Kde končí vesmír? Všetko má predsa svoj koniec a niekde ten koniec musí ale byť? Nič nieje nekonečné? Ak má vesmír svoj koniec, čo je na jeho konci? V čom sa nachádza?
Prečo existuje toľko planét vo vesmíre a len planéta zem je ako jediná obývaná živými bytosťami?
Kto nás stvoril a prečo? Ak existuje Boh, kto stvoril Boha?
Nenudím sa, tymito otázkami sa zaoberám odkedy som dospela. A teraz mám 28 a stále mi chodia po rozume. Stále mi nejde do hlavy kde vesmír končí a čo je na jeho konci. Prečo je taký obrovský a len mi na Zemi žijeme a všade je pusto.
Ďakujem všetkým ktorí sa do témy zapoja. Zdržte sa prosím urážlivých komentárov , typu "ty sa musíš veľmi nudiť" "asi nemáš čo na práci" a podobne. Som za seriózne a uvážlivé názory.
Ďakujem :)
Napadli vám niekedy takéto otázky? A čo odpoveď? Pozná ju niekto?
Filip TT inak to som nikdy nepochopil ako zistili ze eter neexistuje lebo eter mal mat nulovu hustotu nulovu viskozitu klast nulovy odpor atd... takze neviem aky je rozdiel medzi eterom a nicim okrem toho ze sa moze vlnit
moc ma take otazky ani nenapadaju nastastie :D
Zrejme máš na mysli to, že kde je vlna, tam musí byť niečo hmotného, čo sa vlní.
Lenže nemusí....
Prvý krát sa s ľudia museli zmieriť s tým, že existuje vlna bez nosiča v prípade svetla.
Na prelome 19. a 20. storočia bolo ľuďom jasné, že svetlo je vlnenie. Otázka bola, že vlnenie čoho. Teoreticky vymysleli látku, ktorá prestupuje celým svetom a jej vlnenie vnímame ako svetlo. Nazvali ju éter. Experinenty ale potvrdili, ze eter neexistuje. Tiez sa potvrdilo, ze svetlo v pripade interakcie s inou casticou sa prezentuje ako castica, ktoru nazvali foton.
Tak ako je to s fotonom, je to aj s elektronom a protonom. Rozdiel je v tom, ze foton ma nulovu kludovu hmotnost, preto ho vzdy vidime pohybovat sa rychlostou svetla, kdezto elektron, proton atd. maju kludovu hmotnost a na to aby dosiahli nejaku rychlost ich treba urychlovat. Inak su to ale tiez vlny, ktore sa ako castice prezentuju len v pripade interakcie s inou casticou.
aj ta vlna sa zniecoho sklada...nieco ju vytvara... a to co ju tvori musi zas tvorit nieco ine...
Hej, na kohúta sa zabúda. Bez kohúta síce sliepka vajíčko znesie, ale kuriatko z neho nebude.
Táto otázka poukazuje na problém s vývojom života. Totižto ten prvý mikroorganizmus, ktorý vznikol a z ktorého pochádza všetko živé na Zemi, musel mať hneď aj schopnosť replikovať sa. Bez toho by odumrel bez potomstva a život na Zemi by zanikol hneď ako vznikol. Takže hneď ten prvý mikroorganizmus potreboval mať schopnosť replikácie a jeho deti mali mať schopnosť dorásť na pôvodnú veľkosť. Keby nemali schopnosť rastu, tak by sa len delili na stále menšie a menšie organizmy.
Tá myšlienka o hierarchii vesmírov, teda že vesmír je časticou iného vesmíru a ten iný vesmír je zas časticou iného vesmíru má celý rad háčikov.
Častice nášho vesmíru ako elektrón alebo protón sa síce kreslia ako guličky, v skutočnosti sú to vlny a časticový charakter nadobudnú iba v okamihu interakcie s inou časticou. Náš svet tvoria vlny, ktoré kolabujú do častíc iba v tom jednom okamihu. Toto nehovorím nejaký svoj pocit, to je fyzika overená experimentami.
MP, omg, toto nevieš? Predsa kohút :oP
podla mna no a ja mam taku teoriu ze to tak ide aj do mikrokozmu a ze to ze ked spravime pomer velkosti vesmiru a plankovej dlzky tak sa dostaneme na nejaku "nasu" dlzku a imho to neni nahoda ale to pokracuje oboma smermi do nekonecna...ale jasne ze to tak byt nemusi a nemam ziadne relevantne dokazy na moje tvrdenia je to len taka idea
zle prirovnanie myslel som : Atóm
podla mna to je tak ze vesmir je ako molekula. Planety a hviezdy su dajme tomu ako protony a elektrony a tie sa delia na mensie castice a dalej a dalej na mensie a takisto naopak.Je viac vesmirov "molekul" ktore tvoria nieco vaccsie a dalej a dalej a dalej vytavraju celok niecoho a ktovie az kam to pokracuje....