Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Dick

lombardo1981, já jsem přesně myslel na tento typ otázek! Je mi to jedno, ať si každý zadává jaké otázky chce, každý jsme zodpovědný sám za sebe!A každý ať si odpovídá na co chce!

lombardo1981

Pre ľudí, ktorí svoju psycho-otázku myslia vážne, a ktoré by si nikdy ty nezadal (napríklad o túžbe zomrieť, o rezaní, o túžbe po vyhladovení), sa môžu tie tvoje zase zdať ako obyčajné pikoviny. Je to vec pohľadu, priorít.

Dick

zdradca, pokud jsis všiml, tak na těch příspěvcích se často odchyluje od daného tématu a diskutuje se i o jiných věcech!Provokatéři jsou možná ti, kteří sami nenapíšou na své otázky, byť jednu jedinou reakci a jen sledují jak reagují ostatní, zvláště u citlivých otázek!

Dick

zdradca, musel jsem se pousmát, ale chápu, že někomu můžou mé příspěvky připadat "zvláštní" a přitom jak jsem si všiml, tak je tady několik podobných příspěvků(v archivu).

Na toto fórum jsem se dostal úplně náhodou!. Vůbec jsem ho neznal a vysvětlil jsem proč komunikuji se Slováky.Některé ty příspěvky mohou budit dojem, jako by byli dotazník, protože jsem tam zadal několik otázek, ale na všechny sám odpovídám.Kolik je tady lidí, které bych mohl považovat za provokatéry a na rozdíl ode mne píšou o destruktivních věcech, pokládají otázky(se sebedestruktivní tématikou, to jsou možná provokace)
.
Za filozofa se nepovažuji, jen jsem položil pár otázek a na všechny se snažím sám odpovědět, čekal jsem, že se určitě někdo ozve, komu se to bude zdát divné, ale, každý ten příspěvek souvisí nějak s člověkem a jeho duší! že bych byl agent George Sorose? A chtěl New Age? Tak nevím jestli by měl ze mně radost?

A v čem jsou to psycho- otázky? Já jsem tady viděl skutečné psycho-otázky, které bych nikdy nezadal!O multikulturalismu se diskutuje po celém světě na mnoha fórech? Mé příspěvky jsou úplně o něčem jiném.Nikdo samozřejmě neví, kdo skutečně sedí za počítačem, jestli je to muž, či žena a za koho se daný člověk vydává jestli jen provokuje, je tzv Troll.Jestli to někomu připadá jako nuda z mé strany, to bych mohl říci o každém, kdo píše!Ne, chtěl jsem zkusit komunikovat i přes internet.Téměř o všem, o čem tady píšu jsem se bavil i jinými lidmi, ale jsou věci, které lidé raději napíšou na fórech.

Myslím, že mnohé příspěvky tak možná vypovídají něco o mně a nezjišťují názory druhých! A že snad internet je sledovaný, to ví každý! každá věc se dá využít a zneužít a já sám nevím co bude.O opravdu intimních věcech bych na fóru nikdy nepsal na rozdíl od některých! Toto je celá pravda.

Přečti si klidně všechny mé příspěvky a můžeš na ně i odpovědět, nebo napsat co si o nich myslíš!je pravda, že ten příspěvek o multikulturalismu nebo problémech současného světa může vypadat jako sonda, ale na tom nic není, běžně se o tom diskutuje a názory lidí se už dávno znají! Já sám nevím co bude.Pokládám si jen otázky, takže agent provokatér asi nebudu!Možná, že žijeme v trochu paranoidní společnosti a bude nějakou dobu trvat, než se společnost vzpamatuje, to záleží na každém z nás.

zdradca

Dick pocuj. Precital som si par tvojich prispevkov.
bud si filozof,alebo clen mimovladky a zistujes nazory ludi na slovensku ohladom migracie atd,alebo si Sorosov agent provokater a psycho otazkami zistujes postoj ludi na slovensku k otazkam co sa teraz deje vo svete, akoby sa dali rychlo manipulovatelmi slovaci lahsie ovladat,alebo si policajny agent a sledujes pisatelov na tomto fore ich postoje ci nazory, ci sa len nudis a vymyslas temy,no to sa mi nezda,lebo postupujes systematicky.
Tak co je s toho absolutna pravda. Vyjdi s pravdou von,alebo ju chces zamlzit ci zaviest do stratena ako nasi politici,ci politicke elity?
NWO ( new world order) ti nic nehovori?

Dick

lomnička, kdyby Karl Raimund Popper a Ludwig Wittgenstein tak "fanaticky" pochybovali o vlastní "pravdě", nikdy by žádné své myšlenky nezapsaly a hlavně neuveřejnily.Teď si tedy vypůjčím Richarda Dawkinse a jeho "memy", podle něj, se zkrátka ujali "myšlenky-memy", těchto dvou myslitelů, alespoň u někoho.je to jako s teorií evoluce, pro mnohé výhodná myšlenka, pomocí které můžeme vysvětlit a ospravedlnit téměř vše( u člověka)viz. můj příspěvek -Člověk a jeho osobnost-Dick 25.06.2016 19:18:55.O tom jestli, jr pravda absolutní, či relativní, či se k ní člověk jen přibližuje, či vůbec neexistuje pravda a člověk jen hledá nové horizonty poznání, neustále popírá to staré, nasazuje tomu nový kabát, tak o tom se budou lidé opravdu přít, dokud tady budou, nebo dokud je to bude bavit.Záleží totiž na tom o čem má být ta pravda z jaké kategorie lidského vědění.Ale to vůbec neznamená, že musí být relativní.Prostě je jen nepoznatelná, už jsem tom psal.Nebo nerozhodnutelnost některých skutečností neznamená její relativitu, ale jen složitost a nepochopitelnost světa!Na filosofy bych se vůbec nedíval jako na "bohy" , ale hledače principů.Problém nastane, když se z něčeho stane jen výhodné vysvětlení, ačkoliv to vůbec nemusí být pravda, viz mé pochybnosti o evoluci, genech atd.A nevysvětluje se to tady jednoduše.Pro někoho byla a je eugenika také věda, spíše technika a uměl by jí ospravedlnit! Samozřejmě, že pro některé fenomény nemá člověk ani slova, potom je velice těžké přiblížit ostatním "pravdu" viz složitá matematika, fyzika, např ve kvantové fyzice bylo mnoho takových problémů a je, paradoxů, ale to je říká, že buď je svět tak zvláštní(opravdu je), lidé jsou tak zvláštní(chápou složité problémy, ale zároveň s mnohými "nepohli" a ani asi nepohnou), nebo ty problémy ještě ani nenašli( nepoložili si otázky).Já také pochybuji, ale opravdu mám pochybovat o všem?Abych nebyl nazván dogmatikem, asi bych měl.Tím budeme velmi nahrávat těm, kteří vůbec nepochybují! Díky za uvedení toho příkladu na konci příspěvku.

Kýčera

Filip, K. H. Mácha je zaraďovaný do literárneho smeru, kt. je pomenovaný ako romantizmus. To znamená, že bol romantik. Predstaviteľ českého romantizmu a zakladateľ českej modernej poézie - Máj. : )

Dick

Filip TT, já vůbec nemám v představě romantika jako zjemnělého člověka, naopak , romantismus je plný kontrastů, lásky, nenávisti, žárlivosti, touhy, nešťastné lásky, soubojů ze cti, divokosti, nevěry, zkrátka destrukce, ale tím to dílo je i přitažlivé!romantik vůbec nemusí být "dobrý" člověk.

Dick

Filip TT, právě o toto tady, že romantičtí hrdinové a někdy i samotní romantici (umělci) jsou osobnosti zkázy pro sebe i druhé, já jsem ty hrdiny uvedl-Oněgin-Sorel-Heathcliff, zvláště Sorel(Červený a černý) a Heathcliff (Na větrné hůrce) jsou patologičtí, ale zároveň přitažlivý jedinci!A Mácha byl příkladem problematického člověka, ne vzorem!K.J.Erben naopak spořádaný učenec, básník a spisovatel, vlastenec!

lomnička

Dick v téme dobro a zlo ma zaraduješ medzi relativistov. Možno by bolo lepšie medzi pragmatickou. Uvediem citát - „...jedným z dôvodov prečo nás pokladajú za relativistov je že my pragmatici odmietame myšlienku že poslaním skúmania je približovať sa k určitému bodu, že pravda je niekde tam mimo a čaká na ľudí aby ju objavili. Táto myšlienka nám prichodí ako neštastný pokus zatiahnuť náboženské koncepcie do sekulárnej kultúry. Na myšlienke že racionálne myslenie konverguje k určitému bodu je hodnotná iba pripomienka, že by sme mali byť schopný vysvetliť prečo v minulosti pretrvávali mylné názory a akým spôsobom by sme mohli poučiť svojich predkov. Povedať že sa uberáme správnym smerom znamená iba povedať že pri pohľade späť vieme prerozprávať príbeh histórie ako príbeh pokroku. Lenže skutočnosť že sme schopní určiť smer histórie a vyrozprávať jej príbeh ešte neznamená že sa blížime k cielu ktorý tam niekde na konci na nás čaká. Ťažko si predstaviť že raz nastane chvíľa ked si ľudia budú môcť sadnúť a povedať si výborne teraz ked sme už konečne dosiahli pravdu si môžeme oddýchnuť. Mali by sme zabudnúť na metaforu poznávania ako konvergencie a zjednocovania a nahradili ju metaforou tvorby a diferenciácie.“ Richard Rorty

Dovolím si tak wittgensteinovsky (Ludwig Wittgenstein) poznamenať že sme počarení jazykom. Pretože my hladáme pravdu, používame to slovo veľmi frekventovane a narábame s tou pravdou akoby to bola nejaká entita, nejaký predmet, alebo pomyselný zlatý poklad niekde a my tušíme že je niekde zakopaný a snažíme sa ho vykopať a dosiahnuť. A tu sa mi vždy pripomenie Popper že je potrebné rozlišovať medzi pravdou ako princípom ku ktorému by sme mali smerovať a pravdou ako istotou. Opäť istota ako čosi čo má pre nás veľkú hodnotu a môžme to nejak uchopiť a nejakým spôsobom to aj ovplyvňuje náš život, alebo jeho zmysel. To nám umožnuje vnímať pravdu ako princíp a že teda stále smerujeme, že je to nejaký proces, stále musíme čosi konať alebo premýšlať a hlavne pochybovať. Pochybovanie, skepsa je základ lebo inak by sme došli k presvedčeniu. Čo je tiež zaujímavý vzťah medzi pravdou a presvedčením, alebo vierou. Niekedy je ťažké rozlíšiť medzi pravdou a presvedčením a tu sa mi opäť vynára Popper že nemali by sme zamieňať tú cestu hladania pravdy s nejakou cestou k finálnemu. On hovorí že je to pomyselná os omylu a pravdy a že cez tie omyly, a v tom je jeho téza dosť provokatívna, sa máme dopátrať pravdy. Tie prvé kroky k pravde zisťujeme pri tých našich presvedčeniach ked prichádzame na to že v niektorých momentoch sa mýlime a začneme to nejakym spôsobom korigovať. A to korigovanie neznamená že hned vedie k pravde ale v každom prípade praktickejšie, pragmatickejšie a úspešnejšie pristupujeme k veciam. V tomto prípade by možno pomohol zas Martin Heidegger ktorý v podstate hovorí že vlastne nie pravda je konečný cieľ, ale to aby sme sa vedeli orientovať vo svete. Približovanie sa k pravde možno chápať ako rozširovanie sa horizontu o sebe a o svete.

Skepsa je každopádne základ. V tejto súvislosti by sa možno dal uviesť jeden príklad o tom kde je skepsa a kde sú hranice presvedčenia o pravde. Je o františkánskom mníchovi ktorý sa spreneveril svojmu náboženstvu, ale stále verí v úplnú čistú pravdu. Vo väzení ho navštívi satan pýta sa ho že čo je teda tá pravda. A mních odpovedá že to je niečo krásne, čisté, biele bez poškvrny. Satan priniesol taký terč ktorý sa otáčal a na ňom boli všetky farby a rýchlo to roztočil. A kedže vieme že v bielej farbe sú všetky farby tak v tej veľkej rýchlosti sa všetky farby zmyli do bielej a satan hovorí že to je tvoja biela pravda, kde sú všetky aj tie ktoré si odmietol.