Dobrý večer. Mám 22 rokov, priateľ 30. O dva mesiace budeme spolu 1 rok. Mamina mi minule povedala, že si neželá, aby som s ním spávala. Mám rped sebou ešte 2 roky štúdia na VŠ a nebola by rada, keby som otehotnela. Dodala, že keby sa to stalo, nepomohla by mi. Zatiaľ som s priateľom nespala, ale už by som to chcela, ale nechcem ju sklamať. Nie je to spravodlivé, lebo mojej sestre dovolila spávať u priateľa od 17 rokoch a taktiež išla na vysokú a úspešne ju dokončila.
Neviem, čo mám teraz robiť, mám zmiešané pocity. Aký máte na to názor?
Mama mi zakázala spávať s priateľom
Basa, v tomto musis spravit to co uznas za vhodne ty, jasne, ze budu ti tu niektori ludia pisat, aby ste mali sex po svadbe, iny aby ste spolu spavali uz aj odteraz....je pravda, ze sa skor priklanam k nazoru, aby ste do svadby necakali, pretoze nie vsetko sa da naucit, niektore veci je lepsie vyskusat pred svadbou, aby ste mohli povedat, ze spolu mate plnohodnotny vztah so vsetkym co k tomu patri. Po skole ta to bude tak podvedome nutit aby si sa vydala aj kvoli tomu aby ste mohli spolu bez obav a bez mamkinych vycitiek spavat a myslim si, ze toto je riziko...rychlo po skole sa bezhlavo vydavat. Bolo by lepsie aby ste spolu najprv aj zacali byvat, spolu by ste si setrili na svadbu, ty by si zacala pracovat, venovat sa trosku aj kariere a neponahlali by ste sa so svadbou len kvoli sexu, ale vzali by ste sa preto, ze sa lubite, rozumiete si a planujete mat spolu casom rodinu... Predpokladam, ze ked ma priatel 30 tak uz ma aj nejaky byt, je na nejakej lepsej pozicii a dari sa mu aj v kariere....ja by som sa trosku bala, ze aj ked ta miluje tak sa mu moze stat, ze ho nejaka zena zvedie a on to nezvladne, bude opity, chlapi maju casto problem povedat peknej nadrzenej zene jasne NIE, ked su nadrzani a opiti....chlapi su v tomto casto slabi...nebudeme si klamat, hoci je to je velmi individualne, ale velmi casto je to tak...treba s tym ratat, sme vsetci len ludia a moze sa kazdemu stat, ze sa posmykne a potom to samozrejme moze velmi lutovat. Vyssia pravdepodobnost, ze sa to stane je, ked clovek doma pri svojej priatelke tieto veci nedostava :/ proste pre chlapa v takomto veku je uz sex totalne normalna a prirodzena vec, ktoru proste potrebuje. Caka na teba, lebo ta ma rad, ale uz sa nemoze dockat, kedy mu povies, ze si nato pripravena...Takze neprehanaj to prilis ;) To ze caka rok, neznamena, ze nema problem cakat dalsie 2. Ma a velky! :)
Existuje viac možností ako sa chrániť pred otehotnením. Hormonálna je najúčinnejšia a organizmus ti určite zezasviní. Sú to hormóny, rovnaké sa žene vylučujú do krvi keď je tehotná a nedá sa povedať, že tehotenstvo zasviní žene organizmus. Ale ak ich aj tak odmietaš, sú aj iné možnosti. Pozri sa na tejto stránke dole: www.antikoncepcia.sk Dobrá možnosť je napr. používať kondóm spolu so spermicídnymi prípravkami. Alebo si môžeš dať zaviesť vnútromaternicové teliesko, sú aj také pre ženy ktoré ešte nerodili. Musíš ale navštíviť gynekológa a ten ti musí vyšetriť maternicu, či je to pre teba vhodné. A neber to tak, že chlap si bude užívať a ty budeš trpeť, nemá zmysel sexovať, keď si nebudeš užívať aj ty.
Ospravedlňujem sa za gramatické chyby, došlo k nim nepozornosťou.
Ach tá ľudia len vymýšľajú. Pozri sa máš 22 rokov, si dospelá, môžeš máš pohlavný stýk s kýmkoľvek chceš a tvojim rodičom to môže byť fuk. Takisto im môže byť fuk, ak by si náhodou otehotnela. Nemáš pod 15 rokov, že by si to sama nezvládla.
Len tak okolo toho prvého milovania s priateľom. Na tvojom mieste nečakám. Ak by ťa chcel len na jedno, už dávno by zdupkal, keď 10 mesiacov a nič nie je. Poznám prípady z môjho okolia, čo tiež to chceli tak, premýšľali, analyzovali, zhodli sa, že až po svadbe a tak. A ich prvým sexom bolo znásilnenie, ale nie na diskotéke, ani neprovokovali. Teraz by tak vrátili čas, aby to mohli mať poprvýkrát s niekým koho mali radi a kto ich má rád. Samozrejme, to sa tebe nemusí stať. Je to ojedinelé, ale nie je to nemožné. Váž si chlapa, ktorého máš, ak ti vážne povedal pravdu, že nsi svoje sexuálne chúťky nevybíja na inej, tak si ho len drž. Teraz aspoň uvidíš aký má charakter v tomto, ak by náhodou v manželstve si zo zdravotných dôvodov nemohla. A poviem ti úprimne a z vlastnej skúsenosti, strašne to bolí, keď manžel ťa podvedie, lebo ty mu nemôžeš splniť jeho želania, lebo máš zdravotné problémy. Áno, až vtedy naozaj zistíš, či je s tebou kvôli sexu, alebo si ťa naozaj váži a má ťa ozaj rád ako ľudský bytosť. Nie ako sexuálny objekt.
Nemala by k jednému dieťaťu pristupovať tak a k druhému ináč. Mala by k vám obom pristupovať rovnako, aby bola spravodlivosť. Preto ak dovolila spávať s frajerom tvojej sestre už v 17-tich, mala by tým pádom dovoliť spávať s priateľom aj tebe už teraz. Takto by si jej to mala vysvetliť. A nezabudni dodať, že budete súložiť čo najčastejšie, lebo ty si so sexom začala až ako 22-ročná a tvoja sestra už ako 17-ročná, tak aby ste dohnali, čo ste zameškali :) Važne: Ak by si ju ubezpečila, že berieš antikoncepciu, mohlo by ju to upokojiť. Ona vidí len to, že je medzi vami dosť vysoký vekový rozdiel a muži okolo tridsiatky zvyknú už túžiť po vlastnom potomstve. To ju vydesilo, preto sa tak bojí tvojho prípadného tehotenstva. No viac ako tehotenstva sa podľa mňa bojí toho, že nedokončíš školu. Preto sa snaž učiť sa na čo najlepšie známky, aby bola spokojná.
Minule som sa pýtala priateľa, že či náhodou s nejakou babou nespáva, povedal mi úprimne že nie, že takými vecami sa nemám trápiť. Ostáva mi len dôverovať, že ozaj to tak je.
Bez kondómu by som sa s ním nevyspala a tabletky zásadne odmietam brať (chlapec by si užíval a ja by som mala zasvinený organizmus - taká dobrá zase nebudem). V tom mám jasno a vždy som mala a toto rozhodnutie by som nikdy nezmenila, ani v manželstve.
Posledny prispevok je uplna pravda ked sa mas milovat jedine s ochranou netreba to podcenit muzi su na to lahostajny a prenasaju kadeco na baby predsa len ten tvoj ma 30 a nieco odzite uz tak bud opatrna (nic v zlom)
najprv si zisti ci ten tvoj nema mimo teba aj inu frajerku. Mnohi chalani ale aj zenaci ci dokonca snubenci maju a ich frajerky o tom ani len netusia. Zisti si aj to ci nema nejaku pohlavne prenosnu chorobu. Moja spoluziacka z vysokej sa tak vyspala s jednym ktoreho poznala sotva dva tyzdne a potom ju samozrejme nechal lebo asi videl ze je rychlodajka a ona az neskor zistila ze ju nakazil syfilisom. Pritom bol tiez vysokoskolak. Ina baba, kamoska mojej sesternice zas chytila od svojho chalana chlamydie a pritom jej tvrdil ze inu nema. Ako sa teda nakazil? To tehotenstvo nechcene je len okraj sexualneho zitia pred svadbou. Podstatne su pohlavne prenosne choroby lebo dnesni muzi nepoznaju zdrzanlivost a chrapu s prvou co zbalia na facebooku ci v bare i na diske.
basa123 - presne to som mal na mysli
Ale, kolko ludi, tolko chuti, resp. nechuti.
Ked sa nad tym zamyslim, s tvojim pristupom a predstavach o sexe - obmedzujucich sa len na jednu konkretnu cinnost, tvoja mama ma vlastne pravdu.
Tiez som bol vychovavany v podobnom duchu, dokonca s tym, ze zeny nechcu sex vobec. Realita ma sokovala, ale aj potesila.
Len nieco nazaver, ak sa da, vyhni sa hormonalnej antikoncepcii oblukom a to velkym.
Si uz par rokov dospela tak by si mohla prevziat zodpovednost za svoje konanie a riadit sa vlastnym rozumom, nie tym, co ti povie mamka ci niekto iny. Je to vztah teba a tvojho priatela, je len na vas, ako sa rozhodnete a ci spolu budete spavat alebo nie. Mamka ti povedala, ze ak otehotnies, nepomoze ti, povedz jej ok, beriem na vedomie a viac to s nou neries. Dnes uz existuje tolko moznosti sa chranit, navstiv svojho gynekologa a porad sa s nim o vhodnej antikoncepcii. Nielen pilulky su moznost. Zacni sa spravat ako dospela a nie ako mamickine poslusne dievcatko co si nou necha riadit cely zivot.