Může člověk poznat absolutní pravdu?

Príspevok v téme: Může člověk poznat absolutní pravdu?
Dick

Může člověk svým rozumem poznat absolutní pravdu o světě?

Je pravda absolutní, nebo jen relativní pojem?

Je to pro vás pojem duchovní, materialistický(pravda o reálných objektech, hmotě), právnický (pravda a lež)?¨

Pravda a lež.Jak poznat, že někdo klame a mluví pravdu?Ne vždy je to jednoduché.Proč lidé mají tendenci důvěřovat, těm u kterých jiní poznají, že jimi manipulují a lžou jim?A proč lidé klamou, lžou?

Může člověk poznat pravdu o sobě, člověku?

Vědecká pravda.Věříte, že jednou lidé dosáhnou absolutního poznání o stavu věcí, světě, vesmíru a životě?

Duchovní poznání a materialistické poznání, co je vám bližší?

Je život člověka duchovní pojem či jen materialistický?Neboli můžete se dívat na člověka jen jako na chodící hmotu nebo něco co přesahuje takový pohled?Je člověk něčím víc, než " zvíře"?

Díky za vaše odpovědi nebo případné otázky.

Filip TT

Dick, Mácha v žiadnom prípade nebol romantik. V skutočnosti bol jeho vzťah so snúbenicou Lori Šomkovou katastrofálny. Mácha si do svojho šifrovaného denníka celkom neromanticky zapisoval okolnosti ich vzťahu vrátane sexu. Keď bol ten denník rozšifrovaný, odmietli ho zverejniť, lebo by bola poškodená Máchova povesť.

Denník bol uverejnený až keď sa zmenila spoločnosť a práve takéto veci sa stali zaujímavými. Mne osobne sa z neho páči časť kde zaznamenáva ako s kamarátom išli peši do Talianska. Spočítava tam, koľko vína pritom popili... inak je to miestami deprimujúce. Keď Lori zomrela matka, Mácha dotiahol Lori k jej rakvi a nútil Lori prezradiť s kým spávala pred ním. Denník som nečítal, len také útržky, ktoré sú zverejnené na internete.
www.novinky.cz
www.rodon.cz

Dick

Kýčera, ty moje "vědomosti", to jsou tak malinké vědomosti, ale mám až "fanatický" zájem o některé vybrané věci, takové ty "třešničky na dortu" a ty se potom snažím poznat více, něco mě třeba vůbec nezaujme.třeba od U.Ecca jsem přečetl Jméno růže.Tak, Eco, to byl pan mistr spisovatel a filosof, to dílo je mimořádné, moderní román, jedna alegorie za druhou, historie, estetika, detektivka s hororovými i erotickými prvky, hledání a to nejenom v labyrintu knihovny a poznání, ale hledání obecně, kritika i obdiv ke středověké církvi a jejím znalostem, umění atd.Tak to je jedna z knih, kterou bych "všem" doporučil!Ještě nejsem ve stádiu pokory, asi až s časem.To prostředí tady bylo fakt dost drsné, necitlivé.

Kýčera

Vieš, Dick, tú hlavu každý z nás niekedy a pred niekym sklonil a skloní. Aspoň na chvíľu. Aj hrdí romantici... Raz príde ten deň, raz príde tá chvíľa... A ak nie hlavu skloniť, tak aspoň sňať klobúk... Tak ako ja teraz "smekám klobouk" pred Tvojimi vedomosťami.

Dick

Kýčera, v baladě Poklad a v Záhořově loži je pokání a ve Svatební košili je modlitba.Mácha je hrdý romantik jeho Vilém(Máj) ten hlavu neskloní.V tomto smyslu je mi bližší Mácha, ale Erbena uznává, pro jeho rozumnost, romantici končí špatně a zanechávají za sebou dílo zkázy, to známe nejenom z literatury(E.Oněgin, Julien Sorel, Heathcliff, Viktor Frankenstein-jeho výtvor, monstrum beze jména atd).

Kýčera

Dick, ale veď o tom to celé je. Každý z nich je jedinečný, každý z nich nazerá na život inak a každý z nich má pravdu. Ak to poskladáš dokopy, bude kompaktnejšia. Ale bude celá? Možno.
Máš na mysli takéto pokánie ? : www.youtube.com
Aj tam nájdeš odpovede. : )

Uvediem tu takýto príklad - jablko. Jeden bude hovoriť o jeho farbe, druhý o vôni, tvare, odrode. Niekto vyzdvihne jeho zdravotné benefity a ďalší ich poprie. Kto bude mať z nich pravdu? Všetci! Jedná sa o jablko, už vieme jeho farbu, vôňu, tvar, odrodu, že je zdravé, aj nezdravé(u niekoho spustí alergickú reakciu), ale nebude to celá pravda. Pretože nepoznáme krajinu pôvodu, ako bolo ošetrené (postreky) a ani to, či tú reakciu vyvolalo len jablko alebo to bola skrížená alergická reakcia (medzi ním, mrkvou, zemiakmi alebo peľom brezy). Asi tak.

lenusa00

Ja osobne by som pravdu vediet asi nechcela. Neviem ci by som sa s nou vedela nejako stotoznit. Ci by ma to prilis nezaskocilo. Menej viem lepsie spim

Dick

Kýčera, já hlavně vnímám ten spor K.JErbena, J.K.Tyla s K.H.Máchou, Mácha byl romantik, Erben uznával nadosobní řád.Mácha obžalovává společnost která se proviní na jednotlivci, Erben už vnímá osudovost každého jedince proti kterému se nelze bouřit , pokud člověk poruší určitá pravidla(nadosobního řádu) je potrestán, ale má v některých případech naději to změnit.Pokáním!

Nejsem si jis, že bych jednoznčně řekl, kdo z nich má pravdu.Jsou to jiné pohledy na tytéž skutečnosti.t

Kýčera

Dick, : ) Klasika je klasika, a dá sa pozerať veľakrát. Tak ako čítať, či počúvať niektoré diela... A vždy sa dá v nich nájsť niečo, čo sme predtým prehliadli alebo neboli natoľko zrelí, aby sme to pochopili. Alebo sa k nim vracame jednoducho preto, že ich máme radi.

dick

simka214, každý z mých příspěvků je o hledání "nějaké pravdy" nebo alespoň o přemýšlení nad těmi skutečnosti.Ano, existují věci, skutečnosti, které když se člověk dozví, neskutečně mu uškodí!Je to o každém člověku, jak se s tím vyrovná.