S priateľom sme spolu už asi 5 rokov, veľmi sa ľúbime a plánujeme si spoločnú budúcnosť. Už sme sa viackrát rozprávali o vidine spoločnej budúcnosti, ktorú on vidí v rodine. Ja to chápem a rozumiem tomu...ale ja nechcem mať deti. Chcem ešte pracovať - mám prácu, ktorá ma baví a je mi mnohým...
Nikdy som deti nemala rada, resp. ma nijak nepriťahovali, "nevzrušovali" a nemala som potrebu sa nad nimi nijak rozplývať. Všetci mi vždy hovorili že sa to zmení, otehotniem, nájdem si muža, keď prvýkrát chytím do ruky svoje dieťa... A myslí si to asi aj môj priateľ, neustále ma presviedča.... Ale ja jednoducho asi nemám ten materinský cit...
Po meškaní menštruácie a pár ranných nevoľnostiach zakončených návštevou gynekológa to prišlo - som tehotná. Ibaže nič necítim - neprebúdza sa vo mne žiaden materinský cit, nič. Cítim sa len horšie a utvrdzuje ma to v tom čo už dávno akosi viem - dieťa nechcem. Nedokážem ho vynosiť, mať ho, vychovávať ho a chcem si ho dať vziať.
Rozumiem a rešpektujem, ak niekto deti chce mať a ľutujem ženy, ktorým sa toto prianie nesplnilo, či neplní, ale prosím vás reči o tom, že interupcia je vražda si prosím nechajte, je to moje rozhodnutie. Ja ho jednoducho nedokážem mať... Neviem však ako to povedať priateľovi. Povedať mu to vôbec? Neviem vôbec čo robiť, či mu o tom, čo chcem urobiť povedať, alebo ho obísť... Som zúfala, prosím o radu.
Ako mu to mám povedať?
potopa, trafila si do čierneho. A je to práca, na ktorej staviaš celý život a tehotenstvo sa k tomu nehodí. Nie teraz... A ku mne už vôbec nie. Mrzí ma, že som bola taká hlúpa, nechránili sme sa lepšie. A viem že tým partnerovi veľmi ublížim. A ubližujem aj sama sebe, nedokážem na to nemyslieť, nedokážem sa vôbec sústrediť ani v práci... Je to ťažké rozhodnutie. Ďakujem za všetky rady :-)
Tak tomu sa vravi problem,ale hlavne pre tvojho priatela.ak si nechcela deti mala si sa poriadne chranit.neodsudim ta zato ak si ho dasbzobratedavno urobila to iste ale kvoli zdrkvoli somdieta v ziasomdietadasziadnomipripade a nikdy nechcela chranila by som sa poriadne.lenze stalo sa.ty to ale co tvoj priatel?ak mu to pies a pojdesnecpojdes neostanete spolu a ak nepovies? Aj tak spolu nebudete a dovod? Lebo on chce dieta.a skor ci neskor si za nim pojde aj u inej ked nie u teba.lenze aj aka je to potom laska kedd dobre vies ze on po nom tuzi a ty mu ho nedas? Nejaka nie?nemas ziaden sebeckaziadenm nic na to aby si ho nemohla mat je to len v tvojej hlave ze nemas cit k detom citala som tu nie tak davno podobny pribeh a ako dopadol? Uzasne.skus sa este raz poriadne zamysliet co v zivote chces ale tak nesebecky ak pracu tak ok daj to prec ale priatela nechaj ist nech sa mu jeho tuzba po dietati splni tak ako tvoja po praci .a ak chces prezit zivot s priatelom porod mu dieta a budes ich milovat najviac na svete a ak to male prvykrat uvidis a ovonias bez mihnutia oka mu obetujes ceky zivot nie len pracu a na taku vec ze ja nemam na deti cit si uz viac nespomenies
....... ked budes mat 60 rokov vies jaku blizku rodinu budes mat? nijaku. Rodina je zaklad pre život. Budeš stara baba a zhniješ v starobinci a kazdy ta bude mať v pi... vela stastia uži si karieru
Plamienka. Nestavaj svoj zivot iba na praci. Kazdy clovek je nahraditelny. A kazdy jeden clovek robi chybu ak ma svoj zmysel podstatu prioritu zivota iba v 1 mete cieli a je jedno ci je to praca vrcholovy sport muz dieta rodina dom ai. Pride choroba uraz ai a svet sa zruti ako domcek z kariet. Alebo v praci ta iny vyradi nahradi vyhodi, v sporte tak isto ci dokonca uraz, dieta umre ci nenaplni dake "ocakavania", muz ta zradi podvedie umrie ci opusti, dom vyhori a ine.
Poznam dost zien co su ukojene postami postavenim firmami funkciami uznaniami obetovali pre to vsetko, maju z toho uspokojenie, fin.vyhody v podobe luxusu dovoleniek sperkov modnych znaciek auta domy letne sidla ai ale co z toho ked mnohe z nix su same bezdetne rozvedene alebo maju len prilezitostne znamosti prip.si vydrziavaju mladyx zajacikov ai? Treba poznat mieru a mat viac met priorit moznosti ai v zivote. Nic netreba stavat len na 1kartu. Lebo ak nieco zlyha nevyjde zruti sa cloveku akoby cely svet.
potopa akoze ja som za potraty ked je to vola matky akurat ze tot mi pride take malicherne akoze urcite na to pravo ma a nebral by som jej to ale fakt je ze ten jej dovod je malicherny... praca nieje zmyslom zivota a kebyze si povie ze venuje svoj zivot praci tak by som to pochopil ale to decko je na ceste jej priatel ho chce. Vsetky zakladne podmienky tam su a to dieta uz v podstate zije.
ale ako vravim je to jej vec ja byt ten priatel tak sa s nou fakt rozidem lebo tento vztah bude nahovno jeden musi ustupit a bude to tomu druhemu asi neskor vycitat
Ludia, citim miestami taku prichut opovrhovania prioritou prace... napadlo vam, ze moze byt, co ja viem, baletka? Kde clovek trenuje ROKY, maka do krvi, dieta ho uplne rozhodi, postavu, posunie vas to mimo hru, po materskej musite znova naberat kondicku, vsetko a vase miesto je davno obsadene... toto je len priklad, moze ich byt viac. Dieta v tom pripade znamena obrovsku obetu a pokial sa zena zmieri s tym, ze po case bude mozno uz iba ucit, moze zabudnut na slavu javisk alebo cokolvek, taketo rozhodnutie moze byt narocne aj ked to dieta zena chce. A co uz len, ked ho ani nechcela... predstavte si ten horor.
My s priatelom deti nemozeme mat, vela preto revem, takze sa mi tieto slova pisu tazko, i ked bezohladu na tento fakt nie som zastanca potratov - ak vedome sexujes s niekym, kto tie deti chce mat, permanentne sa pohybujes na tenkom lade a teraz pod tebou rupol. Kazdopadne chapem ten tlak, pod ktorym sa musis rozhodnut. Jedno je ale iste urcite - priatelovi to povedz, udalosti, ktore to spustia ti mozno nakoniec pomozu v rozhodovani. A bude to tazsie, asi aj emotivnejsie, ale je to sucast hry, ked uz si v tom a tiez je to fer.
Kamaratka mi nedavno rozpravala, ked naozaj nechcene otehotnela, este s uplnym blbom, ze ju nic nechytalo, ziaden materinsky cit, nic... jej bolo vsetko celkom jedno. A az po par dnoch v nemocnici jej to doslo... a dnes by ho nedala za nic na svete, i ked je s nim sama. Ty mas este to stastie, ze mas oporu a stabilitu v partnerovi.
A este jedna vec.... ked si staviame "identitu" len na jednej veci, velmi lahko sa nam moze "rozpadnut zivot" - to plati aj naopak, napr zeny, ktorych cely zivot su deti... a potom napr nemozu mat deti - a zrutia sa. To iste ty, ja si ludi, ktori robia nieco pre umenie velmi vazim, mam k tomu blizko. Ale mozno mas v zivote sancu najst si aj iny zmysel, aby ked ti praca a poslanie skoncia z ineho dovodu, nez tehotenstva, aby si sa vtedy nezrutila. Drz sa, rozhodni sa spravne.
Ahoj. Ak tvoj priatel tak chce dieta, nech zostane on na materskej :) To by bol pekny kompromis :) Budete mat aj babatko aj ty svoju pracu :)
Plamienka,
predpokladám, že pracuješ v nejakej veľkej "reklamke"...
tam chápem, že je tehotenstvo vylúčené...
Ak Ťa to napĺňa a baví, OK...
V tomto prípade je fér iba byť úprimná k partnerovi, povedať mu, že si tehotná, ale si ROZHODNUTÁ, dieťa nemať.
V tomto prípade musíš byť pripravená na rozpad Vášho vzťahu....a žiť si ďalej svoj sen, tak ako si si to naplánovala, t.j. bez detí...
V tomto biznise (ak som správne trafila) nájsť partnera, ktorý nechce deti a práca ho baví rovnako ako Teba nebude problém.
Viem, že je ťažké ukončiť dosť dlhý vzťah, ale ak naozaj trváš na tom, že deti nechceš a nebudeš mať - toto je dosť zásadná vec, kde sa Vaše názory rozchádzajú....a pre dobro oboch bude lepšie ho ukončiť, môžeš byť šťastná aj Ty, aj on...
Existuje jeden krásny citát, z Malého princa: "Stávaš sa navždy zodpovedným za to, čo si k sebe pripútal."
Ak sa na to necítiš, nepripútavaj (platí pre všetko živé, aj tie psy, čo spomínala neviem 11111...)
Držím palce a nech sa Ti darí.
Plamienka, dobre si to este rozmysli. Urcite sa najde riesenie, ludia sa dostali z horsich situacii.
Co ak si tvoj priatel bude chciet nechat dieta a sam sa on postara??? V tom pripade by si nemusela obetovat svoju karieru. Asi robis nieco velmi specificke...
Osobne som nazoru, ze zamlcat takuto vec otcovi dietata by malo byt trestne! Mala by si to priatelovi povedat, nakoniec on ma na to plne pravo.
prezyvka, autorka temy nenapisala, ze sa nahana za peniazmi, ale ze si zije svoj sen, praca ju naplna a robi to, co vzdy chcela robit. clovek ktory mukluje 8cky v kancli to asi nikdy nepochopi, umelci a ludia, ktori pracu beru ako poslanie ano.