Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

Magda36

Waterka, diky.
Podla mna bol ten tvoj hnup. Ja si len tazko predstavujem cloveka (muza ci zenu), ktory by bol schopny urcit si na Vianoce dar a sam tomu druhemu nedal nic! Fakt nie. Aspon ti to otvorilo oci a vyviazla si zo vztahu, v ktorom by si nemohla byt stastna. (Teraz som sa nad sebou usmiala, ako lahko sa mi organizuju rozchody druhych ludi ...:-))
Ten moj sa naopak zatvaril nestastne, ked som mu priniesla oblecenie, do bytu napr. metlicku a lopatku, pribor .. citila som sa, akoby som ho obmedzovala na slobode, ci co..
Vobec, k obdarovavaniu druhych ma zvlastny vztah, nehovorim, ze zly. Ked vypozoruje, ze niekoho by potesila napr. super-mys, tak mu ju kupi a da. Hned. (Hehe, inak riskuje, ze neskor nebude potrebna). Co by bolo fajn. Keby, ked sa hovori o sviatkoch, nevyhlasoval, ze on dava dary vtedy, ked je tu vec treba a nie nasilu-dary napr. na Vianoce, narodeniny...Ja viem, ma to logiku .. Lenze ja v tom citim aj neochotu? lenivost? geneticky podmienenu neschopnost? trocha sa zaoberat tym, ze co by toho druheho potesilo..Viem, ze chlapom toto proste nejde a nejde a predstava chlapa, ktory huta nad darcekmi mi velmi obveseluje (trocha skodoradostne)!

Magda36

Adamovi aj Krtovi:
Dakujem !
A - nesmierne si ma pobavil - ani mi nenapadlo, ze by si niekto mal pocas jedneho pracovneho dna dvakrat prezliect nohavice, mikinu..! Bola by som rada, keby ten moj mal 2-3 nohavice ako take, dokopy, v skrini.. Teraz nosi niekolko mesiacov len jedny (tie, co si kupil, ked som furt frflala na tie odrate).

Inak ti velmi dakujem za poctive zamyslenie sa a odpovede ponukajuce pohlad "tretej kategorie ludi" - ITckara a podobnych.

Som uz predsa len velke dievca a viem, ze nie som marniva. Ibaze v prostredi, na ktorom trva moj mily, sa necitim dobre. Snazim sa tvarit, ze som nad vecou, ked sme niekde spolu. Ale ked niekomu na zlomok sekundy utkvie zrak na flaku na gatiach, citim sa neprijemne (a snazim sa nedat to najavo).

Asi maju pravdu ti, co mi pisu, ze mam sama v sebe zapatrat, ci som ochotna (a schopna) sa prisposobit.

waterka

ja si myslim, ze je to z oboch trocha - teda aj lakomost, aj zivotny styl... pravdepodobne dlho nemal dovod sa o seba starat a tak si na to zvykol... ano, osprchuje sa, ale nezalezi mu, ako vyjde na ulicu, ci uz v smradlavej mikine, alebo spinavych nohaviciach... prepacte, ale to su zaklady hygieny! a to, ako si "udrziava" byt je..... neviem, co na to povedat, je to proste chlap, ktory sa v zivote nezamyslel nad tym, v akom prostredi zije... je mu to jedno, a je mu jedno aj to, ze ty sa necitis dobre... nehovorim, ze musi kupovat nove a drahe vybavenie do bytu, ale ked vidim, ze sa mi derie koberec, tak predsa ho nebudem setrit silou mocou, ze "ved naco kupovat novy? ten stary sa derie len na 4 miestach, to este vydrzi"... to som povedala obrazne... kazda zena chce mat peknu domacnost, a ak s tebou planuje buducnost, tak by si to mal uvedomit, ved ziadna zena v muzeu zit nechce... pripada mi ako stary mladenec... bez otvorenej komunikacie sa to nezmeni, a ak ani potom nebude ochotny nic zmenit, aspon nieco drobne, tak aspon uvids, ako mu zalezi na tom, ako sa ty citis... no a s tou lakomostou, pripomina mi to moj 4rocny vztah s byvalym, ano, tiez ITckar =) ja som bola na vyske, on starsi o niekolko rockov, mal velmi dobru pracu,zarabal nadpriemerne! mal uz svoj byt, ale aj tak byval u rodicov, ved bolo o neho postarane... zatial novy byt bol nezaradeny... lakomost a pohodlnost... oblecenie chodil kupovat do tesca, hlavne tie "uzasne" umele kosele, a rifle.. nehovorim, ze je na tom nieco zle kupovat oblecenie v tescu, ale ved napr. tie kosele, to bolo strasne!!! manazer na vysokej pozicii v hnusnej umelej pokrcene koseli, to sa ani vyzehlit nedalo!!! az ked mu nejaka zena v praci na pozicii vyssej ako on, povedala, ze by sa mal zacat obliekat na lepsej urovni, zrazu si zacal kupovat drahe znackove kosele... nikdy som mu nic nepovedala na oblecenie, ved to nie je dovod, preco su ludia spolu... no ale tu lakomost som videla aj na darcekoch a tym si mi ho pripomenula.. nie som materialne zalozena, to vobec, este aj vonku sme platili vseto na polku... ale ja som mu kupovala darceky na meniny, narodeniny, valentina, vianoce... a to som robila part time, plat uplne o nicom, ale stacilo mi to, aby som si nemusela pocas vysky pytat peniaze od rodicov... on mi na valentina nekupil nic, iba zobral odo mna darcek, kazdy rok to iste! nikdy som mu nic nepovedala! na meniny nic, na narodeniny ruza, bola som stastna ako male decko =) a na vianoce sme sa opytali jeden druheho, co chceme... mna nic nenapadalo, tak som povedala, ze neviem, nemusis nic, ak najdes nejaku drobnost.. a on viete co povedal?? surovo si vypytal antialergicke paplony a podusky, neviem ake znackove drahe obliecky plus koselu za vyse 1000 korun, ktoru mal vyhliadnutu... dopadla som tak, ze som mu kupila zo svojho mizerneho platu koselu za 1200 korun a on mi nekupil nic! nikdy som mu to nevycitala, ale viete co? uprimne... som rada, ze som mu povedala zbohom! a teraz ma vsetci chlapi ukamenujte... ale nikdy to nepochopite!!! a preto, ak po tvojej snahe otvorene komunikovat a nieco zmenit, neuvidis ani naznak ochoty, tak ver, ze sa uz nikdy nikdy nezmeni!

alesta

milá Magda, ak ten tvoj priateľ dodržiava hygienu, teda každodennú a chodí čistý a má čisto aj v byte, nie vyupratované do bezvedomia, ale čisto, tak je to v poriadku,ale ak žije v špine je to problém a žiadny kultúrny človek to neznesie dlhodobo a ani ty, keby ti to nevadilo, nepýtaš sa

AdamKrt

Magda36:

>>>Ale predsa len: kupovat alkohol tak, ze si (v hlave) preratas cenu za gram alkoholu ?

- Alkohol sice nekupujem, ale iny tovar kludne prepratavam na cenu za gramy, kg a podla toho kupujem, co je vyhodnejsie, ak sa napr. usetri kupit vacsie balenie, tak kludne. Alkohol nepijem, neznasam ho, takze ak ho Tvoj priatel pije, mozem povedat len tolko, ze pecen si nici zbytocne :)

>>> 1. Naozaj povazujes za chvalyhodne rozmnozovat pocet svojich nehnutelnosti a pritom byvat so starym pootlkanym nabytkom, vypelichanym kobercom, rozpadavajucou sa sivohnedou povodne bielou zaclonou?

- pri kupe niecoho hovoria zaklady ekonomie napr. o tom, ze si treba zvazit pri investicii /ak nieco take povazujes za investiciu/ vsetky aktiva a pasiva. Cize co Ti to prinesie, a co naopak zoberie. Pretoze urcity druh majetku plodi iba to, ze mas s nim neustale naklady a iny si na seba zase zaraba, alebo nemas s nim nejake naklady. Takze investicia do nehnutelnosti byva zvacsa dobra, ak chce zarobit a predat nehnutelnost napr. v buducnosti, alebo predvidavo si zaobstara nehnutelnost este pre svoje nenarodene deti :)

Pootlkany nabytok - vies, to je otazka tolerancie. Niekomu sa nieco zda zachovale, primarne plniace ucel, na ktory je to urcene a nejaka odrenina mu zrejme nevadi. To je vec pohladu. Vypelichany koberec, alebo sivohneda zaclona zas moze byt otazkou zvyku. Ze ak si na to zvykol, nepripada mu to vobec divne. Vies, napr. zaclonu Tvoje oko vidi spinavu, ale on sa mozno na to diva, vsak neni vobec spinava, flakata a vsimol by si to len vtedy, keby si mu dala vedla seba vypratu a spinavu...

Ak chces s tymto nieco urobit, skus zautocit na jeho ego, ze ci ma problem si napr. vyprat, alebo zit v chlieve. On si mozno ani neuvedomuje, ze je nieco spinave, ci nie dobre, lebo to prehliada a u takej nepodstatnej veci /prenho/ sa zameriava na celok a nie na detail.

>>> 2.Citis sa v takom prostredi dobre?

To je otazka zvyku a toho, ako vnima okolie. Ja sam som napr. v praci zavaleny roznou technikou a suciastkami. Doma som zvyknuty napr. na nieco a v praci na ine. Ale mysel Homo IT-ekusa sa vznasa nad riesenim X problemov a je povznesena casto nad tym. Pre takeho cloveka je to dusevny stav, na ktory sa naladi a je mu dobre a nie to, ci je zaclona siva, alebo nie. Mozno by si bola prekvapena, ale je tu pravdpodobnost, ze ani nevie, ci ma zaclonu a ze nejaka existuje vobec a kedy bola prana. Je mozne, ze by si to vsimol len, keby ta zaclona zacala horiet az... Ak to chces zmenit, tak upss, roztrhla sa zaclona, chytis, vymenis, ci vyperies a on si ani nevsimne zmenu... :)

>>> 3.Naplna ta spokojnostou, ako si si odporom k inovacii ubranil "integritu" ?

Ty rozmyslas podla seba, ale nechapes jeho svet. On sa nad tym VOBEC nebude zamyslat, pretoze spokojnost u neho je stav mysle. Ma ine, duchovne hodnoty, nie materialne. Preto mu napr. ostavaju peniaze a nevie co s nimi a preto mu napr. nezalezi velmi na obleceni, ci vybaveni domacnosti. Lenze, to ze napr. investuje do nehnutelnosti nemusi este uplne znamenat, ze nevie, co s peniazmi. Moze mat nejaky plan, len pre Teba nemusi byt ten dovod zaujimavy, alebo podstatny. Setrny clovek napr. ak nemina, tak casto moze mysliet na buducnost. Na svoje deti, ze je schopny sebe odopriet a dat detom. Alebo mysliet na starobu, na zadne vratka, aby nemusel v dochodku vyberat smetiaky...

>>> Kde sa berie ta nechut minat peniaze na bezne veci (nehovorim o mode, ani ziadnych excesoch). Nie je to zlahcovanie, oznacit si vsetko nove za "nepotrebne" ? Je to obava z buducnosti? Je to lenivost ? - ved treba stare veci vyniest a nove ist vybrat, kupit, previezt, "instalovat" ...?

A preco si myslis, ze on nerad mina ? Mozno mina viac, nez vies. Niekto je rad vasnivy rybar, polovnik. Niekto investuje do hifi, pocitaca, videa atd. Niekto investuje do roznych akcii a fondov snivajuc, ze od isteho veku pojde na dochodok, ci mysliac na svoje buduce deti, ci zabezpecenie rodiny. Dokazes pochopit, ze iny clovek moze mat ine hodnoty ? Napr. kopec chlapov zaujima auto. Mna napr. nezaujima vobec, beriem to len ako dopravny prostriedok z bodu A do bodu B. Ze maju niekde novu koselu, sveter, topanky ? No a co ? Chyba mi to ? Nie. Ked chcem ,ci potrebujem, kupim. Ked nie, tak nasilu budem minat ? Mozno sa Ti zda, ze on malo mina. Ale ak by ste napr. mali dom, mozno by si bola prekvapena, do coho vsetkeho by dal peniaze. Mozno by si postavil geotermalny vrt, zateplenie domu, ci malu veternu elektraren atd.

V starom Grecku zil jeden filozof, ktory si zakladal na duchovnych hodnotach a menej na materializme. Raz ho pristihli, ako sa diva na trhu v stankoch po obchodoch a povedali mu: "Pozerate sa, co sa vam paci?" A on na to: "Nie, pozeram sa, bez coho vsetkeho sa zaobidem".

Niekto je proste skromny clovek a staci mu v zivote malo. Ma ine hodnoty. Napr. stastnu a zdravu rodinu, potesi ho ak niekomu moze pomoct, podporit ho, urobit pre druheho nieco atd. Ale absolutne mu pritom nemusi zalezat, ze nejaka hop-pup-spevka ma taky uces, nosi take gate a sveter, ci jazdi na takom aute a ake ma zaclony... :)

Podobnu kategoriu ludi najdes napr. medzi roznymi technicky zameranymi profesormi napr. na vysokych skolach. Zameranie matematika, ci fyzika a podobne. Ziju vo svete rovnic, cisiel atd. Pre nich su niektore problemy prizemne, ze sa im neraci nimi zaoberat...

>>> Ja neviem .. napada mi, ze vystatovanie sa vlastnou nestadovitostou, skromnostou, opovrhovanim znackami a pod. moze byt len racionalizaciou prehnanej setrnosti (lakomosti, lenze - kde je ta hranica?) alebo aj lenivosti, neschopnosti ..

To je uhol pohladu. Kto moze povedat, co je lepsie ? Je lepsia cervena farba, alebo zelena ? Jablko, ci hruska ?

>>> Naco su peniaze ludom, ktori s nimi neviedia urobit radost ani sebe ani svojim blizkym ludom?

Ale to je zas jeden pohlad na svet. Pocula si rozpravku o cvrckovi, ktory v lete fidlikal na huslickach a usilovnom mravcekovi, ktory sa pripravoval na zimu a ako mravcek mal v zime hojno a cvrcek leda tak velke ho*** ? :) Co vies, ake velke plany ma on do buducnosti. Videla si napr. serial Muzi na stromoch ? Odporucam si pozriet cast, ked dobre zabezpecena vydavatelka sa rozculuje nad zivotnym stylom svojho priatela /momentalne smetiara/ a aka je prekvapena, ked jej povie, preco setri a aky mal on sen a co preto uz urobil, ci ako je blizko toho sna... Pozri si a mozno pochopis.

Inak, ak chces kupovat, tak skus mu najprv nieco ukazat na internete. Budete to mat rychlejsie za sebou. Nech Ti ukaze, co sa mu paci... Nehovor najprv o kupovani.

>>>Co je take tazke na tom - obliect sa podla prilezitosti? Nepouzit vrchne oblecenie ako spodne ? Mat dvoje (troje)nohavice na bezny den a nenosit pooblievane?

Si robis svandu ? To ma byt ako primabalerina ? Nepoviem este, ak sa prezlecie doma do teplakov, ale 2-3 za den ? Normalny clovek sa nestihne ani za par dni zaspinit, tak okrem spodneho pradla nevidim dovod, aby sa prezliekal ako chameleon podla farby, ako sa to Tebe bude hodit.

Inak, by bolo zaujimave, ako by to cele popisoval Tvoj priatel. Mozno si ten typ zeny, co by sa rada cifrovala a vsetko riadila. Skus si vypocitat - 3x denne len mikina + nohavice. To mas len cez pracovne dni 15 nohavic, 15 mikin. A to nehovorim este ak ratame spodne pradlo k tomu... To ma mat doma velkoobchod s textilom ???? To je riadny ulet...

Ad kupa oblecenia - zisti si najprv co sa mu paci a potom, ze si mu to kupila. Vies, niektori muzi NERADI chodia nakupovat, pretoze styl ich nakupovania je casto prvy obchod, toto si obleciem, da sa to pouzit a koniec. Kym zeny pobehaju casto 100 obchodov a chcu 100x skusat X veci. Ale chlapom na to vacsinou dojde trpezlivost. Tak sa nediv, ze neni nadseny. Pozna. Prima moda, Quelle, Neckerman ? Zmeraj ho a objednaj si z katalogov v pohodli doma. Alebo cez internet. Mozno budes prekvapena, ze ak bude mat cas si vsetko v klude pozriet, ze radikalne zmeni svoj satnik, ako ked ma otraveny behat z obchodu do obchodu...

Magda36

Pre egresko:
Hovorim o dospelych ludoch, nie o fanusikoch Superstar ani o obetiach bulvaru. Znacky oblecenia su aj mne ukradnute, modne vykriky tiez. Mimochodom, vidis, to je zaujimave: Znacka auta tomu mojmu lahostajna nebola, vyloboval si v praci lepsiu, nez mu davali... :-)

Magda36

Pre Usiko:
Neviem, preco sa rozviedol. myslim, ze je to vzdy cely komplex pricin, nie jedna. Povedal mi, ze jeho zena si nasla ineho a odisla od neho. Chcelo by to hovorit s nou, ja viem...

egresko

Ja na jeho mieste uz z tebou nie som. Minat peniaze na znackove handry len preto ze to ma nejaka kvazy celebrita je fakt smiesne. V tom sa ma clovek citit dobre? Nie je to skor o nedostatku sebavedomia a ten nedostatok sa snazis zakryt oznackovanim...A hla ja patrim sem, mam na to , pozerajte ludia..o nic ine nejde. Proste on to nepotrebuje, ma ine priority, je mu jedno co si o nom superstaristi myslia, to je proste ina liga. A investicie do nehnutelnosti v uscastnej dobe su dobrymi investiciami, urcite lepsimi ako do spominanych haraburd. Nechapem naco kupovat nove rifle, tricko ci topanky ked stare svoju sluzbu splnia. O nic viac nejde, tak prestan uz podiehat tolko marketingu a sa trochu zamysli.
Keby som mal odpovedat za adama tak 1. Ano, 2. Ano, 3. zle formulovana otazka. Isto nema odpor k inovaciam, v IT bussinise je inovacii az az, len nepovazuje kazdy gyc za nevyhnutnost. A slovo integrita je v tom kontexte uplne nezmyselna.

usiko

ma 40, teda uz je zabehany tak ako je, uz ho nezmenis, je neformovatelny v tomto veku....

...podla mna je lakomy...by the way, preco sa rozviedol?

...vies si predstavit mat rodinu s clovekom, tory neda peniaze ani na darceky, ani na vlastneho seba....ako by prezil 'minanie' na dieta?

...ja by som si na toto nezvykla....