Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

0vecka

Moireal to by som nepovedal ze sa lahsie zamestna... ak mas nejaku technicku vysku a skusenosti tak ani v 2008 nebol problem najst flek... podla mna je to fakt o tom kto na co ma a co mu ide lepsie... ak napr niekto nema problem klacat cely den na zemi a byt zasraty od lepidla tak nech robi kachlickara na volnej nohe... urcite si zarobi lepsie ako obycajny zamestnanec ktory nechce ist na manazersku poziciu...

0vecka

Filip TT rodina neni len priatelka ale aj surodenci rodicia atd... a hlavne mi nepovedz ze on surodenca nemal alebo ze ten bol tiez prec lebo ja hovorim vseobecne... ono az tak vela ludi neodchadza ako by mohlo...

inak to je dalsia vec tiez stavba domu je v rakusku oveladrahsia ako na sk takisto aj pozemok... akoze nieje to take jednoznacne ze sa to oplati... ja som mal tiez velke oci ale nenajst si tu zenu asi by som sa pomali vracal a kupil si nejaky byt v novostavbe v centre alebo sirsom centre ba (to by som si zo sk platu asi nemohol dovolit)... ono dost robi aj to ze aj ked tu mozno mas 3-4k v cistom tak to nieje nic vynimocne proste nemas ten pocit ze sa ti dari dobre kedze to ma kazdy, najlacnejsie pivo 3,5 na sk tak euro...akoze nehovorim ze to neni vyhodne ale nie az tak ako sa zda... mne by to napr to ze ludi ktorych som poznal 10-15 rokov tu proste nemam a tie vztahy ktore clovek naviaze po 30tke uz niesu take ako ludia ktorych som spoznal pocas strednej...

Camilla

Filip TT:
Správne má byť "pani Mgr.", oslovenie "slečna Mgr." neexistuje ! Po získaní titulu už žiadnu dámu nemôžeš nazvať slečnou. Naštuduj si pravidlá etikety a slušného oslovovania, máš v tom zjavné medzery.

Moireal

Jednozacne by som volila remeslo. Ked ma clovek vyucny list, lahsie sa zamestna aj v case, ked je celkovo tazsie zohnat pracu. Studovat na skole, co ta bavi, mozes kedykolvek a vyucny list ti nikto nevezme. S tym zahranicim to tiez nieje zly napad. Aj tam clovek viac vyuzije vyucny list, ze nieco vie robit ako papier zo skoly. Tam sa tazko preukazuju vedomosti a vacsinou je aj tak lepsie si tu skolu urobit priamo tam, potom uz clovek nebude mat problem s pracou.

Filip TT

Neodisiel od rodiny, odisiel aj s priatelkou, uz su zobrani a maju dieta. Tych 2500 bol nastupny plat, predpokladam, ze teraz to uz ma ine, ked kupil pozemok a zacal stavbu. Tiez pripocitaj aka je v Rakusku materska, rodinne pridavky a aka je tam Wohnbauförderung.

0vecka

Filip TT zase az tak by som to nevidel ... tych 2500 neni az tak vela je to tak tusim 2000 na ruku. Na sk by mohli mat tak 1500 no mozno 1000 nastupny a to je fakt slaba motivacia ucit sa cudziu rec a opustit svju rodinu ... navyse zivot v rakusku je drahsi aj ked zalezi kde v rakusku.

Filip TT

Na Slovesnku studuje na VS cez 60% ludi z rocnika. To je neskutocne vysoke cislo, stacilo by mozno 20%.

Ludia s VS titulom obsadzuju miesta stredoskolakov. Potvrdenie o pridavkoch na deti mi vystavovala slecna Mgr. a nabytok do obyvacky nam tiez predaval pan Mgr.

Mam kamarata, ktory ukoncil obrabanie kovov na digitalnych sustruhoch a miesto ziskal hned v prvej rakuskej firme, kde sa bol pytat na pracu s nastupnym platom 2500 Eur. Robi tam nejakych 5 rokov a prave si tam zacal stavat dom... Prednedavnom som pocul v radiu, ze na Slovensku studuje za sustruznika 20 ludi. Kolko z tychto 20 ludi zostane na Slovensku, ked dostanu miesto v prvej rakuskej firme, kde sa prihlasia....

0vecka

podla mna ak na vysku nemas tak nema zmysel ju studovat..navyse si uz skusila a nedopadlo to dobre.. Podla mna sa niecomu inemu vyucit je dobry napad ale urob si prieskum trhu aby to malo aj uplatnenie...