vytvorit este krajsiu, nez mal povodnu. Ja ako chapem, ze sa potrebujes realizovat, no toto citenie vykorenenosti mi jaksi nezapada do konceptu tvojej milujucej rodiny. Davalo by mi zmysel, ze ked sa clvoek citil ci citi vykorenene vo svojej rodine, tak sabude citit takto i vo svete. Ja neviem prepac, myslela som si, ze sot o uz pochopila a opat mi to nedava zmysel....tolke stotoznovaie sa s ludstvom (celkom cudzimi ludmi) a osudom vlastnej krajiny. Ja ako viem, ze je to aj na zaklade tvojich skusenosti, co si zazil, ale doma je proste doma a tam si clvoek nema preco takto pripadat, ak je to ozaj milujuci domov. Skot mi to evokuje niekoho, kto je adoptovany ci jeho rodicia sa rozviedli ci inou osobnou tragediou....ked sa uz clovek nemoze citit bezpecne a dobre ani vo vlastnej krajine. Z tych fotiek na nete ja nepocitim, co si zazil a jak to na zaklade toho vnimas - mozem to hodnotit len z vizualneho hladiska, vies a to je asi velmi malo na skutocne pochopenie a spravenie si nazoru na Ostravu.
Cim myslis specifickost tvojej osobnosti v ramci vykorenenia? Taka osobnost neexistuje, tu vytvara spolocnost ci nejaka rana osudu....respektive kazda osobnost je cimsi specificka - ma svoje silne stranky, tak ako aj slabiny, no a tie slabe byvaju castorkat potlacenim tych silnych.... nie vzdy, no velakrat.
Ja mam tak trochu tragikomicke umiestnenie domu, bo pred domom (teda az za tymi stromami a parkoviskom) je vlakova trat a pri dome je zas cesta po ktorej chodia auta a hned pri nej hrbitov...cize z okna vidim jak na vlaky, tak na hrbitov - samovrah by sa tomu mozno i potesil. V madarsku som bola este ako mala pri Balatone a vcelku sa mi tam pacilo - prvy krat v zivote som tam jedla nugetu i Lunchmeat....no ked sme tam sli o 10 ci viac rokov neskor, boli sme ubytovani v dost nepeknej ubytovni pri vysielaci, ze mi to jaksi pokazilo zazitok z celeho Madarska. Ale to boli samo o sebe take divne roky koncom 90-tych rokov a prve roku 3-tieho tisicrocia....mozno by sa mi tam nepacilo tak ci tak, ale ta ubytovna bola fakt bieda - viacmenej len na prespanie, takze Madarsko defacto ani nepoznam, no to ani Slovensko vlastne az na par vstycnych bodov, pricom momentalne ma nenapada ani jeden.
No asi si sa v detstve tolko nepozoroval, tak si si mohol pripadat iny...mozno ani ja, no dost skoro som sa zacala, takze to bezstarostne detstvo netrvalo moc dlho.
No hej, mas to take rozporuplne, ale tak za tych skoro 40 rokov co si na svete sa predsa da trosku odhadnut, ze s kym si prirodzene prichadzal do blizsieho kontaktu - jak v destve, tak v puberte a dospelosti...i ked, ak si to v sebe potlacal, tak sa pre teba muzi mohli stat pritazlivejsi uz aj z toho faktu, ze si si to zakazoval, ale neviem nakolko to rozhoduje o prirodzenych tuzbach. Gayova vraj citia pri muzoch napatie, bo je tam to sexualne pnutie a vaic si rozumeju so zenami, bo su pri nich uvolnenenejsi a neriesia pri zenach svoj chtic, ktory je prirodzene smerovany na inych muzov....cize so zenami by boli v pohode kamosi, no s muzmi by im to ciste kamaratsvo robilo asi problem, bo by chceli cosi viac. Neviem presne jak je to s hermaforditom, ktory ma jak muzske, tak zenske pohlavne organy....podla mna vyzera vzdy viac bud ako zena alebo ako muz a predstavujem si, ze je zamerany heterosexualne....cize zena harmaforditka podje po chlapoch a muz hermaofrodit po zenach. tento hermafrodit mi pripada skor jak muz a ako muz aj po vacsinu zivota zil(a)...ale to je bulvar, cele je to akesi divne...sak po zlej skusensoti sso zenou sa nezmeni clovek nezmeni na zenu: www.blesk.cz
sexualnu orietaciu tazko zistit rozumom, bo je to viacmenej ak nie cisto pudova vec....cize jedine vasen, ziadne tradicie a ocakavanie od okolia. Tazke to maju aj ludia, ktori su od destva presvedceni, ze ziju v inom tele, bo dievca sa citi jak chlapec, no musi zit v zenskom tele. Takovej clovek ale asi nemusi byt gayom, no castokrat ho to asi tiahne prave k muzom....ak sa narodil s dusou zeny v muzskom tele. O tomto som videla film "Danska divka" a ten chlap normalen zil so zenou, kym si jedneho dna neuvoedmil, ze tuzi po zenskom obleceni a aj po zenskom tele. neni to trochu divne? aj dvaja reziseri - bratia Wachovski, sa dali preoperovat na zeny a zmenili si mena na zenske.
No ja si az tak nemyslim, ze by ti dominancia druheho az tak velmi vyhovovala, i ked ta dominantne zeny i muzi v comsi pritahuju...o takych muzov co si myslim? tak v prvom rade ma napadne, ze v nom prevladaju zenske kvality (sak je i kopa takych muzov a nemusia byt gayovia), no a spojenie s kymsi dominantnym im pomaha spojit sa s dominancou, ktoru maju aj sami v sebe, len k nej nevedia najst cestu zatial inak, tak k tomu potrebuju dominantneho cloveka. Sak nemalo krat sa stava, ze clovek mal dominanteho partnera a ked uz sa spojil s touto kvalitou aj u seba, zacal ho pritahovat submisivnejsi....napadaju ma k tomu aj zeny, ktore sa v mladosti vydali za starsieho svetaznaleho zreleho muza a po rozvode si nasli ovela mladsieho.
A ako ty vlastne vnimas krehkost a jemnost u muza ci u zeny? ako nieco totalne nepritazlive ci dokonca slabosske?
Sak to, ty si nenechas od druhych skakat po hlave a vies sa aj sam seba zastat, cize vyslovene pasivny nebudes. Ja mozno tiez nie, i ked mi to zaroven vyhovuje, bo ako muz by som mala byt aktivnejsia a takto zatoze som zena, nemusim. Takze to bude skor taka pasivita, ktora skor prameni zo strachu z neznama a neskusenostou.
Tak bez pochopenia je kazdy vztah o nicom a zrejme kazdy tuzi po komsi silnejsom, kto sa hned nezruti....len ty v sebe asi mas skor potrebu byt ochranovany, nez chranit, ked ti tak vadi, ak by ten clovek bol pod tebou, no a s nadleheldeoms a da divat na veci, pokym sa snimi clvoek prilsi nestotoznujes, co je asi dsot tazke, ked mu na coci zalezi...zvlast v blizkych vztahoch mozu byt ci byvaju ludia este viac vztahovacni nez takto bezne, cize ten nadhled moze byt tazke si udrzat, ked uz v tom hraju role aj emocie a pritazlivost, ktore clvoek a stiahnu skor k zemi, nez by mu dovoli vnimat veci stale z te"vtacej perspektviny" - mozu sa vnom zacat vyvolavat nespracovane emocie z blizkej ci vzdialenejsej minulosti, dokonca z destva, z toho mozu vzniknut rozne krizy....tam sa neda ocakavat, ze vzdy ten clovek bude enad tebou drzat ochrannu ruku a nikdy sa neocitne pod tebou. tak skutocne silnych ludi asi vlemi vela neni a ti, co su, zvacsa ostavaju sami, bo su sebestacni...ale to je len moj tychly odhad, moze to byt aj inak.
Ja velmi na tie "typy osobnosti" neverim, bo je to take bud-alebo, ale tak....
mne prides ako introvert-melancholik, no ono je to rozdelene este i vseliak inak INFJ, INFP ci co....v tom sa uz trochu stracam. Ale tak kazdy ma v sebe aj tu extrovertnu stranku, ktora obcas moze prevazit. Hyperaktivne dieta si nebol? Takovym tiez dela problem sa na veci riadne sustredit, jsou roztekane a pri nicom moc dlho nevydrzia, neodkcnia....maju mnozstvo roznych zalub, nemalo krat umeleho smermu, castorkt i v ramci pohybovej aktivity...mozu mat talent aj na fotbal, hokej, beh....ale tak zvacsa to clvoeak taha bud k logike -vede a tehcniek alebo citu - umeniu, duchovnu.
Ja si tiez vybrala obor na vysokej skole...ale to bola skor taka z nudze cnost a nakoniec som nesla ani na prijimacky. Vzdy mi robilo problem ucenie i ked som nepatrila k najhorsim ziakom, ibaze som si nevedela prestavit to biflovanie na vysokej skole, ci by som sa vobec nieco naucila... na dialkvoe studium by som si uz vobec netrufla. Stredna skola mi tak trochu predurcila do akej oblasti sa moj zivot bude uberat, no skoro 2 roky po skonceni skoly sa mi tomuto osudu darilo vyhybat, bo som bola nezamestnana a volajak sa mi na tu "cestu" nechcelo ist, ale nic ine mi neostavalo, ak som chcela niekde zacat. Mne nejaky karierny postup ci ambicioznost nikdy nic nehovorili , takze kde som zacala a kde ma aj chceli, tam i zotrvavam.
Ked este pises o tej skole - ja chodila na SOU-obchodne s maturitou a volajak ma tam nebavili skoro ziadne predmety okrem anglictiny, ktorej soms a venovala najviac i vo volnom case, takze nikto zo spoluziakov to neovladal az tak dorbe apson co sa vyslovnosti tyka...v tom na mna nemal asi nikto a tak som bola oblubenkynou nasej anglictinarky
No hej, ja sa vacsinu veci biflovala, bo mi nedavali velmi zmysel....bud sa to so mnou ucila mama, ktora mi to vysvetlovala, no ja to i tak nejak velmi nevnimala, bo som sutredila na celkom ine veci....jej hlas a pacili sa mi tie plynule myslienky, hoci mi sli jednym uchom dnu a druhym von. Napokon sa mi to darilo uz len tak, ze som sa vsetko biflovala ped spanim a rano sa mi to akoby zapisalo do pamate....ale nie na dlho. Na strednej bolo vsetko take volnejsie, takze tam som sa ucit nemusela uz skoro vobec....tam boli celkom bezne tahaky na laviciach, dokonca sme sa mohli pozerat aj do zositov.
Inak, aky si bol spoluziakom? chodil si na skolske vylety ci so spoluziakmi kamsi? Ja ani velmi nie a na strednej vobec, hoci pocas vyucovania tam bola kopa srandy a vela som sa tam sa tam nasmiala, avsak volny cas som s nimi travit nechcela....mozno tak s ejdnou kamoskou, ale ta odisla v 2- rocniku a ja tam usela hnit este daslie 2 roky.
P.S.Prepac ak je tu nahodou viac preklepov, nez bezne, no volajak sa mi to teraz kontrolvoat uz nechce, bo to pisem dost dlho.