Dobrý deň,
hoci nemám rada rôzne fóra, ale už som zúfalá a vlastne sa ani nemám s kým poradiť.
Moja dcéra má vážnu známosť už vyše troch rokov a už vyše roka sú zasnúbení, plánujú svadbu. Ja nemám nič proti môjmu budúcemu zaťovi, lebo je to inteligentný, múdry, šikovný chlapec, ale včerajšia hádka vo mne vyvolala zmiešané pocity.
Má dosť širokú rodinu v USA a už vyše polroka robí všetko preto, aby sa tam dostal aj on. Je vyštudovaný informatik, takže pracovné ponuky má a to nielen jednu. Ja som sa s dcérou pokúšala viackrát porozprávať na túto tému, ale ona ma odbila, že s jeho cieľom súhlasí, nakoľko si nevie predstaviť, že by žili v SR a to z takého platu ako by mohli mať tu. On pracuje, dcéra končí VŠ. Zarazilo ma, že mi budúci zať povedal, že oni ani neuvažujú nad tým, aby sa raz vrátili do SR, nakoľko citujem: "USA nie sú Malacky". Ja som sa s ním snažila normálne a on mi odvrkol, že jednoducho tu nemajú kvôli čomu zostať. Ja mám len dcéru, manžel mi zomrel pred 3 mesiacmi a nerada by som o ňu prišlo. Vrcholom bolo, keď mi povedal, že keby bolo mojej dcére so mnou dobre, tak by sa na USA nedala, ale zrejme aj jej to vyhovuje a "uteká" z domu.
On jej neuveriteľne pomáha, podporuje ju vo všetkom, stará sa o ňu, ale toto je na mňa moc. Vraj, on má ciele a pre neho nie je práca ak nevie odložiť bokom aspoň 600 eur a nezostane na Slovensku len preto, aby "žobral" a nakoniec musel živiť aj mňa. Že som sebecká a pozerám len na seba a on si diktovať do života nedá. Vykričal mi to pred mojou dcérou a dorazilo ma, že ona len mlčala a vôbec sa ma nezastala.
Bola by som rada ak by sa niekto vyjadril a napísal svoj názor, akoby riešil situáciu, lebo ja už neviem.
Dcéra sa so mnou od včera baví len keď musí, odpovedá áno a nie a to je všetko.
Čo so zaťom?!
"Kimmuška a všetky moje ostatné mená" to som si nefsimol.. nj tak je to truhlik takto sa da ist mozno do rakuska ake na taku dialku .. uz len letenky a nejake zakladne ubytko neni nejako lacna zalezitost... akoze ja som si najprv nasiel flek a az potom sa stahoval no a prve dva roky mi nebolo vsetko jedno...
Uz som sa tu stratila v tejto teme.
Pise tu zakladatelka temy so 100 nickmi alebo 100 dalsich zien s tym istym problemom?????
0vecka bolo to tu spomínané nižšie v diskusii - príspevok od Adriany v 17.04.2016 09:56:17 - citujem "Hoci viem, že by sa vedeli uplatniť aj tu, nebránim im v zahraničí, ale zase nie bezhlavo a za každú cenu do USA. Navyše môj budúci zať bez mihnutia oka aj povie, že ak to inak nejde, tak tam pôjdu aj ilegálne, ale on chce žiť tam. Jeho rodičom sa tento nápad tiež nepozdáva, ale ako viem, odmalička u nich rozhodoval on, rodičia sa s ním nepriečili."
a este tusim nebolo spomenute ze v USA dat niekomu padaka je ovela jednoduchsie ako na SK...tiez je tam menej dovolenky ak chce ist clovek na dovolenku si musi zobrat neplatene volno atd...
"Kimmuška a všetky moje ostatné mená" ma pravdu akurat nevim odkial nabrala ze tam idu ilegalne... poistit sa je predsa samozrejma vec aj pri lyzovacke a podobne nieto este ked sa ide na iny continent...
inak ja som to cele tak pochopil ze uz ma aku taku pracu ked ma take reci... ale ak nema tak ja by som moc nemachroval lebo fakt by nebol prvy ani posledny co sa po roku vratil a bol rad ze je rad...rodina ho donekonecna zivit nebude..
Ako osoba ktorá prišla do Kanady ešte ako malé dieťa (nemala som ani dvanásť rokov), Ti môžem napísať iba toto. V Amerike nie je vôbec povinné mať povinné zdravotné poistenie (narozdiel od Slovenska) a narozdiel od napríklad provincie Ontário v Kanade (kde žijem ja) to nehradí ani vláda (a pozor, to je LEN pre tých, čo tu majú legálny status a tkzv. permanent residency, a aj tí kvalifikujú na zdravotné poistenie až po troch mesiacoch). Zdravotné zákroky, ktoré nie sú hradené poisťovňou v Amerike (napríklad pre ženu len taká bežná vec ako je pôrod s komplikáciami) môžu vyjsť na desiatky a možno až stovky tisícov dolárov (s pooperatívnou starostlivosťou). Takže ak si Tvoja dcéra a jej priateľ, ktorí teda plánujú svadbu a manželstvo myslia, že pri nelegálnom pobyte v USA môžu plánovať nejaké normálne materstvo a rodinu, tak sú obaja na VEĽKOM omyle. (Len tak narýchlo pridávam jednu linku po anglicky, je to asi spred roka a pol, skutočný prípad z oficiálnych kanadských zpráv - oficiálnymi myslím to, že je to dotované vládou, niečo ako STV na Slovensku: www.cbc.ca . Pre tých, čo nevedia po anglicky, názov a obsah článku zhruba vypovedá o tom, že jednej kanaďanke, ktorá išla na dovolenku do Hawaii ako tehotná, a narodilo sa jej predčasne dieťa, naúčtovali za pôrod a zdravotnú starostlivosť o dieťa v USA 950-tisíc dolárov. Áno, skoro milión). Možno by si to mohla svojej dcére a jej priateľovi preposlať alebo ukázať, aby si teda bola aspoň ona plne vedomá do čoho ide a čo ju môže pri prípadnom nelegálnom pobyte v USA stretnúť (a zdravotná starostlivosť je len jedna z vecí). Predpokladám že minimálne jej priateľ by mal mať angličtinu ovládať na dostatočne dobrej úrovni aby si to mohol bez problémov prečítať, ak teda tam má rodinu a je si sebou tak istý že sa mu tam podarí zohnať prácu vo svojej oblasti (možno ak má výborné IT skills-schopnosti tak sa to dá aj bez úplne super angličtiny, neviem). Iné by bolo, ak sa mu podarí získať legálne pracovné povolenie pre seba aj pre ňu a bude si môcť dovoliť platiť za obidvoch zdravotné poistenie (alebo to za nich obidvoch bude hradiť zamestnávateľ). Ale keďže, ako to už niekto podotkol, on TRVÁ na tom aby bol v USA ZA KAŽDÚ CENU, aj tak že tam bude ilegálne, tak sa mi nezdá že jeho prístup k životu, normálnemu obyčajnému rodinnému životu, je úplne realistický.
Ináč ešte jedna vec. Tvoja dcéra aj jej priateľ vyštudovali na Slovensku obidvaja vysokú školu? A platili si poctivo svoje náklady na školné (tak ako sa to robí tu v Kanade alebo aj v USA) alebo tam vyštudovali zadarmo a teraz chcú obidvaja odísť a investíciu ktorú do nich vrazila Slovenská Rebublika v podobe (pravdepodobne) plne hradeného školského štúdia jej akosi nemajú v úmysle vrátiť? Ja len že keď ten Tvoj budúci zať tak strašne machruje, ako "USA nie sú Malacky", tak by sa teda aj mohol už dopredu začať správať ako normálny severoAmeričan (to jest obyvateľ USA alebo Kanady, Mexiko tam teraz nerátam, neviem ako to tam chodí) ktorí si za svoje vysokoškolské vzdelanie museli zaplatiť (pokiaľ im to teda nehradili rodičia, čo ani zďaleka všetci nemajú také šťastie). Rovnako ako som si svoje vysokoškolské štúdium tu na druhej najväčšej kanadskej univerzite tu musela zaplatiť ja - a to ja som ešte bola z tých šťastnejších, čo kvalifikovali na dočasne bezúročnú študijnú pôžičku od vlády - to znamená, že počas doby štúdia sa na tom nerátali úroky, až šesť mesiacov po skončení štúdia, a vládu vôbec nezaujíma či sa človeku dovtedy podarí nájsť zamestnanie alebo nie. Neviem či tí ktorí nekvalifikujú na študentskú pôžičku od vlády a musia si to tým pádom požičiavať od banky majú tiež také šťastie, že sa im na tom celý čas až do skončenia štúdia nerátajú úroky, ale odhadovala by som, že nie. A v USA to možno majú študenti (tí ktorým to neplatia rodičia alebo nemajú nejaké prospechové štipendiá) ešte ťažšie. Takže to je super ľahké pre niekoho kto vyštudoval na Slovensku zadarmo potom takto machrovať a tváriť sa na majstra sveta. Tu sa podľa mňa celkom dobre ukazuje charakter toho Tvojho budúceho zaťa (ak teda on študoval na Slovensku alebo v Čechách na nejakej štátnej -> nesúkromnej škole). Síce ohrňuje nosom nad nejakými Malackami, ale zato mu nevadí vyštudovať slovenskú vysokú školu zadarmo, pričom jeho bezplatné štúdium bolo hradené asi aj z daní ľudí ktorí (podľa neho) žijú v takej diere ako Malackz. To je podľa mňa pekne vychcané. Ale tak ok.
Prepáč že môj príspevok je asi drsný a neláskavý a možno nesúcitný, pravdepodobne Ti asi v Tvojej dileme vôbec nepomohol a možno skôr priťažil (dúfam že nie), ale toto sú proste veci ktoré mne osobne dosť vadia a cítila som potrebu sa k tomuto vyjadriť.
Želám Ti veľa šťastia a nech sa všetko vyrieši k všeobecnej spokojnosti všetkých zúčastnených.
Adriana rodicia sa musia zmerit s tym ze raz ich dieta dospeje a bude chciet zit svoj zivot a zalozit si vlastnu rodinu. Je to smutne istu dobu to boli ale patri to k zivotu ber to tak a prijmi budes to lahsie znasat. Bud rada ze si zdrava ze sa dcera nemusi o teba starat a dopraj jej . Je cas aby si sa aj ty venovala sebe najdi si nejake priatelky zname urob si cas nato co mas rada kup si nejake domace zvieratko venuj sa sebe proste snaz sa ten zivot vyplnit tym co mas rada.Budes to ovela lepsie znasat . Mlady clovek na Slovensku myslim taky priemerny bez protekcie to ma naozaj tazke co sa tyka zamestnania to sa neda porovnat s platom ktory budu mat v USA. Tu si mlady clovek nezarobi ani na byvanie preto vsetci utekaju za pracou do zahranicia. Ja keby mam nasetrene nejake koruny a mam s kym ist tiez by som isla pracovat aj do takeho Rakuska je to moj sen :) dufam ze sa aj mne postasti a raz si ho splnim.. zatial zijem tvrdou sk realitou..
vacsina ludi si realitu v zahranici prikrasluje, ale vobec to tam nie je take diealne ako si myslia.
Z jednej strany je super odísť zo Slovenska, lebo tu mladý človek vôbec nemá perspektívu, ale na druhej strane ani USA nie je hlavná výhra. Pripadá mi to, akoby sa mladý zubami nechtami držal len USA a pre neho nič iné neexistuje.
ITčkár a farmaceut je kombinácia, ktorá by nemala problém sa uživiť ani v SR a mohli by žiť na výbornej úrovni. Keď už nie SR, Rakúsko ponúka pre takýchto ľudí veľmi dobré pracovné podmienky.
Neviem si predstaviť čo bude robiť mladá s farmáciou v USA, lebo tam sa môže zamestnať max. ako upratovačka. Neviem, ale asi nemyslí nato, že ako jej priateľ teraz vykričal budúcej svokre, že ju živiť nebude, tak zrejme nebude živiť ani ju, hoci ona mu slepo verí. Takéto mladého nerváka treba poslať kade ľahšie a zvlášť ak si toto dovolí už teraz v ich byte.
Mala som kamarátku, ktorá odišla za dobrou prácou do USA a nakoniec pre ňu išli rodičia, lebo jej nezostalo ani toľko, aby sa vrátila. Prišla domov zúbožená, vyčerpaná, bez centu. Samozrejme robila načierno, platiť sa jej vykašlali a len sem tam jej niečo hodili.
USA tiež nie je med lízať a trikrát by som si rozmyslela, či tam pôjdem s takým nervákom.
Je otázne, či mladá mala vôbec možnosť hovoriť do toho, alebo tam chce ísť len preto, lebo ho má rada a pôjde tam aj za cenu, že sa nebude mať dobre.
Nechať matku v neľahkej situácii, neviem, nerobila by som to.
Legálne v USA robiť zatiaľ nebude a ak tam budú nelegálne bez poistenia, len tak, tak riskujú strašne veľa. Ľahko sa môže stať, že dcéru už nikdy pani neuvidí.
ahojte! Adriana tiez som bola taka ze som sa bala ist do zahranicia priatel s tymto napadom prisiel ako prvy je sikovny elektrikar sme z BA a podotykam zarabal 600 eur!!! Takze neni to tu az take idealne vsetko ako sa zda a nema kazdy v Ba 1000 eur v cistom!!! Ja som pracovala v nemocnici a tiez to nebolo bohvie ako platovo takze som suhlasila s odchodom do Rakuska. Musim povedat ze je to tu co sa tyka platu super. Clovek to ma aspon slusne zaplatene. Nelutujem ze sme odisli prec.