Čipovanie psov

Naja85

No myslim, ze nie kazdemu akozemilovnikovi zvierat ide len o peniaze, aby na svojom zvierati usetril. Ja osobne proti cipovaniu nemam nic, sama som pred nejakymi rokmi rozmyslala, ze dam svoju fenu zacipovat. Nakoniec som to vsak zavrhla, ze je to zbytocne. takisto v rodine maju vyse 14 rocneho psa, o ktoreho sa akoze "staraju"-ten pes zacipovany uz nikdy nebude a ak k niecomu pride, samozrejme, ze sa zlutujem a ja debil budem riskovat nielen pokutu, ale zaplatim aj celu vet. starostlivost. A na zvieratach naozaj nesetrim(samozrejme neplatim ani za zbytocnosti)-vetov si vyberam a ak ide o nieco zavaznejsie, chodim na asi najdrahsiu kliniku tu u mna(tam si daju zaplatit aj to, ze otvoria usta).
Cipovanie tiez nemusi byt uplne bezproblemove-prave dnes som sa dozvedela o pripade, ked si pes to miesto neskutocne zacal skrabat. Preco nutit ludom veci, ktore su pre niekoho zbytocne?

PS: Co cipovanie ma akoze riesit? Kto poriesi romske osady, dediny, kde pes sa zial stale berie ako bezcenna handra, ktora nic neciti? Ti zodpovedni aj tak urobia pre tie svoje zvety maximum a ti druhi budu kaslat na to, ako to robia doteraz(a najhorsie je, ze sa im tostale prepecie-RVPS je jeden urad na jedno velke nic).

dazdovka666

Cipovanie je vlastne to iste ako ockovanie, akurat ta ihla je trochu hrubsia... Cize niektore citlivejsie zvieratka to moze boliet o nieco viac nez bezne ockovanie /moje macky maju ockovanie hlboko v pazi a pri cipovani sa kocur trochu mykol, tot vse/. Ja som vtedy platila tusim dvacku, ale to bolo aj za vystavenie petpassu, tak ratam, ze okolo 10 eur u mojho veta... Ale je dost pravdepodobne, ze sa to lisi v jednotlivych mestach...

Maltezačka

dazdovka - áno, myslela som čipovanie, pomýlila som sa. Nevedela som, že je možne cipovat aj doma, tak to skusime asi takymto sposobom. Minule jej museli brat krv a bola v takom strese, ze ju upne dopichali ale krv ako keby sa v nej zastavila, ani kvapka z nej nevysla..musela som povedat lekarovi aby uz prestal lebo to bolo len trapenie..A nevies nahodou ci je cena jednotna za to cipovanie? Nechcem na psikovi usetrit ale tiez nechcem platit zbytocne navyse ked je to uz teda povinne.

dazdovka666

Ja som cipovanie odjakziva brala a beriem ako normalnu vec a teraz sa nestacim divit, co jeden /aj ked od veci/ zakon narobi so Slovakmi... cisty idiotizmus lakomych a sprostych akozemilovnikov zvierat... Kto sa boji pokuty, nech si da zviera za nejakych 10 ecok ocipovat a ma svaty pokoj.

dazdovka666

Maltezacka, zavolajte si veta k vam domov. Stoji to sice nejake to euro, ale ak nechcete psa stresovat... teraz neviem, hovoris o ockovani, ale zrejme myslis cipovanie... Odpovedala som o prispevok nizsie.

dazdovka666

Jonatanka, zo zakona je povinnost dat ho cipovat, neviem co tu vsetci spekulujete. Aj co sa tyka vplyvu na zdravie... Ja som dala kocura cipovat asi tak 5 rokov dozadu, vtedy to nikto neriesil, ani zakon ani obcania, a samozrejme ani ziadny problem nebol. To len v tej vidine, ze ludia by mali za svoje zviera vysolit par eur navyse, zacinaju robit z komara somara.
Ci ho ale date cipovat, to je na vas. V praxi je to momentalne v podstate nekontrolovatelne.
Ak by ste chceli cestovat, zviera musi byt cipovane a mat petpass.

Maltezačka

Dobrý deň, mám 7 ročnú maltezáčku, odobrali sme ju z velmi zlých podmienok a boji sa všetkeho a kazdeho okrem nás doma...o veterinarovi ani nehovorim. Neviem si predstavit ako bude prebiehat ockovanie..ci to vobec zvladne. Ale k veci-neviete kolko stoji to očkovanie v BA? Či to je vsade rovnake? A to je vlastne injekcia? Neviete ci to nestipe, pripadne ci nemoze mat psik komplikacie? Velmi sa toho obavame..

jonatánka

Prosím, vyjadrite sa niekto, kto je znalý problematiky. mám doma 8r. psa, neviem, či ho dať chudáka aj čipovať, alebo len očkovať, rodina s tým nesúhlasí, potrebujem si to obhájiť, ak je to naozaj povinné, alebo je to povinné len pri premiestňovaní zvierat?

Achelan

našiel som to o čom tu celý čas debatujete a síce o čipovaní zvierat:

39/2007 Z.z.

ZÁKON

z 12. decembra 2006

o veterinárnej starostlivosti

Zmena: 99/2008 Z.z.

Zmena: 274/2009 Z.z.

Zmena: 299/2009 Z.z.

Zmena: 391/2009 Z.z.

Zmena: 342/2011 Z.z.

Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

§ 19

Identifikácia a registrácia zvierat

(9) Psy, mačky a fretky musia byť nezameniteľne označené 101) a ich identifikačné

údaje sa vedú v centrálnom registri spoločenských zvierat.

101) Čl. 4 nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 998/2003 z 26. mája 2003 o

veterinárnych požiadavkách uplatniteľných na nekomerčné premiestňovanie spoločenských

zvierat a ktorým sa mení a dopĺňa smernica Rady 92/65/EHS (mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ,

kap. 3/zv. 39).

Druhy spoločenských zvierat (podľa častí A, B prílohy 1

psy/dogs
mačky/cats
fretky/ferrets

Dôležité prechodné obdobia:

5 rokov prechodné obdobie zvláštneho systému premiestňovania spoločenských zvierat. Spojené Kráľovstvo (UK), Švédsko, Normandské ostrovy a ostrov Man (po vyhodnotení možnosť predĺženia daného obdobia)
8 rokov – prechodné obdobie plynúce od 3. júla 2004 vzhľadom k označovaniu zvierat, v ktorom sú za označované považované tie, ktoré majú na tele:
a.) dobre čitateľné tetovanie alebo
b.) elektronický identifikačný systém /transpondér/ – známy u verejnosti ako mikročip, podľa ISO normy 11784, 11785

Po dátume 3. 7. 2011 bude akceptovaný len jeden prostriedok na označovanie zvierat:

- elektronický identifikačný systém /transpondér/

("PRE NÁS PLATÍ AKO PRE SR UŽ IBA TOTO VYŠŠIE UVEDENÉ, ŽE MIKROČIP")

Vymedzenie pojmov:

Spoločenské zvieratá:
- sú zvieratá druhov, ktoré sprevádzajú svojich vlastníkov, alebo fyzickú osobu, zodpovednú za tieto zvieratá v mene vlastníka, počas ich premiestňovania a nemajú byť predané alebo prevedené na iného vlastníka;

(TU SA PRESNE HOVORÍ, ŽE SA TO TÝKA SPOLOČENSKÝCH ZVIERAT:
psy/dogs
mačky/cats
fretky/ferrets:
"POČAS ICH PREMIESTŇOVANIA")

Pas:
- dokument umožňujúci jasnú identifikáciu spoločenského zvieraťa, jednotne stanovený EU (formát, obsah);

Premiestnenie zvierat:
- je každé premiestnenie spoločenského zvieraťa medzi členskými štátmi, alebo jeho vstup, alebo opätovný vstup na územie spoločenstva z tretej krajiny;

(TU JE VYŠPECIFIKOVANÉ, ŽE "PREMIESTNENIE JE KAŽDÉ PREMIESTNENIE SPOLOČENSKÉHO ZVIERAŤA MEDZI ČLENSKÝMI ŠTÁTMI, ALEBO bla bla bla"...Takže sa tu nikde nehovorí, že by mali byť očipované všetky psy, mačky a fretky, ktoré sa pohybujú iba na území SR a nikdy nevycestujú do členských štátov, ALE SA VYSLOVENE PÍŠE: "je každé premiestnenie spoločenského zvieraťa IBA medzi členskými štátmi")

(A POTOM SA TAM ŠPECIFIKUJÚ:
A: medzi členskými štátmi
B: medzi členskými štátmi a členskými štátmi v zvláštnom režime prechodného obdobia 5 rokov (Írsko, Švédsko, Spojené Kráľovstvo, Normandské ostrovy, ostrov Man)
C: podmienky premiestnenia zvierat z tretích krajín)

!!! TAKŽE MŇA NIKTO NEDONÚTI ANI POD HROZBOU POKUTY NEVIEM AKEJ ABY SOM SI DAL OČIPOVAŤ SPOLOČENSKÉ ZVIERA, KTORÉ SA VYSLOVENE POHYBUJE NA ÚZEMÍ SR a NIKDY TÚTO KRAJINU NEOPUSTÍ !!!

Latryna

Mám 17 ročného psa/fenku, je riadne registrovaná, má svoju registračnú známku a platím každoročne povinnú daň za psa. Fenka je už slabá, sotva chodí, nepočuje a celé dni prespí doma v pelíšku. A to ju podľa tohoto debilného zákona mám nechať očipovať!? Načo preboha?

Pretože bývam v RD, nasťahovali sa mi do dvora mačky (kde je mačka, tam nie je myš). Mačky dostanú papkať, chvíľu pobudnú vo dvore a potom idú preč - na druhý deň sú u mňa znovu. A to ich mám pochytať a dať očipovať? Kto mi dá na to peniaze, som už na dôchodku - mačiek je u mňa niekedy aj 5-9 ...