Re: lenka lienka
Natierať to dlhodobo je blbosť, pretože tam by už hrozilo poškodenie zdravia z dlhodobého používania kortikosteroidov.
Iná vec je keď medzi liečbami je nejaká prestávka, povedzme mesiac.
V mojom prípade stačila 27 dňová liečba a k samovoľnému zhoršovaniu nedochádza. Samozrejmosťou je, že každodennou hygienou zabraňujem ukladaniu nečistôt a týmto predchádzam zápalom, ktoré by mohli viesť k recidíve.
Autori vo svojich prácach väčšinou uvádzajú ako prevenciu návratu fimózy, teda opätovného zúženia tkaniva práve dodržiavanie hygieny a pravidelné každodenné sťahovanie. Ja som práve toto dodržal, odkedy som dokázal predkožku stiahnuť, odvtedy som ju sťahoval každý deň (pri umývaní) a nemám problémy s recidívou.
Mám jednu otázku - ide to ťažšie sťahovať pretože je otvor v koží užší, alebo sa tá koža lepí na povrch žaluďa ? Preotž ak sa len lepí, časom sa to upraví samo.
Obriezka je vlastne amputácia a je samozrejmé, že časť tela ktorá sa odstráni nemôže ďalej robiť problémy. Preto má obriezka vpodstate 100% úspešnosť na liečbu fimózy (okrem komplikácií). Vyrieši síce fimózu, ale ďalšie problémy môžu vzniknúť, žaluď nieje chránený pred mechanickým poškodením, stráca sa citlivosť atď. Medikamentálna liečba má úspešnosť samozrejme vždy nižšiu pretože jej cieľom nieje chorý orgán odstrániť, ale vyliečiť.
Liečba sa síce niekedy u nejakej časti pacientov opakuje, ale vždy som čítal o opakovaní liečby, ktorá v prvej vlne nemala behom cca 2 mesiacov dostatočný efekt, takže nepomohla. Po nejakom čase sa liečba zopakovala a nejaká časť pacientov sa uzdravila. Takže nespomínali sa prípady opakovanej liečby v prípade recidívy.
Tu na fóre čo si pamätám buď niekomu liečba zabrala, alebo vôbec nezabrala, boli prípady že niekomu sa predkoža roztiahla a dala sa pretiahnuť, ale bola viditeľná štruktúra fimotického kruhu, čo však bolo aj u mňa a to trvalo ešte nejaký čas kým zaniklo.
Ja by som poradil každý deň to sťahovať a s citom to mechanicky namáhať. Samozrejme sa vyvarovať násiliu a následnému zápalu. Je to celé ešte vo vývoji, toto nemusí byť trvalý stav. Na obriezku máte času dosť. Je oveľa jednoduchšie predkožku odrezať než ju znovu vymodelovať.
Skúste mi popísať či sa predkožka zužuje a preto ide ťažšie sťahovať, alebo sa lepí o žaluď.