A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.
Dobro a zlo
Odpoviem ti veľmi stručne: V génoch je viac ako si ty pripúšťaš. Keď si písal, či to nie je len pre ľudí len výhovorka, nemôže byť i výhovorka na zlú výchovu, zlé a kruté rodinné prostredie?
Aj ja sa ťa spýtam jednu otázku: Myslíš, že je správne napríklad spochybňovať Grygarovu vedeckú práce na základe jeho vierovyznania či názorov na iné témy?
No v jenej veci máš pravdu. Nikdy nevieš, kto sa za klávesnicou skrýva. Častokrát aj nick predstavuje protipól povahy prispievateľa.
dobro a zlo.. ja verim len v dobro.. :)
ja888, nejenom DNA, ale i další molekuly, je tady RNA, proteiny, enzymy a toto všechno se na konec složí v mozaiku, která se nazývá život a člověk!
lombardo1981 a jak ty se díváš na problematiku evoluce jako teorie, já jsem psal o Darwinovi i jako o eugenikovi, který sledoval tvrdý kapitalismus své doby a aplikoval to potom.Já si nemyslím, že to bylo jen trávení v pracovně a přírodě a na lodi co ho vedlo k vypracování této teorie!
Najstaršie predpokladané dôkazy o existencii života na Zemi sa datujú na 4.1 miliardy rokov. Neviem ako to pokročilo, geológiu a paleontológiu už dlhšie nesledujem. Ale dokázané najstaršie dôkazy sú 3.8 miliardy rokov. Ide o cyanobaktériu.
ja888, pojem evoluce je starý a znamená vývoj, už samotná teorie evoluce-výběrů druhů je dnes upravovaná, protože buď vůbec neplatí pro určitou skupinu organismů.Potom je tady obrovská mezera v neznalostech, možná navždy v tzv chemické evoluci, byť se o to stále pokouší, ale to není o tom dát vznik životu v laboratoři(jako se o tom psalo v případě Andrew Crosse), to je o tom vytvořit jednoduché molekuly, potom složitější celky které se budou schopny reprodukovat a vytvářet ještě složitější celky atd! A samotný vývoj v rámci složitých buněk, tkání, orgánů až organismů, tak to už si člověk těžko dokáže představit!
No jasne, su tam diery a velke a preto je teoria evolucie len teoria... to ti ziap ale ziadna komercna veda nevysvetli. Netreba si hned ale mysliet ze ked clovek neveri na tu " vedecku" teoriu ze hned veri v krestanske vytvorenie sveta... medzi tym su aj ine veci a kto hlada najde. Ja si myslim ze som nasla co som potrebovala,viac sa v tom zatial nevrtam, pretoze viem ze pre realnu existenciu je to v podstate jedno... len ma stve ze si z nas robia blbcov...
Ludska DNA je tak komplikovana že nemohla vzniknut za ten kratky cas od ktoreho sa datuje teoria evolucie....
ja888, já nevím jestli tady byli starší a velmi vyspělé civilizace než byli Egypťané a Sumerové.Tady jsou ale přece zásadní otázky"vznik jazyka-jazyků, matematiky a vůbec ten vývoj myšlení, to nikdo nedokázal vysvětli a říci jednoduše, to je evoluce, to mi připadá trochu zlehčené a budu se vždy ptát jako dítě a jak to vzniklo?Ten proces! Zrovna v Atlantidu nevěřím, to je krásné čtení Francise Bacona, zmínka ve Verneově románu 20000 mil pod mořem, Platóna jsem ještě nečetl!
ja888, toto jsou často kreacionistické názory, existují i vědci kreacionisté, existují věřící kteří uznávají evoluci, já si myslím, že v tom mají sami veliký nepořádek.Ta teorie může být správně, může být úplně špatně, nebo jen částečná, je pravda že nikdo neviděl evoluci v přímém přenosu.V případě bakterií jsou to mutace, je to snad evoluce, o tom pochybuji!Já se těžko můžu vyjadřovat k něčemu o čem nemám důkazy, že je tak či tak.Já v laboratoři nepracuji, nemohu provádět experimenty jako oni!Ale důležité je dávat otázky, provokativní! Je pravda, že neznám teorii z vědy o které by se tak bouřlivě diskutovalo už od roku už více než 150 let!