Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

AdamKrt

Magda 36:

zle ho vidim, ze chapes. Podla mna on nevyhodi ten koberec pre to, ze JEMU STACI a on by musel kupovat novy. Tak ho bude mat, pokial sa bude dat a nemusi vyhadzovat zbytocne peniaze na druhy.

Keby si mu povedala, ze mas taky a taky pekny novy koberec, podla mna by moc ani neprotestoval, keby si mu naznacila, ze sa ho chces zbavit a on Ti s tym "pomoze". Ten svoj stary by dal niekde do garaze, dal tam ten Tvoj /novy/ a uz toho stareho by bolo lahko sa z garaze zbavit :)

Vies, poznam par takych ludi, com im je luto vyhodit urcite vecicky. Tak ich hromadia a nevyhodia, pretoze su funkcne. Lebo inac zmyslaju a predsa podla ich logiky, koberec, ako koberec...

Magda36

Ja viem, chlapi su zlati. Urputne sa snazia za svojho sukmenovca, ktory je na tieto veci velmi nekomunikativny.

Tiez ma netesi, ze sa nikto nesnazi vyrobit topanky, co dlho vydrzia (a pohodlne rozchodene topanky maju obrovsku moralnu hodnotu), ponozky..
Ale, co uz. Aj ja som sa kedysi ulakomila na lacne cinske ponozky, co sa hned vytahali - ale len raz !
Kedysi ma skrelo, ze pracky, chladnicky, auta - vyrabaju ich tak na -povedzme nech- 10 rokov. Uz ma to neskrie. Aspon si kupim ovela lepsiu masinku.

Ovecke:
Mas pravdu. Moj chlap neminie, co zarobi.
Z casu na cas presunie peniaze z uctu na terminovany vklad. Ma dva byty, chatu nechce, auto ma firemne.
Neviem, ci to, ze nechce vyhodit stary smradlavy koberec je "lakomstvo" (dufala som, ze mi pomozete s definiciou) alebo Lenivost (ist zaobstarat nahradny) alebo neviem co (som slepica, tak mi napadlo aj, ze posvatna Spomienka na byvalu manzelku, priatelku ..) .. ja naozaj neviem.

AdamKrt

Magda36 Dnes 17:28:

ako som nedavno cital, zeny maju podstatne, ale podstatne citlivejsi vnem na pachy ako muzi. Ak chces, aby nesmrdel, pozri sa na jeho dezodorant a kup mu ANTIPERSPIRANT. Obsahuje sice hlinik, co neni zdrave, ale aspon Ti nebude smrdiet. Pripadne hladajte nieco, cim nebude tak smrdiet. Alebo nech zacne s holenim v podpazusi, pripadne si to tam len zastrihne na nejaku mensiu dlzku, ak nechce byt uplne do hladka. Bude to hned hygienickejsie.

Skus mu naznacit, ze mas citlivy nos a ze ak on to neciti, Ty mozes. A ze ci chce, aby si sa povracala ?
-------
A co sa tyka tricka - ked vies, aky je, tak mu ho zober a daj do prania. Vytiahni mu ciste. Alebo ho nasmeruj, ze sa nauci, ze naco sa umyva, ked si da smradlave, spinave tricko na seba...

AdamKrt

Magda36:

pridam postreh. Mozno budes prekvapena, ale ja si tiez myslim, ze starsie veci viac vydrzali, ao nove. Napr. dnes sa robi kopec ponoziek z cistej bavlny. Ono to moc nevydrzi. Naproti tomu sa robili v minulosti ponozky napr. z "umeliny" a to vydrzalo roky rokuce :-) Sice po tom smrdeli nohy, ale ked je to tomu Tvojmu jedno, mozno sa mu paci to, ze sa po jednom pouziti netrahali.

Tak skus nieco ine, kompromis. Kupuj napr. ponozky s castou elastanu, ktore vydrzia viac a je tam zachovane oboje z dobreho. Tiez tak robim. Vacsinu oblecenia co kupujem, tak aby malo cast elastanu. Jednak sa to da natahovat, menej sa to krci /co je pre chlapa prakticke/.

Napr. pred par rokmi sa mi velmi pacili nepremokave nylonove vetrovky. Hned som jednu kupil ciernu a druhu bielu. Az ked sa dobre na to clovek diva, tak vidi, ze to je nylon. Ale ma to vybornu podsivku, vyborne tesnenie okolo ruk. A ked som sa raz v zime v bielej bunde vyvala po posmiknuti na klzkom v blate, stacilo ist na WC a bundu si rukou zotriet pod tecucou vodou a bolo to ciste.

Takze mozes si od neho zistit, co sa mu tak paci na tych veciach co ma. On ma iste pre to nejaky prakticky dovod. A potom mozes hladat nieco modernejsie, co bude splnat vsak aj jeho pohlad na vec. Bude to prakticke a prenho pohodlne. A kazdy bude spokojny...

S1M

Magda36
Ale ako pozeram, v tejto teme ti poradia asi viac chlapi :) Ti najlepsie dokazu vysvetlit ako chlap premysla. AdamKrt ma dobre postrehy - s tym oblecenim :)

Magda36

Denzovi:
S tou hygienou je to tazke. Jasne, ze sa osprchuje, inak by som utiekla.
Ale rano je schopny obliect si tu istu spotenu mikinu, co mal vcera, samozrejme bez naznaku tricka (alebo - nebodaj- kosele) pod nou. A ja rano nemam ani cas ani chut zacinat diskusiu a pokusat sa z neho vyzliet to, co uz navliekol na seba.

Niekto sem napisal, ze sa k sebe nehodime. Ja s touto myslienkou bojujem uz mesiace. Stale viac a viac sa obavam, ze sa neprisposobim.

S1M

Magda36
Myslim, ze je tam este nejaka sanca adaptacie je.. ze si zvyknes.. uz to take je a asi to nezmenis. Alebo bavila si sa s nim o tom, ze co ti vadi? A ak ano tak mal snahu to napravit? Lebo vacsina nedorozumeni viazne v komunikacii. Ak vidiet snahu zlepsit sa aj z jeho strany tak je to na dobrej ceste :)

Magda36

No jo, nieco som mu uz kupila. Netvaril sa prave stastne, ale obcas si to oblecie. Postupne (nenapadne) vyhadzujem vytahane vydrate ponozky a slipy...

Ale prepac, zehlit mikinu - to doteraz nenapadlo ani mojim slepacim zavitom.
Avsak ciel svati prostriedky, stane sa !