Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Dobro a zlo

Príspevok v téme: Dobro a zlo
Dick

A ještě jeden z mých možná už „ otravných“ souborů otázek, který souvisí s příspěvkem Člověk a jeho osobnost.Možná že mně to téma zajímá proto, protože je součástí umělecké tvorby.Kolik přeci existuje filmů, románů, povídek, básní, kde se toto téma neustále řeší a nebo ani neřeší, ale je ústředním motivem příběhu.
Co pro vás znamenají tyto dva pojmy?Dokážete je definovat?
Pro někoho jasná otázka, pro někoho ne.Pro někoho snadná odpověď, pro jiného obtížná, nejednoznačná.
Jsou to pojmy světa duality, stejně jako láska a nenávist, krása a ošklivost, sobectví a nesobectví(altruismus)?Nebo svět nevnímáte jako duální?
Je to součást každého člověka(oba dva principy jsou v něm zastoupeny), nebo existují výhradně jedinci, kteří jsou nositeli buď dobra nebo zla?
Znáte nějaký příběh(román, povídku, film, mýtus, atd.), kde by toto bylo hlavní téma, (podle mě to souvisí i s krásou a ošklivostí-tady myslím nejenom fyzickou , ale i duševní)?Hlavní postavy?
Poznali jste někdy člověka u kterého převažoval jeden z těchto principů?
Může se jeden princip měnit v druhý a naopak, podle situace(z dobrého člověka se stane zlý a naopak) a nebo to není možné?
A co když musí být oba tyto principy v člověku zastoupeny, aby vůbec byl schopen přežít v tomto světě.Čisté zlo určitě vede k destrukci i sebedestrukci, stejně jako nenávist.Ale existují lidé, kteří udělají za ostatní to čeho by druzí nebyli schopni a mnozí to nazývají pokrok.
Chová se člověk zle i k přírodě a živým tvorům? A přesto z toho mají užitek všichni nebo alespoň většina.
Myslíte si, že zabíjení lidí, ale i zvířat je projevem zla, nebo nutně jen přežití?
Musí být nutně vegetarián(vegan) dobrý člověk, nebo ne?Já myslím, že nemusí.
Otázek je to mnoho a ne snadných, záleží na každém na které si troufne odpovědět.

lomnička

Dick človek sa musí zmieriť s tým že na niektoré aspekty života sa nedá kategoricky odpovedať zjednodušene zaradiť. Tak je to aj s pojmami ‚dobro a zlo‘. Mesačný princ to v jednej z tvojich tém vystihol ked v princípe napísal čosi také že ked ideme posudzovať čo je dobro a čo zlo tak záleží vždy na kontexte a subjektívnom vnímaní jedinca poprípade nejakej skupiny ludí.
Môžme skonštatovať že existuje nejaky ideál dobra. Napríklad ak všetci prosperujú a dobre spolu vychádzajú. Lenže to je nedosiahnutelný ideál. A tak len balancujeme.
Máme ale v mozgu také štruktúry ktoré sú zodpovedné za to že dokážeme súcitiť, byť empatickí alebo učiť sa morálke. Je to vlastne taký nástroj ktorý je u rôznych ludí iný. Niektorí ho majú nedokonalý, iným v podstate nefunguje, a další ho možno majú vyvinutí až príliš. No väčšina sa nachádza v nejakom priemere alebo kdesi v tej škále. S tým sa rodíme a potom záleží na prostredí akým spôsobom sa ten nástroj využije. Treba podotknúť že sú výskumy ktoré tvrdia že deti sú schopné už v rannom veku nejakej podoby morálneho cítenia alebo zmyslu pre férovosť. Nuž nie všetci sa v tom zhodujú, záleží asi dosť aj na interpretácii. Avšak určitej primitívnejšej podoby súcitu férovosti alebo morálky sú schopné aj niektoré vyvinutejšie živočíchy ako šimpanzy. Takže zas taký unikát nie sme len máme nástroj ktorým nás „obdarovala“ evolúcia a majú ho zrejme aj niektoré iné živočíchy možno s tým rozdielom že my ho máme vyvinutejší.
Možno by sa dal nazvať ako nástroj dobra ale ani také pomenovanie by nebolo jednoznačné lebo aj schopnosť agresívne zabiť môže byť v určitom kontexte dobrá, dobrá pre jedinca, možno spoločnosť, či presnejší výraz ‚prospešná‘ napríklad pri obrane seba alebo svojich blízkych. V tom je tá mnohoznačnosť alebo nejednoznačnosť tých pojmov.

Dick

bojla, pro umělce nebo milovníky umění, to ale nejsou zbytečnosti.Pro snílky taky ne.Pro realisty možná ano.A pro idealisty to jsou základní kategorie duality.

Dick

erikalahka, jen mě to zajímá.A mnoho dalších možných i nemožných otázek.A ještě více možných a nemožných odpovědí.

Dick

Když se řekne zlobit, tak jsem vlastně v danou chvíli zlý, ale nemusím být zlý člověk.Zlo může být u někoho jen dočasně, než vystřídáno dobrem.Tak se ty dva principy neustále střídají, ale nikdy nezaniknou.Opět princip duality.Jsou součástí výbavy snad každého člověka.Leda, že by byl někdo , kdo se nikdy na nikoho nezlobil.

Dick

Kýčera, slovenština mi nedělá problémy, na Slovensko mám velmi hezké vzpomínky z dětství, jezdil jsem tam na prázdniny za rodinnými příbuznými.

Ano katedrála je krásná, mě fascinují ty chrliče a mám rád varhany, jakékoliv.Varhany jsou velkolepý nástroj dokážou dojmout, ale klidně i vyděsit.Mohutný zvuk.

Molier-Don Juan, W.A.Mozart, Don Giovanni- libreto Lorenzo da Ponte
Mizantrop, abych jim sám nakonec nebyl., lakomec snad nejsem, ale to byl jen vtip.

Myslím, že Othello- William Shakespeare, to je velmi dobré drama, které se také hodí jako příklad k tomuto tématu.

Ano je toho hodně.

Kýčera

Dick, stačí alebo máš záujem aj o ďalšie diela? Nielen ten román, ale aj samotná katedrála Notre - Dame je prekrásna.
Oceňujem Tvoje znalosti slovenčiny (ak by si niečomu predsa nerozumel, kľudne sa spýtaj) a literatúry, čo ma ani neprekvapuje. Súvisí to aj s Tvojou záľubou v opere, veď nakoniec mnohé libretá boli boli napísané podľa literárnych predlôh divadelných hier, románov, básní...
Moliér a jeho Lakomec a Mizantrop Ťa nezaujali?
Keď už hovoríme o dualizme : filantrop - mizantrop, altruista - egoista, tma - svetlo, čierny - biely, jing - jang, vojna - mier, deň - noc, muž - žena... Dualizmus je zároveň aj filozofický smer - René Descartes, Immanuel Kant.
P.S. Viem o tom, prepáč, nestíham, ale ozvem sa.

Dick

Kýčera: i ze zla můžou vzniknout dobré věci, ano, člověka to může vyprovokovat k činu, ke změně.Ne, neměl jsem požadavek na žádný konkrétní směr ani národní literaturu.Ty principy jsou univerzální, ale pouze v evropské literatuře.V jiných kulturách se to může lišit.

Ano ten dualismus je totiž zároveň i umělecky atraktivní, přitažlivý.Všechny ty kontrasty, myslím, že mě to už od dětství neskutečně přitahovalo.

Když si zmínila V.Huga tak vedle Bídníků ještě uvedu Chrám Matky Boží v Paříži.Esmeralda je krásná fyzicky i duševně,Quasimodo není fyzicky krásný naopak, ale je schopen citu, páter Frollo je velice inteligentní vzdělanec, ale zlý.

F.M.Dostojevskij: Zločin a trest, souhlasím.

H,Ch.Andersen-Sněhová královna je kontrast dětského citu k chladnému rozumu.Kontrast mezi dítětem a dospělým.

R.L.Stevenson-Dr Jekyll a pan Hyde, už jsem se zmiňoval.

pozn:uvedl jsem ty jména pěvkyň a pěvců, jak jsi chtěla v tom minulém příspěvku.

Kýčera

Dick, k tomu už nie je čo dodať. Len to, či som správne pochopila Tvoju požiadavku? Alebo máš na mysli nejaký konkrétny literárny smer, či národnú literatúru? Ten dualizmus je totiž obsiahnutý takmer v každom literárnom diele. Epos o Gilgamešovi, F. M. Dostojevskij : Zločin a trest, V. Hugo : Bedári...
A čo je dobro? To je otázka! Záleží z akého hľadiska sa na to slovo pozerám. Ak mám blízko k hudbe, viem, že je to brnkací nástroj podobný gitare, či? Ak sa mu prizriem bližšie na zúbok z jazykového hľadiska, potom je to podst. meno, str. rod, vzor mesto. S významom : blaho, prospech, ľudskosť, dobrodenie, láskavosť, užitočnosť... Dobro je obsiahnuté aj v slovách altruizmus, charita, filantropia. Právo pozná výraz zastupovať niekoho "pro bono", teda zadarmo. Dobro je také mravné správanie sa človeka, kt. druhému neubližuje a je hodné nasledovania, ale... Ale máme tu aj výraz "bona fides", konať v dobrej viere a ublížiť. Takže pre každého človeka je dobro niečo iné a aj ten, kto takto koná môže ublížiť. Ostatné je zlo, ale aj zo zla môžu vzniknúť dobré veci.
"Od národa k národu, od epochy k epoche sa predstavy o dobre a zle menili natoľko, že často si navzájom priamo protirečili."
F.Engels
Počuli ste moje slová... : D