Dobrý deň,
hoci nemám rada rôzne fóra, ale už som zúfalá a vlastne sa ani nemám s kým poradiť.
Moja dcéra má vážnu známosť už vyše troch rokov a už vyše roka sú zasnúbení, plánujú svadbu. Ja nemám nič proti môjmu budúcemu zaťovi, lebo je to inteligentný, múdry, šikovný chlapec, ale včerajšia hádka vo mne vyvolala zmiešané pocity.
Má dosť širokú rodinu v USA a už vyše polroka robí všetko preto, aby sa tam dostal aj on. Je vyštudovaný informatik, takže pracovné ponuky má a to nielen jednu. Ja som sa s dcérou pokúšala viackrát porozprávať na túto tému, ale ona ma odbila, že s jeho cieľom súhlasí, nakoľko si nevie predstaviť, že by žili v SR a to z takého platu ako by mohli mať tu. On pracuje, dcéra končí VŠ. Zarazilo ma, že mi budúci zať povedal, že oni ani neuvažujú nad tým, aby sa raz vrátili do SR, nakoľko citujem: "USA nie sú Malacky". Ja som sa s ním snažila normálne a on mi odvrkol, že jednoducho tu nemajú kvôli čomu zostať. Ja mám len dcéru, manžel mi zomrel pred 3 mesiacmi a nerada by som o ňu prišlo. Vrcholom bolo, keď mi povedal, že keby bolo mojej dcére so mnou dobre, tak by sa na USA nedala, ale zrejme aj jej to vyhovuje a "uteká" z domu.
On jej neuveriteľne pomáha, podporuje ju vo všetkom, stará sa o ňu, ale toto je na mňa moc. Vraj, on má ciele a pre neho nie je práca ak nevie odložiť bokom aspoň 600 eur a nezostane na Slovensku len preto, aby "žobral" a nakoniec musel živiť aj mňa. Že som sebecká a pozerám len na seba a on si diktovať do života nedá. Vykričal mi to pred mojou dcérou a dorazilo ma, že ona len mlčala a vôbec sa ma nezastala.
Bola by som rada ak by sa niekto vyjadril a napísal svoj názor, akoby riešil situáciu, lebo ja už neviem.
Dcéra sa so mnou od včera baví len keď musí, odpovedá áno a nie a to je všetko.
Čo so zaťom?!
Tiež si myslím, že mnohí ani nemajú reálne predstavy o tom ako sa v USA žije.
Mala som tú česť, študovať v USA jeden rok na strednej škole a teraz už ako vysokoškoláčka som tam pobudla pár týždňov cez leto a veľmi silno uvažujem, či by som mala tú odvahu sa tam vybrať len tak.
Veľmi veľa Slovákov žije v USA nelegálne a nato, aby človek prišiel do USA a mal všetko legálne vybavené je šanca takmer nulová.
V každom prípade aj štáty v USA sú rôzne a ten rozdiel je tam badateľný, takže určite záleží od toho kam vlastne chcú ísť, lebo USA je široký pojem.
Zelená karta je tiež len jedna možnosť ako začať legálny život v USA, ale dostať sa k nej je beh na dlhé trate. Samozrejme, ešte vždy funguje lotéria, ale šance sú tam dosť mizerné. Okrem toho ju možno získať po rokoch tvrdej driny, príp. ak by niektorí z nich bol odborníkov v určitej oblasti, akého by v USA nenašli, čo je myslím, tiež dosť mizerná šanca. Ďalšou možnosťou je dostať sa do USA cez nejakú spoločnosť, ako ich zamestnanec, čo by ako IT pracovník mohol reálne aj skúsiť. Určite hneď na ďalší deň nepoletí, ale určite by to bolo najlepšia cesta pre nich.
Záleží od toho koho má Váš budúci zať v USA. Pokiaľ tam má príbuzných a sú ochotní sa za neho zaručiť, tak akú takú šancu má. Samozrejme aj oni musia spĺňať určité podmienky, ale pokiaľ pôjdu spolu a nebudú manželia, tak Vaša dcéra bude stratená.
Pokiaľ majú mladý predstavu, že pôjdu do USA s turistickými vízami a zostanú tam "len tak", tak to už vôbec neodporúčam. Je to veľmi riskantné a navyše nebezpečné, takže by som si túto možnosť premyslela aj trikrát.
V jednom majú pravdu, že v USA sa žije inak ako na SVK, ale zase je tam celkom iný život, než na aký sme zvyknutý tu.
Pokiaľ sa aj zamestnajú a bude to nelegálne, tak zostanú bez zdravotného poistenia. Keby si ho mali platiť, tak to by určite nezvládli. Úraz sa môže stať hocikomu a zaplatiť si za ošetrenie nie je 10 centov. Ak si aj nájdu zamestnávateľa a budú pracovať načierno, riskujú, že sa stanú lacnou pracovnou silou a nezarobia si ani na bývanie.
Je lákavé zbaliť sa odísť, ale každý rozumný človek musí zvážiť čo riskuje a čo môže získať. V každom prípade vrcholom maximálnej nezodpovednosti by už bolo ak by neovládajú angličtinu na pokročilej úrovni, to je ich budúcnosť už potom totálne ohrozená.
Kanada má jednoduchšie podmienky a ak dobre viem, do 35 rokov je aj program, ktorý pomáha záujemcom o uplatnenie a bez rizík, takže treba zvážiť všetky pre a proti.
Ja som zrejme síce mladší ročník ako Vaša dcéra a budúci zať, ale určite by som takúto blbosť nerobila. Žila som síce určitý čas v USA, krajina je super a aj možnosti, ale všetko je o.k., len ak je to legálne.
Ja som žila v USA 2 roky po ukončení VŠ, ale väčšina z tých ľudí, ktorí sem píšu ako fajn im tam bude, tak nemá ani tušenia o tom, čo je USA.
Nechcem sa opakovať a opisovať čo písala Kimmuška, ale len tak na okraj by som doplnila, že v USA sa legálna práca zháňa dosť ťažko pre našinca. Totiž tam firmy musia odôvodniť, prečo neprijala na miesto štátneho občana, ale cudzinca. Okrem toho zelená karta nie je automaticky a pre jej získanie musíš niečo dokázať. Pretĺka sa tam veľmi ťažko, nakoľko tam IT pracovník nemá takú hodnotu ako u nás. Tam sú skúsenejší. Ona ako absolventka farmácie v USA nemá vôbec šancu sa uplatniť a skôr či neskôr vypadne z toho. Kým budú žiť ilegálne, tak si neviem predstaviť ako budú riešiť obyčajnú bolesť zuba, ako sa tam chcú uplatniť. Náš VP tam platí v niektorých štátoch len 6 mesiacov, max. kým nemáš povolenie na pobyt. Kým si tam načierno, tak žiješ ako nejaký trestanec, ktorý sa musí skrývať a vyhýbať sa všetkému, čo by mu mohlo spôsobiť problémy. Ak ťa chytia máš problém a riskuješ, že v živote do USA už nevkročíš a to v tom lepšom prípade.
taketo odchody su vzdy smutne :(
Kristina. Ty mas stastie, ze norsko je fakt na skok a nie ako usa. Takze ty si k nim mozes dovolit aj sama kupovat letenky a chodit za mladymi casto, nez ako autorka temy. Cena a dlzka letu je nic v porovnani s jej pripadom. Bolo by ine keby chceli ostat v ramci europy.
Neviem co su vsetci blazni do usa. Mna nikdy nelakala. A to tam bolo a chodi dost mojich znamych. A ta dievcina zijuca v kanade co sem pise, myslim ze kimmuska, ma pravdu. Kamarat co tam je, mal problem so zdravim a oplatilo sa mu kvoli tomu vratit sem z usa. Tu mu to urobili v ramci klasickeho poistenia a tam by sa nikdy nedoplatil (slo o operaciu, nasledne rehabilitacie liecenie).
Zas co poznam vacsinu ludi tak tam fakt uz len na nas cakaju))) ziskat rozne povolenia ai je skor loteria. Vacsina je tam nacierno. Ano, da sa aj takto. Len treba ratat potom aj s dosledkami. A tiez je rozdiel kam chcu ist. Ktora cast usa. U nas je niekto ITckar no tam je "nic". Jeden z mnohych, su inde nez u nas IT.
A tam ma skor remeslo zlate dno. Kamarat co je cech tak v NY robi hl.kupelne. Ale inak vsetko. Muruje kachlickuje obklada, dlazby robi maluje ai. Zaraba tam krasne peniaze ale na zivot v NY proste aj tak nema. A to robi od 10h do noci. Kazdy den. Aj vikendy. Myslim ze len nedelu mava volno. Otrocina. Komunita slovakov a cechov je tam velka a silna. Ale aj ked priatel tvojej dcery tam ma rodinu, neviem, ci to bude stacit pre dvoch a na ako dlho.
Adriana. Nechaj mladych tak. Ak sa im postasti tak sa im postasti. Nech ta to potom ako matku tesi. Ale ak narazia ai, prip.padnu na huby, tak si zachovajte dobre vazby a vztahy, aby dcera vedela, aj zat, ze sa vzdy mozu vratit spat. Ze maju dvere u teba vzdy otvorene. Dcera je teraz mlada naivna aj hlupa (nemyslim rozumo ale zivotnymi skusenostami poznanim ai). Je pod jeho vplyvom. Ak pride realita tvrdeho kazdodenneho zivota tam, mozno deti rodina učty šeky ai, tak sa mozno uvedomia. Ona ako jedinacik a aj on, plus ze ma povahu aku ma, pocitia este utrapy. Lebo tu boli nauceni dostat vsetko pod nos bez namahy, driny. Houby vedia co je to drina makat od nevidim do nevidim, vediet si nieco odopriet uskromnit sa. Budu to tam mat tazke. Aj spolu. Lebo tvoja dcera je teraz ticho, drzi hubu a krok, no v nej to bude tiez pracovat a vriet. Takze raz vybuchne isto)
Vsak budme k sebe uprimne. Co doteraz on ci tvoja dcera dosiahli? Vsetko od plienok, matersku skolu zakladku strednu, kruzky, vysku ai len vdaka vam ako rodicom. Maju nejake pracovne navyky? Kolko toho doteraz odmakali? Zarobili si skutocnou pracou nie brigady. Platili si sami studia? Akurat tak hubou naprazdno vedia mliet a mat sci-fi fantaziu predstavy tuzby sny. Ako jedinacikovia ktori boli doteraz nauceni dostavat vsetko pod nos, ze o nic nemali nudzu, na nic co maju neboli nauceni driet zarobit si, tak budu mat tvrde zaciatky. Ale ver. Toto bude lepsia skola zivota nez doterajsia vasa vychova dokopy ci vase prazdne reci. Lebo budu musiet driet makat odopierat si. Takze najlepsia skola zivota ich teraz caka. Nech vas to skor tesi. Potom aj ta ucta vdaka respekt ai voci vam ako rodicom budu trosku ine, vela toho prehodnotia.
A ty sa zatial venuj sebe. Neuzatvaraj sa do seba, venuj sa praci zahradke domacnosti zalubam konickom priatelkam aktivitam roznym cez kulturu umenie rekreaciu oddych relax duchovno, daj sa kludne aj na anglinu keby si tam raz za nimi ozaj sla alebo aby si sa s vnucatami raz vedela dohovorit) Hlavne pokoj klud pohoda. A uprimnu sustrast ku strate manzela. Viem, ze prave teraz by si dceru najviac potrebovala, no tato odluka pomoze vam obom. Isto to nebude takto navzdy a nastalo. Takze klud a nadhlad
Bud rada Adriana ze dcera ma moznost ist si normalne zarobit do sveta.. ja mam vs a robim predavacku za 450 eur a co z toho mozem? Na Slovensku by nikdy tolko nezarobili tam mozu mat spolocny plat aj 10 000 eur mozno menej mozno viac ale aj tak si myslim lepsie nez otrocit tu z vyplaty do vyplaty.. preto ludia utekaju prec
Ahoj :)
som na tom podobne.. teda bola som..
moja dcera s teraz uz snubencom celou mocou chceli ist pracovat do Norska a ja, kedze je moje jedine dieta, tak som samozrejme chcela, aby ostala tu.. Dopadlo to tak, ze oni odisli, ja som bola tvrdohlava a rok sa so mnou vobec nerozpravali.. Trhalo mi to srdce, ale bola to moja vina. Ked som si to uvedomila, nastastnie este nebolo neskoro a prave teraz Ti pisem z nadherneho Osla, ktore je dost blizko k Slovensku a letenku zozenies kludne uz aj za par desiatok eur :) lietam sem pravidelne a ani jeden z nich s tym nema problem.
Moj buduci zat je ITckar a moja dcera zdravotna sestra.. Dokopy zarabaju asi 10 000€.. Na Slovensku by zarabali maximalne 2000€, aj to len keby sa mojmu zatovi naozaj dobre darilo.. Dnes si tych 2000€, alebo aj viac, kazdy mesiac dokazu usetrit, aj napriek tomu, ze platia nemale peniaze za oblecenie, potravny, prenajom bytu,benzin atd.
Nieze by som si na to potrpela, ale hocikedy mi postou pride domov balicek s nejakym nadhernym nahrdelnikom ci prstenom :)
Nechaj svoju dceru ist a ona sa ti za to neskor aj so zatom podakuje :) .. vidim to tak, ze mas uzasneho zata, len je mozno o nieco tvrdohlavejsi a to, ze na teba kvoli tejto pre neho asi citlivej teme vybuchol je normalne :).. hlavne sa s nimi nehadaj.. tvoja dcera nie je tvoj majetok. je dospela, ma vlastny zivot, uz nie je dieta. Dokaze sa sama o seba postarat a ako vidim tak aj chce.
Ver mi, mnohe matky by ti taku inteligentnu dcer zavideli a takisto aj takeho mileho, inteligentneho zata :)
Pre Adriku...nepochopim tvoju dceru. Mne by srdce a svedomie nedovolilo nechat tu maminku samu. Aby ak ochorie jej nemal kto podat pohar s cajom, aby bola po veceroch cele mesiace sama...
Este si sa nevyrovnala so smrtou manzela a uz aby si prisla o dceru ? Keby si mala viac deti to je ine. Ale takto ta tu nechá ? Vsetko si jej dopriala, kupila, dala vystudovat a toto je odplata .?
A ani sa ta nezastane ked henten na teba krical? Ked si dovolil teraz toto tak v buducnosti sa nikdy od neho nedockas pomoci. Nedajboze ak budes stara a nevladna. Vedz ze ta supnu do domova. Chudak tvoj muz sa musi v hrobe obracat.
Inak bacha Adrika, aby toto necitala tvoja dcera s frajerom, lebo by si mala zle !!!
evelinka75 a všetci ostatní, ktorí porovnávate prácu a život s Rakúskom s životom a prácou v USA, a mylíte si že preto že ste si úspešne našli prácu v Rakúsku tak to pôjde rovnako ľahko aj v USA, mám pre vás otázku: vy si neuvedomujete že keď idete pracovať do Rakúska alebo VB, tak ako občania Slovenska, ktoré je už dvanásť rokov členským štátom Európskej Únie, na to už teraz máte legálne právo, čo v prípade nečlenských štátov EU ako sú napr. USA, Kanada automaticky neplatí? Vy si neuvedomujete že keď chce ísť niekto pracovať do krajiny ako USA tak si najprv musí vybaviť niečo čo sa volá pracovné víza, alebo prípadne povolenie na trvalý pobyt, a nie bohapusto plácať že tam pôjde hoc aj načierno a myslieť si, že tak urobí dieru do sveta? Ja som tu v Kanade žila s Čechom čo sa rozhodol použiť tento prístup, prišiel sem na študijné víza, a potom keď skončil školu za ktorú platil dva razy vyššie študijné poplatky ako domáci tak tu proste zostal žit načierno. Keď som ho ja spoznala tak už tu takto žil a pracoval päť rokov. Teraz už má síce permanent residency, ale to len preto, že ja som sa zaňho vydala a zaručila pred kanadskou vládou ako sponzor. Ináč by si už moc nemal šancu zlegalizovať pobyt asi. Mohla by som opísať, ešte z čias keď sme spolu chodili, aké to bolo, chodiť s niekým kto tu bol "inkognito". Napríklad ak človeka niekto napadne, tak nemôže pomaly ani zavolať políciu na pomoc, aby na to náhodou neprišli, že je tu ilegálne; nemôže ísť normálne k lekárovi na preventívnu prehliadku, maximálne za peniaze alebo k nejakým znýmym krajanského pôvodu. Ak mu nezaplatia za prácu (ktorá je načierno, pretože inak sa tu nemá možnosť zamestnať), tak to vôbec nemá také ľahké s prípadným vymáhaním a celkom ľahko sa môže stať, že tie peniaze za svoju odpracovanú robotu už nikdy neuvidí. A v niektorých amerických štátoch to môže byť ešte ťažšie (napr. som čítala že tuším v Californii, keď tam ešte bol Schwarzenegger guvernérom, tak on podmienil vydávanie vodičských preukazov povolením na legálny pobyt, alebo to aspoň chcel nariadiť, takže tam človek nemôže byť možno ani poistený pri šoférovaní, a keď spraví nehodu tak (hlavne v Amerike) by ho mohli súdiť možno za všetko čo má, aj za to čo nemá). To sa s LEGÁLNOU prácou a povoleným pobytom niekde v Rakúsku alebo VB nedá porovnávať. Ale myslím že je toto tu zbytočné písať, tí čo vedia (napr. tí čo tam boli alebo mali tam známych ako Silviaaaa) tí vedia, a tí ostatní akurát nazvú môj príspevok hlúpym a povedia že urážam, takže asi budem končiť, toto je zbytočné hádzanie hrachu na stenu a ja môžem svoj čas využiť lepšie, teraz keď mám dnes voľno z práce. Takže suma sumárum, ak niekto chce, nech si narazí ústa sám a potom nech nefňuká.
Nixs0000 -> neda sa iba u ludoch co nie su sebestacny alebo sa o seba nevedia postarat.
Nebalila som ryby ani nič podobné. Mám podobnú VŠ ako slečna, ktorá sa spomína v príspevku.
V USA je celkom iný spôsob života ako v SR, bez poistenia, bez istoty sa jednoducho nedá.