Čipovanie psov

Deria

naja, treba tu trochu diferencovat. povedz mi, naco ma byt ockovany a cipovany pes, ktory nevykukne z dvora alebo ktory robi iba kratke trasy v blizkom v okoli? nejde vobec o peniaze (vlastne ide ale veterinarom a farmaceutike!) ale o to, ze stari a chori psi nemusia to svinstvo do seba dostavat. uz sa stalo, ze po ockovani pes uhynul alebo ochorel.

Naja85

Besnota nie je aktualna? Lost, Vojto alebo kto, chod trochu severnejsie alebo vychodnejsie od Bratislavy a mozno nieco besne stretnes. V niektorych krajinach aj v tomto storoci a tisicroci stale zomieraju ludia na besnotu. Mimochodom je to smrtekna choroba, ktorou sa moze nakazit kazdy cicavec.

PS: Chcela by som byt tvojim psom(a to som casto chcela byt mojim vlastnym psom). Len tak zo srandy si pozujem gauc(nie ze by mi nieco take chutilo:P).

Vojtoo

mne aj keby dali 1000 eur, nedam do neho cip :)
a aj za cenu, ze so mnou nemoze ist na dovolenku...
(aj ked, vedel by som byrokraciu cipovaciu obist nejak, ma to rizika..)
to ze nema cip, nikomu neublizuje :) nie je splnena skutkova podstata priestupku, takze sa nic nedeje..
mozem hailovat v kupelke u seba doma.
mozem vyvolavat hoci aj diabla.. ak by som chcel, no nesmiem toto robit na namesti pred ludmi - tam uz skutkova podstata naplnena je..
chudaka psa skrtim na nemeckom postroji aj v aute pri cestovani, davam ot na neho, aj ked idem 2kilometre.. (co nie je najlahsie ho do toho navliect, plus zasrobovat to o autopas), a toto zakon nechce - dalsi dokaz, ze nejedna sa o bezpecnost, ale prachy. legalne mozem mat psa aj v lone, pocas jazdy, lebo mozem prehlasit, ze ma neohrozuje a ziadny pravnik by mi nedokazal opak.. ale cip je tak extremne doelzity, ze sa vesmir zruti?
prosim vas :D (hlavne dazdovka666)
to uz skor si postavim dom aj s 10x10m anglickym travnikom vyhradenym len a len pre mojho psa :D a mozno aj viac, a moze si tam behat kolko len chce :D vyhlasim sa za nezavisly stat a moze si kazdy trhnut nohou :D
presne ako Deria napisala, ak by to prinieslo nieco psovi, kazdy by ten cip uz daaavno mal.
nemam nic proti tym co ho maju, ak usudia, ze je pre nich dolezity.. ich zivot, ich pes..
ale nech mojho nechaju na pokoji :)

priklad k ockovaniu, nalepka stanovuje ze ockovanie plati 1 ROK.
sam veterinar!! mi povedal, ze to plati 2 roky a nie je to nutne - isiel sam proti sebe, pokazil si biznis za 15eur minus naklady :)
realne, biologicky ci ako, som sa docital ze to moze platit aj 3 roky a defacto aj na cely zivot, kedze besnota uz nie je aktualna a taka rozsirena..

keby skor vymysleli ockovanie na rakovinu :) alebo cokolvek.. lenze 10-20eur verzis niekolko tisic nasobok takej sumy, to kazdy normalny investor zakaze take ockovanie :D

Deria

presne tak, vojtoo! predsa nie kazdy je lakomy vydat na psa peniaze. (ze by podla seba sudim teba?) u mna je to tak, ze najprv pes, potom ja.:D ani neviem, kolko dam mesacne na moje zvierata, pod 100.- to urcite nie je. a nepokladam to ani za vysadu, ani za prehnane ale za uplne normalne! predsa ten pes za to nemoze, ze som ho ja chcela alebo ze sa dostal ku mne, ani sam nevie ako. keby som videla nutnost a zmysel v cipovani a ockovani pre moje zviera, moze to stat aj 1000.-euro, tak by som ho dala. ale treba zvazit vsetky pre a proti a potom rozhodovat!:)

Vojtoo

dazdovka666
haha, dost dooost odazne tvrdenie :)
mam maleho psa, 4,5kg ma 2,5roka a za mesiac na neho priemerne dam tak 100-200 eur, ked sa krotim, nemam problem mu varit KAZDY DEN cerstve maso z rakuska (8-15eur/kg), objednavat mu rozne exoticke susene masa (cca 50eur/kg), plus kombinovat so s cimkolvek. romzyslam ze mu kupim separatnu mraznicku, keby chcem barf. (ma pristup vsade, aj na moj vankus, moze znicit vsetko a za sedacku ktoru moze rozhryznut si by som si takmer mohol kupit nove auto, ma vsetko site na mieru, od obojku, az po oblecenie, cestuje so mnou kamkolvek, aj ked je to pre mna bremeno, preco nie, mam ho rad (az prilis))
a ma asi 10x drashi fén ako ty :D (a tym padom aj technicky vyspelejsi, a kvalitnejsi, vykonejsi, dokonalejsi :P )
cize ano, tymto sa chvalim, ze moj pes ma vyssi zivotny standart ako ty sama.. takze fakt si netrafila, co sa tyka vyroku, ze sme lakomci :D
skor ludia, co neskocia do studne, lebo ZAKON to vravi.
keby mam 10-nasobne hmotnejsieho psa, tak by boli naklady priamo umerne. a absolutne by mi to nevadilo, kedze by som ho mal rad rovnako..
kokoooos, zenska... v 1942 bolo legalne strielat do ludi, chcela by si to aj teraz? ja hej, aby som sa odreagoval :D a kecal presne tak ako ty :D lebo zakon :D

A trepes :D mam doma ihlu, sleduj:
98.130.68.153
toto je akoze taka ista ako ockovacia ihla?
keby si muz, tak pochopim ze 1mm =3mm :D ale zena, no neviem neviem..

keby netrepes take mega haluze, ze lakomi dat 20eur :D tak sa len pousmejem nad tvojim prispevkom..

dam proti otazku, co si nedas ty cip do krku ? avsak v pomerovej velkosti, tj. 20-25mm dlhy. hmmm ? a potom nemusis nosit ani penazenku, vidis kolko to ma vyhod?

ozaj, a kolko das na kozemtiku mesacne? :D a kolko na kadernicky rocne? :P a kolko casu obetujes na sport (metafora na agility/prechadzky) a kto myslis ze ma lepsiu zdravotnu starostlivost ?

mohol by som pokracovat, ale uz staci :D niekto to napisat musel no, tak som sa len obeetoval...

dazdovka666

Tie hrozostrasne historky rozsiruju prave ti, co su lakomi vytiahnut z vrecka par eur navyse "len kvoli zvieratu" a potom osprostuju chudakov ostatnych majitelov zvierat.

dazdovka666

Ty kokos, tolko hysterikov a hysteriek ako na tomto fore som asi este nestretla!
Kto chce dat zviera cipovat, nech ho da /teraz odhliadnuc od toho, ze od septembra uz "musi"/. Zvierata sa cipuju uz roky a ohladom cipov su uz vsetky muchy vychytane. A co sa tyka samotneho cipovania, je to take iste "trapenie" ako ockovanie. Ja ked som davala cipovat kocura, ani nevedel, ze ho pichli.

Naja85

Ockovanie proti besnote je povinne zo zakona. BOBOpes, neviem, kde zijes, ale tohto roku zachyili na Slovensku nejake pripady besnoty u lisky(zrejme to prislo z Polska alebo ukrajiny)-minimalne v tych castiach SR susediacich s Polskom a Ukrajinou by som si dala tu namahu a ockovala vsetky psy a macky.Ja som davala ockovat proti besnote v tom case 12 rocneho psa, ktory predtym nebol ockovany 7 rokov a prezil to v zdravi. A mala som na to dost relevantny dovod-davala som ho srihat a kupat do psieho salonu a ak by dotycnu pohryzol(mal nahubok ale aj tak), fakt by som jej nerada povedala, ze ako sorac, ale pes nebol zaockovany a pre istotu nech ide do nemocnice. Aj veti na mna dost divne zazerali, ked zistili, ze idem ockovat psa po tak dlhom case a citila som sa ako debil, aj ked som im vysvetlovala, ze nejde o mojho psa, ale o psa mojej rodiny. Skoda, ze to, co mne vtedy povedali, si nevypocula moja rodina o ich "zodpovednosti" aj voci ostatnym ludom. Moja rada-chod k dobremu vetovi, porozpravaj sa s nim, a nechaj ockovat psa, len ked je 100% zdravy-dobry vet psa pred ockovanim najprv pozrie, zmeria teplotu a tak. Nemusis ho nechta ockovat kompletkou, ale ta besnota je celkom dobra vec(ak utecie a niekoho pohryzie, musi sa preukazat, ze pes bol ockovany prti besnote). Vakcinacna latka podla toho, o akeho vyrobcu ide, moze mat aj 3 rocnu ucinnost, takze nezabudni sa aj na to spytat, a nemusis potom ockvat kazdy rok.

BOBOpes

normálne po vašich príspevkoch zvažujem ešte aj to očkovanie. však mu nechcem uškodiť. pes je hlavne vo dvore,protiparazitné obojky mu kupujem každý rok. za svojich 8 rokov bol chory len raz, kde mu vypadol hlas, liečila som ho čajíkmi, za týždeň bol ok. ja neviem, je to odveci, ale bojím sa toho, že ak bude starší, bude potrebovať pomoc po zdrav.stránke, a bez začipovania mi ho nebudú chcieť ošetriť? mám strašnú dilemu, na tom psovi mi záleží...ďakujem za rady;-)

Deria

no jo, chapem.
uz som tu niekde spominala, ze moja lajka bola uz stara a chora. mala aj leishmaniosu, chorobu, ktoru si priniesla zo spanielska. maloktory vet ju vie liecit, preto vzniklo jedno forum, kde okrem diskusie radia experti, ako tuto nebezpecnu chorobu liecit, ako davkovat ktore lieky a ako ako dbat na spravnu vyzivu psa, atd. majitelia psov tam prosia o radu dokonca z roznych statov, pretoze tito experti vedia toho viac, nez veterinari, spolupracuju s najlepsim parazitologom v europe a pomohli takmer kazdemu psovi, pokial majitel neprisiel neskoro. tieto rady poskytuju zdarma, pretoze to robia v ramci ochrany zvierat. moc som sa tam naucila a nebyt ich, lajka by sa nebola dozila ani roka. vdaka im sa dozila 14-tich rokov. preco to pisem?tito experti vystrihaju pred ockovanim hlavne chorych a starych psov. napr. u psa, choreho na LM by mohlo ockovanie prebudit tuto chorobu. takze to musi byt dobre svinstvo.