Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech i slabší-matematika.Technická střední škola mně tenkrát nebavila, byl to maturitní obor, takže jsem ji předčasně opustil.O pár roků později jsem se rozhodl pro dálkové studium, jedna z možností bylo gymnázium.Na to bych na základní škole ani nepomyslel.Ale byl jsem tenkrát tak motivovaný, že jsem jej nakonec při větší snaze dokončil.Některé předměty mi nedělaly vůbec problémy, jiné jsem se musel podstatně pracněji učit jako anglický jazyk a matematiku, kterou jsem nikdy nedal lépe než na 3 a na konci jsem byl rád za 4.Potom jsem se přihlásil na Vš, ale testy obecných studijních předpokladů u mě dopadly absolutně podprůměrně a bylo jasné, že se na Vš nedostanu.Později jsem sice krátkou dobu na Vš studoval, ovšem jen semestr.
Maturitu sice mám, ale vypadá, že nejsem studijní typ.Zkoušet studovat znovu, to by bylo na 3 roky a to je jen bc + 2 další roky Mgr a ani těm kteří vystudovaly to dnes nezaručí uplatnění v oboru.V lepším případě se alespoň něčemu naučí v horším asi ničemu.
S maturitou na gymnáziu je dnes uplatnění asi velmi omezené a hlavně špatně ohodnocené.Napadlo mně, když jsem pročítal internet, že bych se mohl raději něčím vyučit, zkrátka řemeslo.Pokud existuje šance pro maturanty získat výuční list za jeden rok, bylo by to asi výhodnější než se pokoušet o možná neúspěšné studium na Vš.Potom bude případně větší šance se uplatnit v zahraničí, když to tam nikdo nechce dělat a placeno je to daléko lépe.
Možná že jsem měl být dříve více kritický k sobě a uvědomit si, že možná na vysokou školu nemám studijní předpoklady, jak jsem už psal víše.
Možná že nemám dostatečnou inteligenci( IQ ) potřebnou ke studiu.To by možná vysvětlilo problémy se studiem atd…..
Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.
Studium Vš nebo raději řemeslo?
Kýčera, ještě jednu zajímavost k E.A.Poeovi napsal i román(jinak byl povídkář a básník)Příběhy Arthura Gordona Pyma u nás známý také jako Dobrodružství A. G. Pyma a pokračování a zároveň i jakési osvětlení tohoto příběhu podal nikdo jiný, než slavný Jules Verne, román se jmenuje Ledová sfinga.Tento Verneův román román není tak známý, jako jeho jiná a slavná díla, přesto je vynikající!Verne, spisovatel vědecko-fantastické literatury a naváže a vlastně i dokončí dílo spisovatele symbolismu Poa.Ale všechno to řazení a škatulkování do různých" ismů"je vlastně umělé!Nejlepší je kombinovat a hrát si.Oba dva romány jsem před několika roky přečetl, vlastně jsem doháněl čtení Julese Verna v dospělosti, snad si ho někdy přečtu celého a v klidu.
Dick, tak som rada, že sme sa pochopili s tými šiframi. : )
Už môžem ísť spať.
Poea máš lepšie prečítaného ( vieš o diele, živote, zaujímavosti) ako ja. Veľa veci mi vyfučalo z hlavy a niektoré som ani nevedela. Ako to o tých šifrách.
Tak sa maj.
Kýčera, já jsem to napsal jen tak , s tím Poem, on se opravdu věnoval i šifrám.Já vím, že jsi si všímala významu nicku, ale lidé si mnohdy dávají opravdu nick, který je jim něčím vlastní ať už vědomě či nevědomě.Já bych si mohl vymyslet spoustu jiných.nicky si mění ti, kteří tady hrají různé "hry", asi víš oč jde?
Dick, tu sme sa nepochopili. Nevenujem sa šifrám, len som si robila srandu tou svojou včerajšou potvrdzujúcou odpoveďou. Veď som Ti tam pripojila toto - : ). Dnes som si len overovala, či si správne pochopil moju zavádzajúcu odpoveď. Spravila som chybu, tú vetu som mala oddeliť od ďalšieho textu, kt. sa vzťahoval k tej rozprávke,... To nie je o šifrách, ale o jazyku, význame slov, pravopise. Ak sa rozprávam s človekom, pozerám mu do tváre. Tu na vás pozerám cez vaše prezývky. Neznášam, ak si ich niekto počas diskusie mení, má tam bodky, otázniky....Nick mi o danom človeku niečo hovorí. Pri tom Tvojom mi napadlo ako prvé Moby Dick, ako druhé meno. Slová, kt. píšeme s veľkým začiatočným písmenom, sú vlastné podstatné mená. Ak napíšem, že si dám Bacha (budem ho počúvať), predsa nemôže znamenať, dať si pozor (bacha). Takže som ho správne pochopila!
Ja som sa prihlasovala pod svojím skutočným menom, bolo však obsadené. A tak som si tiež intuitívne vybrala svoj nick. A navyše je to niečo, čo je môjmu srdcu blízke.
Snáď som to dostatočne vysvetlila.
Kýčera, promě jsou Bach a Händel absolutně rovnocenní, skuteční géniové.Georga Friedricha Händela obdivuji zvláště pro jeho nádherné oratorium Messiah, které jsem poprvé poslouchal někde v 16 letech a už se mi od té doby trvale zalíbilo.Už předehra je nádherná.Žalmy z bible pro čtyři základní hlasy(soprán, alt, tenor, bas)+ orchestr.Zkrácenou verzi jsem měl, ještě na kazetě, od té doby jsem už slyšel více verzí hlavně na internetu.jak už jsem psal, varhany královský nástroj či stroj, jak je někteří nazývají jsou opravdu tak komplikovaným nástrojem, že jsou vlastně strojem.Je to celý orchestr a právě pro tento nástroj složil Petr Hapka jeden z hudebních motivů(podotýkám melancholický "těžký" motiv)k filmu Juraje Herze který jsi uvedla.
Ten název příběhu(pohádky) jsi tedy uhodla.Verzí je mnoho a natáčejí se dodnes, ale já to nesleduji.V mém dětství se poprvé tento příběh objevil, při četbě Františka Hrubína- O krásce a netvorovi.Z tohoto příběhu potom čerpali i filmové československé verze.Není pochyb, že nejvýraznější je verze kterou jsi uvedla, to by bylo na dlouhý rozbor, protože je to mnoho alegorické dílo více fantasy, hororové, surrealistické.tam se můžou lišit názory a pohledy jednotlivců, protože každý může vidět něco jiného a také chápat jinak.Jiné verze více vhodné pro děti, převážně animované americké ani neznám.Možná, že se k tomu ještě později vyjádřím, ale chce to mít i chuť psát.
V tom Dickovi nehledej žádnou šifru, bylo to intuitivní vnuknutí.E.A.Poe také velice rád luštil šifry a je o tom jeho skvělá povídka " Zlatý brouk ".
Ne DNA nikomu dávat nebudu, jak jsem ti napsal Maďarsko, jižní Slovensko až po rumunské hranice.Jestli byli více Slováci nebo Maďaři to už je otázka.Ale ono se to zcela určitě mísilo..
Dick, správne si uviedol, že sa jedná o rozprávku i príbeh zároveň! Nebola som vo všetkých témach, nečítala všetko. A o tamtej som ani len netušila. Keď tak nad tým spätne uvažujem, mohla som to uhádnuť aj na prvýkrát, ale neuhádla. Indície si mi poskytol a ešte niečo. Viackrát si použil vo svojich príspevkoch slovko "zvíře". Keby som sa neponáhľala, bola oddýchnutá, vyčistila hlavu od pavučín (musím si zatancovať s motykou), dostatočne sa sústredila, et cetera, et cetera... V hlave mi behal aj film Panna a netvor od Juraja Herza. Je aj kniha (film) Kráska a netvor (1950).
DNA nedávaj nikomu! Pýtala som sa preto, lebo práve z tých dvoch oblastí tam žije najviac Slovákov (bane).
S tými šiframi si to dúfam pochopil správne. : ) Keď ma niečo zaujme, chcem to vyriešiť a nedám pokoja a nedám pokoja, kým na to sama neprídem. Nerada to vzdávam. Je to pre mňa výzva, len mi to trvá...
Dnes mi napadli lepšie príklady : Pravda - priezvisko, noviny/ pravda; Hujer (Marečku, podejte mi pero!)/ hujer (Kabát - Pohoda : www.youtube.com)...
Ak sa k Tvojmu komentáru na môj príspevok nevyjadrujem, znamená to, že súhlasím a nemám čo dodať. A viem, že vieš...
Celé dielo G. F. Händela nepoznám, z orátoriá Mesiáš len Aleluja.
J. S. Bach mi dáva pocit preniesť sa do čias dávnominulých, kostol, orgán, spev, latina...
Ešte sa vyjadrím, aj inde. Potrebujem tú "motyku" a energiu. : )
Kýčera, správně
Je to starofrancúzska rozprávka Kráska a zviera!
Dick, ale si ma potešil, že som konečne natrafila na slovné spojenie, kt. si musel hľadať. : D
Ako vyzera škaredy človek, Psychické / Osobné problémy, zajimavé je, že se to tu objevilo právě, když jsem o těch příbězích psal.Kýčera, já jsem ani nechtěl hrát takovou hru, že budeš muset hádat, navíc znáš toho příliš hodně.Tady ty indicie najdeš.A je to fakt známý příběh a má mnoho verzí.
Podíval jsem se na to-tlačit někomu něco do hlavy.Na slovo kaleráb si pamatuji, když jsem byl jako dítě na jižním Slovensku a strýc mi řekl ať dám králíkům nějaké kaleráby a já nevěděl co to je.Nevěděl jsem, že je to jsou kedlubny.
Dick, a určite je to rozprávka? Neuviedol si, či je to ľudová alebo umelá rozprávka. Ani či je realistická, zvieracia, fantastická... Nešpecifikoval si ani národnosť.
Vylučujem ľudové rozprávky moldavské, ruské, kazašské, siuxské, nemecké, britské a teraz aj arabské. Ostávajú slovenské a české ľudové. A ešte Tvoji obľúbenci : Ch. Perrault a H. Ch. Andersen. Bude to najskôr fantastická.
V tejto téme to nie je. Tak v ktorej téme mám hľadať indície?
Dick, poznáš slovenský výraz "tlačiť kaleráby do hlavy," či? : )
Ak máme na mysli to isté, môj názor je, že aj tak to boli skvelí spisovatelia, kt. nám tu zanechali nesmierne bohatstvo.