Dobre den,zaujimalo by ma ,ako je to s cipovani psikov.Mame doma 3rocneho havinka.Niektori mi vravia,ze je to povinne pre kazdeho psa,niekori zas tvrdia,ze to je povinne len pre psov mladsich ako 2 roky.Ako to vlaste je?Dakujem.
Čipovanie psov
bavila som sa dnes s veterinarom, ze dostali doslova nakazane, ze neocipovane zviera nemozu osetrit.
Este taka mala spravicka o besnote:
www.ta3.com
V svojom okoli mam vela nezaockovanych zvierat, hlavne pokial ide o macky, a tiez zijem v oblasti dost blizko Polska. Vsetkych majitelov nezaockovanych zvierat(proti besnote) by som fakt najradsej niekde nakopala, lebo oni neohrozuju len seba, ale aj svoje okolie a je naivne si mysliet, ze ked je pes na dvore a nechodi nikde vonku, ze sa k nemu uz nic nemoze dostat(jedine, ak by islo o macky v byte-tam moznost nakazy je asi nulova). A dediny na Slovensku, to je proste jedna specialita-vacsinou nevychovane a nezaockovane psy, ktore ked sa dostanu von, tak su dost nebezpecne voci ludom aj inym zvieratam.
PS: nehovorim, ze ockovat kazde zviera bezhlavo. Ak je chore, tak pockat, kym vyzdravie, pripadne ho radsej neockovat, ak by moznost komplikacii/umrtia bola vyssia ako riziko nakazenia.
Deria, odpovedam trosko oneskorene. Co sa tyka cipovania, svoj nazor som tu uz niekde dole vyjadrila v tom smere, ze sa to malo ponechat na dobrovolnosti. A co sa tyka ockovania-pes nemusi podstupit vsetky ockovania, ale proti besnote by mal, kedze besnota je zatial nevyliecitelna choroba a pokial existuje akakolvek moznost nakazenia(na dvor sa moze polahky dostat nejake nakazene, ci uz divozijuce alebo zdomacnene, zviera), malo by byt povinnostou vsetkych majitelov chranit nielen svoje zvierata, ale aj ludi okolo seba.
Taka najnovsia sprava o vyskyte besnoty v Presovskom kraji:
www.presov.sk
O povinnosti čipovať psov sa už toho nahovorilo veľa.Presné znenie zákona o čipovaní určite nikto z nás ,majiteľov psov,nečítal.Zas sa nám čosi prikazuje ,hrozí pokutami a ešte si aj sami musíme zaplatiť zato čo ani nechceme.Veď ak je to povinné nech to zaplatí ten kto taký zákon vydal. .Pochybujem,že bezpečnosť a neškodnosť čipov niekto kontroloval .Veď čo ?!!!JE TO LEN ZVIERA!!!!!!Ak sa niekto podpíše pod ten zákon,že je čipovanie ozaj bezpečné a že sa zaručí ,že čipovanie nebude môjmu psovi škodiť ,potom ho dám začipovať.Uvedomujeme si že naší psy niekomu napchajú vrecká?Chudiatka !Slová,že \"Veď ho to nebolí ,tak čo\" ma jedine nahnevali.Ako viete,že ich to nebolí?!!!
shelley
ak by ma zastavil, najskor by som s maximalnou vaznostou a kludnostou povedal, ze cip nechcem a preco..
hral na city jednoducho :)
a ak by nechapal, tak proste snazil sa to uhrat na minimalnu pokutu, ale predtym este na upozornenie (ma na to pravo myslim ze.. ma, ak chce)
a ak nie, nezaplatil na mieste, isiel na inspektoriat a potom na sud. i ked je to odvazne tvrdenie, lebo to by mohlo vyjst draho, ale proste ja osobne by som to riesil takto :)
neverim ze by bolo nejake mesto ochotne sa sudit..
alternativne, kupit si cip z ebay.com stoji tak do 20eur aj s postovnym, ale da sa aj za 15eur.. a ten potom zasit do obojku, ist za veterinarom, nech cisl ocipu zaregistruje a nestratit obojok :)
defacto, je pes nezamitelne oznaceny, lebo obojok sa svojvolne nevyzuje.. a ak by policajt kontroloval, nemal by cas davat dole obojok, a nedopustil by som to, lebo by som povedal, ze vyhlaska je taka, ze musi byt na vodzke, defacto musi mat obojok, a teda ak je cip v krku/na lopatke, policajt nevidi, ci a kde cip realne je :D
nacita ho? nacita? je v tom sku*enom systeme? je! tak nech daju pokoj ...
a netreba mysliet nato, co sa stane, ak bude potrebovat operaciu :) podla mna v tom zhone nebudu citat cip, mozno az potom a to je jedno, lebo osetrenie uz dostal :) verim ze veterinar je tiez len clovek,na viac sa spoliehat neda, lebo ked on strati ludskost, mozeme ist do pr.... :D
ja som tá čo písala, že mám 10 r. 2 kg psíka a nechcem mu dať čip. suhlasím vo všetkom s vojtom.
Aj ja miniem nehorázne veľa na psíka, každý týžden jedno kura mu varím, plus tyčinky, sušené maská, maškrtky. Preto nejde o prachy pri čipovaní. Ale pýtam sa NAČO? ten psík sa mi nepohne vonku od nohy. ešte aj doma je všade pri mne / aj na WC / . Nedám ho čipovať.
Vojtoo ale čo ak ťa zastaví policajt, ako mu to vysvetlím ? 350 eur pokuta je dosť, to je môj mesačný plat ! ako si to myslel, že im povieš, že neporušuješ zákon, lebo ťa neohrozuje ? A som zvedavá, či páni policajti budú po dedinách chodíť a v každom dome kontrolovať. Nielen v meste počas venčenia !!!
aaa mám známeho veterinára, ktorý mi ho ošetrí aj bez čipu, keby dačo..ale čo ak ho bude treba operovať v inom meste ? U nás v TT ? Ak odmietnu ?
Bože som totálne nasratá už na tento štát. Samá vražda, drogy, sprenevery, úplatky, vláda rozkráda miliardy a tu idú trestať úbohých ľudí, čo sa staraju o svojich psíkov.
Chudatko môj havino...asi si začnem šetriť na pokutu !!! žiadny čip nedostane.
keby sa dalo zaockovat a ziskat take spravanie, som prvy v rade :)
Vojtoo: Na čo je dobré radiť ľuďom ktorí vám za to nepoďakujú, budú si myslieť ako vás využili a keď vy od nich budete potrebovať pomoc tak sa na vás vykašlú? Nechajte idiotov zomrieť.
MudrBubu, nj, bohuzial :D
ale asi to svetu patri, byt zotroceny..
Ľudia teraz machrujú že nedajú začipovať psov ale dopadne to rovnako ako pri sčítané obyvateľstva, kedy pokorne sklopili uši a vyplnili dotazník. Rovnaké je to aj s očkovaním. A rovnaké to bude aj s čipovaním ľudí ktoré bude následovať.