Dobre den,zaujimalo by ma ,ako je to s cipovani psikov.Mame doma 3rocneho havinka.Niektori mi vravia,ze je to povinne pre kazdeho psa,niekori zas tvrdia,ze to je povinne len pre psov mladsich ako 2 roky.Ako to vlaste je?Dakujem.
Čipovanie psov
viem že to sem nepatrí ale vie mi niekto poradiť kolko trvá kým sa zahojí rana po kástrácii psíkovi?
Chcem ho totiž dať kastrovat a chcem si zobrat nejaku dovolenku ,že by som to vtedy vybavila, aby psik potom nebol doma sam....
haluz je, ze tito retardi ani neodpovedaju na email, kde si pytam logicke vysvetlenie, preoc by som si nieco mal kupit, ked to nechcem, jedine co stale dokole melu, ako matriosky, ze "lebo zakon"
ale ja som zakaznik, cize mozu si ..
Naja85
cize dostnem 800eur pokutu a potom mam pokoj? :D
ale tieto clanky pisal nejaky komunista.. uz len to ako podvedome prikazuje nieco, otrasna kvalita medii u nas, otrasna..
je to lobby, cip sa da kupit za 50centov, a veterinar ho predava za 10eur plus "vykon" prace.. taka ista loby ako ockovanie proti besnote, kde umyselne odrbavaju, ze treba kazdy rok, kdezto biologicky to vydrzi minimalne 3 roky!!
je to pre evidenciu DANI, a nic ine. zakony aj tak nedovoluju trestat majitelov tyranych psov (ani manzeliek a deti), takze toho co to vyplul by som zlonil na tri casti..
ale tie platim, cize mi mozu vyliezt na hrb..
cip nebude :D a basta..
Mám psíka a keď som sa to dozvedel, že aj na Slovensku je povinnosť čipovať psíkov,prešla mnou hroza a strach. Dnes sú to naši domáci štvornohí členovia rodiny a zajtrá to budeme my. Prosím nebudme k tomu ľahostajní, pretože može sa nám to vypomstviť tak spravme niečo proti čipovaniu psíkov a nebudme ako ovce, ktoré sa nechávajú zastrašovať a tlačiť do otroctva ktoré je už na tomto svete alarmujúce.Nech sa dajú začipovať tí čo to schválili a vymysleli.
Pridavam jeden clanok. Je tam aj zmienka o osetreni/neosetreni nezacipovanych zvierat.
www.pluska.sk
A este ten veterinar v clanku spomina, ze ocaka zvysenie starostlivosti o zvierata. To je fakt taky naivny alebo sprosty? Naozaj si nechcem predstavit to mnozstvo zvierat, ktore budu o septembra trpiet, lebo ich majitelia nebudu riskovat pokutu.
Naja85
nj, ja osobne to robim tak, ze kde nemze pes, nemozem ani ja, a kde nemozem ja, pochopitelne nemoze ani moja penazenka :)
a ver mi ze toto dodrziavam lepsie a prisnejsie ako papez desatoro ;)
proste ak mi niekto povie "sem pes nesmie" tak si ako keby predstavim v jeho/jej ustach cigaretu (a je mi z nich zle!!! :D )
pochopim ak nemoze do potravin (i ked aj toto je extremne kurna relativne, co je cistejsie ci pes alebo clovek co nevedomky stupil pred obchodom do hovna a podobne)
ale ak nemoze ist napr do hotelu, tak sa len zasmejem ze oh pleeeeease..
Ja mam svoju fenku zacipovanu od min.leta. Cip treba aj ked chces so zvieratom vycestovat mimo SR (aj ked neviem, ci to vobec niekedy niekto kontroloval..) Rovnako v pase treba mat nalepenu nalepku z odcervovacej tbl, kt. nemoze byt starsia nez 1 mesiac (tusim) - ja som ju stratila, tak tam nemam nic :D O tom odcervovani a ucinku 1 den som nepocula, ale znie to celkom logicky, ze to zaberie vlastne na tie cervy, kt. su pritomne. Ved latky z toho lieku sa predsa vylucia. Podla mna je dobre, z casu na cas supnut psovi do jedla cesnak.
Tiez mi napadlo, ze ak by sa mi raz stratil pes, ci ju vobec niekto podla toho cipu identifikuje - pretoze mam velke pochybnosti o rozsirenosti citaciek cipov.
Cipovanie bolo jednoduche, rozhodne nic, pri com by sa mal pes uspavat. (nechapem, ako moze clovek zbytocne do psa pchat chemiu).
A co sa tyka vakcin, mojej davaju odjakziva pri tom pravidelnom rocnom 2: proti besnote a nejaku kombinovanu proti psinka, parvoviróze, infekčnej hepatitide, parainfluenze a leptospiróze - co vobec neviem co je, ale (musim si zaklopat) mam zdraveho psa uz 4 roky. Cele to stoji cca 15e.
Naja, presne tak, ako pises. Najviac sa bije kon, ktory najviac taha. Smutne a na nervy, ale pravda.
Tak este tu napisem svoj v poradi treti prispevok a obratim to naspat na cipovanie.
Mne cipovanie ani tak nevadi, ale vadi mi to, ze sa z toho stava povinnost. Kurnik, clovek sa sam stara o to zviera, nikto mu nic neprispeje, len ho doslova zdieraju(dane, pes nesmie tam, nesmie toto, nesmie tamto a nedajboze, ze si naahodou lahne na travicku a pokrci tam nieco zelene) a stale na nas zodpovednych hadzu dalsie a dalsie povinnosti. Taky biely gadzo z dediny alebo spoluobcan z osady asi tazko navstivia veta, takze ich nikto nikdy neskontroluje, ze si neplnia svoje povinnosti. A ten zodpovedny aj so somarinou chodi k vetovi, lebo sa boji o to svoje zviera, a toho este budu zdrbavat, ze nema zacipovane psa, a preto ho neosetria alebo co. Na hlavu cele Slovesnko aj cela EU.
A inak, besnota sa uz ockuje nie kady rok povinne, ale podla ucinnosti vakciny, napr. Rabisin je na 2 alebo na 3 roky(treba zistit u veta).
PS: Ked sme uz pritom ockovani, ja by som sa nikdy nedala zaockovat proti chripke. Pred par dnami som v novinach citala nejaky clanok v suvislosti s prasacou chripkou a to ockovanie bolo tak nehorazne vychvalovane, ze mi bolo z toho clanku na grc. Absolutne tam nespomenuli aj mozne reakcie na ockovaciu latku a dalsie nasledky, niekedy aj celozivotne. Niekedy je mi zle zo slovenskych novinarov...