Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Studium Vš nebo raději řemeslo?

Príspevok v téme: Studium Vš nebo raději řemeslo?
Dick

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.

Kýčera

Dick, trošku Ostravu poznám. Aj takto :

Šel starý Magdon z Ostravy domů,
v bartovské harendě večer se stavil,
s rozbitou lebkou do příkopy pad´.

Petr Bezruč : Maryčka Magdonova

Nie, nie je to on. Cliattsi je mladý muž ( asi 32 - 33r.) : ), s dobrým srdiečkom. Vždy v pomykove, ak mu niečo také napíšem. Ale on toto vyžaruje. Prišiel, položil otázku a vznikla z toho krásna téma. Neviem, čo máš na mysli s tou adresou?!
Tou kutivovanosťou mi pripomínaš tohto muža : www.zdravie.sk
A tou diplomaciou, ak na tom trváš, Filipa TT.
Ostrava nie je celé Česko a je tu ešte Slovensko. Ak nájdeš svoje šťastie v ďalekej cudzine, zaves si tam svoj klobúk a buď tam šťastný. Na svoju materinskú reč a krajinu však nezabudni. Svoje deti uč jazyk, zoznam ich s kultúrou, dejinami...

Dick

Kýčera, máš na mysli Cliattsiho, dostal jsem dotaz, jestli netrpím depresemi?Já jsem mu na to odpověděl protiotázkou, ale nehovořil jsem s ním.Pokud jsi měla na mysli jeho, víš se jsi se jednou zmiňovala, že hledáš někoho adresu, pokud to byl on.

Temperamentní jsem a myslím, že můj temperament byl v tomto prostředí hodně potlačován.Ale mám i České předky, ale z jedné strany vůbec žádné!Ale Stevenson také našel jiný domov, Samou a tam jeho život také skončil, ale on hledal vhodné podnebí kvůli své nemoci(asi tuberkulóza)! Ostrava je neskutečně vykořeněné město, znám tady pár lidí, ale jinak mě tu nic k němu neváže a k Čr, jen jazyk.Ano, jazyk je hodně.A.Einstein později už nesnášel Německo, ale jazyk si udržel do konce života, toho se nedá zříct, člověk v něm uvažuje.Teď je tady chaos, nízká kultura vytlačuje vysokou, všude jen sport, nudný business a průmysl, tak zdeformovali celé generace a budou dál deformovat!Co mám dělat, že to nechápou.Ano, kdysi byli kapitalisti a ti velmi podporovali vědu, umění, mecenáši, tomu je konec!A to se kdysi říkalo, co Čech to muzikant!To neplatí, jen programátoři, technici a nic jiného.Možná už není pro koho tvořit!

Kýčera

Dick, ani sa ti nečudujem. Tam by som žiť nedokázala, a to nie som žiaden umelec.
Aj keď máš južanských predkov, kt. sú povestní temperamentom, jednáš ako diplomat. Je tu ešte taký jeden mladý muž, kt. urovnáva konflikty. Už ste spolu hovorili. : )
Čo sa týka kompromisov, budeš ich musieť robiť. Tomu sa nevyhneš.

Dick, ak sa vydáš do sveta, tak sa na svojich potulkách nestrať, nezablúď, nezíď z cesty, nájdi, čo hľadáš, dávaj na seba veľký pozor a vráť sa domov! : )

Dick

Kýčera, diplomacie je umění kompromisu a já moc nejsem na kompromisy.Raději si nechám, ty původní plány a uvidím jak to dopadne,Uvidíme, kdo se v mém životě octne a ovlivní mě, nasměruje i někde kde by mě to i ve snu nenapadlo.V místě kde žiji, se mi to v životě nestalo.

Kýčera

Dick, ako milovníčka aj literatúry niečo málo o tom viem. Ale Angličania a aj niekto iný z fóra môže vedieť viac.
W. Shakespeare, kt. existenciu aj tvorbu v minulosti niektorí vedci spochybňovali, skutočne existoval. Sú o tom dôkazy, aj o jeho autorstve.
Syn dobre situovaného mešťana (zastával aj verejné funkcie).
Bol uznávaný dramatik, herec, básnik. Predpokladá sa, že aj dedinský učiteľ. Spolumajiteľ divadla.
Jeho diela pripisovali F. Baconovi, Marlowovi... Pod jeho menom uverejňovali hry a básne aj iní autori. Prečo? To je otázka : "Byť, a či nebyť!"
Doba sa mení, ľudia však nie. Závisť, žiarlivosť, nenávisť, neprajnosť, priživovanie sa na niekoho mene (nicky na fóre), na jeho práci, vykrádanie diel, myšlienok, motívov... To tu bolo, je, aj bude. Tmavomodrý svět - Pearl Harbor, M. Žirka - nemecká skupina...
Ja ho radím ku géniom, tak ako aj jeho tvorbu. Jeho tvorba je poznamenaná humánnym charakterom, hľadaním pravdy, kritikou náboženského fanatizmu, predsudkami... A aj po toľkých storočiach je jeho odkaz živý.

Aj Stevensona mám. Veľa, veľa kníh... : )
Poe - ukázal, že aj v takých tvrdých a biednych podmienkach sa dá tvoriť, ak sa človek nevzdáva. Jeho majstrovské dielo si právom získalo svoje miesto v svetovej literatúre.
Zmeny a vývoj sa nedá zastaviť, ani v literárnej vede.
Nota bene, latinčina a taliančina majú k sebe veľmi blízko. Ak máš záujem, môžem Ti vkladať nejaké latinské výrazy do príspevkov.

Tie zamestnania som tipovala podľa toho ako vystupuješ na fóre. V jednom meste na juhu Slovenska je primátorom nejaký operný spevák. Tak povedz, prečo by si nemohol byť Ty diplomatom? Ak by si zlyhal v diplomatickej reči, mohol by si zaspievať, a tak presvedčiť. Ja viem, druhé najšpinavšie remeslo na svete.

Dick

simka214, nejlepší je umět jak řemeslo(umělecké řemeslo, umění-kumšt, i klasické řemeslo-nemít obě ruce levé, potom záleží jaké vybrat), tak i studovat a potom vybrat podle možností.

Nejlépe umět co nejvíc věcí a ještě co nejlépe!Není to jednoduché.

simka214

ja som bola vzdy za remeslo, ale tak vela ludi sa teraz skor rozhodne pre skolu lebo si myslia ake to potom budu mat jednoduche ale nie je to az taka pravda

Dick

Není to jenom Poe, který je tak inspirativní, jsou to všechny předčasně a často tragicky zemřelé osobnosti.Často, se ani nedožijí 40 let.Poe dosáhl 40 let.nepochopeni dobou či zneuznaní, ale později objevení a já si říkám, kdyby člověk žil v přepych nebo blahobytu, vytvářel by něco takového, ne.Samozřejmě, že bohatí a vlivní v případě Rusů to byla šlechta z řad jak básníků, spisovatelů a skladatelů to v jisté době byla výhradně šlechta(Alexandr Sergejevič Puškin, Michail Jurjevič Lermontov, Ivan Sergejevič Turgeněv, Lev Nikolajevič Tolstoj a hudebníci Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov, Alexandr Porfirjevič Borodin, Modest Petrovič Musorgskij).

A co jsi myslíš o Williamu Shakespearovi?Jeho údajně záhadný původ?Kdo byl tvůrcem oněch slavných děl?Spekulovalo se o Francisi Baconovi nebo Edwardu de Vere.

Ano, to třídění, škatulkování má svůj smysl, já jen chci říci, že dnes už může člověk spíše propojovat jednotlivé styly, vytvářet nové není tak jednoduché.A sama jsi napsala, že Poe byl řazen i do romantismu, stejně tak jako to symbolismu.V případě detektivní povídky už byl realista.Byl to člověk přechodů jednotlivých směrů a je to dobře.Mě velmi zaujal i Robert Louis Stevenson, ten žil zcela jiným životem než Poe a byl materiálně zabezpečen, vystudovaný právník a jeden z nejznámějších spisovatelů knih pro mládež-Ostrov pokladů.Mě zaujali jeho povídky z knihy Klub sebevrahů.Dožil se také pouhých 44, dožil na ostrově Samoa.

Ty varhany, to považuji za jednu z chloub Evropy!Píšťaly nemohou nahradit žádné digitální, ale varhany Ahlborn, jsou skvělé!

Většinu profesí které si uvedla bych nemohl dělat, možná ti připadá, že ano, ale já vím, že ne.Chtěl jsem toho dělat dost:huba, psaní, naučit se malovat(dělat něco z hlíny atd), chtěl jsem studovat i vědecké obory zajímala mě biologie a paleontologie, chemie i kosmologie(teoretická fyzika).Z těch humanitních věd asi jen literatura, srovnávací mytologie jako obor neexistuje.Ale říkám si jestli ještě vůbec studovat, jestli na to nezapomenout, já musím odsud pryč.Co se týče hudební sluchu, ten mám vyvinutý až moc a hlavně fantazii, byl bych líný se učit i noty.A mnozí hudebníci ani noty neumí.Ale není problém se v nich za chvíli vyznat(notách), to je otázka času.Jedna věc je hudební intuice(ale i inteligence), ale potom je tomu třeba dát i nějaký řád!Jazyky se mi učit nechtějí, ale je to důležité, to vím.Velmi se mi líbí italština-opera.a když už italština, tak proč už ne i latina.

Kýčera

Dick, vďaka. : ) A ja som Príhody A. G. Plyma považovala za poviedku a ono je to krátky román. Spolu s básňami a poviedkami v knihe, 623 strán. Mám aj Ľadovú sfingu. Zaradila som ich do plánu.
Možno vieš, že Krkavec bol už 5 rokov po uverejnení v USA zaradený do školských čítaniek a dodnes je táto báseň považovaná ako jedno z najpôsobivejších poetických diel v anglickom jazyku.
Umelcov a ich tvorbu treba podľa nejakých pravidiel niekam zaradiť, bez toho to nejde. Nenazvala by som to škatuľkovaním. Robia to ľudia, dokonalé to nie je. Dlho bol považovaný tiež za "prekliateho" básnika neskorého romantizmu.
Tak ako sa nás vplývajú iní ľudia, tak aj umelcov ovplyvňujú iní umelci, ich tvorba. Je to život, cítenie, prežívanie, inšpirácia... Poea najviac v Európe preslávil CH. Baudelaire, vplýval aj na ďalších "prekliatych básnikov".

Orgánová hudba. J. G. Silbermann, Hofkirche, Drážďany. Iste vieš.
Ľudová hudba, Hapka, naša kultúra, umelci... vieme svoje.

Aby som sa vrátila aj trošku k meritu veci, tak si Ťa viem predstaviť aj v úlohe terapeuta, učiteľa, mediátora, diplomata, kritika, ochrancu práv, v charitatívnej činnosti...
Máš hudobný sluch, ľahšie sa dokážeš učiť cudzie jazyky - melódia reči, akcent... Aj touto cestou sa dá ísť.
Tu by som chcela skončiť, lebo moje prsty zvyknú napísať aj to, čo by nemali. A tak odovzdávam tému do Tvojich rúk a prajem jej ešte veľa podnetných príspevkov.