Čipovanie psov

dazdovka666

Baby, cipovanie je povinne u vsetkych psov, maciek a fretiek, aj tych starych... Len pri zvieratach, narodenych pred novembrom 2011 je to tak, ze maju "odklad" do septembra 2013, potom uz cip musia mat. Leda ze by ste ich mali tetovanych /ale to ma asi malokto, kedze vacsina psickarov ma psov od mnozitelov a nie cistokrvnych s preukazom povodu/. Takze vynimky ziadne.

emily

ahojte, čipovanie je povinné u mladých psov, ja mám 10 ročnú boxerku a v pohode- ani jeden vet nemá nič proti tomu,že nie je začipovaná. ale na štenulo čivavky mi povedal,že to už je povinné, tak v pohode. a tak sa spýtam, prečo vlastne nebojkotujete dane za psa???? podla zákona je pes vec- tak ako kabát, kabelka, rádio a platíte za kabát každý rok dan? takže som zvedavá ako mi toto páni úradníci z mú zdôvodnia ked ma dáky dobrák udá,že nemám prihlásených psov. k očkovaniu- ja si dávam raz do roka tzv. kompletku za 30 euro a odčervujem sama- kúpim v lekárni, napíšem do očkovacieho preukazu ako sa to volá, kedy som jej to dala.a čo sa stane ak odmietnete dať psa čipovať? vždy sa nájde vet, ktorý ošetrí psíka, to by som vôbec neriešila. čivavku musím dať začipovať,lebo je signálna- hlási mi manželove záchvaty,ale to je iná stránka veci

ewka.

ja som už spomínala v inej téme, mám 10 ročného malinkého yorkhira. Myslíte, že aj toho mám dať začipovať? Do zahraničia nechodíme, nikdy mi neutečie, nakoľko aj vonku sa mi od nohy nepohne.

dazdovka666

Este na margo tych navstev veterinara s chorym zvieratom... Chcem vidiet veterinara, za ktorym niekto pride s chorym zvieratom a ten, ignorujuc vidinu, ze si naplni zas a znova svoje vrecka za drahu liecbu zvierata, uda majitela zvierata, ze nie je zacipovane :))) Lenze ludia su sprosti jak boty, budu sa toho bat a radsej nechaju zviera doma zomierat, ako hovori Naja85...

Naja85

Presne tak, malo to zostat dobrovolne. Ja si nechcem ani len predstavit, kolko zvierat navyse este bude od septembra trpiet. Niektori menej zodpovedni a viac lahostajni, aj ked by mozno isli s tym svojim psom, mackou k vetovi v priade nejakych zdravotnych problemov(aspon zeby vet to zviera utratil), tak samozŕejme nepojdu, lebo sa budu bat pokuty(300-800 eur!) a to zviera nechaju radsej niekde samo skapinat, v bolestiach. A niektori sa zlaknu a rovno to zviera vyhodia alebo sa ho zbavia nejakym nechutnym sposobom. Dalsia vec-stare psy, macky, fretky:). Clovek uz len duma, kedy to raz pride a oni odidu(ledva sa hybu, su slepe, hluche, vacsinu dna prespia atd.) a tu hla povinost-treba ich este pred smrtou zacipovat. Nepoviem, ze ked clovek ide so zvieratom do zahranicia, to je v poriadku. Ale nie je v poriadku, ked sme prinuteni(ano, doslova prinuteni) nechat nasim psom, mackam, fretkam implantovat cipy, aby si zas niekto naplnil vrecka!(nie je to povinne vo vsetkych statoch v EU, ale SR je iniciativna). A to, ze sa mi pes strati, ten cip my ho akoze najde? Vsak, ked sa nieco take stane, obvolam a preposlem vsetkycm blizkym utulkom fotku psa, obvolam policiu, prejdem sa po meste a u vetov povylepujem letaciky atd. ano, malo to zostat na dobrovolnosti.

dazdovka666

Povodna myslienka zviera cipovat nie je vobec zla. Rada by som mala zviera zacipovane, aby v pripade, ze sa mi strati, mi ho mohli eventualne rychlejsie vratit. Ale ako vsetko v tomto state, aj toto je trochu nedomyslene... Tak ci tak nedonutia vsetkych ludi, aby si dali zviera cipovat a na druhu stranu vela zvierat skonci kvoli debilite ich majitelov zas a znova na ulici.
Druha vec - kontrola cipov. To akoze policia vyfasuje citacky na cipy a bude chodit a pipat psov alebo macky na ulici? Ved nemaju ani na hajzlovy papier, nieto este toto riesit!
Ja osobne jedneho kocura zacipovaneho mam, kedze som s nim chodievala na vystavy, chodili sme cez hranice krizom krazom, ale nikdy nikde nam cip nekontrolovali... Ako som povedala, myslienka je to dobra, ale nedomyslene... Mohli to nechat radsej na dobrovolnej baze ako to bolo doteraz.

TinaM

A tetovanie na uchu nikomu nevadilo, hej? Nase stena je uz zaockovane. Cestovavame aj do zahranicia, preto mi ani nenapadlo vymyslat s tym. A keby sa nahodou stratil, nemusim mat obavu, ci ho dokazu identifikovat. Mne cipovanie vobec neprekaza. Okrem toho, nazor-dnes je to pes, zajtra my. Ono, je to o uhle pohladu. Zboznujem nasho psika, staram sa o neho ako o dieta...ale nie je to dieta, nie je to clovek a nikdy ani nebude. Auta maju SPZ, cisla karoserii a co ja viem co, tak preco take velke halo okolo cipu...nerozumiem.

vilaamalka23

ani ja sa so svojím nechystám za hranice ale čipovať ho chcem dať, lebo sa mi minulá rok stratil psík, ušiel z domu a už sa nevratil, keby mal čip tak by sa bol našiel :-((

Iba Katka

Ja svojho čipovať nedám. Má 14 rokov, je to úplný starček, ešte síce žije, aj keď nepočuje, nevidí, no ešte sa teší zo života. Ale väčšinu dňa prespí. Tak kto vie, ako dlho tu ešte bude. Mám ho ešte takto trápiť kdejakými čipmi? Cez hranice s ním nepôjdem a určite sa nestratí :D