Napadli vám niekedy takéto otázky? A čo odpoveď? Pozná ju niekto?

Príspevok v téme: Napadli vám niekedy takéto otázky? A čo odpoveď? Pozná ju niekto?
kozmonautka

Kde končí vesmír? Všetko má predsa svoj koniec a niekde ten koniec musí ale byť? Nič nieje nekonečné? Ak má vesmír svoj koniec, čo je na jeho konci? V čom sa nachádza?
Prečo existuje toľko planét vo vesmíre a len planéta zem je ako jediná obývaná živými bytosťami?
Kto nás stvoril a prečo? Ak existuje Boh, kto stvoril Boha?
Nenudím sa, tymito otázkami sa zaoberám odkedy som dospela. A teraz mám 28 a stále mi chodia po rozume. Stále mi nejde do hlavy kde vesmír končí a čo je na jeho konci. Prečo je taký obrovský a len mi na Zemi žijeme a všade je pusto.
Ďakujem všetkým ktorí sa do témy zapoja. Zdržte sa prosím urážlivých komentárov , typu "ty sa musíš veľmi nudiť" "asi nemáš čo na práci" a podobne. Som za seriózne a uvážlivé názory.
Ďakujem :)

rhea

presne tieto otazky su zodpovedane v knihe "tajomstvo Boha".. mam ju doma, este som ju nikdy nedocitala, na mna je to az strasne abstraktne.. myslim, ze tvoje otazky uz trapili vela ludi, aj mna..

pytu

@marel suhlasim, ako sledujem to tu v domneni ze sa dozviem nieco nove, ale rozbehla sa tu akasi nazorova diskusia totalne nepodlozena faktami, ziadne fyzikalne, matematicke argumenty ani dokazy, ale myslim ze o to tu ide. Proste si len pokecat o tom. Niektore argumenty su tu celkom mudre a dokonca realne. Ak chces presnejsie info ktore nam veda a vyskum priniesli, pozri si radsej nejake dokumenty, tak ako to robim ja. A ak ta proste len stve ze tu o tom hovoria ludia ktori sa v tom nevyznaju ale len diskutuju, tak radsej sem ani nechod, lebo ti to akurat bude dvihat tlak :D

Filip TT

Ovecka: diskusia sa zacala tym, ze sme rozoberali tu predstavu, ze nas vesmir je casticou ineho vesmiru a ze kazda castica nasho vesmiru je samostatnym vesmirom takym ako je nas. Ja som zacal tym, ze castice nasho vesmiru su vlny.

morel: ked si narocnejsi citatel, mozes si citat napriklad tu: scholtz.blog.sme.sk

marel

Fasccinuje ma keď sa hocikde na slovenských portaloch začne rozoberať nieco o Vesmíre kolko mudrych ludi v tej oblasti sa tu na Slovensku spomedzi beznych ľudí najde, vazne fascinujuca znalost kvantovej mechaniky, fyziky, gravitacie, svetla pomaly uplne do detailov.
Niekedy je lepsie povedat Prepacte ale neviem nie je to moj obor nie som s tymto v kontakte vacsinu mojho casu preto sa necitim kompetentny hovorit vam o tejto teme nieco tak odborne ako tu predvadzaju mnohy diskutujuci.

Filip TT

Ovečka: Keď sa ten pokus robil, bola známa rýchlosť svetla (cca 300 000 km/s) aj rýchlosť obehu Zeme okolo Slnka (cca 30 km/s) aj rychlost obehu Slnecnej sustavy okolo centra galaxie (cca 200 km/s).

Cize rychlost svetla mala kolisat okolo jedneho promile. Vedeli do coho idu a postavili aparaturu, ktora bola schopna to promile odmerat.

Hej, toto sa vztahuje len na svetlo. Fotony maju nulovu kludovu hmotnost a vo vakuu sa pohybuju rychlostou svetla. Castice, ktore maju nenulovu ludovu hmostnost sa pohybuju normalnymi rychlostami. Tam sa ale pouziva Kvantova mechanika, kde je priamo vidno, ze tie vlny nemaju nositela. To, co sa vlni je samotna existencia tej castice. Castica nema pevne vlastnosti ani miesto vyskytu, az ked ma s niecim interagovat zvoli si miesto vyskytu aj vlastnosti, ktorymi sa bude prezentovat.

0vecka

Filip TT jj to hej o tom som vedel akurat ze to plati iba pre svetlo pokial viem... ak by napr vsetky castice boli vlnenim v eteri tak by to sedelo kedze tam sa tie rychlosti scitavaju

navyse ked si napr svietenie predstavim ako to ze hodis z balonu do vody suter tak sice rychlost balonu by mala vplyv na vlnenie ale iba v pripade ak by ta rychlost hodu nebola ovela ovela vyssia ako ta rychlost toho balonu...

Filip TT

Vychadzalo sa z toho, ze vesmir je vyplneny eterom a Zem sa pohybuje tymto morom stojaceho eteru.

Pokus spocival v tom, ze sa merala rychlost svetla. Ak svetlo je viazane na eter tak lucu svetla vyslanemu v smere pohybu Zeme nameriame nizsiu rychlost ako lucu vyslanemu proti smeru pohybu Zeme. Luc vyslany v smeru pohybu Zeme sa pohybuje proti prudu eteru, kdezto luc vyslany proti smeru pohybu Zeme je ide po prude eteru. Rychlost svetla ale bola vzdy ta ista.

Ak by sme sa drzali eteru, tak sa to dalo vysvetlit jedine tak, ze eter je strhavany Zemou, ze sa pohybuje spolu so Zemou. Strhavanie eteru kozmickymi telesami vsak malo zas ine dosledky, takze bolo viac menej jasne, ze eter nie je spravny napad.