Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Dick

anjelik, ještě je tady jeden závažný problém, kdybych měl veškeré poznání světa a chápaní všech důsledků, jak to předáš ostatním? Co z toho, když chápe jen jediný člověk na světě.Anebo jen malý počet lidí.Takže předávání pravd o světě je ještě těžší než jejich hledání.

Na konec i ve vědě platí, že nejtěžší je si položit dobrou otázku, potom následuje dlouhý proces důkazů a nakonec přesvědčování nevěřících Tomášů.

Odděluješ mysl od mozku a nebo ji vidíš jen jako důsledek různých procesů v mozku?Já považuji neurofyziologické vysvětlování (převážně pomocí chemie) takových jevů za primitivní, už jen proto, že k tomu bude mít co dodat i kvantová fyzika, matematika, informatika, kybernetika, ale i společenské vědy.

Píšu to všechno, protože jsem začal pochybovat o vědě, dříve jsem ji hodně věřil.

Mesačný princ

anjelik * - to napísala úplne super :)

Môj mozog si dokonca stavia múr, aby sa pochopenie a pravda k nemu nedostali :D Najskôr to bude tým IQ 60 :D

Dick

clementina, ta těžká manuální práce by mi určitě pomohla, jen jestli by to se mnou ostatní vydrželi.Možná, že to na sobě vyzkouším.Schopnost vnímat svět jednoduše, jsem ještě neztratil.Největší umění je umění žít život.Se mnou na kávu, to bylo zajímavé.Díky za upřímnou radu.Já umím vnímat i srdcem.Jsem umělecky založená duše.

mam56

Ja vám to vysvetlím veľmi rýchlo a jednoducho. Žijete si väčšina v blahobyte, ale na strane druhej mnohí žijete v morálnej žumpe.
Žumparina je vaša cesta. Viem o všetkom.
Vy neplačte nado mnou, ale plačte sami nad sebou.
A kto za to môže? Ja? Čia je to chyba?
Es ist mir zum Kotzen.
Vy neriešte mňa, ale riešte radšej samých seba a najmä si riešte tých vašich bláznov, na ktorých nemám ani z ďaleka...

anjelik *

Ak si pod absolútnou pravdou predstavuješ poznanie a pochopenie všetkého..tak myseľ je toho schopná, ale myseľ. prejavovaná v tele človeka, je veľmi retardovaná mozgom..preto je to viac ako náročné, ale vzdávať, to nevzdávaj.:o)

Filip TT

zdravý - definícia pravdy nie je východiskový bod debaty, to je práve to, k čomu by tá debata mala viesť

Dick

zdravý, s tím souhlasím, ale to o čem tady píšu já, to jsou tak abstraktní pojmy, že ani nemohou být zneužity.Úvahy, sny, idee. otázky, klidně si je přečti.

Kýčera

Zdravý, v čom spočíva logičnosť Tvojho abstraktného vyhlásenia o tom, že mi chýba logika, keď neuvádzaš nič konkrétne?
Čo sa týka stavebníctva, tomu Ty asi rozumieš lepšie. : )
Inak ten môj druhý príspevok sa vzťahoval k Dickovmu o 19:51:32.

zdravý

Dick : Súkromie je dôležitá vec. V súkromísa človek môže pomýliť a nemá to dosah na jeho život. V profesionálnej práci sa mýliť nesmie. AK niekto zistí že niekde pracuješ a spravil si chybu, môže to zneužiť a ohroziť ťa.