ahojte
tato tema je urcena nam vsetkym, ktore trpime nutkavym prejedanim sa. sama mam tento problem.. casto sa doma prejedam, hlavne ked nasi nie su doma (co je nanestastie dost casto). mnozstvo jedla, ktore doslova "zozeriem" je obrovske.. chuti mi vsetko naraz - klobasa, nutela, jogurt, rozok, hranolky, hrozno..
niekedy sa takto presytena citim spokojne, no inokedy ma zlomia vycitky svedomia a zvraciam.
mam nadvahu a nenavidim svoje telo. chcem schudnut z viacerych dovodov, ale vzdy sklznem k nechutnemu prezratiu sa..
je to zle. mate aj vy tento problem?
Nutkave prejedanie sa
Zelda,
zivot v Irsku, alebo v akejkolvek inej cudzej krajine je podmieneny jazykovou zdatnostou: cim lepsie clovek ovlada jazyk krajiny, v ktorej zije, tym viac moznosti na kvalitny zivot ma.
Ja som v Irsku zacinala pred styrmi rokmi ako casnicka/barmanka v hotelovom bare, teraz je zo mna asistent manazer baru. A rozmyslam, ze co dalej. V tridsiatke uz na bare robit nechcem, ibaze vysoku skolu som kvoli psychickym problemom a problemom s nutkavym prejedanim sa posrala. Takze: co dalej? Neviem.
Aha, a zabudla som najdolezitejsie: treba jest VEDOME. Ziadne vyzieranie popri pozerani telky, pri uceni, alebo pri citanie. Toto je TABU. Jeme LEN ked sme hladne, jeme COKOLVEK si nase telo vypyta. {bude si to pytat priblizne kazde styri hodiny} a jeme VEDOME. K jedlu si sadneme, jedlo si vychutnavame, a jeme, iba pokial nie sme SYTE. Potom jest PRESTAVAME. Nemusime sa obzrat. Lebo vieme, ze o styri hodiny, ked znovu vyhladneme, si mozme znovu zajest. COKOLVEK. KEDYKOLVEK.
Ahojte
Ja mozem zase len pisat z vlastnej skusenosti a to ze: diety nefunguju. Ocistne dni nefunguju. Detox nefunguje. Taky detoxikacny den, alebo tyzden, alebo par ocistnych dni urcite nie je zlych pre ludi, ktori maju k jedlu normalny zdravy vztah. (Jedia, ked su hladni. A jedia cokolvek, na co maju chut. Napriek tomu zostavaju prirodzene stihli.)
Ja si vsak myslim, ze my, ktore pouzivame jedlo kvoli psychike a nie kvoli tomu, aby sme utisili hlad, my by sme sa mali skor orientovat na detoxikaciu mysle. Az potom pride na rad detoxikacia tela.
Co mam konkretne na mysli? Budem vychadzat teraz z kniziek, ktore pomohli mne. Nic z toho, co teraz budem pisat nepochadza z mojej hlavy, bolo to vsak na mojom tele a v mojej hlave overene. Teraz mam 61 kil. Netvrdim, ze by som sa necitila lepsie, keby som sa mohla pred zrkadlom zvrtat v sexi spodnej bielizni ako 55 kilova, ale uz som sa s tym zmierila, ze toto je vaha, ktora je mojmu telu zrejme vyhovujuca. (A ked si dam opatky a stiahnem trochu brucho, je to celkom ok. Vsak tie kocky v magazinoch su aj tak vyretusovane J A nemoze byt kazdy modelka, s tym sa treba takisto zmierit.)
Jem IBA ked som hladna a jem COKOLVEK, co si moje telo vypyta. Ci uz je to slane, sladke, cokolada, maso, keksy, zelenina, ovocie…proste cokolvek. Telo uz vie, co potrebuje. A skutocne to funguje. Skutocne sa mi podarilo dostat sa do zdraveho cyklu, kedy si normalne zdravo fungujuce telo pyta jest kazde styri hodiny. Nijako sa nemucim. Pretoze tym sa narusa rovnovaha. Tym, ze si doprajem cokolvek a kedykolvek, prestalo ma telo mucit sustavnou tuzbou po cokolade. Dam si ju, ked mam chut a potom mam pokoj. Dietami som si narusila rovnovahu v tele, ktora viedla k chorobnemu prezieraniu sa vsetkym tym, co som si v dietnych obdobiach odopierala. Teraz dokazem mat otvorenu bonbonieru na stole pred sebou tri dni a skutocne si dam cukrik len vtedy, ked mam ozaj chut. (Predtym by som ju zozrala na posedenie a bol by to iba ZACIATOK dna nepretrziteho jedenia.)
Teraz, ked som sa prestala jedla a cukru bat, nemavam uz napriklad vobec chut na sladke tak casto. Najprv si telo samozrejme pyta vsetko, co som si kedy odopierala. Ale teraz, ked som sa uz vyburila, normalne mavam CHUT na ZELENINU napriklad, co sa mi predtym nikdy veru nestavalo.
Nas problem ma dve roviny. Jedna rovina je: problem s jedlom. Musime sa naucit zdravym stravovacim navykom. Musime na naucit jedlo prestat zneuzivat.
Druha rovina, ta tazsia, je: naucit sa zdravemu pristupu k vlastnym emociam. K sebe samej.
Moj problem zacal, ked som mala strnast. Riesit som ho zacala, ked som mala osemnast. Az po deviatich rokoch odvtedy vsak mozem pisat tieto riadky. Takze netvrdim, ze riesenie je jednoduche, ani rychle. Kazdy jeden krok spraveny nespravny smerom treba napravit, treba sa vratit. A cim dalej sa clovek zatara, tym vacsi kus cesty sa potom musi, ak sa chce vyliecit, vracat.
Naozaj odporucam knizku Doris Wolfova: „Psychologicke korene nadvahy.“ Ked som ju citala, tak som sa strasne za to hanbila, ze som ju mala obalenu v novinach, co sa zdalo mojim spolubyvajucim divne a skoro som sa s jednou z nich pobila, ked sa silou-mocou snazila zistit, ze co to citam.
Prvy krok je: zacat si viest stravovaci DENNIK. Zapisovat si VSETKO, co clovek pocas dna zjedol. Ale hlavne, zapisovat si, ako sa pocas toho CITIL. Zacat si uvedomovat, PRECO sa prezierame. A zacat si uvedomovat, KEDY. Ktore su kriticke situacie, ktore emocie su natolko bolestne, ze ich musime umlcat poriadnou davkou jedla.
Druhy krok: jest VSETKO. Ja som mavala dobre obdobia, kedy som sa neprezierala, vtedy som sa snazila jest zdravo, nezdrave veci si odopierat. Ziadne tuky, ziadne cukry. O par dni som si to vsak vsetko a mnohonasobne, skryta niekde aby ma nikto nevidel, vynahradila. A teda: cukry, tuky, treska, majoneza, cokolada, zmrzlina, keksiky, omacky, ...toto vsetko je DOVOLENE. Telo si nikdy nebude samo pytat obrovske porcie niecoho, co mu skodi. Treba zabudnut na diety, na to, ked vam niekto iny hovori, ako sa mate citit. Treba pocuvat sam seba a svoje telo, ktore VIE samo najlepsie, CO mu treba. Samozrejme ze JEDINE za predpokladu, ze jete IBA vtedy, ked ste HLADNE. Inak to nefunguje.
u mna je to najhorsie s pecivom... ked som byvala doma, tak to bolo hrozne, lebo peciva sme mali vzdy dost...dala som si jeden rozok s niecim, potom dalsi a dalsi a dalsi.. uz som to ani neratala... ked som bola uplne zufala v noci tak som do seba pchala aj suche rozky...kedysi som pecivo vobec nejedla, a teraz by som zjedla aj cely chlieb kludne..vzdy mam na to taku chut, sladke, slane, celozrnne vsetko je uzasne...
tak mne najviac vyhovuje jest 3 krat denne ...5 krat je na mna privela lebo sa moc kontrolujem atd ...tak na ranajky budem nat ovsene vlocky s jogurtom a ovocie...
na obed nieco teple hustu polievku alebo maso so zemiakmi///
a na veceru tak to bude iba zeneninovy salat s tuniakom alebo bielym maskom....tak nieco na takyto styl....
no tak ked si o tom presvecena tak ti drzim palce nech to vydrzis
a od pondelka si si aky sposob chudnutia zvolila?
kristal
tym ze sa budes tryznit 3 dnami kedy budes jest len ovocie a zeleninu ti nenastartuje metabolizmus..len sa pekne vyhladujes
teda ale dost si ma vystrasila s tym karcinogenom...to akoze z tych sladkosti? tych ja zjem neskutocne vela...aj teraz nejake pojedam :( dokelu. ne fakt, ake nasledku to moze mat ked zjem tak do pol kila keksikov, cokolad a inych somarin denne???