Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky

Príspevok v téme: zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
igris

Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)

pišta

Ahoj, Igris. :-)
Sézamové tahini
----------------
sa dá kúpiť spravidla v obchodoch BIO.
Tahini je extrakt zo sézamu, pripravený za studena, obsahuje, na rozdiel od oleja, aj drobulinké pomleté (zlisované) "šupky".
Jedlám dáva zvláštnu, orieškovú chuť, kvalitný omega 9 a 6 tuk -nenasýtené mastné kyseliny.
Hodí sa okmrem zálievok do šalátov aj do polievok (nie vrieť, ale na záver, resp. do taniera a dobre rozmiešať) alebo aj na celozrnný chlieb. Mńam! . -)

igris

Pista, prosim ta to sezamove tahini kupim v BIO ? , alebo to dostat aj v normalnych potrvinach ? ako to vyzera , nech tam nepobieham ako splasena.... :)

igris

ahoj eli,
ja pouzivam najcastejsie klasiku sladko/kysle t.j. citron,med, minule som dala limetku a chystam sa na grep :)
. uhorkovy salat nezalievam, staci sol a troska cierneho korenia, pusti si stavu sam
. milujem "caciky/thathiky,neviem ako sa to pise :)", uhorka,jogurt,cesnak,sol cerstva bazalka, doteraz som postruhanu uhorku vymackala a stavu vyliala, ale :) docitala som sa ..volne citujem :svojej pokozke nemozte dopriat nic vyzivnejsieho nez vodnatu stavu zo salat uhorky :), takze budme krasne :)
. pouzivala som aj zalievky z balsamico octom, pridavala som oriesky, dzem... ale moje brucho trosku strajkuje, takze teraz tak neexperimentujem :)
. vcera som mala na veceru, idem ti spravit chute :) : ladovy salat, cervena paprika a nove redkvicky zaliate slako/kyslo ..mnam :)

pišta

Zálievka do zeleninového šalátu
--------------------------------
Potrebujeme:
-pol deci dobrej vody
-malinký strúčik cesnaku
-pol malej lyžičky sézamového tahini
-trošku medu
-pár kvapiek citrónu
-malá lyžička olivového oleja alebo sézamového alebo tekvicového
-morská soľ alebo „solnidlo“ bez glutamánu
.
Postup:
-jednoducho to všetko dobre rozmixujeme.
-Doporučenie : ako prvé dať do vody med a citrón, toto ochutnať a dochutiť podľa potreby, lebo neskôr ostatné ingrediencie túto chuť kus prekryjú
.
Varainat.1 – diétnejšie, bez cesnaku
Var.2. – ešte diétnejšie, bez tahini
Var.3. – najdiétnejšie, nišť, žiadna zálievka
Dobré zalievanie : - ))

igris

Masti,
pouzi miesto javoroveho sirupu med, ja som to kupila v takych bio/potravinach, cakala som ake to bude a ...nooo co ja viem :)
...a vypil to aj moj manzel :), ja som si na tom hrozne pochutila, lebo som uplne prestala pit mlieko, bolo to take moooc lahodne :),idem vyskusat aj mandlove

masti

Jej mam este jeden recept na skoro grahamove rozky:) takze treba kupit spaldovu muku hladku, nie hrubu! odvazite pol kila( kto nema spaldovu nech da hladku obyc, ale to uz nie je ono, je to prilis biele pecivo, ak niekto nie je zvyknuty alebo zo zaciatku, tak dajte bud 1/3 alebo 1/2 spaldovej muky a zvysok dajte obyc. hladku), potom 21 g kvasnic, 250 ml vlaznej vody, trochu soli a mallu lyzicku cukru, na tie kvasnice. Rozmiesajte kvasnice s cukrom a s malym mnozstvom vody, pridajte do muky so solou a nechajte kysnut. Ja pridavam este do cesta 2-3 lyzice oleja. Rozteky su potom vlacne. Nechame to asi 30-45 minut vykysnut a rozdelime na dve casti. Kazdy vyvalkame do kruhu, rozdelima na 8 rovnakych casti a spravime rozteky ( zrulujeme od vacsieho konca po mensi) nechat na plechu, potriet zltkom s trochou mlieka a naplechu nechat dojst 10 min. potom upiect asi do 15 min je to upecene. Ja davam 1/2 spaldovej a 1/2 obyc. muky. spaldova je inac dost draha,1 kg stoji asi 40 Sk. Ak budete chciet pouzit celu davku zo spaldovej muky, cesto bude tuhsie a tmavsie. Inac su vyborne a su lepsie ako kupene grahamove rozky:) vyskusajte a potom povedzte,nasa mala ich ma strasne rada.:)pouzitie uplne presne take ako obycajne rozky, ale najlepsie su aj tak len tak nasucho.

masti

Ahoj Igris, myslim, ze mala mi zje aj misku z ktorej jej to budem davat, nevie sa dopapat len takeho obycajneho bananoveho mliecka nie to este s kesu orieskami:))) vyskusam,pojdem kupit, ten javorovy sirup kde dotanem? My tu taketo veci v potravinach memavame:)

pišta

Čaj z mladej žihľavy (pŕhľavy)
.
Ide jar a za chvíľu narastie žihľava. Pozbierajte mladé lístky a výhonky žihľavy na mieste, vzdialenom od ciest a „civilizácie.“
Približne 5-7 menších lístkov s kúskom stonky opláchnite pod studenou vodou. Lístky, ktoré vám ostanú, dajte do sklenej (porcelánovej) misky, prikryte tiež tanierom zo skla a položte do chladničky. Takto vydržia pomerne svieže aj 2-3 dni.
Zalejte 2 dcl prevarenej vody a nechajte lúhovať prikrytý 4-5 minút.
Pite vlažný alebo mierne teplý 3 x denne.
Pripravovať tesne pred použitím, lebo rýchlo oxiduje.
Čaj sa pije na lačno. Chutí a vonia (!) veľmi príjemne.
.
(:-...tak sa nám prihovára príroda...:-)