Bisexualita, homosexualita-můj problém

Príspevok v téme: Bisexualita, homosexualita-můj problém
MobyDick

Je tomu už nějaký čas, kdy jsem zde psal na poněkud citlivé téma ohledně sexuální orientace, a týkal ose to právě mě. Pokud někdo nechcete na toto téma reagovat, nereagujte na něj, ale vám ostatním, kteří budete, děkuji.

Oč jde. Mám velký problém, který se nazývá sexuální orientace a v mém případě je menšinová. Já jsem tenkrát psal, že jsem se poměrně dlouho nedokázal vyrovnat s tím, že mě přitahují muži, ale rovněž jsem psal, že jsem procházel i citovým a fyzickým zmatkem, ohledně rozhodnutí se, a uvědomění si, jak to vlastně s tou mojí sexuální orientací je. Už jsem si myslel, že to mám vyřešeno na 100 % procent, že už jsem se ustálil, ale vypadá to, že u mě to takto nefunguje, a já nevím proč? Kdo vlastně jsem, když mě přitahují jak muži, tak některé ženy (píši některé ženy) a to jak v rovině fyzické a tak v rovině citové přitažlivosti. Připadá mi to, jako nějaký hermafroditismus. Mnozí tvrdí, že bisexualita neexistuje, že existuje jen jakési bisexuální chování, ale prý existují i výjimky. Problém je v tom, že jedna věc je čistá věda, a druhá věc je ideologie, vyberte si.

Já nevím, kdo jsem, vůbec už sobě nerozumím a někdy mi připadá, že si se mnou mé tělo, či vlastní já úplně hraje. Nemusíte mít obavy, že by to byl příznak nějaké schizoidní poruchy, protože toto cítím už od mládí, respektive puberty. Ano, zcela s jistotou mohu říci, přitahují mě muži a dokážu si s nimi představit společný život ve všech možných sférách vzájemného soužití, ale dokážu si to představit, i s určitými ženami! A teď jak z toho ven?

Je homosexualita jen to, že si to dokážu představit, že mě to přitahuje, ale co když nakonec skončím soužití s nějakou ženou, kým jsem potom byl? Muž, který žije s ženou, a přitom touží po muži? Anebo naopak budu žít s mužem, a budu zároveň toužit i po ženě, co s tím? A takto je to u mě se vším. Možná jsem ten vzácný případ bisexuála, který je asi více primárně homosexuál, ale nikoliv 100 %, jinak si nedovedu vysvětlit, tu neurčitost, nejasnost. Nebo mám snad raději zůstat sám, než takto žít? Nebo mám zkoušet různé možnosti? A co když stejně nenajdu.

V tomto my asi neporadíte, ale stejně by mě zajímal váš pohled na věc, váš názor, a hlavně, kdo podle vás jsem? Homosexuál, který se nevyrovnal se svojí orientací (tak proč se mu potom některé ženy líbí?) anebo bisexuál, který má tu smůlu, že bude navždy cítit tak, i tak. Heterosexuálem rozhodně nemohu být. Přitažlivost stejným pohlavím, se u mě vyskytla už v pubertě, a nemá to tedy nic společného s nějakou náhradou za chybějící ženu. Možná mi chybí partner, či partnerka, a potom by se vše nějak ustálilo, i když jen možná, ale to už je úděl člověka, žít, v jakémsi zmatku.

Možná píši bizarně, ale tak to je, intimnosti jsem zde nepsal, protože ten příspěvek může číst kdokoliv, a téma je to citlivé. Díky za vaše názory, případné rady. Jestli někdo o tomto problému víte, tak mi k tomu něco napište, nebo se mě i ptejte.

lLily

Ano, ja si dokonca myslim, ze velky vplyv ma aj to, v akom rozpolozeni to dieta splodili a v akom vnutronom rozpolozenim to dieta priviedli na svet....obaja, nielen matka ci otec. Ak to nebolo v neprospech oneho dietata, tak to moze zatarasit aj jeho predurcenie, no nasmerovat ho na inu zivotnu cestu to asi nie....skor bude bludit na tej povodnej pre ktoru sa aj narodilo a ma ju naplnit.
Neviem, ci verit v to, ze clovek pozna aj niekoho koho poznat nikdy nemal...skor si to predstavujem tak, ze ten clovek mal nasim zivotom len preplavat a nemali sme sa nim viac zaoberat, nemali sme dovolit, aby zaujal specificke miesto v nasom zivote - tak to bude asi s tymi ludmi, ktorych sme nikdy poznat nemali, lebo ono je takmer nemozne vyhnut sa niekomu ku komu nase kroky smeruju, tak ako i tie jeho k nam. Urcity plyv to ma tak ci tak, i ked tu bol takovej clovek len na chvilu.

Napisal si, ze :"Lidé, které jsem tam poznal prostě nejsou tím, co by mě v životě dalo něco více, možná že já pro ně zajímavý jsem, nebo jsem byl, ale co oni duševně dávají mě, nebo dali? " Hej, sak takto to napriklad ma aj kopa znamych osobnosti, o ktore sa z isteho dovodu zaujima kvantum ludi, ktorych oni osobne poznat nikdy ani nebudu a poznat nemaju - je to len dosledok toho, ze su na vyslni a lahko viditelni - cimsi zaujimavi ci prospesni pre tych, ktori im venuju svoju pozornost.

Ked ta druhi v comsi vysavaju, moze ist aj o neopatovane sympatie, bo ku nim nic viac necitis a oni to z teba chteji nejak dostat a ked sa im to nedari narovinu, bo uz boli dajme tomu odmietnuti, tak sa o to mojou pokusit skrz urcite zasluhy respektive a v tebe snazia vyvolat vycitky s tym, ze prehodnotis, ci im nejaku tu energiu zaujmu predsa len nedas... aj ked by to malo byt skrz negativnu reakciu z tvojej strany. Mozes ku nim citit i vdek, ak sa ti nejakym sposobom snazili zavdecit.

Ten ideal mozno ani netreba cimsi prizivovat zo strachu, ze by umrel ci odisiel, bo je sucastou teba, takze sa ho neda jak zbavit, tak ako ani onho prist.
A aka technika v ramci kreslenia ti je najblizsia alebo by si sa ju chcel ci skusal naucit? Ja videla uz komu zivotopisnych filmov, a nemalo s nich bolo aj o maliaroch..., naposledy o Artemisii. Tam su vzdy aj nejake techniky, ktore si ti ludia zachovali, hoci sa ich snazil ktosi iny (ich ucitel) naucit nove....zaroven ich tie nove v comsi obohatili, i ked si kus toho osobiteho stylu ponechali. Ono ani nemusi byt problem v idealu ci inspiracii ako skor v tom jak tu inspiraciu zachytit a sprostredkovat co najautenickejsie, aby si s tym bol spokojny a davalo ti to zmysel, hoci svetu ci urcitym ludom by sa to vobec pacit nemuselo, aspon teda spociatku sa to tak stava.

Trpezlivosti sa je dobre naucit tak ci tak, bo vzdy sa vyskytnu situacie v ktorych sa to zide.
Co som si vsimla, tak na dobe veci, pritazlive veci a bohatstvo sa zvyka dost lahko, takze hoci to byva spravidla tak ako pises, ze kto sa naucil zit v skromnosti, toho neznici ani pad naspat do chudoby....nemusi to tak byt,no asi to suvisi aj s tym, ze ludia, ktori rychlo zbohatli boli radi, ze vyviazli z chudoby do ktorej sa uz za ziadnu cenu vratit nechceli, takze sa tej skormnosti nikdy nenaucili a bohatstvo brali ako vyslobodenie o ktore ked opatovne prisli, boli na tom este horsie nez predtym.
To sa stava aj ludom, ktori utekaju za lepsimi podmienkami v marnej snahe navzdy vyviaznut z tych nevhovujucich, pricom sa nenaucili zit v tych povodnych, a to zvacsa preto takto dopada, bo kazdy utek cloveka raz dobehne. Ono je fatkicky dobre mat nejaku akoby "zakladnu", ktora cloveka drzi pri zemi a do ktorej sa da vratit, ked sa veci zvrtnu opacnym smerom, nez predpokladal. Akurat ma teraz takto narychlo nenapada, co by tou zakladnou mohlo byt, okrem rodiny ci nejakej veci, ktora....ani neviem co, asi to necham takto nedopovedane-nedopisane, hoci radsej myslienky zakoncujem, nez nechavam takto otvorene.
Tak to ja mala z tejto rodiny najradsej babku a hoci podla mna tato rodina zila v skrytom odcizeni uz davno predtym, jej velka cast sa navonok odcizila az po babkinej smrti, pretoze ona bola uz akoby tym poslednym zijucim "spojitkom", ktore to drzalo pohromade a som velmi rada, ze bola v mojom zivote pritomna aspon tych prvych skoro 13 rokov.

Ano, i ja tak trochu poznam zopar Cechov - teda o nich viem, ktori maju korene na Slovensku, takze v Cechach ich zrejme cakali lepsie podmienky na zivot - respektive Cech bol muz a Slovenka zena sla-prestahovala sa za nim, bo tam mal zazemie. Mna volajak nikdy nezaujimali moji predkovia v zmysle, ze by som ich sla hladat, hoci mozno by to bolo zaujimave zistovanie. Nemalo krat som vsak uvazovala, ze som adoptovana, hoci vsetko nasvedcuje o opaku.

Ano, pisal si uz o tych ludoch, ktori ta tam obklopuju...akurat uz neviem co presne ti na nich vadi, ci ten sposob ich zivota alebo ci sa na tebe nejakym sposobom prizivuju...do sukromia si ich snad nemusis pustat, ked ti tak vadia, ale tak na ulici sa mi asi tazko vyhnes.

Kontrasty su i fajn, ale zeby ma to vyslovene tahalo k starym veciam...to asi ani nie. Mozno tak rada pozeram stare fotky ci obcas i filmy z doby, ked som este nebola na svete, bo pri tom mam take zvlastne prijemne rozpolozenie mysle, ked uvazujem, co som v tej dobe vlastne robila ci co so mnou bolo, kym som sa este na tento svet nenarodila. Tak trochu mi prdie desive obklopovat sa starozitnostami, ze by som sa mozno aj bala, ze by ma navstili duchovia tej doby a strasili po nociach, ale mozno je to len akysi moj predsudok a strach z neznama ci smrti.
Vidis, ja uz chcela napsiat, ze jazyk na horni patro v ustech pri rozpravani nedavam, bo nikdy mi to tak neprislo, no a teraz ked si to uvedomujem, volajak mi vadi, ze sa mi ten jazyk ust dotyka, divne.....je to uplne automaticke, no doteraz som si to neuvedomovala...snad na to zas coskoro zabudnem, bo mi to trochu vadi, nieco ako ked sa clvoek zacne sustredit na prehltanie slin a z podvedomeho automatickeho procesu sa stane cosi celkom vedomeho az obmedzujuceho.
No ze ja si lavactvo tiez spajam s vyssou inteligencou, bo lavaci viac vyuzivaju pravu cast mozgu alebo cosi takeho, neviem uz....len ma to tak napadlo. Vacsina ludi su pravaci (tym je aj prisposobeny vonkajsi svet) a podaktori su "obojruki", no ti obojruki su asi povacsinou "prerobeni" lavaci na pravakov, bo sa ich snazili pravaci-rodicia naucit pouzivat pravu ruku....takze teraz sa vedia preorientovat jak na lavu, tak i pravu.
Do pisma sa daju emocie previest praveze vcelku obstojne ci uz smajlikmi, vykricnikmi, obrazkami a podobne, no ja sa tomu posledny rok snazim vyhybat, bo som radsej viac v klude a okrem toho sa mi nepaci, jak to podaktori ludia zneuzivaju a manipuluju skr emocie druhych. Takze taketo pisanie mi v poslednej dobe vyhovuje ovela viac, nez presiaknute mnozstvom vseliakych (castokrat zial hranych) emocii.

MobyDick

lLily: stále se řeší ten stejný problém, "tabula rasa", versus předurčení. Tabula rasa by znamenalo, že chování a jednání, a mnoho jiných vlastností u člověka lze ovlivnit, a to výchovou v rodině a životem v určitém prostředí. Předurčení by znamenalo ovlivnění geny, alespoň toto je materialistický pohled, ale možná zdaleka ne jediná skutečnost, co se podílí na našem utváření-fyzickém i duševním-duchovním. Každý jsem tedy vyrostli ve specifickém prostředí a z můžeme v tom zpětně vidět i mnohá negativa, a to nejenom v rodině, ale i ve škole, jiných lidech, se kterými jsme se byli nuceni setkávat. Ano, jsou tací, které jsem nikdy poznat neměl-leč poznal a ovlivnilo mě to. Škola byla když to zpětně hodnotím dost velké negativum, ale o tom později. Lidé, které jsem tam poznal prostě nejsou tím, co by mě v životě dalo něco více, možná že já pro ně zajímavý jsem, nebo jsem byl, ale co oni duševně dávají mě, nebo dali? Ovšem naprostá samota asi není také ideální, ovšem dal bych ji přednost před tím, co žije v mém okolí, ta tupá povrchnost, pomluvy, zvědavost. Já měl o tom nedávno s někým koho znám rozhovor-on to ale nechápe, je prý v sociální bublině. Že tě určití lidé dokážou vysávat to je realita, protože oni si jen berou a málo, nebo i nic dávají. Otázka je, co k nim člověk cítí? Někdy vděk.

Já tu netrpělivost měl v sobě, ovšem teď se to nějak přetransformovalo a já se musel, částečně trpělivosti naučit. Důležité je, stále mít v sobě ten ideál-ten nesmí zemřít, v mém případě je něco vytvořit, vím přesně co, ale v případě právě kresby, či malba nemám techniku, mám jen bohatou fantazii a nekonečné množství motivů, ovšem já si vyberu jen něco. Hudba, to přichází samo, to na nic nemusíš umět hrát, stáčí inspirace ve zvucích, anebo v jiné hudbě, a najednou to přijde, mě samozřejmě zajímá vážná hudba, i když už to raději nebudu zařazovat do nějakých stylů. Psání totéž, jde jen o techniku, nápady jsou. Něco už mám v sobě, je to kombinace něčeho tvůrčího, i destruktivního, nevěřím v nějaké změny ve společnosti ve smyslu, jakého si zásadního zvratu v životě člověka. On je stále stejný, je jen vystaven něčemu novému, a většina prostě podléhá určité módě. Teď se toho ve světě hodně pere, a myšlenkově se peru i já sám se sebou, nezařazuji se nikde, protože jednak nejsem až tak důvěřivý, a jednak poznám co je utopie, a co ne.

Samozřejmě, že pokud se člověku něčeho dostane automaticky a velmi brzy, tak to bere jako velmi přirozené a nedokáže si ani představit, co je to tužba, ovšem pokud tuto možnost ztratí, může to být v jeho životě fatální. Například pokud někdo žil od dětství v přepychu, a potom přijde chudoba, asi to u něj vyvolá velmi chmurné až fatální myšlenky, ovšem ten, kdo spíše poznal skromnost, potom bohatství, nejenom že si toho váží, a přistupuje k tomu spíše tak nějak s nadhledem, on to při ztrátě asi ponese mnohem lépe. Navíc to vychutnání později bude o to silnější. Ale stejně, ta přání se mají plnit co nejdříve, pokud nepřijdou, co na tom konci života vlastně bude? Já například tolik krát si řeknu, co se nikdy nemělo stát, to se ovšem jeví, jako zvláštní, jako bych chtěl něco prožít znovu, a jinak.

Ano, to promarnění, ten čas, a hlavně to, že jsem navíc měl svázané nohy svými požadavky, svým nepřizpůsobováním se. Ale na druhé straně, toto je má osobnost, a já se ji nechci zbavit, myslím, že v něčem, je to cenné, právě v té tvorbě, v reálu je to naopak kontraproduktivní, prostě v praktickém životě či práci je to nevýhoda. Já vlastně nevím co si o mě myslí ti, které znám, možná o tom vůbec neuvažují, to je příznačné této době. Pro mě má cenu rodina, ale jen velice malá část, ta velká, je sice rozvětvena, ale vlivem okolností jsem odcizeni, a to navždy. Rodiče, mé mámy, se dobrovolně vzdali života na jižním Slovensku a "počeštili se", jenže zapomněli na to, že si to jednou může třeba jejich vnuk uvědomit, a brát to jako vykořeněnost, já mám právo a povinnost (říkám za sebe) znát své předky, odkud přišli, jak žili, protože se tak s něčím spojuji, protože s Ostravou a ani s Českou republikou, jsem se já nespojil, možná tak s Československem, ve kterém jsem se narodil. Ale ta věc už je hotová, a tak se snažím spojit s něčím jiným, hlubším, s jakýmsi tvůrčím duchem všech možných lidí, z celé Evropy, ale i světa.

Bojím se, že opravdu bych neudělal to, pro co si myslím, že jsem byl jaksi stvořen-není to nějaká pýcha, je to potřeba. A v běžné práci to v životě nenajdu. Nejhorší na tom je, že mě obklopují, takové lidské, ani nechci napsat co. Prostě ty lidi nemám rád.

Škola byla můj omyl už při základním vzdělání, ovšem to jsem si vybrat nemohl. tam nebyla možnost volby. Dále už jen špatné rozhodnutí. Gymnázium později, to už byla nutnost, protože bych neměl vůbec nic, a byla to má motivace v té době-vůbec něco dělat. Já myslel na to někde odjet pryč, vypadnout, a žít si někde svobodně-romantická a naivní představa. Já vlastně celý život toužím mít něco, co je opakem toho, co mě obklopuje: líbí se mi staré věci, staré domy, staré hudební nástroje-varhany, stará hudba, staré obrazy, knihy, filmy, vše staré. Líbí se mi věci, které jsou pro druhé pochmurné, já v tom nalézám něco hlubšího a silného. Miluji kontrasty.

To bych musel být velmi naivní a vůbec, kdo vlastně chce oslovit všechny? Oslovit všechny znamená oslovit i ty, kteří jsou už teď pro mě ztraceni. Ne, hloubka nikdy nevyhrává ve smyslu počtu, ale v kvalitě toho počtu. Tedy raději menší a kvalitnější skupinka, než to tupé stádo, musím to takto napsat. Celá politika je na tomto založena, bohužel i celý business. Samozřejmě, že člověk v prvé řadě tvoří a to je to, co ho nejvíce těší, jak už je dílo hotové, začíná se rozebírat, analyzovat, potom začíná všednět, ovšem jeli velké, žije stovky i tisíce let, a známe taková díla.

Člověk by o rodině mohl napsat mnoho, ale musel bych psát hlavně o sobě. Napíšu jen to, že ani se mnou to není jednoduché. Ta odpovědnost vůči dětem je zásadní, bohužel, právě ti, co často v dětství trpěli pokračují v chybách, a opět to přenášejí na své děti. Není odpovědnost, přesto se necítím povolaný k tomu říkat, kdo má právo na děti a kdo ne, pokud ovšem dítě v rodině být nechce, mělo by mít možnost žít lépe, někde mimo tyto nezodpovědné lidi, kde, to už podle možností (rodinní příbuzní apod.).

Ráčkoval jsem až do 18 let, a docela dost, a opravdu jsem se toho velmi rychle zbavil, já děla chybu když jsem jazyk špatně, či vůbec nedával na horní patro v ústech. Stačilo pár sezení u logopeda, a uměl jsem to. Na konzervatoř nebylo možné vůbec pomýšlet, pokud bych ráčkoval, leč existoval jeden významný pěvec, který ráčkoval-Ital, Cesare Siepi, a vůbec to jeho výjimečnému hlasu nevadilo. Ve školce jsem chodil také, na nějaké cvičení, leč tam mě toho nezbavili. jak vidíš, jde to, je to jen o chtění. Levák nejsem, možná bude lepší, když mi napíšeš, co jsi přesně měla na mysli v souvislosti s leváctvím, protože ohledně rukou, jsou různé zajímavé, ale možná i trochu kontroverzní, či zavádějící úvahy, či výzkumy, a to i ohledně oné sexuality.

Psaní už mi docela jde, ale v reálu jsem ještě něco jiného než zde, asi trochu divočejší, emotivnější, tady je to zakryto určitou formou psaní, ale do písma se jen těžko přenášejí emoce, a všechny myšlenky, snad jedině v tom tvůrčím psaní, nebo vůbec v umělecké tvorbě.

lLily

MobyDicku, premyslam kde sa to v tych ludoch bere...ci je to skor tym, ze sme ako mali zaviseli od tych, ktori tvorili nase rodiny, pricom oni sami sa necitili byt dost silni na to, aby boli nasimi rodicmi a dali nam potrebne citove zazemie ani ked by chceli alebo je to skor prirodzena sucast kazdeho cloveka - jeho telesnej schranky, ktoru tvori prevazna cast vzduch, voda a prazdny priestor, ktory to vsetko drzi pokope aj za pomocou kosti a vyzera to ako clovek, pricom ludia v skutocnosti mozno nejsme - aspon teda nie taki, ako sa svetu javime a za akych sa povazujeme. Mozno ludia potrebuju potvrdenie svojho clovecenstva skrz inych ludi, ay v totmo hmotnom svete dokazali nejak fungovat, neviem. Kazdopadne sa mi nepaci, ked sa ktosi na mna citovo aj fyzicky lepi ako taka chobotnica s chapadlami, ktora by najradsej vycicala vsetku energiu a privlastnila si ju, ci uz jednorazovo alebo navzdy a snazila sa o to veliakymi moznymi obklukami, aby neprisla o svoj zdroj z ktoreho ma nieco ci uz teraz alebo by z neho mohla mat cosi v buducnosti. Ako tiez mam take tendencie, no snazim sa nimi druhych neobtazovat, bo viem, ake je to hnusne, ked to ktosi skusa na mna.

S tym moze suvisiet aj ona netrpezlivost, ked sa matka svoje placuce dieta snazi co najskor ukludnit alebo ho potresta a prinuti byt ticho - netrpezlivost matky sa moze preniest na dieta a to, ze mu bolo akoby odnate pravo na svoje pocity, ktore boli co najskor zahlusene to cele moze v cloveku jak rastie a rozvija sa este viac zosilnit - chce mat vsetko hned a zaraz, aby mu to niekto medzitym nezobral ci neodnal skor, nez to vobec stihne ziskat...no a ak sa tak nahodou i udeje, tak ma o demotivaciu postarane....sak naco sa o nieco snazit, ked to i tak nedostanem respektive dostanem, no skor ci neskor mi to vezmu? Najviac cloveka mozu vycerpat iluzie v ktore veril...ono sa to ani tak nemusi tykat veci o ktoru mu slo, ale skor o to, ze mu to pristup k tej veci zamedzilo a ocakavat furt, ze vsetko pojde jak po masle je sice prijemne, ak to tak istu dobu vyhadza, no vyslovene blahove, pretoze cosi take sa nemoze diat neustale. Ale iank chapem, ze ked nam padaju pecene holuby rovno do huby bez toho, aby sme co i len prstom hnuli, tak je to vcelku lakava predstava, no ked si to predstavujem o trochu dlhsie, zacnem si pripadat volajak marnivo, pretoze takym sposobom su vsetky potreby naplnene a uspokojene ihned a clovek pomaly nemal uz ani po com tuzit, ked s au to hned vyplni a ani si nema ako viac cenit svoje priority a dary, ktor tym padom berie za uplnu samozrejmost. Nesnazim sa tu o nejaky druh optimizmu, len mi tiez nie je najlepsie, ked mam vsetko hned a zaraz kedykolvek sa mi zamanie....ak to nemam dlho tak to ano, vtedy je cloveku hned lepsie, ze uz nemusi dlhsie cakat. Ale tak clovek si to moze furt obhajovat a hovorit si, ze ma na to pravo a v podstate ma aj pravdu, bo vsetko, co chceme a tuzime po tom, na to pravo aj mame a to k nam istym sposobom aj patri. To, ze sa bojis, ze to nebudes mat nikdy, to k tomu asi tiez patri...myslis to v ramci akehosi premarnenia ci premrhania casom a vycitiek? viem, pisal si, ze ta skola bola asi omyl, ale zaroven si pisal, ze v tej dobe si to tak nevnimal....takze si vlastne konal podla svojho najlepsieho vedomia a vedomia, cize ziadna chyba sa nestala. Zda sa mi akoby sa to furt tocilo v kolecku a hoci sa na cas vychylis, tak sa do toho kolecka opat vratis, no nedivim sa, bo to tak maju asi vsetci....zvlast pred nejakym zasadnym rozhodnutim na ktore je clovek celkom sam a zatial si moc neveri, i ked iste odhodlanie tam pritomne uz akoby je a mozno i spravne nacasovany skok.

Presne tak, nemusis vsetkych svojou tvorbou oslovit, nemusi ju zboznovat cely svet, mala by v prvom rade naplnat teba, az potom to mozes sirit aj dalej, vlastne sa to bude sirit samo mimovolne bez tvojho vacsieho usilia, pretoze ked uz to ra vypustis, pojde to vsade tam, kde o to bude zaujem.
Nehladaj hlbku tam, kde neni...co tam po plytkosti sveta? ono je plytke v podstate vsetko, do coho sa nezahlbis a ked ti v tom pomaha les a hudba, tak sa venuj hlavne lesu a hudbe plus tym obrazom a rodine. Mna okolna plytkost sveta tiez nezaujima, no viem, ze je to aj mnou, bo nie som ochotna sa donho ponorit, pride mi to asi az prilis plytke na to, aby som sa pracne ponarala do cohosi, kde by som prilis skoro narazila na plytsinu, naco. Svet sa v prvom rade chrani, zvlast po vetkych tych roznych ci uz prirodnych alebo ludskych katastrofach, ktore sa vnom udiali...cize cakat, ze sa ti svet bude celkom bez zabran dobrovolne ukazovat vo vsetkej svojej krase a hlbke, to sa nedocka asi nikto - je v zaujme kazdeho, aby prehlboval len to, na co ma dosah a schopnosti, co ho oslovuje a za cim ho to taha, chapes.

Najhorsie je, ze v tych naivnych a povrchnych vztahoch si aj sam clovek zacne pripadat naivne a povrchne, no a potom s tym musi zit - sam so sebou, aj s tym vsetkym co si zvolil a prijal za svoje. To uz je vyslovene tragedia akej snad vacsej ani niet.
Ja zijem cely zivot s rodinou a ludia, ktori na svoje rodiny kydaju s tym, ze sa od nich odstahovali podla mna moc nevyhrali, pretoze pred rodinou neujdes ani ked by si siel na kraj sveta nech uz su rodicmi akykolvek velki idioti a ja tych mojich nemalo krat za idiotov povazujem, tak ako aj oni mna, no vdaka tomu viem, ze vyjst sa da s celkom kazdym, ak je snaha a zaujem, aj s tym najvacsim blbcom na svete, i ked z casu na cas sa to bez mensej ci vacsej potycky zrejme nezaobide. Nikdy by som nebola verila, ze mi moji castokrat idiotiski cholericki rodicia budu takouto velkou vyhodou ako sa naucit narabat s blbcami v bezpeci svojho domova - nenechat sa od nich nic libit a pritom si ustrazit vlastne sukromie do ktoreho sa ich spinave frnaky nikdy nedostanu, no a ja si mozem zit ako v bavlnke, bo je o mna postarane a nemusis riesit podruznosti typu peniaze a strecha nad hlavou.
Do volneho vztahu by podla mna nikto, kto ma v sebe co i len stipku zodpovednosti ziadne deti netahal - taki ludia by sa mali dat sterilizovat, ak si nie su vedomi tohto svojho pocinu, pretoze su fakticky akoby nesvojpravni a nebezpecni pre deti, ktore su schopni bez vacsich vycitiek priviest na tento svet a do ich spinaveho labilneho vztahu. Niektori takymto sposobom svoje deti vyslovene zneuzivaju na vybalancovanie ich choreho vztahu - zvlast podkatore zeny byvaju takto hlupe, ze si myslia, ze vdaka detom si chlapa aj vztah udrzia - deti by im mali byt co najskor odnate a situovane do priaznivejsich a bezpecnejsich podmienok, bo ked toto dokaze svojmu dietatu urobit vlastna mater, tak to je teda dost zly start do zivota, tak ako i vztahov ako takych.

Ty si volakedy rackoval? Nevedela som, ze sa to da odnaucit.....mozno len zmiernit, nie? ci ozaj uplne celkom odnaucil? Mne sa take to typicke rackovanie nikdy nepacilo, narozdiel od toho mierneho, ktore mi pride skoro az znamkou inteligencie a sympaticke. Nie si nahodou k tomu vsetkemu aj lavak?

Tak moje myslienky urcite viac vystihuje psane slovo, nez mluveny dialog, bo za tie roky mam recove centrum uz akoby priamo spojene s koncekmi mojich prstov, ktorymi pisem ci uz sama pre seba alebo pred druheho, no a myslim, ze to tak maju skoro vsetci, ktori su zvyknuti viac pisat, nez rozpravat, respektive ak vo svojom realnom zivote nemaju pritomnych ludi s ktorymi by sa dalo rozpravat o tom, o com sa da pisat s kymsi, kto s nimi realne nema ako byt.

MobyDick

Mesačný princ: je minimálně spoutaný, a v mnohém i determinovaný, ale víš co je zajímavé, že když napíšu někomu slovo osud, tak to začne úplně nenávidět. Proč? Protože než by on obvinil někoho druhého, raději obviní sám sebe, ze své neschopnosti, ovšem nepochopil, že i kdyby měnil nekonečně, neznamená to, že se mu budou stále na paty lepit takoví lidé, které nechce ani vidět, a budou stále stejné problémy. Já v tom vidím problém koncentrace frustrovaných a problematických lidí, a Česká republika i Slovensko je bohužel tak poznamenaná tou minulostí, že se prostě z toho vyhrabou až za několik generací, ovšem potom přijdou zase jiné problémy.

Takže záleží na tom, co si představuješ pod pojmem svoboda. On stát, a jakékoliv zřízení ji omezuje, a proč to dělá víme, a potom absolutní svoboda je vlastně i hazard, pro mnohé, je to svět bez pravidel, a on tam venku ten svět s pravidly existuje nezávisle na lidské justici a zákonech, říká s tomu "přírodní zákony".

MobyDick

lLily: ano, lidé zaplňují svou prázdnotu různými způsoby, a jiný člověk, je jedna z možností. Ovšem toto je znakem plytkosti, povrchnosti, a velmi rychle se vzájemně nabaží a odkopnou. Tak toto v mém případě nemá žádný smysl, život může člověk pojmout jako velmi vážný (myslím, že v dětství, přes veškerou naivitu dítěte právě dítě bere život vel,mi vážně, chce žít, a to i ve vel,mi těžkých podmínkách a jde to vidět na celém světě), ovšem později může člověk zcyničtět, to souvisí jednak s určitým prozřením reality, jednak s pochopením toho, že člověk nemá na všechno nárok, nebo s pochopením složitosti života, anebo s určitou duševní smrtí (toto je nejhorší). Jsem trpělivý, ale nějak nuceně, dříve jsem býval velmi netrpělivý, chtěl jsem vše hned, a teď mám strach, že to nebudu mít nikdy, protože se k tomu neodhodlám, a potom nevidím ani žádnou odezvu. Ano, člověk nemá dělat věc pro to ,aby ji od druhých očekával, ale protože naplňuje jeho samotného a buď ta odezva-reakce přijde nebo ne. To je ta složitost a nevyzpytatelnost života, nelze každého oslovit-teď mám na mysli potenciální tvorbu, anebo cokoliv s tvůrčí činností. Já bohužel také očekávám od druhých více, a myslím, že dostat to od nich nemohu, raději tedy o to více se soustředím na své nitro a potom na svou rodinu. Bohužel, lidé které znám, mi toto nejsou schopni poskytnout, já spíše cítím tu plytkost, ale oni to neví, nemohou za to, ale jsou to jen diskuze, nebo takové obecné kecy o ničem. Proto chci tvořit, je to pro mě více, než okolní-lidský svět. Ovšem naopak příroda, to je nádherná inspirace, hlavně les, a mé cesty krajinou-lesem. Tam já načerpám tisíckrát více, než z života ve městě, to mě naopak vysává. Někdo by řekl, je to relativní, ale ruku na srdce, naprostá většina lidí je povrchních, a ukazují to jejich životy, a hlavně, odrazem je celá politika, a to na celém světě, svět nudného businessu, konzumní zábavy, sportu. A jen velmi málo věcí, které jsou proti tomu, ta hloubka mi tu ve světě chybí, a to úplně ve všem.

Takové ty naivní a povrchnější vztahy jsem viděl u druhých, a myslím, že mi to nikdy nic neříkalo, a vlastně jsem si život dokázal představit úplně jinak. Pro mě osobně je především hlavním cílem má vlastní naplněnost, protože pokud ta nebude, tak vlastně ani ten vztah nebude mít smysl, ta negativa bych tam přenesl, a mám jich v současnosti příliš mnoho. Ta konstruktivní negativa mají smysl, ale ta destruktivní všechny vlastně odradí, a otráví, na to je zvyklá jen rodina. Osobně mi vůbec nevadí, že jsem neprošel vztahem, protože mi to dalo něco, co ten druhý nepoznal, podstatně větší možnost o tom přemýšlet, a nenaučilo mě to manipulovat, protože vztahy jsou bohužel nezřídka o předvádění se a manipulaci. Ovšem člověk vlastně může zůstat sám, anebo žít s rodinou, takže teď to řešit nemusím.

Je zajímavé, že se řekne, že všichni mají přeci svobodu (ona je jistě relativní), ale ty problémy se nakonec přenášejí do života ostatních a to je ta patologie společnosti. Stabilita, je vždy symbolem něčeho zdravého, ale rozpad a kolísání, to je patologie, takže nezávaznost je nedobrou vizitkou i pro ostatní, byť si ji ti dva navzájem tolerují, nebo i vyžadují. Nakonec jsou tu i děti, a kde je ta odpovědnost vůči nim? Já si mohu říci, že já ji nemám, oni ji však mají, a měli by ji mít!

To asi ukáže čas, jak to bude vypadat s gay páry a výchovou dětí, ale pokud budou stabilní, tak proč ne, a měl jsem na to různé názory. Klasická rodina už desítky let zažívá hlubokou krizi, způsobenou více faktory, rozvodovost je obrovská, přibývá počet nemanželských dětí atd. Společnost je v jakémsi chaosu, máme žít jen svými životy, ale právě v tom vidím tu malou vitalitu západní civilizace-je to individualismus a extrémně velké odcizení se! Já jsem rozhodně proti kolektivismu (Asie), ale naopak existence komunit smysl dává, ovšem to musí být lidé naladěni na stelnou "tóninu", jinak to nemůže fungovat.

Kdysi dávno jsem ráčkoval, ale kvůli zpěvu jsem se tomu rychle odnaučil a rozhovor s jistou osobou (když jsem ještě ráčkoval), která rovněž ráčkovala to ve mně ještě více vybuzovala. Jinak i já se samozřejmě přizpůsobuji mluvě druhého, rytmu, síle hlasu atd. Ovšem hlas, ovlivňují i emoce, a to hraje velikou roli. Důležitá jsou slova, a myslím, že na fóru je paradoxně používám lépe, vybraněji a výstižněji, než v reálném životě-on je příliš obyčejný, tam se moc nepřemýšlí, ani nediskutuje. Nemám rád nepříjemní krákavé hlasy některých, jejich řvaní, blekotání o ničem, a hlavně povrchnost témat. Ale toto neovlivním, jen mě zlobí, že se mi to podsouvá do uší, díky druhým v mém okolí, to je za trest!

Výška mě netrápí, možná někdy problém s výběrem bot, kalhot a pod. Člověk musí někdy pozor dávat zejména na svojí hlavu, nejeden krát se v dopravním prostředku, nebo i jinde trochu uhodí, ale já už se automaticky skláním. Jestli má výška co dělat s potenciální větší odpovědností, je otázka. Jevit se to tak může, ale realita je jiná, ono se to asi očekává, "vypadá mužněji, to je ten pravý, bude více odpovědný, dospělejší", ale může to být klam.

Já sám jsem velmi zvědav, jestli překonám vše, protože mám hlavu zavalenou všemi možnými problémy, prostě nevnímám svět jako šťastné místo, a hlavně vidím tu minulost člověka, to o ničem až tak velikém nevypovídá. Nepíšu teď jen o sobě, ale obecně. Snad to překonám, ale přizpůsobovat se hlouposti nebudu, to nikdy.

lLily

MobyDicku, rezervovanost je dobra, ja sa jej neustale ucim a zdokonalujem v nej, bo na dnesnych netrpezlivych ludi, ktori by najradsej co naskor zaplnili svoje plytke vyprahnute prazdne vnutra inym clovekom, nic ineho ani neplati. Netrpezliva byvam i ja, ale aby som na zaklade toho vytvarala aj nejake zbytocne "rychle vztahy", to mi za to proste nestoji. Vlastne ma to prestalo bavit uz velmi davno, ked som videla jak sa ludia k sebe spravaju aj v priatelstvach. To sa radsej stopnem hned na zaciatku a necham toho cloveka "odplavat" kludne za kymsi inym - azda jemu podobnemu, kto sa tiez pachti za vztahmi, ktore v konecnom dosledku ani nikam a k nicomu zmysluplnejsiemu nevedu.
brzke vztahy mene vazne? ja vzdy vsetko brala vazne, o to viac sa tomu teraz snazim stavat lahostnajesnie ( pre moje vlastne dobro), bo vidim, ze to tak proste nefunguje a ludom o vaznost zvacsa ani nejde, takze uz beriem viacmenej kazdeho s velikanskou rezervou, kazdeho, kto si z mojho pohladu nezasluzi moj ferovy pristup a ani to, aby som ho brala nejak vaznejsie.
Fakt je ten, ze brzke vztahy su pretkane hlavne zavislostou, lebo ludia su vtedy este tak trochu detmi a nemaju v sebe tieto veci este spracovane, co moze nastrbit akykolvek vztah ci uz, ktory vyzeral aspon trochu slubne. Je v nich dost casto patrna separacna uzkost na zaklade ktorej tieto vztahy aj funguju - chcu byt stale spolu, robit vsetko spolu a ked sa tak nahodou nedeje, tak si to vycitaju - ci uz sami sebe alebo jeden druhemu. Mi to pripomenulo toto video, to len taka mensia vsuvka jak smutne mozu byt v sktuocnosti tieto "prve vazne vztahy", hlavne ked to jeden vnima inak, nez ten druhy, no trapia sa v podstate obaja - jeden bojuje za vlastnu slobodu a druhy za zviazanost: www.youtube.com
Na zaklade takychto vcasnych trpkych skusenosti sa ludia zacnu uchylovat castokrat uz len k tym neviazanym vztahom, aby nieco takeho uz nikdy zazivat nemuseli, ibaze je to skoda a ublizuju tym v prvom rade sami sebe, pretoze kazdy vo svojej podstate chce, aby ho ten blizky bral vazne a ctil si co je medzi nimi.
Hm, no to ja si myslim, ze napriklad dvaja milujuci gayovia mozu dat ovela lepsiu zakladnu pre zivot dietata, nez rodicia muz-zena, ktori su spolu hlavne z povinnosti, pretoze ten "zaklad" ich domova, tvori ich vztah a len v comsi takom sa dieta moze citit pokojne a stastne. Ked maju rodicia nanic vztah, nikdy v sebe nenajde potrebny pokoj a istotu alebo ak najde, tak az po velmi vela rokoch samoty a odriekania si v podstate toho, co k nemu patri, lebo taka rodina mu znemozni nasledovat nieco, co k nemu prirodzene patri, kedze nelaska rodicov mu to znechuti. Bud sa bude trapit v takych vztahoch ako jeho rodicia (prve vztahy zvacsa take byvaju) alebo sa bude trapit v samote, cize trapeniu sa spociatku nevyhne, bohuzial. Sklamanie mozu samozrejme zazivat aj deti z rodin, kde panovala vo vseobecnsoti laska a istota, len to z mojho pohladu byva menej caste alebo sa to lahsie prekonava.

Ja si nejak tak vsimla, ze moj hlas sa meni v ramci interakcie s hlasmi inych ludi - ktorym sa prisposobuje, co mi do istej miery vlastne uz odmalicka dost prekazalo, bo potom akoby musim hladat spravnu toninu...hlavne pri ludoch s vyssimi hlasmi si to uvedomujem az privelmi citelne, co mi nebyva moc prijemne - ten kontrast. Obcas sa pristihnem, ze mam hlas ako moj brat alebo ako moja mama, co mi byva uz duplom divne a neprijemne. Vtedy by som bola najradsej nema a bavila sa s druhmi len cisto telepaticky, bo nemi ludia comusi takemu nemusia nikdy celit. Vcelku sa mi paci aj znakova rec a istu dobu som uvazovala, ze sa ju zacnem ucit, no az tak velku motiviaciu k tomu nemam....mozno ked by do mojho zivota vstupil niekto hlucho-nemy, kto by mi bol blizky, mozno az vtedy, neviem, kazdopadne sa mi to paci, pride mi to take ladne - tie gesta rukami ake ti ludia robia a upokojujuce. Taktiez mi je lepsie pri ludoch, ktori nerozpravju moc rychlo, bo rychla rec ma stresuje a musim sa jej prisposobovat i ja, co ma obcas vycerpava. To uz by som fakt bola radsej ticho a aby bol ticho aj ten druhy, nez neustale mliet o comsi. Mala som jednu kolegynu, ktora koktala a preto hovorila velmi, ale ozaj velmi pomaly, bo vtedy sa nezakoktavala. Niektori ludia tak pomaly rozpravaju normalne, no je ich ako safranu, o to viac si ich vazim, bo z nich aj citit, ze velmi dobre vedia o com hovoria narozidel od tych, ktori v totmo podliehaju zbytocnym emociam a stresuju kvoli tomu jak sami seba, tak ako aj tych s ktorymi nadviazu rozhovor. Obcas by som ich najradsej prefackala ci povedala, aby drzali hubu ci hovorili pomalsie, no mozno by stacilo, ak by som naschval spomalila ja, ibaze je to vtedy velmi tazke, bo i mna to v tej chvili stresuje, tak som radsej ticho alebo poviem nieco nechutneho, aby som sa ich zbavila.
No ano, usi su dost citlivy organ i u mna a hoci som to volakedy tiez vnimala hlavne skrz hudbu, neskor som to zacala vnimat aj skrz cistenie usi ci pocuvanei istych zvykov uchu lahodiacich. Neviem ci to poznas, ale zaobera sa tym aj ASMR...volakedy som si to matne uvedomovala hlavne v ramci zvuku u filmoch, kde su tiez zabery ci uz zvukove alebo vizualne, na ktore ked sa clovek diva ci pocuva, zasahuje to iste oblasti v mozgu a vytvara tak prijemne pocity.
I s tou vyskou to vnimam tak kontrastne jak s vekom - ze to dost zavisi od toho akymi ludmi je clovek obklopeny, bo vtedy si to aj najviac uvedomuje, ten rozpor. Ja som zvyknuta na nizsich, to je sila zvyku - ze su ludia priblizne vysoki ako ja, ci o trochu vyssi alebo proste o dost nizsi. Cize nejaki o dost vyssi su pre mna nezvyk. Ked k nam napriklad do prace prisiel ktosi vyssi, spociatku mi trvalo, kym som si zvykla, ze tam ktosi taky je, ale potom som tomu prisposobila sovje nvimanie a uz mi to nijak nevadilo. Ani neviem ci sa mi to viac pacilo alebo ma to skor desilo - taka zmes pocitov. Nieco sa mi na tom pacilo, mozno akysi druh bezpecia, bo rast si spajam aj s dospelostou - zvacsa clvoek vyrastie, ked je dospely a dospelost si spajam so zodpovednostou a spolahlivostou, hoci to tak castokrat nebyva, ale spajam si to tak. Lepsie by bolo, ak by mi to bolo jedno, ale ako vravim, zavisi od zvyku a psirposobeniu vnimania - toto plati zrejme na vsetko, vlastne i na tie impulzy, ked je to uz opozerane a akoby iste - netreba sa nadtym zamyslat a ani to nijak velmi nekontrastuje. Mne je tych extreme vysokych ludi skoro az luto, ked sa tycia ako take anteny do neba....myslim, ze ani im sa v totmo smere nezije najlepsie, ale tak asponze ku nim prisposbili uz aj budovy a autobusy, aby sa tam zmestili akoby tych obmedzeni nebolo i tak uz viac nez dost.
K zamilovaniu praveze netreba, aby si ludia boli nablizku....asi to zavisi od toho, co sa toho druheho velmi dotyka a na istej urovni s nim intenzivne suvisi-rezonuje a zvacsa sa to tyka sebaklamu, nie skutocnosti. Preto je i na zaklade zmailovanosti urcit vhodnost druheho cloveka, pretoze to s tym moze pramalo suvisiet, hoci je to velmi lakave. Ale tak comu uz moze clovek verit, ked nie vlastnym pocitom? Ja na zaklade tohto nemozem verit ani tym vlastnym a skromne tipujem, ze ani vacsina ludi, ktori sa uz v tomto neraz zmylili. Idealne by teda bolo zamilovat sa len raz za zivot a IBA do toho praveho cloveka. Ale kdo to tak ma? Mozno to tak budes mat prave ty.
Mozno je udel cloveka byt tak trochu roztrieseny, kym si to nejak sam v sebe nezrovna, no ci sa to ustali, kiezby. Ono je nam proste odjakziva vzdy vsetko prezentovane tak jednoducho, pokym nezistujeme, ze tak jednoduche to nebolo ani u tych, ktori takym sposobom ziju a javia sa idealne. Ktovie, ci tie rozne zatarasy a vzruchy si clovek vytvara hlavne sam, aby citil, ze zije alebo su skor nasledkom nerozhodnosti, aby sa nezmylil a nespravil osudnu chybu za ktoru by musel mozno aj po zvysok zivota platit. Je to obcas vycerpavajuce furt cosi vybalancovavat, no asi je to zaroven potrebne.

MobyDick

lLily:odkud to mohu vědět? Asi mé pocity, představy, a to už teď. Já nejsem zvyklý někoho oslovovat, seznamovat se s druhými, a asi někdy dávám najevo dost velkou rezervovanost, ovšem čas ukáže, jak to se mnou bude teď. Myslím si to, a cítím to tak, až to přijde, a tak to bude mnohem intenzivnější. S tou potenciální promiskuitou se dá něco dělat, má to svůj vývojový smysl, ale je to pro vážné vztahy naprosto destruktivní věc, proto jsme psali o té monogamii, či polygamii.

Já si myslím, že ty příliš brzké vztahy jsou většinou méně vážné, a dělají se v nich fatální chyby, a to na obou stranách, je někdy dobré více dozrát. A máš pravdu, že když už něco přeroste v posedlost, je to vážný problém pro budoucí a potenciálně vážný vztah.

S tím máš pravdu, že k muži mě to táhne více, a ty ženy mi tam jen občas vyskakují, potom to zase ustupuje. Ovšem asi rozhodne teprve daný člověk, ale pokud už mám homosexualitu určenou, a jen mi tam něco vyskakuje, co může být dáno mnoha faktory, tak je to jasné, a budu se muset smířit s tím, že to tak je.

Co se týče dětí, tak už jsem o tom někde psal, že leckdo by chtěl děti, ale já také vím, co to všechno přináší, vím, jaký sám mám postoj k životu (někdy divný) a pochybuji, že bych jim v tomto něco dobrého předal a navíc, je otázkou, jestli dva muži a dítě (jak už bude získané, to je otázka, jestli adopcí či výběrem nějaké partnerky-umělé oplodnění) je to ideální pro onu výchovu? Jestli přeci jen ta tradiční rodina má v sobě tu největší sílu, zastoupení rozdílných pohlaví, rodičů, neboť to dítě ty vzory prostě přijme za své. Ale u mě je to spíše dáno tím, že svět, je pro mě příliš složitým nějak moc mu nedůvěřuji, otravuji se i politikou a dalšími negativy, ty hezké a podnětné věci hledám v něčem jiném. Ani ne tak hezké, jako spíše kontrastní, ale v tom já nalézám krásu, mystérium. Dítě, to je vážné a velmi zodpovědné rozhodnutí. Ano, jde o výchovu s milujícím člověkem, a o tom pohlaví to asi není, byť na to nejsme zatím zvyklý, a neboj se, i já jsem byl v mnoha věcech dost konzervativní.

Mám také rád hlubší a hluboké hlasy a to jak u mužů, tak u žen. Takový baryton či bas je pro mě i hlasově zajímavější než tenor. A u žen jsou těmi hlubšími či temnějšími hlasy třeba i v opeře dramatický soprán, mezzosoprán a alt, ovšem to jsem trochu odskočil od tématu, v běžné mluvě platí totéž. Ale jde spíše o zabarvení. Já mám prý těžký, a hluboký hlas, nemusím se namáhat, a mluvím přirozeně hlasitě-zvučný barevný hlas. Někdy dokážu mluvit i dost rychle, ale spíše se snažím mluvit srozumitelně a jasně, klidně, jen v emocích je tomu jinak.

To je otázka, co vlastně v nás je? Já tam něco z té ženy mám, a asi je to citové rovině, a velmi to využívám v prožívání něčeho pro mě krásného, mysteriózního, třeba poslechu hudby. V dětství to bylo ještě silnější.

Myslím že v dětství jsem vždy patřil k vyšším, ale obr jsem nebyl, až na konci základní školy (14-15 let, devátá třída), jsem už měřil kolem 186 cm, a to jsem se skutečně najednou vytáhl, a potom jsem rostl ještě dále, až se to ustálilo na těch dnešních asi 196,5 cm. Já jsem nikdy o své výšce nějak moc nepřemýšlel, mnozí lidí mají komplexy z toho, jsou malí, já to neřeším, je mi to jedno. Jsi vysoká, ale já mám rád vysoké lidi, působí to impozantně. Jinak jak píšeš, byli i menší lidé a časem se vytáhli, já takové také znal, naopak já jsem mnohé "obry" přerostl. Ovšem i já už docela často potkávám ještě větší muže, kteří mají +200 cm na výšku.

Ano, ten citát si dobře vystihla, a já tu nevázanost vlastně neuznávám, pokud člověk chce vážný vztah a cítí to tak, tak myslím že toto nehrozí, kéž by to platilo i u toho protějšku.

Zalíbení je fyzické zalíbení, ne zamilovanost, přesně tak. Tak jistě, už se mi za život několik lidí zalíbilo, ale já je viděl krátce, někteří se mi líbili velmi. Trápení to asi nebylo v klasickém pojetí, ale na čas jsem na ně určitě myslel. Aby se člověk zamiloval, to musí tomu člověku být na blízku, a potom k tomu dojde, to bych se už možná i trápil. Ovšem homosexuál a homosexuála pozná, o tom jsem přesvědčen, a vím to, protože se prostě ti dna muži na sebe dívají, a už se mi to i stalo, možná je můj problém, že neoslovím, ale není možné si takto zahrávat s osudem toho druhého, ale jednou k tomu dojde. Vlastně ti teď naznačuji, že to asi opravdu bude v mém životě muž, asi ano. Je to mnohem silnější, a já bych to v ženě nikdy nenašel.

S tou latentní homosexualitou máš pravdu, jsem toho příkladem. I já se na ně díval někdy z vrchu, i já někdy mluvil ne moc pěkně o nich, ovšem týkalo se to některých typů, dnes bych to už nedělal. Já samozřejmě cítil už dávno, to co cítím dnes. Ale on to každý časem pochopí, a bude ho to i mrzet. Pokud někdo chce být něčím jiným, než je, bude více či méně trpět, nebo bude partnerku klamat a odnesou to třeba i děti, toto by se nemělo dít, leč děje. A já homosexuály většinou poznám, nejde o to jak se oblékají apod, jde o chování, prožívání, apod, prostě to vycítím, protože jsem homosexuál, byť jsem zde psal i o možné pansexulaitě, bisexualitě, což se nevylučuje, ovšem něco převažuje více, a u mě je to jasné, jinak bych na to stále nemyslel. Takže myslím, že to už brzy vyřeším ,a něco v tomto začnu podnikat, ten věk u mě už znamená, že se musím opravdu dobře rozhodnou, a zkusit to.

Já si také raději prožiji depku, která odezní, a farmaka bych v životě nebral, ani psycholog či psychiatr u mě nepřipadá v úvahu, peru se s tím sám. Na film se podívám, nebo si o něm přečtu.

Víš, já bych byl rád, kdyby se to už u mě ustálilo, a ono to asi souvisí s nalezením partnera, potom to zanikne, ta rozdvojenost, pansexualita. Nevím. Nebo to prostě z nějakého důvodu bude součást mého života, ovšem já to budu korigovat, to je můj osud.

lLily

A odkial to MobyDicku mozes vediet, ze ked sa zamilujes, jak to bude? Nepisal si nahodou, ze si zamilovany este nebol, ci je to len tvoj predpoklad? Vacsina muzov to ma tak, ze aj ked su zamilovani (asi do nepravej, inak si to vysvetlit neviem), dokazu nadavazovat intimne vztahy aj s inymi zenami, ku ktorym ich to do istej miery nadalej taha, bo muzi su vo vseobecnosti skor promiskuitni - no asi zavisi aj od duchovnej zrelosti.
Avsak ja poznala jedneho, ktorym jeho sexualita plieskala zo strany na stranu, pricom sa mi javil inak velmi uvedomely a nevedel si pomoct proste striedal zeny v posteli jak na beziacom pase. Mozno to bolo tym, ze s tym zacal prilis skoro - kratko pred 20-tkou a potom to uz absolutne nedokazal kontrolovat, i preto si myslim, ze zacat prilis skoro so sex. zivotom v ramci interakcie s druhymi osobami sa v tomto nevyplaca, bo clovek sa v tom moze stratit a stat sa tak obetou vlastnych pudov. Potom uz nedokaze byt verny ani osobe, ktoru miluje, bohuzial...alebo sa musi az privelmi premahat, aby nepodliehal sex. lakadlam, co mne osobne pride dost obmedzujuce a vycerpavajuce jak prenho, tak i pre osobu, ktora snim nejakey ten partnersky ci manzelsky vztah tvori.
To si potom mozno radsej nikdy so ziadnou zenou ani nic viac nezacinaj, ked uz teraz vies, ze by si sa rozhodol v prospech muza - ked mas tuto vedomost, ale tak ktovie, mozno napokon i tak skoncis so zenou, ktorej das prednost pred muzom - ja by sa skor obavala, ze casom by si dal predsa len prednost muzom aj ked by si bol napokon so zenou. Ale to je len take teoretizovanie, bo ja v tom mam jasno a i ked vravim, ze v zviote by som sa do ziadnej zeny nezamilovala a dokonca by som za to dala aj ruku do ohna, nikde neni zaruka, ze by sa tak ozaj nestalo, hoci si taku variantu neviem predstavit, nakolko sa tak nikdy nestalo a ani ma to nelaka. Chcel si mat ci chces mat deti? A ak ano, tak by si to dieta chcel s muzom alebo so zenou vychovavat? Podla mna by mal clovek vychovavat dieta s clovekom, ktoreho miluje, no castokrat to tak zial nebyva.
Ja mam k hlasu ci hlasom druhych dost divny vztah, ale lepsie sa citim pri ludoch, ktori maju hlbsie hrubsie hlasy, ak uz s nimi musim rozpravat....na druhej strane, ovela radsej (v tichosti) pocuvam tych, ktori ich maju vyssie - to len tak taky paradox. A ty konkretneho rozpravas aj dost nahlas alebo skor tichsie....rozpravas skor rychlo alebo pomalsie?
Ja si nejak tak uvedomila, ze ono je v kazdom cloveku cosi nezneho ci jemneho, dokocna i v tych typickych muzoch, ktori maju ostre rysy...v kazdom muzovi akoby bol kus zeny a v kazdej zene zas kus muza...to neni len teoretizovanie, ja to tam fakt vnimam, no mozne je, ze to vyhladavam a preto to tam aj vidim, neviem.
A dobre sa ti zije s takou vyskou, vyhovuje ti to, vzdy si bol vyssi? Ja som tiez dost vysoka (zaokruhlujem to na 180 cm), ale v podstate som si vzdy priala byt ovela nizsia, bo som vysoka cely zivot.
Moj brat mal spoluziaka, ktory bol celu strednu skolu krpaty a az po jej skonceni sa vysvihol do vysky az cca 190 cm pricom pocas puberty mal sotva 170 cm. On si prial byt vysoky, cize sa mu to akoby aj splnilo.
Ano, neviazanost mozu skrotit ci skor prirodzene stmlit asi len predsvedcenia, ktorym clovek veri a cez ktore zije, lebo je jasne, ze podvadzanie ublizuje obom ucastnikom daneho vztahu ci uz to cele ostane v utajeni alebo sa to prizna. Ja teda rozhodne nie som zastancom hesla:"Co oci nevidia, to srdce neboli."...by som to skor upravila tak, ze:" Co oci nevidia, to srdce vyciti."
Ked pises o zalibeni, tak tym asi nemyslis zamilovanost, vsak? Si sa uz v tomto smrre kvoli nejakemu muzovi ci zene ku ktorym si citil zalibeni aj trapil, ci zatial este ani velmi nie?
no, ja dokonca tak trochu upodozrievam niektorych muzov, ktori sa mi pacili, z latentnej homosexuality - ti latentni su vyslovene "proti" a opovrhuju homosexalmi s nadejou, ze tak nebudu musiet celit vlastnym homosexualnym sklonom a radsej pestuju vztahy so zenami ku ktorym nic hlbsieho necitia v horosm priapde tie zeny zneuzivaju na sex, pricom s inym muzom by mozno dosli k skutocnemu naplneniu. Mozno to nie je pravda, no podla mna by mohol mat gay aj neviazany sex so zenou uz len z cisto muzskeho principu primiskuity, ale neviem ci to ozaj takto funguje, mozno by si ten sex so zenou velmi neuzil, no ak by sa stranil muzov, tak by mu asi ani nic ineho neostavalo, ked by nechcel byt sam.
S tym vekom je to divne, no asi clovek aj vlastnym vekom tomu nejak automaticky prisposobuje vnimanie, respektive vzhladom na to, akou vekovou kategoriou je zvacsa obklopeny, bo ja viem vnimat ako dospele aj deti a dospelych zas jak deti - zavisi od prejavov tej-ktorej bytosti a celkovym posobenim.
Depku su len prirodzenym vyustenim istych rozporov, ktore clvoek nespracoval v ramci myslenia a emocii alebo ked sa nezosuladil s vlastnou duchovnou urovnou. Preto v tomto neuznavam ani psychofarmaka, ktore prirodzenemu odozneniu dpeky vyslovene brania, kedze ju este viac a umelo potlacaju.
Ked uz o sebe takto pises, torsku mi to pripomenulo tento film na youtube, kde bol ten chlapec tiez odmalicka velmi citlivy az dievcensky zamerany, pricom jeho otca to dost stvalo a chcel, aby sa spraval ako chlapec. Myslim, ze gay nebol, len proste prirodzene jemnejsi narozdiel od inych chlapcov. Niekedy si kukni, ked budes mat cas a chut:www.csfd.cz
su tam aj pekne starsie pesnicky
ja to zopar krat videla medzi filmami na youtube, ale bohuzial to uz asi ktosi zmazal, bo to neviem najst, hm

MobyDick

lLily: ale to platí i u mě ,samozřejmě, že ten jeden člověk, je vždy ten jediný, ten opravdový, zbytek to je jen jakési zalíbení se. Já osobně mám vlastní atributy krásy či přitažlivosti, prostě neřeknu že na každém, to ne, ale na mnoha lidech se dá něco přitažlivého nalézt, ale skutečné vzrušení, které může být i před znakem skutečné lásky,(a na začátku je to opravdu touha po celém člověku) to zažije člověk jen při setkání s velmi málo lidmi (muži i ženami, v mém případě by to bylo ve prospěch mužů, to vím). Existují možná nějaké typy, jež se dnes považují za krásné, leč já musím přiznat, že většina mě nepřitahuje, a vůbec bych se do nich nezamiloval! Připadají mi paradoxně průměrní, a mnohdy i nezajímaví. Mnohem raději mám jakousi přirozenou krásu člověka, zkombinovanou s osobnostními rysy, které jsou mi blízké. Mě se líbí určité rysy na mužích (a na některých ženách, nebo ženách obecně, protože ženskou krásu umím ocenit, například krásnou tvář), tvář, určitý typ, ale zdaleka ne jeden, a ani o národnost mi nejde, ačkoliv mám své preference, ruce. Samozřejmě, že hlas hraje velkou roli, já osobně mám hluboký a silný hlas. Opravdu si dokážu představit, že když se skutečně zamiluji, tak pro mě ostatní přestanou existovat, takže tam problém nebude. Někdy se láska zrodí až z přátelství, to tehdy, pokud se na začátku nezamilovali oba dva, ale jen jeden. Ovšem ta vášnivá, romantická, vzájemná, to je ideál. Jakýsi osud.

Pansexuál, zní to zajímavě, ale asi je to otázka toho, na koho člověk natrefí, ve svém životě, protože asi 50:50 ta sexuální orientace prostě není, je těžké to nějak měřit. U mě je to asi zásadně více ve prospěch mužů, a asi to bude můj osud. Ovšem to co píši, je realita, jsou skutečně ženy, které mě přitahují, nebo přitahovali, ale je jich málo a nakonec, je to láska? Možná že skutečnou lásku já pocítím jen k muži, nevím, ale asi to tak bude. K těm rysům, já měl v dětství velmi jemné rysy, teď jsem asi podstatně mužnější, navíc nosím střídavě i vousy, nebo alespoň strniště. Ale nemám ostré rysy. Ovšem mě osobně je jedno, jestli má dotyčný ostřejší či jemnější rysy, spíše mi jde o celkový "výzor." Já sám měřím asi 196,5 cm a váha je u mě nad 105 kg, takže spíše očekávám k sobě někoho "silného". Ale opět, přání nemusí být to nejlepší, nechám to na osudové setkání. Jak jsem řekl, nechci se někde řadit, a vlastně ani ty ostatní.

Ta nevázanost je spíše v rovině představ, v reálu to může bolet, pokud někoho skutečně milujeme, myslím že to člověk musí poznat. Je to svobodná volba, a je k tomu třeba přistupovat s rozumem i citem , i když jsou to vášně.

Takové zalíbení, to bylo i u mě, ale velká láska, to ne.

Komunita mě neláká z důvodu seznamky, ale spíše pokud by šlo o zajímavé lidi, a to myslím nelze dělit podle orientace, i když si podobní lidé mohou více rozumět. Jenže se děsím těch povrchních lidí, to opravdu nechci, a nechci se znechutit. Rozhodně jsem pro osudové setkání "někde", a doufám, že k tomu dojde, a potom se snad vyřeší všechny mé problémy, a ty pochybnosti půjdou pryč, třeba ta "rozdvojenost"-"pansexualita" zanikne, i když asi ne zcela, ale člověk už to bude umět lépe krotit.

Ano, pokud je muž homosexuál, či pansexuál, či bisexuál, tak se pozná vzájemná přitažlivost, respektive orientace. Prostě se na sebe podívají a to trochu více, než je zdrávo. Ono z tváře se to těžko vyčte, kdo je gay, a kdo ne, zdání někdy klame! Pokud to někdo dává na odiv způsobem chování, oblékání se apod, potom je to jednoduché, ale to nedělají všichni.

Ono s krásou mužů je to takto: řekl bych, že spíše zkrásní po třicítce, ti příliš mladí mi takoví ani nepřipadají, zní to asi trochu paradoxně, ale mně jde spíše o mužnost a celkovou vyspělost, ale ani zde nechci dělat obecné závěry. I krása se u muže a platí to individuálně různě proměňuje, jak mu roste věk, a hlavně to závidí na preferencích toho, kdo tu krásu vnímá. U ženy to může být vnímáno podobně a zase je to individuální.

Depky jsou, mám je i já, a to z vícero věcí, ale umím si s tím poradit, mám na to způsoby. Doufám že to porazím a depky zaniknou.

Pokud jde o mě, jí byl v dětství velmi citlivý, v kombinaci se svými jemnými rysy, a silně emotivně prožívající osobností, to bylo u mě spíše ke škodě. Některé příběhy, filmy, hudba, na mě tak silně zapůsobily, že mě uchvacují stále, Tak v tomto mám v sobě spíše něco z ženy. Ale je pravda, že prostředí by mi ani nedovolilo se chovat nějak zženštile a já sám bych to ani nechtěl. Spíše mé chování bylo, nebýt krutý a agresivní, jako druzí, jenže člověk se někdy musí přizpůsobit, jinak by ani nepřežil. Časem v něčem ztvrdne, cyničtí apod. Ale něco ve mně stále zůstalo z toho dítěte, takže se po letech vracím k věcem které na mě tenkrát silně působily (hudba, filmy, knihy, obrazy apod.).

Ano, pokud je to ta velká, pravá láska, tak není co krotit, s tím souhlasím. Stačí jen ten jediný člověk,