Z DM sa liecim necely rok, o svojej chorobe vsak viem styri roky. Hovori sa, ze nikdy nie je neskoro, ja vsak citim, ze som zameskal vlak a na dalsi musim velmi dlho cakat. Napriek tomu, snazim sa. Citam clanky, snazim sa porozumiet vsetkym tym radam, vyberam si svoje, skusam, velmi chcem, aby sa mi polepsilo. Mozem poradit niekolko veci. Pomoze casta strava v malych mnozstvach, ja som predtym bez problemov zjedol kona, teraz mi stacia 3 lyzicky ryze, nejaka zelenina a kusok kuracieho. Nie som hladny, tak pevne verim, ze schudnem. Vynikajucou vecou je kysla kvasena kapusta, spolahlivo vam znizi hladinu cukru, ani sa nenazdate, po hodine cukor klesne o 3 mmol/l, ako nic. Lekarom sa to nepaci, vyhlasuju, ze kapustou neoklameme glukometre a uz vobec nie svoj organizmus, no opak je pravdou. Ich motivuje zarobok, staly pacient, (prd im na nas zalezi), nam ide o nase zdravie, o polepsenie si. Nikomu neradim vynechanie liekov ci inzulinu, no na to vsetko sa nemozno spoliehat, lebo tak sa z problemov DM dostat neda. Jedzte vela zeleniny! Ovocie nedoporucam, mne osobne banany, grapefruit, a dalsie, skodia, cukor mi po nich neklesa, naopak. Nejedzte vyrobky z muky, ziadne pecivo, ziadny chlieb! Ked, tak male mnozstva celozrnneho chlebika s malym obsahom tukov, s 0% cukru. Samozrejme, ziadne sladkosti, zabiju vas, pomaly vam nicia cievy, zeru ich, ako kyselina, pripravujete sa nimi o pekne roky zivota. Kto s tymto bojom iba zacal a citi, ze nevladze, skuste vydrzat. Zivot mame len jeden a nikto nam druhu sancu, okrem nas samych, uz neda. Vela stastia, priatelia, hor sa do tej hnusnej pliagy, do Diabetesu.
P.S. Moja lekarka nevie o DM viac, ako je mozne najst v literature, ako sa naucila pocas studiu, ako jej zveria pacienti.
Zda sa, ze viac vediet nepotrebuje. Omyl, hoci je to tak, ako to je, ona nevie co citime, ako sa citime, ako sa obavame o svoje zivoty pri pohlade na svoje deti. Ide im iba o jedno. O vlastny prospech, o vlastnu penazenku.