Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

Magda36

Pre Uhlie:
zareagujem na toto: "To, ze si niekto nekupi oblecenie, ake chce jeho priatelka, neznamena, ze je lakomy, ale ze sa citi vo svojom obleceni dobre.Ako by sa citila zena, keby jej muz hovoril, ako sa ma obliekat?"

Mne uz je jedno, ake oblecenie by si kupil, len nech je to (preboha !) neflakate, neobdrane a nevytahane.

Mimochodom, mala som muza, ktory sa do mojho oblecenia "staral" a myslim si, ze to bolo na prospech veci. Moj satnik nabral farby, skratili sa mi sukne, zvysili podpatky. Vlastne mi velmi pomohol. Naucil ma doverovat si a ja sa teraz (hoci o dost starsia) citim velmi dobre v obleceni, ktore by som sa v dvadsiatke na seba neodvazila dat...

magda36

Ahojte, dakujem za ohlasy.
Obavam sa, za na tom, co pise Ovecka, Alala aj Dvojitypes, nieco bude.
Som tiez skor racionalna, som rada, priatelstvo u nas prevazuje. Ja viem, ze ludia maju ovela vacsie starosti, ale
dost casto ma postoje a sposob uvazovania mojho milacika zarazia.
Tiez milujem vypredaje, ale ked nieco potrebujem (ide o veci v desiatkach az stovkach Sk), tak si to bezbolestne kupim a necakam na vypredaj. Ale predsa len: kupovat alkohol tak, ze si (v hlave) preratas cenu za gram alkoholu ?

AdamKrtko,
velmi ta prosim o reakciu. Tu su tri otazky specialne pre teba: 1. Naozaj povazujes za chvalyhodne rozmnozovat pocet svojich nehnutelnosti a pritom byvat so starym pootlkanym nabytkom, vypelichanym kobercom, rozpadavajucou sa sivohnedou povodne bielou zaclonou? 2.Citis sa v takom prostredi dobre? 3.Naplna ta spokojnostou, ako si si odporom k inovacii ubranil "integritu" ?
Kde sa berie ta nechut minat peniaze na bezne veci (nehovorim o mode, ani ziadnych excesoch). Nie je to zlahcovanie, oznacit si vsetko nove za "nepotrebne" ? Je to obava z buducnosti? Je to lenivost ? - ved treba stare veci vyniest a nove ist vybrat, kupit, previezt, "instalovat" ...?

Ja neviem .. napada mi, ze vystatovanie sa vlastnou nestadovitostou, skromnostou, opovrhovanim znackami a pod. moze byt len racionalizaciou prehnanej setrnosti (lakomosti, lenze - kde je ta hranica?) alebo aj lenivosti, neschopnosti ..
Naco su peniaze ludom, ktori s nimi neviedia urobit radost ani sebe ani svojim blizkym ludom?

Trochu sa doplnim: Byvame v Bratislave. Vyvliect toho mojho na nakup oblecenia sa mi podarilo raz a viackrat som uz ani nechcela, tak dokonale ma znechutil iba tym, ze sa tvaril ako tyrany pes (aj tak sme nic nekupili). Fakt nemam zapotreby robit nejaky natlak, presviedcat, vnucovat ... to zasa znechucuje mna.
Co je take tazke na tom - obliect sa podla prilezitosti? Nepouzit vrchne oblecenie ako spodne ? Mat dvoje (troje)nohavice na bezny den a nenosit pooblievane?
Krtko, tvoj napad nieco mu na oblecenie kupit, tak ten skrsol aj mne. Mal si vidiet ten nenadseny az odmietavy vyraz v tvari. Teraz sa mi na dne skrine kopia tasky s oblecenim, lebo je pre mna ovela lahsie tie veci kupit, nez mu ich dat..

sunie

doubledog, dobry postreh :)
tiez myslim ze nie je lakomy ale je to proste jeho styl, vela veci je pre neho nepodstatnych a nepotrebnych k zivotu, zije v inych sferach... je otazne do akej miery ti to vadi a ci si jednoducho ochotna to dalej akceptovat, lebo nemyslim ze by sa na stare kolena zmenil.

0vecka

to krtko jasne ze hej akoze co je podla teba drzgros??? myslis ze taky co pcha peniaze do vankusa???? skratka je to clovek co zhromazduje majetok bez nejakeho dalsieho ciela... (aj stryko drzgros mal mrte tovarni obchodov lodi lietadiel atd...)

jajka001_

necitala som vsetko, ale ja si myslim , ze je proste taky, nenarocny. nemrha peniazmi, to co ma, mu staci. ako vacsina muzov nema schopnost mrhat peniazmi na zbytocnosti ako su kvety pre zenu, radsej pomoze - a vravela si ze pomoze. to by som brala ako dolezitejsie ako sem tam dostat kvety.
myslim, ze ak by ste zacali spolu byvat, postupne upravis byt do prijatelnejsiej podoby. co sa tyka jeho oblecenia, vsimaj si styl, aky sa mu paci, nie aky sa paci tebe, a kup mu radsej par takych veci. pripadne ho na narodeniny vezmi na nakupy nech si vyberie sam, a ty mu to kupis.
a ci sa da na to zvyknut? opytaj sa sama seba, ci si schopna to znasat, ci ti on za to stoji, ked ti to uz teraz tak vadi. lebo on je taky aky a tazko ho budes menit.

Alala

Ja mám podobného manžela a žijem s ním 25rokov. Niekedy mi to vadí, že je až prehnane šetrný, ale má to aj výhody. Neminie na zbytočnosti.Riadi sa radou ich profesorky zo strednej školy, ktorá ich vraj učila, že nemájú kupovať to, čo potrebujú, ale bez čoho sa nezaobídu. On to vo veľkej miere dodržiava a nemá problém na seba dať ostrapkané staré veci, ktoré som mu už vyradila, hosi má v skrini toho dosť pekného. Tak, ako ti radil AdamKrt, postupne, keď sme sa zobrali, som mu to nevkusné a staré menila za vhodnejšie, ale samozrejme s ohľadom na jeho vkus, teda, aby to bolo
prijateľné aj pre mňa aj pre neho. Ja ale nemožem v žiadnom prípade povedať, že mám lakomého manžela i keď na neho jeho vlastný otec povedal, že 10korunáčku zoderie v ruke skor, ako ju minie. Je to jeho životný štýl, že mÓde netreba podľahnúť a nosiť to, v čom sa cíti pohodlne. Ja si inak potrpím, aby bol človek upravený a vhodne oblečený a to nemusí stáť vždy veľa peňazí a može to dobre vyzerať. Niekedy práve aj tí, čo veľa míňajú za oblečenie, nevyzerajú v tom vobec dobre.
Magduška, muža ťažko zmeníš, a hlavne, keď má po 40tke, len ho možeš opatrne nasmerovávať na svoju cestu.
S trpezlivosťou sa musíš obrniť, ak ti vyhovuje v iných životných názoroch.

AdamKrt

Drzgros kupuje nehnutelnosti ? Praveze mudry clovek sa mi to zda. Plytvat vie kazdy hnup.

A presne, ako bolo povedane - nie kazdy citi potrebu byt ala frikulinovska superstar.