Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

Dick

Kýčera, to jsem čet, ale to už jsou moderní pohádky se sociálním podtextem, od něj se mi líbila "pohádka " Slavík a růže.Šťastný princ také.Wildea a Andersena spojovalo nejenom to, že psaly moderní "sociální" pohádky, ale asi ještě víš co?O.Wilde byl navíc Svobodný zednář.Jako spisovatelé je mám oba dva rád.

Dick

Kýčera, ne nepochází.Místo původu ani nebude jednoduché zjistit, problém s matričními zapisy, ale místa, kde se zdržovali jsou jižní Slovensko na hranici s Maďarskem a Maďarsko na hranici s Rumunskem.A já jim svoji DNA dávat nebudu, aby mi zjistili původ.

Já mám těch oblíbených pohádkových příběhů více, ale možná je to chyba, že jsem to v dětství vůbec poznal.společnost ve které žijeme má trochu jiná pravidla a v těch příbězích jsou většinou absolutní pojmy, krása, ošklivost, zlo, dobro,krása fyzická nebo duševní, láska nebo nenávist,živá voda a mrtvá voda atd.Prostě dualita.

Kýčera

"Príbehy dávne, minulé drievne časy
sú dobrým slovom pre ľudí budúcich,
nech človek vie a pozná bez príkrasy
osudy rôzne a poučí sa z nich.
Nech pritom skúma, čo ľudský rod teší,
čo osoží mu alebo čím hynie,
čo mu je skazou, čím oddávna hreší
a aký príkaz z toho preňho plynie."

Rozprávky z Tisíc a jednej noci, str. 5

Dick, stačí áno alebo nie. Aj keď mám problémy so sústredením, nevzdávam to. Chcela by som sa Ťa spýtať, či náhodou jedna Tvoja stará mať nepochádzala z Oravy alebo Kysúc.

Dick

lombardo1981, možná že proto existuje tolik problémů, protože lidé pojímají život jako nějakou soutěž s druhými(evoluci, přirozený výběr).Na jedné straně soutěžení má vést k výběru těch "nejlepších", zároveň ale vede frustraci těch ostatních(co neuspěli)třeba jen nepatrně méně schopných, nebo dokonce " stejných ".Ano, nejlépe je pokrčit rameny a říci " takový je život ".A proč vůbec pojímat život jako nějakou soutěž s druhými, kdyby to byla soutěž sama se sebou, to by bylo něco jiného."Já chci překonat sám sebe", chci být lepší sám pro sebe.To není egoismus, právě naopak.Takže pozor na evolucionisty!Viry. bakterie, huby, rostliny, prvoci, živočichové ať si hrají svou primitivní hru, ale člověk může být jiný.Ale pokud nechce, nebude a proto svět bude vypadat stále stejně.Žádný nový člověk, jen starý člověk.

Dick

Kýčera, nemám za sebou dramatickou zkušenost, život není jednoduchý ale zase takové drama to nebylo. Spíš jsem s mnohými věcmi nespokojen.Možná jsem více vnímavý.

Já mám zase rád Georga Friedricha Händela a jeho nádherné oratorium Messiah, ale Bach byl velký mistr.Oba dva to byli velicí varhaníci a skladatelé.

Mám v sobě maďarskou krev po prarodičích z jedné strany, i slovenskou a asi i trochu srbské, ten zbytek o tom už jsem psal.Možná, že je to ta určitá divokost a v dětství i citlivost.Navíc Maďaři mají v sobě i něco z Tatarů, to asi víš.Takže jsem divná směsice, navíc to Slezsko(Polsko), Karpaty-Rumuni a Češi, to vše je ve mně.Slovenština mi nedělá problémy, maďarsky neumím, prarodiče uměli.Ale asi bych se měl všem těm jazykům naučit.Chtěl jsem se učit i latinu, vzdal jsem to, chyba je to základ.

Já žiji více vnitřkem než venkovním světem.Jsem introspektivní typ.S druhými se nedá projednávat vše.

Ne Malá mořská víla to není, to je příběh o nešťastné lásce, ale nejsi úplně daleko, láska tam hraji roli, ale zpočátku je to pravý opak.To téma tady někdo dal, já jsem tam odpověděl, to je ten příběh.Ale to se mnou nemá nic společného.Má oblíbená pohádka byla třeba Aladinova lampa.

Kýčera

Dick, áno, krkavce to dokážu, aj rozprávať.
Vieš krásne vysvetľovať. Aj keď o operách a operných spevákoch čosi viem a nejaké som aj videla, vďaka Tebe som sa o nich dozvedela viac. Vrátané slovíčka "témbr". : )
Orgánovú hudbu, J. S. Bacha milujem.
Písal si, že máš aj maďarskú krv, potom musíš mať aj južanský temperament.
Slovenčinu skutočne ovládaš na vysokej úrovni, chápeš významy slov, aj keď Ti to neuľahčujem. Rada totiž mením svoj štýl, výber jazykových prostriedkov. V tomto si lepší ako moji rodáci. Zdá sa, že angličtinu ovládajú lepšie ako svoju materinskú reč.
Nemyslím si, že máš chaos v myšlienkach, len ich máš veľa... Treba ich vytriediť, niektoré vypustiť, nechať len tie najdôležitejšie a zaoberať sa len nimi.
Nastoľuješ vážne témy, odpovede na ne nie sú jednoduché, treba nad nimi premýšľať. A myslenie bolí, Dick. : D
Máš bohatý vnútorný život. Písala som, že vzdelanie a vedomosti sú potrebné. Treba však mať na zreteli, že čím viac toho človek vie, tým je jeho život zložitejší.
Od začiatku mám pocit, že máš za sebou nejakú dramatickú skúsenosť. Kľúčové slová sú E. A. Poe, Krkavec. Pokiaľ by to mala byť rozprávka tak H. Ch. Andersen, Malá morská víla.
Viem, v noci je ticho, kľud, ale musíš aj oddychovať. Na to nezabúdaj. Šetri sa.

Dick

Ta společnost, pokud zkolabuje, už v nic nového regenerovat nemůže.Někteří si myslí opak, já ne.Člověk je na vrcholu.V první polovině 20 stol, bylo mnohem více fenomenálních vědeckých objevů než dnes, to pracovalo zlomek lidí ve vědě, ale stály za to.Talenty jsou, ale už to nestačí.Vznikají teorie, které buď vůbec nepůjdou dokázat a zbytek, to jsou jen aplikace, nové materiály, léky, ale to znamená i mnoho dalších problémů.

Nakonec prof.Jaroslav Flegr sám řekl, že člověk podle něj už evolučně zamrzl.Je to dobře.Nebo by se snad lidé měli geneticky upravit, jak by někteří futurologové chtěli.A jak to může dopadnout o tom je Jurský park.To je sice příběh o klonování dinosaurů, ale Michael Crichton byl velmi dobrý spisovatel na témata vědy blízké budoucnosti.Malá změna na počátku způsobí nepředvídatelnost vývoje daného systému.A my žijeme ve světe, který je nepředvídatelný a lidé v něm vyvolávají tisíce změn.A ještě si navzájem škodí.vypadá to špatně s lidským mozkem, ne?Ty jsi možná racionální typ, ale co ti jiní?

Dick

lombardo 1981, máš absolutní pravdu, že nepřežívají ti nejschopnější, ale ti nejpřizpůsobivější.Pozor, ale toto je příroda.Lidská společnost je složitější systém, který je ovlivněn tím o čem jsem tu psal.A Flégra ber s určitou rezervou.Nedávno jsem se o něm bavil.On také mluví o věcech, které není schopen dokázat.Má vlastní teorie, které také nejsou dokázány.

Já vím, vím že jsi už psala o tom programování.Takže by jsi se mohla vyjádřit i k té evoluci.Jak dlouho stráví programátor přemýšlení, to je individuální problém.Pokud je ten problém vůbec řešitelný, jelikož ty moje otázky nejsou řešitelné, tak by je programátor vůbec neřešil.Počítač by to mohl řešit nekonečně dlouho, to nejde.

A tobě se ta doba líbí?