Dobro a zlo

Príspevok v téme: Dobro a zlo
Dick

A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.

ja888

Dick tak v tom sa zhodneme. Neverim na ziadne teorie evolucie: sam darwin tusim povedal zw je max nepravdepodobne ze sa oko vyvinulo evolúciou... Su staroveke kmene, ktore rozpravaju o uplne inaksom vzniku cloveka (aborigeni v Australii ci praobyvatelia Hawaiskych ostrovov) a to uz potom sa lahko chape preco mocni tohto sveta nechcu aby to verejnost vedela...

ja888

Dick mile rada premile ale toto som zacala selektivne citat az od dakeho 95 komentu a je to pridlhe.... mozno sa k tomu dostanem... ale vcelku mam len jednu pripomienku:mam rada ked ludia veci a teorie spochybnuju. Dokonca ked spochybnuju historiu ktora je plna klamstiev. Treba to robit, lebo ludia zasleene zozeru vsetko co im mainstream predlozi, co im predkladaju ucebnice (nehovorim o fyzikalnych zakonoch...) ale o historii urcite a o spravach v telke ... Uz nejaku dobu mnoho vedcov napr poukazuje na to ze historia ludstva siaha ovela dalej ako uvadzaju oficialne ucebnice. Ze pred sumermi a egyptanmi tu boli dalsiw vyspele civilixacie s vyspelymi technologiami... ale ktovie preco to vlastne ludia nemaju vediet...

Dick

Já hlavně upozorňuji na to, že nikdo neví jak vznikl život, tam je největší vědecké prázdno, tam zcela chybí informace a je to pochopitelné!Přečti si všechny moje myšlenky na toto téma, když tak ti dám na ně odkaz, pokud chceš.Ano, je to jen teorie o tom už jsem psal.Einsteinova teorie, to už je víc než teorie, tam už se pozoruje, experimentuje, byť je to velmi složité a rozhodně to není na konci, vše může být ještě jinak.

Dick

lomnička, už z principu každá teorie je zpochybnitelná, není to zákon, jen teorie.Zákony existují ve fyzice, chemii, ale i v biologii(genetika), existují všude tam, kde se dá teorie podpořit a dokázat experimentem.Evoluční teorie je experimentem už z principu nedokazatelná! To neznamená, že nemusí platit i když určitě ne zdaleka ve všem.Ale nemusí vůbec platit a vše může být jinak! Samozřejmě, že je důležité číst knihy, já mám knihu Sobecký gen, Slepý hodinář, Zamrzlá evoluce, Červená královna, Pandin palec.Ta problematika mně vždy zajímala a bude zajímat, ale je třeba být velmi kritický a to i k autorům, předešlým i současným.Proč by se neměli hodnotit osobnosti a jejich charakter, když se to běžně dělá u vybraných osob?Proč by neměla být vytahována nepříjemná fakta o osobnostech jen proto, že se to někomu nelíbí! Že to nesouvisí s teoriemi, někdy zásadně souvisí, to neznamená, že teorie nemusí při současném stavu poznání platit! Ale může to také znamenat, že autor měl i jiné důvody takovou teorii vypracovat a zveřejnit a v případě Darwina to podle mně platí!

Ano, pojmy dobro a zlo znějí abstraktně, prakticky je můžeme chápat jasně,pociťovat je každý den, ale když o nich hlouběji přemýšlíme, máme problém je jasně definovat.

Ano, souhlasím, že agresivita je to o čem by se mělo nejenom diskutovat!Pro někoho sebedestruktivní i destruktivní vlastnost( nejenom u mužů, byť u nich více převažuje a hlavně se více projevuje na venek) pro někoho je agresivita-dravost hnacím motorem současné civilizace, pro mě je to více destrukce, ale lidé jsou tím zatíženi, jedni méně druzí více!Ale co chceš dělat s agresivitou, nějak ji "krotit", a jak? Myslíš, že ji změníš či potlačíš "ideální" výchovou v rodině, škole, společnosti? Nebo budeš podávat nějaká farmaka těm, kteří mají vysoký stupeň agresivity? Nebo bude třeba provést nějaké úpravy na mozku či zásahy do samotného genomu člověka? Můžeme to porovnat i s jinými organismy u kterých se takové agresivní projevy vyskytovali.Mám na mysli tzv vyšší organismy, kde se dá opravdu mluvit to agresivitě!Ne jen o pudu.

Samozřejmě do historických událostí je třeba vnést i psychologii antropologii, sociologii, biologii a další vědy.Ale z pohledu dnešního člověka nebude jednoduché zachovat si objektivitu, protože člověk se dívá na historii s nasazenými "brýlemi" dnešní doby, tak se dívám i já na Darwina.A dívat se na středověk, starověk a pravěk, to je ještě těžší.Téma genocid má ještě složitější význam a také jsou kolik nich názorové pře.Ty témata ale žijí z veliké části proto, že existují pamětníci! A toto jsou navíc témata, kde se každý může názorově lišit, některá fakta se mohou i špatně dokazovat.Ale o těch mechanismech se přece diskutuje, jen názory se odlišují.To je právě o rozdílnosti kultur, které vedle sebe v Evropě žili a žijí (a vlastně na celém světe).

Dick

ja888, ty korporace o kterých si se zmínila, vidím jako veliký problém nejenom USA, oni mají vliv i na Evropu a mají tady své propagátory!Já, jako čtenář knih Michaela Crichtona to nepodceňuji!Věda mně vždy fascinovala, ale jsem k ní kritický, dělají ji jen lidé, lidé se všemi svými osobnostními rysy, problémy a záměry.Navíc dnes je věda o velkých penězích!A velkých plánech, ale nevím, jestli jim vyjdou.

Dick

ja888, s tím absolutně souhlasím, já jsem psal spíše o té historii, nezmiňoval jsem současnost.A dnes je věda hodně o aplikovaném výzkumu, ne jen o základním.Dříve to bylo naopak, ale i tehdy byli aplikace, bez toho by nebyla ani průmyslová revoluce.

ja888

Dick ono to byva v dnesnej dobe skor naopak, mnoho vedcov je ovladanych velkymi korporaciami a ich financovanie zavisle ot toho ako spolupracuju a ci vedia sravne potvrdit to co dana korporacia chce aby bolo " vynajdene". A keď nespolupracuju, tak vieme ako mnohi dopadnu... (pripady monsanto...)

Dick

lomnička, část mé odpovědi je zde Dick 25.06.2016 20:01:48- Může člověk poznat absolutní pravdu?Já si myslím, že o té eugenice toho víme všichni nedostatečně!Těch eugenických vědců byla celá řada(Británie,Francie,Německo,Československo,USA).

Souhlasím, že nemám ve všem dostatečné znalosti, ale mám představu o tom, co už je známo, co se dělo a umím si to dohledat.je to jen otázka času.A ty diskuze vedu proto, aby mě lidé chytřejší, inteligentnější než jsem já(třeba ty a Sejla) mohli korigovat! Prostě používám někdy více intuici a domýšlím si, ale nevymýšlím si! Jestli jsem dogmatik, nebo jestli mám předsudky, to je otázka v čem? Možná mám obavy?Nebo pochybuji o "pravdě", která mi jako pravda nepřipadá!O tom co hlásá evoluční teorie se tady nemusíme dohadovat, to si každý můžeme nastudovat.O té empatii máte jak ty, tak Sejla stejnou představu, že je děděna.Toto přesně tvrdí prof.Jaroslav Flegr.Výsledek evoluce mozku, já jsem skutečně zvědav jak to někdo dokáže, abstraktní pojem empatie, je vysvětlena materialisticky jazykem genů, biochemií, fyziologií a evoluční biologií.

V žádném případě jsem tě neobvinil, že si něco vymýšlíš! Já vím, že uznáš pragmatický přistup a vědeckou pravdu.Ale, kde jsi přišla na to, že Darwin nesouhlasil s eugenikou s tou souhlasilo tolik lidí a stále souhlasí!Byli i čeští eugenici viz.odkaz!O vědecké teorii si snad přečtu, ale i to je jen teorie, ne? Ano člověk se stále učí, ale záleží na tom čemu, důkazů či spekulaci?

Ne, jsem proto, aby se nesprávná dogmata postupně nahrazovala!
Na další příspěvek zareaguji také!