Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Dick

bojla, to mi připomíná baladu K.J.Erbena Šťedrý den:

Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!

Dick

0vecka, o to by se asi mnozí filosofové hádali! Záleží, jaké oblasti se ta pravda týká a jestli existuje absolutní pravda a člověk má jen problémy ji vidět.Já mám, problémy s relativismem a hlavně se tam člověk nikde nedostane-vše je relativní a to je vše?jak jsem psal, že existují systémy, kde se ani nedá poznat vývoj.Že existují výroky které jsou současně pravdivé i nepravdivé viz Russel, Gödel.

Dick

Skvělý učitel, velmi vzdělaný, dobrácký, který si "nevěří"viz.Oidipovský komplex-cs.wikipedia.org je tam dobře ukázána na jedné straně z pohledu dnešního vysoká úroveň školství tehdejší doby(byť hodně výběrový systém), ale hlavně stále stejní studenti, sice velmi inteligentní, ale zanedbávající studium kteří se věnují svým láskám, zálibám a srandičkám, tropí žerty chudákovi Matulkovi, ale nakonec jsou to oni sami s pomocí skvělého školníka, kteří pomohou prof.Matulkovi získat vysněný diplom a vlastně se tak i zbavit jeho komplexu."Student má také srdce".Třídní šprt Mazánek( výborný František Filipovský)student nechytrý, nelogický, ale přesto proplouvající systémem.Naopak student Vaněk, chytrý a talentovaný klavírista najdu podporu v mladém profesorovi, který promluví s jeho tvrdým otcem.Film je komedie, ale vážná a má co říct i dnešní době, je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů!

Dick

Kýčera, a okamžitě si vzpomínám na skvělé filmy české filmy Škola základ života!(Štěstí! Co je štěstí?Muška jenom zlatá- Jaroslav Marvan) a ještě raději mám Cesta do hlubin Študákovi duše, ale v tomto příspěvku o tom nebudu psát.

Kýčera

Dick, aj toto je šťastie :

Štěstí! Co je štěstí?
Muška jenom zlatá,
která za večera
kol tvé hlavy chvátá;
oblétá ti skráně,
v kadeři se skryje,
v dlaně hlavu skládáš,
ruka utlačí je.

Štěstí jako rosa
na květech se skvěje,
ale bludná noha
náhle zašlápne je;
zašlápnuto vzdechne,
v oblacích se tratí,
snad se jinovatkou
na tvou kadeř vrátí...

Adolf Heyduk : Dědův odkaz

Dick

Co je to to blahobyt?Šestí, spokojenostˇ, opravdu žije většina lidí ve štěstí?A co je to štěstí?Tady bylo myšleno materiální blaho, ale to co se dnes označuje jako blaho už už je standardem.Ale, ne každý tento standart má!Kdo si ho zaslouží a kdo ne, to ať si každý zodpoví sám.Dnes člověk nezažívá především duševní blaho, zase je to individuální a nemusí to být žádný "hříšník".Klidní a východně filosoficky smýšlející lidé a vůbec lidé hledající perfektně vyhovují těm, kteří rozhodují o tom co bude , kolik bude atd.Takže s tím blahem bych to viděl tak, že neexistuje žádné blaho, existuje jen standard doby určité civilizace a ten se liší individuálně.V takovém systému jaký je dnes, já žádné blaho nenacházím!