Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.
Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick, netušila som, že sú v rámci hlasu až také rozdiely.
Čo sa týka pochvál na Slovensko a Slovákov tak "jen povídej, přeháněj a vyprávěj, to mám tak ráááda". : ) : www.youtube.com
Nech robím, čo robím, tá nenávisť mi k Tebe akosi nesedí. Skôr sa dokážem stotožňiť s tým, že si použil expresívnejšie slovo.
Inak negatívne pocity bývajú aj psychickým prejavom energetickej nerovnováhy niektorého meridiánu. Každý ich v sebe máme. Jeden taký, druhý onakvý.
O svojich pocitoch z ľudí a situácií by sme mali hovoriť, nedusiť to v sebe. Aj negatívny pocit si treba si pripustiť, pochopiť čo a prečo ho vyvolalo, spracovať ho a nechať odísť. Zo situácie sa poučiť, naučiť reagovať, nerobiť dookola tie isté chyby. Tým sa stávame silnejšími, odolnejšími.
Vieš, čo je zaujímavé, Dick? Nech by si odcestoval aj na kraj sveta, život Ti bude neustále stavať do cesty rovnakých ľudí. Zlých zákerných ľudí, s kt. máš problémy, až kým sa nenaučíš s nimi vychádzať, žiť. Tu nestačí len pochopenie a tolerancia, bo tá má, čo sa mňa týka, obmedzené hranice. Pokiaľ sa jedná o net, stačí zavrieť počítač. Horšie je to v realite. Tu mi pomáha odstrihnúť sa od nich, vyhýbať sa im. Ďalej som sa nedostala. Našťastie existujú aj spriaznené duše. Aj na fóre ich je habadej...
Nerozhodnosť? Je dobré, ak niektoré rozhodnutia necháme dozrieť, ale rozhodnúť by sme sa mali sami. A tiež niesť za ne zodpovednosť. Niekedy tomu dopomôže spriaznená duša, chápajúca bytosť, láska, terapeut, ďaleká cudzina, ale aj blízkosť svojho vnútra.
Spriaznená duša? Treba mať oči otvorené a srdce pripravené. Každý z nás má a nie len jednu...
Kýčera, těch pěvkyň a pěvců je tolik, že nemá cenu je tady všechny uvádět, já jsem navíc uvedl mnoho, co už nežijí, ale měli mimořádný hlas.Každému se může , líbit jiný hlas.Já jsem uvedl, jakým hlasovým typem a oborem disponovali, (disponují), Někteří navíc byli i výborní herci, to samozřejmě nemá význam, při poslechu z cd, nebo internetu.Ale právě emoce, mají v hudbě obrovský význam ať je to dramatický hlas nebo lyrický, často jsou tam i přechody.To dělení, může být do jisté míry umělé, ale hlasové typy ne.Domingo dnes zpívá jako baryton, to mu absolutně nesedí on není naturelem baryton, ačkoliv to o něm psali, chybí mu hloubka hlasu, temný témbr.Ale, to je tak, když neumí někdo včas opustit operní scénu, každý by měl poznat, kdy jeho hlas začíná ztrácet.Tehdy je čas začít učit mladší, věnovat se pedagogice.Někomu hlas vydrží velmi dlouho, ale někdo ho velmi brzy ztratí.Hudba Richarda Wagnera je velmi náročná a už prý zničila mnoho hlasů-velký orchestr.Záleží na mnoho faktorech.
Ten článek jsem si přečetl a uvedu ještě toto, že někteří pěvci měli cestu k opeře delší a složitější než jiní, někdo začínal tangem, rockem.Ale asi všichni začínají lidovou písní, alespoň na Slovensku nebo v Čechách.
Slovanské hlasy vedle italských považuji za nejkrásnější.Navíc slované velmi silně projevují emoce.Slováci na rozdíl od Čechů měli vždy i mnohem lepší hlasovou techniku a projevují více emoce.Češi jsou chladnější.Ale to se liší od člověka k člověku.
Já už jsem se s uměleckou duší narodil.K těm emocím, já vím , že negativní emoce škodí, ale v současnosti nemohu jinak.Prostě se v mém okolí nacházejí lidé a zvláště dva případy, které z duše nemohu vystát a to píšu velmi slušně.Jsou to typy, které bych nazval citově oploštělými.Sociální IQ velmi nízké i to normální IQ.A vůbec, už to velké industriální město ve kterém žiji, už to zanechalo na mnohých následky.Navíc ti lidé jsou duševně prázdní a svou prázdnotu zaplňují tím, že na sebe upozorňují a otravují ostatní.Ale pokud se ozvu na vině jsem já.Proto jsem napsal, že to místo musím opustit.
Dnes je problém i vtom, že konkurence je veliká, mnoho lidí se chce věnovat hudbě a o výběru adeptů rozhodují různé faktory.Někdo se nechá odradit už prvním neúspěchem.Je to chyba.
To, že jsem psal tak pozdě je proto, že mi to dříve nevyšlo.Ale já jsem byl zvyklý, psát nebo učit se i v noci, ale ne tak pozdě.Dokonce mě v noci napadají myšlenky ještě více, než ráno.Pamatuji se , že na Zš jsem neměl rád, když se psaly písemky ráno,kolem 8-9 hod.
A přitom je Krkavec krásné zvíře stejně jako Vlk, ten také bývá spojován se zlem a temnotou.E.A.Poe byl novátor, zakladatel hororu, moderní detektivky, symbolista.Ale také vzdělaný člověk i analytik a myslitel.Poznamenal ho však alkohol a nepochopení v tvrdém kapitalismu.Mohl se určitě vydat schůdnější stezkou života, tou už prošlapanou druhými, on to však neudělal.Takový lidé nebývají ceněni za jejich života.Jen někteří si povšimnou jejich neobyčejnosti.
tak s titulom a bez prace je ich dost tak radsej asi to remeslo:-)
@ Moireal, ďakujem Ti. Uviedla som len to, čo bilo do očí. Tento zaujímavý mladý muž má tých pozitív viac...
@ Dick, tak som tu. Píšem už tretiu verziu a ak mi to zasa zmizne, vyhodím počítač cez zatvorené okno a po ňom bude nasledovať všetko, čo mi príde pod ruku! : D
Ďakujem, vypočujem si aj árie mne neznámych interpretov. Mám rada aj J. Carrerasa, M. Babjaka, A. Kučerovú....
Viem, odbočila som od témy, ale nie celkom. Chcela by som upriamiť Tvoju pozornosť aj na slovenské Il Divo, alias La Gioiu. Aj touto cestou sa dá ísť : zivot.cas.sk
Sme Slovania, pohostinní, citliví, cítiaci, so širokou dušou... A v Tvojom vnútri je ukrytá ešte tá umelecká. Každá Tvoja emócia v umeleckej tvorbe bude autentická, lenže... Lenže netreba zabúdať, že si aj človek a že negatívne pocity sa odzrkadia aj na zdraví. A medzi ne patrí aj hnev a nenávisť. Ak nám vletia do duše a my s tým nebudeme robiť nič, duša nám ochorie. A potom aj telo. To je, ako povedal Sokrates, iba jej obalom. Mali by sme na to dávať pozor, lebo v človeku niet väčšieho bohatstva ako je jeho duša. Ak Ťa to zaujíma, rozvediem.
V čase 1.- 3. hod. nastáva útlm. Obdivujem tých, kt. dokážu písať zmysluplné príspevky, ja len poznámky. : ) V tomto čase sa aktivuje pečeň. Neodporúča sa piť káva, alkohol, fajčiť a jesť tuky.
Krkavec je aj symbolom zla a temnoty. Vyzerá zlovestnejšie ako havran, spájaný je s mágiou, zločinom, temnými silami... Pripisuje sa mu inteligencia, opatrnosť, nedôverčivosť. Nájdeme ho v rozprávkach, mýtoch... Včera som našla krásnu českú verziu, kde bol krkavec, žiaden havran. Ale aj slovenský Havran od E .A. Poea je krásny.
Klasika je klasika, či sa jedná o film, hudbu, literatúru...
Tady jsme se už hodně odchýlili od tématu, ale co si má člověk vybrat, když je tak pochybovačný a nerozhodný?
Prokleté básníky jsem nečetl ( zatím ), vlastně jsem básně, nikdy moc nečetl, ale už v dětství jsem si koupil Kytici od K.J.Erbena, protože jsem chtěl přečíst polednici, později jsem si velmi oblíbil jeho baladu Svatební košile, potom Záhořovo lože-polemika s K.H.Máchou.O E.A.Poeovi jsem se též už dozvěděl v dětství, ale dostal jsem se k němu až v 19 či 20 letech.Hlavně jeho povídky(symbolické, hororové, detektivní),se mi líbily.Není to čtení pro každého.Ten Krkavec se hodí více než havran už jen proto, že je větší, majestátnější a je samotář, nežije v hejnech.Myslím, že můj vztah k těm temějším dílům je proto, protože jsem v dětství sledoval československé pohádky z 70 a 80 let a ty se velice lišily od těch dnešních.Právě Poe je pro mě symbolem zneuznaného umělce, ale i všestranného člověka vůbec.Často se v jeho dílech objevují postavy velice vzdělaných a velmi inteligentních hrdinů, kteří jsou však materiálně chudí a to byl přesně Poe.Jsou osamocení a nepochopení.Mají problémy v partnerských vztazích, milují i nenávidí a to se všechno potom objevuje v pozdější, především hororové tvorbě.Poe byl zakladatelem moderního hororu, ale krásného hororu.Ne toho, který existuje dnes.
Chtěl jsem naznačit, že mi některé vlastnosti které měl Poe, připomínají mě samotného-údajně měl být klidný a kultivovaný, ale dokázal se i velice rozzlobit a v těch dílech je to patrné.ale on žil v jiné době a ve tvrdém americkém kapitalizmu.A zemřel v pouhých 40 letech.
A teď k těm pěvcům, jejich hodně, ale uvedu alespoň ty velké:
ženské hlasy-uvedu i hlasový obor:
Maria Callas- spinto (lyricko-dramatický) soprán
Renata Tebaldi - lyrický soprán
Birgit Nilsson - dramatický soprán
Éva Marton - dramatický soprán
Montserrat Caballé- lyrický soprán
Ghena Dimitrova- mezzo-soprán, dramatický soprán
Jennifer Larmore - lyrický mezzo-soprán
Gabriela Beňačková-spinto soprán
mužské hlasy:
tenor
Mario del Monaco - hrdinný(dramatický) tenor
Franco Corelli - hrdinný tenor
Luciano Pavarotti - lyrický tenor
Plácido Domingo - spinto tenor
Peter Dvorský - lyrický, spinto tenor
baryton, basbaryton, bas-tyto hlasy jsou mi nejbližší.
Ettore Bastianini - basbaryton, dramatický (verdiho) baryton
Pierri Cappuccilli - dramatický baryton
Leo Nucci - lyricko dramatický baryton
Nicolae Herlea - dramatický baryton
Robert Merrill - lyricko-dramatický baryton
George London - dramatický basbaryton
Nicolai Ghiaurov - bas
Nicola Ghiuselev - bas
Boris Christoff - bas
Martti Talvela -bas
Matti Salminen - bas
Karel Berman - bas
Eduard Haken - bas
Peter Mikuláš - bas
Gottlob Frick - bas
Giulio Neri - bas
Cesare Siepi - bas
Paata Burchuladze - bas
Dick, vďaka. Vidím, že si musím doplniť vedomosti. Niektoré mená operných skladateľov mi absolútne nič nehovoria. Zaujímali by ma aj operní speváci, kt. uznávaš. Aj tí, kt. sú majiteľmi rovnakého hlasu, aký máš sám.
Tak som utrela prach na Edgarovi a pripomenula som si túto báseň, nesúcu rovnaký názov aj v slovenčine. Ak by to bol kalk, bol by to krkavec, lenže toto nie je odborný, ale umelecký preklad. Nakoniec havran patrí tiež medzi krkavce. Vidím tu istú paralelu s démonickou baladou Erlkönig od J. W. Goetheho. V slovenčine nesie názov Kráľ tmy ( kalk - kráľ duchov, víl, škriatkov) a nádherne ju prebásnik J.Kostra. Poznám nemeckú aj českú verziu, ale ani jedna ju neprekoná. Havran je sám o sebe dosť temný, ale aj krásny. Existuje melancholickejší motív ako je smrť krásnej ženy a trúchliaceho milenca, utápajúceho sa sebatrýzňou? Sotva! To, čo si nadškrtol, Ti pripomína tvorbu alebo život Poa? A "les poétes maudits" Ťa neoslovili?
Kýčera:Ano, Edgar Allan Poe, Eleonóra, jeho nejznámější báseň: Havran-správně by to měl být Krkavec-The Raven.Dále jeho povídkový cyklus-Jáma a kyvadlo a jiné povídky.
Robert Louis Stevenson-Klub sebevrahů a jeho nejznámější povídka inspirovaná jeho snem-Podivný případ dr.Jekylla a pana Hyda.
Ano a teď uvedu mé oblibené skladatele a jejich, mě nejbližší opery:
Antonín Dvořák:Rusalka, Jakobín
Bedřich Smetana:Prodaná nevěsta, Dalibor, Braniboři v Čechách, Čertova stěna.
Petr Iljič Čajkovskij:Evžen Oněgin
Michail Ivanovič Glinka:Ruslan a Ludmila
Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov:Sadko
Modest Petrovič Musorgskij:Boris Godunov, Chovanština
Alexandr Porfirjevič Borodin:Kníže Igor
Vincenzo Bellini:Puritáni, Kapuleti a Montekové
Gaetano Donizetti:Nápoj lásky
Gioacchino Rossini:Lazebník sevilský
Giuseppe Verdi:Nabucco, Ernani, Attila, Rigoletto, La traviata, Simon Boccanegra, Síla osudu, Don Carlos, Aida, Otello
Ruggero Leoncavallo:Komedianti
Giacomo Puccini:Bohéma, Tosca, Madam Butterfly, Turandot, Děvče ze zlatého západu
Georges Bizet:Carmen, Lovci perel
Jacques Offenbach:Hoffmannovy povídky
Wolfgang Amadeus Mozart:Don Giovanni, Così fan tutte, Kouzelná flétna, Figarova svatba, Únos ze serailu
Carl Maria von Weber:Čarostřelec
Richard Wagner:Bludný Holanďan
Carl Orff:kantáta- Carmina Burana
George Gershwin:Porgy a Bess
Nejraději mám Don Giovanni, Cosi fan tutte, Rusalka, Jakobín, Prodaná nevěsta, Čertova stěna, Boris Godunov, Puritáni, Nápoj lásky, Lazebník sevilský, Aida, Turandot, Tosca, Madame Butterfly, Carmen.Opravdu nejvíce, ale Verdi, Puccini, Dvořák a Smetana.
Zdá sa, že tie mená som už kdesi počula :
"Tí, ktorí snívajú cez deň, spoznajú veľa vecí, ktoré unikajú tým, ktorí snívajú v noci."
Edgar Allan Poe, Eleonóra
Dick, mohol by si dať aj nejakých operných skladateľov, príp. obľúbené opery?
Moireal:Ano nepraktičtí lidé nebo teoretici, to opravdu nemají jednoduché, když se téměř vše musí přepočítávat na peníze.Ano, jsou lidé kteří mohou mít nejednu školu, vysokou inteligenci, mohou být velmi vzdělaní a nemusí se jím dařit, nebo nejsou dostatečně ohodnocení.Do této skupiny se ani já nepočítám.Řeč a písmo slouží jen k tomu, aby se z toho člověk vypsal, já vím, že praktičnost je důležitá, zvláště dnes.
Psaní, to je široký pojem, ty jsi ho samozřejmě zůžila, já budu zkoušet co půjde.Já sebe umím analyzovat, byť nevím jestli správně.To, jestli jsem schopný či ne, tak o tom budou muset rozhodnout druzí.Možná je u mě problém, že nerad doprošuji, záleží na koho natrefím.
Ano, ten odchod je pro mě důležitý, zásadní, ten o všem rozhodne.Pak se uvidí co bude možné a co ne.Mám určitý soubor věcí, které bych chtěl, už jich zase není tolik.