Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Dick

michael067, ano a o to mi tady jde, ukázat právě na lidskou omezenost, na nejistotu, ačkoliv by druzí tu jistotu chtěli vidět a zajímá mně jak kdo touží vědět nebo poznávat co je pravda.Ne jen co je realita.Může existovat nějaká realita a člověk ji smysly ani nevnímá, ale tím pádem potom nemůže správně chápat celek, když mu chybí čast.

Ve 20 století v první polovině probíhaly bouřlivé diskuze mezi teoretickými fyziky, jak vůbec nahlížet na realitu.Byli to takové osobnosti jako Bohr, Heisenberg, Pauli, Dirac, Schrödinger, Einstein atd.Četl jsem knihu od samotného Heisenberga, Část a celek.Už ten název, Část a celek vypovídá.

Mozek, je pro mně jedna velká neznámá.Co je to intuice?Někdo řekl, rozum ve spěchu.

clementina

Dick, prohliadnuc na tvoje temy, co tu davas posledne dni, tebe by velmi pomohla tazka manualna praca, aspon mesiac od svitu do mrku pracovat na nejakej stavbe tazko fyzicky, naozaj by ti to poriadne precistilo hlavu a uvedomil by si si, ze svet treba sa da vnimat aj jednoducho, pozitivne a pritom rozumne. Taketo uvahy a myslinekove pochody ti musia neuveritelne zatazovat mysel aj vsetkym naokolo, ovela dolezitejsie je vypnut a len vnimat ten svet srdcom, nie rozumom. Ked si predstavim, ze idem s tebou na kavu, asi po 5 minutach utekam kade lahsie:D

Kýčera

Súhlasím, ani ja tomuto neverím.
Pravda je aj absolútny, aj relatívny pojem.
Pravdu o sebe ako o človeku môžeme poznať. Bude to však pravda relatívna.

michael067

Nie ak vieš po anglicky tu to celkom dobre ukázali: www.youtube.com
www.youtube.com
Pri pozorovaní a porovnaní všetkého možného čo môže existovať s naším mozgom poviem len to že sme neuveriteľne obmedzený.
Momentálne mame na to slabú telesnú schránku všetky tie vedomosti udržať.
Nehovoriac o tom koľko energie by sme potrebovali na to aby sme sa tie vedomosti naučili a aj si ich udržali.
Keďže mozog využíva na svoj chod cukor

Raz som pozeral jednu prednášku v ktorej ukazovali výsledky skúmania našej DNA, prišli na to že nie je celkom "aktivovaná" že nemáme aktivované všetky codony alebo tak nejako už si to presne nepamätám.

Dick

Já uvedu jeden příklad.Když se zeptám chemika v laboratoři, nebo toho co sedí u počítače-teoretika jak vznikl život, tak mi samozřejmě neodpoví.První otázka bude co je vůbec život?Tak např. viry nejsou živé, mají vlastní DNA nebo RNA, ale sami se rozmnožovat nedokáži, potřebují buňky.Viry vznikly později než buňky, ačkoliv jsou jednodušší.Takže když říkám život, tak buňky.Ale aby mohli vzniknout buňky, musely se spojit atomy těch prvku, který život vytvářejí dohromady a vytvořit molekuly, potom makromolekuly až vznikly organely.Ten chemik, mi bude schopen popisovat jen jednotlivé fáze. pokud jsou vůbec známy.Chemik mi řekne jak nasyntetizovat DNA, nebo nějaký protein.On bude řešit nějaký aktuální problém, bez nároku na úplné vysvětlení.Ale mně zajímá konečný produkt, jak to vlastně bylo?Ne jen nějaká část odpovědi.Proto jsou moje otázky takové, asi nesprávné.

Dick

Já to napíšu jednoduše, že nevěřím.Mohu napsat proč, lidé tady nebudou dostatečně dlouho, aby toho dosáhly, třeba se stane něco nepředvídatelného.

Stavem věcí jsem myslel obecné poznání toho všeho o čem jsem psal.Příklad:Je vesmír konečný?Základní elemetární častice nebo jiná teorie, už to nebude teorie.Jak vznikl život?jak to vypadá v zemském jádře.Jak funguje lidský mozek na všech úrovních?Co jsou to sny?Jak mozek ukládá informace?Jak to že má někdo hudební sluch a jiný ne?

Tobě nevyhovují abstraktní otázky, chceš jen ty přesné.Kde se dá jasně odpovědět ano nebo ne.Mě takové nevyhovují, každý jsme jiný.

zdravý

Ktoré veci konkrétne? Čo sú to všetky veci? Zasa nedefinovaný pojem. ... Momentálne žiaden človek nevie všetko to čo vie ľudstvo ako celok.

Kýčera

Na pravdu možno nazerať rôznými spôsobmi - ako na slovo a ako na pojem. Ako pojem hrá primárnu úlohu vo filozofii, vede, práve, náboženstve.

V práve existuje tzv. materiálna pravda. Za pravdu sa považuje všetko to, čo sa dá preukázať zákonom pripustenými dôkaznými prostriedkami. Podľa súčasnej teórie práva už pojem "materiálna pravda" je problematický, keďže nemá jednoznačný obsah. Možnosť zistenia objektívnej pravdy je totiž veľmi obmedzená. Pojem absolútna pravda v minulých a ani v súčasných pravných systémoch nie je nijakým spôsobom definovaná.

Vo filozofii je pravda verný, správny odraz skutočnosti v myslení, kt. kritériom je v poslednej inštancii prax (život). Ako pravdivé možno charakterizovať len myšlienky, ale nie veci, ani prostriedky ich jazykového vyjadrenia.