A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.
Dobro a zlo
Sejla, v těch dvou oblastech fyziky se i experimentuje a pozoruje, takže nejenom teorie, ale budiž.A.Einstein, byl pro mně vždy inspirativní člověk(vědec, myslitel, novátor, hudebník, vzdělanec), ale měl také svoje chyby.Ale než jako dogmatika, bych ho viděl jako velmi hluboce myslícího tazatele a testovatele toho, jestli ten druhý opravdu rozumí myšlence, kterou právě řekl.I když druzí, by ho mohli zařadit v druhé fázi jeho života, že také podléhal dogmatům, už se nedokázal přizpůsobit novému, jeho vztah k Německu a Němcům byl slabě řečeno ne moc dobrý.Ale ne ke všem.Ty jaderné zbraně, tomu předcházelo množství experimentů(Fermi, Hahn, Strassmann, Meitnerová, manželé Joliot -Curie atd), tomu předcházeli jiné práce dostali bychom se až Marie Curie-Skłodowské a Pierre Curie, Henri Becquerelovi a Ernestu Rutherfordovi.Toto byli všechno experimentátoři, Fermi i teoretik! Fyzika a chemie je založena právě na experimentu a v případě teoretické fyziky na "matematických důkazech", ale s tím je právě problém.Experiment dokazuje! Einsteina experimenty nezajímaly, on pevně věřil ve správnost svých teorií.A dnes existují teorie v moderní fyzice)asi jsi o nich slyšela) a ty se vůbec nedají prokázat experimentem už z principu.takže dokazovat svou "pravdu" není jednoduché a neznamená, že když to neumím dokázat, že to tak není.
Na evoluční teorii(biologii) je naroubována i matematika, ale experimentovat se tam nedá!Materiál opravdu mají, ale otázka je zdali ho interpretují správně!s tím "strojem času", je to pěkné, ale asi to nepůjde!Nejsem ignorant, já jen pochybuji!A církev není jednotná, jsou tam různé individuality, dokonce evolucionisté! Alespoň tak vystupují.
O jaké si teorii všeho, jsem možná uvažoval, před mnoha lety, ale uvědomil jsem si, že jsou různé úrovně poznání, na ty neplatí jeden oficiální metr, jedna věda.Nedá se to poskládat do jednoho celku!To si už každý musel uvědomit.Svět je rozdělen do struktur a člověk si to ještě sám komplikuje, je náboženský(někdy ne, nebo v něco věřící)), umělecký a tam jsou jiné pravdy.Ale je hlavně pochybovačný!
S tvými posledními větami souhlasím.
Dick, to tvoje neustale 'je to LEN teoria'. Je to predovsetkym najlepsie, co zatial mame. Vdaka teorii kvantovej mechaniky nas obklopuje svet mikrotechnologie a stale je to LEN teoria. Vdaka vseobecnej teorii relativity vznikli napriklad nuklearne zbrane (a hadaj co, stale je to LEN teoria) a teraz za to budeme demonizovat Einsteina? Mimochodom, ked uz si spomenul prave jeho, tak aj ten sa velmi suverenne mylil v mnohych veciach. Evolucna teoria je podporena bohatym mnozstvom evidencie a opakovanymi experimentami, o tom si zas mozes precitat ty. Dokazat sa moze jedine vtedy, ked vynajdeme stroj casu, budeme sa moct vratit do minulosti a presvedcit sa ako to teda vsetko vlasne bolo. A tieto vsetky teorie budu respektovane a ich poznatky vyuzivane (a/alebo zneuzivane) na to, co ty potom subjektivne vyhodnotis, ako 'dobre', alebo 'zle', az dovtedy, kym sa nenajde jeden jediny dokaz, ze su omylom. Staci ti jeden jediny pokus, experiment, poznatok, ktory ich vyvrati a uuuplne vsetky experimenty a dokazy o ich relevancii padnu zo stola a mozes zacat uplne odznova. Takyto prevrat sa ale este nikomu nepodaril. Ale ty hovoris, ze je to len teoria takym razom, akoby si hovoril, ze to je cisto vec nazoru. To mi uz pride ako dost ignorantsky postoj, ale ma ho taky aj cirkev, co je dost nehanebne pokrytectvo, pretoze ta prave siri dogmy, ktore su akoby vycucane z prsta, ale to uz musime byt vsetci politicky korektni, aby sme nahodou niekoho neurazili.
Tvoj problem je, ze ty hladas akusi teoriu vsetkeho, alebo skor zakon vsetkeho, zjednodusenu verziu sveta a tu ti nikto nepovie, lebo nejestvuje. Nikto este nevynasiel univerzalny meter, ktorym sa da zmerat vsetko na co si zmyslis a s absolutnou presnostou.
Jedine, co ti mozem poradit je, aby si sa nadalej snazil spoznavat objektivnost okolia, aj ked s vedomim, ze vsetko nikdy vediet nebudes, ale to nie je nic zle. Je to podmienka tvojej existencie - ta nevedomost, nedokonalost. To vsetko tvori tvoj subjektivny svet, ktory sa ti nikdy nepodari dokonale zdelit.
lombardo1981 o té eugenice jsem se musel zmínit, protože už jsem dávno četl knihu S.J.Goulda Pandin Palec a škoda, že jsem nepřečetl i Jak neměřit člověka, tam to dobře rozebírá, píšu o tom proto, že stále existují lidé, kteří tomu věří a propagují to.A Darwin, tomu také věřil, už jen proto, že jeho bratrancem byl, F.Galton.Teď už to nechávám na každém, ať si o tom přečte.Já jsem napsal, že odděluji od sebe Darwina vědce a Darwina eugenika.Klidně tady mohu dopsat jména která se pod to podepsala.A proč asi stále uvádějí výšku inteligence jednotlivých národů(zemí), neukazuje to na něco?To porovnávání se.
lombardo1981 takže to vypadá na koloraturní soprán?To c4 mně docela přakvapuje.Nad c3 už je to hodně vysoko,ale ženy mívají mnohem větší rozsah než muži(ti mají tak 2-2,5 oktávy většinou, ale jsou i výjimky).Já mám velice rád dramatické soprány, ale i mezzo-soprány, ale i lyrické hlasy mají svou krásu.Koloraturní soprán jde velmi vysoko až tam jak píšeš.Královna noci(Mozart f3).
Sebe bych rozsahem viděl C-g1(možná, že zlepšením techniky by to možná šlo až na a1), ale někdy jdu i pod C, ale to už je profondní bas a to g1 je zase basbaryton/ baryton.Možná jsem basbaryton(basso-cantante) s velkým rozsahem, kdysi když mi bylo 18, byl jsem lyrický "barytonek".
Já jsem se kdysi dost zajímal o paleontologii(J.Augusta, Zavátý život, Ztracený svět, to jsou dnes zastaralé knihy a už tehdy byly, jsou mnohem starší než já.Ale nádherné ilustrace Z.Buriana a skvělý a poutavý jazyk prof.Augusty).
Ano spojil jsem to, měl bych psát Darwin vědec a Darwin podporovatel eugeniky.Britové, Francouzi, Američané a Němci v tom jeli nejvíce, každý to, ale dělal jinak.I v Česku někteří propagovali eugeniku, dal jsem tam odkazy.
Ja som soprán. Ešte predtým, než mi zmutoval hlas, som bez problémov dala c4. Teraz je sviatok, keď sa zadarí c3. :) Ale zase na druhú stranu, vtedy som tie vysoké tóny spievala s uzavretým hlasom, teraz otvoreným.
Geológia je strašne široký pojem. Zahŕňa od vývoja Zeme ako takej, cez vývoj geologických štruktúr, cez ložiskovú geológiu, mineralógiu, petrológiu, geochémiu, geofyziku, hydrogeológiu, paleontológiu.
Každá teória či vedný odbor sa vyvíja. To je dôkaz toho, že veda ide ďalej. Že ľudia majú potrebu stále objavovať nové veci.
A v tom je práve ten problém. Spájaš veci, ktoré by sa spájať nemali. To, že eugenici a nacisti využili evolúciu pre svoje ciele nikto nepopiera. Ale môže za to tá evolúcia a Darwin? Alebo ešte lepšie tí vedci, ktorí o tom hovorili ešte pred ním?
lombardo1981 asi bych musel lépe poznat Darwina osobně i tu dobu, já jsem spojil dvě věci dohromady a také více osob dohromady.Jedna věc je Darwin vědec, nepochybně nadaný, druhá věc byl Darwin a jeho názory na společnost té doby.Tam už podlehl ideologii jeho bratrance sira Galtona, zakladatele eugeniky, to je pravda, můžeš si to vyhledat.samotná evoluce by nebyl problém, kdyby jsme měli jistotu a já jsem napsal, že i Darwinova teorie je upravována!Že neplatí pro všechny organismy, ona vlastně platí, pro nepohlavně se rozmnožující, podle názorů biologů a o zbytku už jsem psa, nechci se už opakovat.Souhlasím, že musí být důkazy, na obou stranách.
lombardo1981 když jsem psal o těch komplimentech, ta k tebe také považuji za velice inteligentní, nakonec programuješ tam je to důležité a můžu se ještě zeptat, když jsi psala o tom operních hlasu, jaký máš(soprán, mezzo-soprán, alt)?To jen na okraj, potom odpovím na příspěvek.A psaly jsi , že jsi studovala geologii, takže to máš k evoluci(paleontologie) dost blízko.
Dobre. A prečo to potom robíš pri Darwinovi? Tvoja kritika je postavená predovšetkým na tvojich domnienkach. Aby bolo jasné. Ja nemám nič proti kritike. Len tá kritika by sa mala opierať o dôkazy, že sa mýli, by mala byť smerovaná len na tú teóriu samotnú. Nie na aktéra. Akékoľvek sú jeho úmysly.
lombardo1981, může.Já skutečně nemohu vědět, jak je tomu doopravdy, mají vědci jistotu, že je to tak či onak.Mají techniky, mohou zkoumat mozek všemožnými technikami, mají experimentální a klinickou psychologii, psychiatrii, biologii-etologii, antropologii atd.
Ne, není nutné zpochybňovat práci astrofyzika Grygara, to je ale chladná a jak on sám řekl, jen fyzika a ta je o neskutečně jednoduchých objektech(ale velmi složité matematice, ty jsi psala , že programuješ, tak víš o matematice více než já).Samotný Grygar uznává evoluci, ne každý věřící má na to stejný názor.Darwin je složitější o tom jsem už psal.Ale samozřejmě to není o sympatii k autorovi.I.Newton byl údajně velice nepříjemný člověk, ale byl to velice vzdělaný člověk a navíc opravdový génius, psal krásnou latinou jako všichni v té době.ale, byl naprosto revoluční, ale i on se někdy mýlil!S poslední větou souhlasím.
Mňa to ani nikdy nebavilo... to vykecávanie na fóre. Ale dnes mám akosi čas. Aj článok som stihla napísať, aj som už aj nahrala na server. A čo popritom, aby som sa hneď nezačala nudiť? Vysedávam a očumujem. :D