Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

0vecka

ja si nemyslim ze je to zivotny styl ze ho to nezaujma ale proste je to drzgros hlavne ked za tie peniaze kupuje nehnutelnosti a uklada na ucet ... ak by to bol taky zivotny styl tak by mal nieco na co tie peniaze minie alebo by ich daval na charitu alebo tak nejak

egresko

Ja si skor z principialneho hladiska nekupujem maisntreamove modne hity.Podla mna je to tragedia, nechapem preco by som mal vysolit 1000EUR za Luis Vuitton vec ,ked mam stare dobre veci ktore by sa mali zodrat skor ako ich vyhodim. Chapem ze sucastny kapitalizmus je zalozeny na konzume a topanky starsie ako 6 mesiacov su spolocensky odsudeniahodne, nuz ale nie kazdy je zavysli na superstar tak to tak tragicky nevnima. Hodnoty by si skor mala zvazit ty a umyvat by ste sa mali obaja.

babenka1

Ja si nemyslím, že je lakomý, podľa mňa je to skôr nejaký životný štýl - proste ho nezaujíma, ako býva, alebo čo má oblečené a možno si neuvedomuje, že by ti mal kúpiť z času na čas kvety alebo darčeky - proste typický chlapík, čo robí s počítačmi, oni asi žijú v inom svete :)
ale sama píšeš, že ti pomohol, ked si potrebovala a predpokladám, že sú veci, na ktorých nešetrí - možno počítačové vybavenie, elektronika a tak.

datelinka

uhlie, ale vsak ja tvrdim to iste, slusne a cisto. nepisala som, ze sa treba casto a vela parfemovat, najkrajsioe predsa vonia cistota. ale ak ju nevies udrzat cely den, tak je lepsie ju prekryt niecim prijemnejsim.
my mame v praci kolegu, ktory prirodzene "vonia". z ktorejkolvek miestnosti odide, hned ludia vetraju, lebo im je to neprijemne...

uhlie

Datelinka,

mne zase pachne vacsina parfemov a vonaviek, ktore ludia pouzivaju. Nosit kazdy den ine saty a podla mody moze niekomu vyhovovat, ale podla mna je to zbytocne plytvanie energiou na vyrobu siat, dopravu a predaj. Vonavky a parfemy znecistuju ovzdusie, skodia ludom, ktori ich pouzivaju, musia sa testovat na zvieratach,atd... Mnohi vylozene plytvaju vodou na caste umyvanie, aj ked to nepotrebuju. Clovek by mal byt slusne a pohodlne obleceny. Nic viac a nic menej.

AdamKrt

Magda36:

jedna pribuzna to robi tak, ze ak niekto smrdi, da si ruku pred usta a zacne ju natahovat ako na zvracanie. Vacsinou kazdy, aj keby ako vonal sa ponahla do kupelne :)

Zehlit mikinu - to bol sposob, ako urobit sa hlupou, ked zoberies mikinu a v ramci toho, ze mu chces dobre a pomoct, by si tu mikinu znicila a potom prisla s usmevom : "prepac, ale ja Ti to vynahradim" a kupila mu novu. Ale ako hovorim, skus zistit, co sa mu na tych veciach paci, preco ich ma rad a pravdepodobne sa bude dat kupit do oblecenia aj nieco nove, co mu rovnako sadne a bude pohodlne a bude sa mu aj pacit. Ved on si vie vybrat, hovorila si, ze si uz nieco kupil. Ale je rozdiel, ze on to nepotrebuje. Tak to POSTUPNE rob tak, ze pomaly sa bude vymienat jeden kus oblecenia za druhy, aby to prenho nebol sok.
-----------
Co sa tyka povedat niekomu, ze pachne je tazke ? Co je na tom povedat: Smrdis! ? Alebo, fujt - to je ale smrad, kde sa tu berie ?

datelinka

magda, ja sa obavam, ze tvoj priatel je jednoducho taky. v setrnosti to nemusi byt. vsak umyt sa, upravit sa, navonat, dat si ciste saty, to nestoji takmer nic.
viem, ze charakter je omnoho dolezitejsi ako zovnajsok, ale charakter sa prejavuje aj tym, ze je clovek nesebecky, ze mysli na druhych, ze chce, aby im bolo s nim prijemne... potom to vyzera dost sebecky, ked ti odpovie, ze jemu je takto dobre. co na tom, ze jeho partnerke nie :-( drobne pozornosti su takistom vyrazom lasky - milujem ta a dal by som ti vsetko na svete! nielen povedat to, ale urobit vsetko, co vidim partnerovi na ociach (magdi, daj si dolu tie slnecne okuliare, asi ti nevidi do oci :-))
moj subjektivny pohlad - ja mam rada, ked clovek dba o svoj zovnajsok, nielen kvoli partnerovi, ale kvoli kazdemu, koho kazdodenne stretavame. je krajsie prejst popri rozkvitnutej zahradke, ako popri zanedbanemu, zarastenemu kutiku.

uhlie

Suhlasim s AdamomKrtom. To, ze si niekto nekupi oblecenie, ake chce jeho priatelka, neznamena, ze je lakomy, ale ze sa citi vo svojom obleceni dobre.Ako by sa citila zena, keby jej muz hovoril, ako sa ma obliekat? Problem je v hlavne v zenskej mode. Jedna si oblecie to, co vidi v TV a ostatne ju ako poslusne ovecky nasleduju.

Byt: Ak chces, aby to unho vypadalo inak, tak mu to mozes sama zariadit.

Magda36

Adame Krte !
Mas uzasne napady. Zehlit mikinu bolo pre mna novum, ale antiperspiranty a dezodoranty su mi zname.
Vies ale, ale je tazke niekomu povedat/naznacit, ze nevabne pachne?
(ja viem, ked sa dvaja ..)

Nechcem byt nespravodliva: moj chlap standardne nesmrdi. Sice sa obcas podivil, ako mozem tak dlho viaznut v kupelni, ale nie je ten pripad, ktory treba najprv na chodbe okopat od hrubej spiny a po vstupe do bytu aj za cenu hrubosti nepustit inde, nez do kupelne.
Moj milacik sa osprchuje bez natlaku a pripominania.(Mimochodom, milujem, ked je spoteny preto, ze sa narobil na mne).

Problem je to, za na moju snahu ovplyvnit jeho obliekanie sa tvari, akoby bol prave trestany odnatim slobody. Kupila som mu zopar kuskov oblecenia, ktore som mu nedala. Zavadzaju mi v skrini.

Ja mu totiz nechcem nic vnucovat. Nechcem nic nasilu. Myslim, ze to nema vyznam. A mam hroznu nechut hadat sa s nim pre veci, ktore su pre mna samozrejme.
Napriklad, ze sa obleciem podla prilezitosti, kam idem, co budem robit...Ze odkvapavac, metla, kefa na WC nie je predmet investicneho charakteru.