Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

Dick

Filip TT, já vlastně žiji vážnou hudbou, ty různé moderní žánry jsem nachytal jen tak, že je poslouchal někdo jiný.Jako dítě si pamatuji jak rád jsem poslouchal Charlese Aznavoura, Glena Campbella, ABBU.V rodině se poslouchal Queen, Michael Jackson atd.Toto byl konec 80 let a mé rané dětství, asi jsem byl hudebně někde jinde než vetšina a velice brzy jsem propadl klasické, vážné hudbě.Bylo tam i nějaké období jazzu, ale to mi bylo tak 12-14let.Dnes mě nezajímá nic jiného než klasika, především opera, oratoria a filmová hudba-E.Morricone.Asi jsem hodně hudebně náročný.

Filip TT

U mňa je Nohavica navždy spojený s obdobím sociku, keď to bola najvýraznejšia osobnosť undergroundu. Jeho koncerty sa prehrávali z kazety na kazetu ako poklad. Počúvali sme to zašumené, ale o to to bolo zaujímavejšie. Opisovali sme akordy a učili sa to hrať na gitare. To sa hrávalo pri ohňoch. To sú spomienky, moje teenagerské roky....

Mladej generácii to už zrejme nič tak nehovorí. Pre naše ročníky je to niečo zásadné.

A Radka Pastrňáka neuznávaš? Niektoré jeho skladby patria medzi moje najobľubenejšie, František alebo Mám jednu ruku dlouhou. To sú úplne netypické diela, niečo iného, invenčného. Zvlášť sa mi páči skladba Falošná píšťalka. Alebo ten fór Na úrade práce, to je tiež kus invencie:
www.youtube.com
www.youtube.com
Mne sa takéto veci veľmi páčia, poteší to....to je moje kafe :-)

Dick

Filip TT, z J.Nohavici mám smíšené pocity, jednak bych ho s Ostravou tak úplně nespojoval, protože žil od roku 1978-1999 žil v Českém Těšíně:

Bydlel v Těšíně
a učil se polštině
měl syna Jakuba
to bude jeho záhuba

Pro mě osobně je to rozporuplná figura, proč to ať si každý přečte, já ho soudit nebudu! Má nepochybně talent, hudební, textařský, básnický, právě on zpochybňuje Bezručovo autorství Slezských písní.Trio Kryl, Hutka a Nohavica, by se těžko mohlo setkat! Slyšel jsem ho jako dítě, potom později mně už moc nezajímal, jeho texty se změnily, výraznější byl před rokem 1989, co z toho když......
Ať si ho obdivuje kdo chce.

Pokud mám uvést jiné osobnosti původem z Ostravy, tak tyto:

Václav Bednář(barytonista)- operní pěvec
Beno Blachut(tenor)- operní pěvec
Vlastimil Brodský - herec
Slávka Budínová-herečka
Jaroslav Čejka-balet
Věra Chytilová-režisérka
Naděžda Kniplová(soprán) operní pěvkyně
Vilém Závada-básník
Ilja Hurník-hudební skladatel

Tak za tyto se snad nebudu stydět!

Kýčera

@ Dick, aj mne je ľúto že sa Ti Cliattsi nevyjadril. Aj ja som bola zvedavá na jeho názor. Ale dal Ti podnet na vytvorenie novej témy, a tým Ti možno dal viac, ako svojmi odpoveďami. Už tam máš 114 príspevkov. A bg? To Tvoje a jeho chovanie, vystupovanie na fóre, tým si mi ho pripomenul. Nepozeraj na to, že je to zdravotná téma, ani na jazyk. A možno máte toho viac spoločného, ako sa dá vytušiť...

@ Filip, kedy si sa naučil žmurkať? : )

Filip TT

Keď je Dick z Ostravy, tak si neviem predstaviť, že by sa tu nespomenul lyrik par excellence Jarek Nohavica:
www.youtube.com
Nie som až taký diplomat ;)

Dick

Kýčera, ale ten řešil úplně jiné věci, než já!Navíc se to těžko odhaduje, kdo koho připomíná o slovenština, já čeština a úplně jiná témata, prot jsem myslel spíše toho Cliattsiho, ten je samá psychologie!

Kýčera

Dick, už tam máš ten link - je to bg. Toho muža mi pripomínaš, tým ako sa choval na fóre. Mysleli sme na tú istú vec. : )

Dick

Kýčera 09.06.2016 13:28:45-Studium Vš nebo raději řemeslo?

Niekoho mi veľmi pripomínaš, niekoho z fóra. Ak to nájdem, dám tu link-(toto jsem myslel!) Když se objevil na mém příspěvku, "mrknul" jsem se na internet a usoudil, že myslíš jeho!Navíc má tady i staré příspěvky.

P.Bezruče jsem měl rád, ano Maryčku Magdonovou, někteří ho zpochybňují jako autora.

bg zatím neznám, podívám se.