Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?

Príspevok v téme: Je lakomý alebo šetrný? Kde je hranica?
Magda36

Mám priateľa a z jednej jeho stránky som už dlho v rozpakoch.
Kde je hranica medzi šetrnosťou a lakomosťou?
Priateľ má vyše 40 (ja 36), slušný príjem, je IT technik s solídnej firme, je rozvedený, bezdetný. Býva vo svojom byte v paneláku, auto má firemné.
Sme spolu niečo vyše roka, nebývame spolu, ale často som uňho cez noc.
1. Nedokážem ho primäť k tomu, aby si kúpil (a nosil) oblečenie aspoň trochu k svetu. Nosí vystrapkané nohavice, roztrhané vyťahané lacné ponožky, zožmochlané tričká, umelé mikiny na holom tele (občas to príliš nevonia). Topánky vyzerajú ako z výpredaja u vietnamcov. Vyhlásil, že on sa v tom dobre cíti a že je to jeho vec.
2. Jeho byt nesie obodraného ducha 80-tych rokov, vystrapkané fľakaté koberce, otlčený nábytok, šnúry a káble,..
Napríklad, o zhrdzavený, zanesený odkvapávač sa bil ako lev. Vraj nič nepotrebuje. Upratuje minimálne.
3. Ani raz som nedostala kvety.
4. Ako darček som raz dostala bonbonieru.
(Ale keď som potrebovala s niečím pomôcť, pomohol mi.)

Čo si o tom myslíte ?
Dá sa na to zvyknúť ?
Dá sa čakať, že by sa to zmiernilo ?
Je to v tom, že mu práve ja nestojím nestojím za trochu snahy ? Naschvál nepíšem o iných stránkach nášho vzťahu.

magda36

Prapac, som dost vyorana z tvojej odpovede.
Viem, sama som chcela ostat len pri tejto stranke vztahu...
Potrebujem si nejako spracovat, co si mi napisal (pripada mi to az brutalne).

prajaster

Magda,
prosim ta, otvor uz konecne oci.
1. Je lakomy.Jeho zivotny styl je nasledkom lakomosti, je to len setrnejsie nazvany problem. Myslim si, ze tvoje uvahy to vystihli, len sa bojis si to priznat. Kto nevie premienat peniaze, ktore mu zvysuju po zaplateni nevyhnutnych vydavkov a naakumulovani rezervy, na RADOST, na sprijemnovanie zivota svojho a svojich pribuznych a podobne - ten je lakomy. Peniaze maju sluzit, nie panovat.
2. Je sebecky alebo ta nelubi /alebo oboje/. Ma peniaze a napriek tomu ta nuti koexistovat unho so spinou, s vecami davno za zenitom. Vie, ze sa necitis dobre a uprednostni nejake haraburdy... Vie, ze sa zanho v podstate hanbis a radsej za nahlas zastituje svojou nonkonformitou a nic podstatne na tom nehodla zmenit. Len akesi omrvinky, aby si dala chvilu pokoj.Nonkonformita je prejavom zrelosti ale vykrikovanie "ja som taky nestadovity a som na to hrdy", to zrele nie je.
3. Je podivin a nezmeni sa to. Lepsie si rozumie s vecami nez s realnou, pozitivne vyladenou a /odhadujem/ aj smrncovnou babou.
4. Odhodlaj sa nestracat s nim cas.
Odhadujem, ze si VS, mas kultivovany prejav, snazis sa porozumiet mu a mesiace sa motas v akychsi sietach ohladuplnosti...Zobud sa.
5. Zaregistroval som sa kvoli tebe, tak mi, prosim ta, napis. Mozeme si o tom popisat.

AdamKrt

Magda36:

ked nejde hora k Mohamedovi, musi Mohamed k hore :)
---------
Nemate psika, macku, deti ? Aha, potvora, roztrhal to...

Stare zaclony ? Romaticka vecera pri svieckach a omylom sa pri zapalovani, alebo od sviecky chyti zaclona. Rychlo sa to zahasi, ale uz tam bude riadna diera :) Alebo jednoducho povies - to je ale spinave, idem to oprat. A po oprati - ajhla agresivny prasok bol, nejak sa to rozpadlo. Ved za dobry umysel sa nemozno hnevat :)

AdamKrt

Ked tam bude diera vypalena od zehlicky, tak to len tak nezasije... A pochybujem, ze v tom pojde do prace.
--------
Alebo inac:

Draha - kde mam tu koselu ?
Drahy - to myslis tu smradlavu spinavu handru s ktorou som uz ani podlahu nemohla vytriet a tak som ju vyhodila ? Myslela som, ze to mas na podlahu. Kupila som Ti novy mop a tu handru vyhodila... :)))

Magda36

Krtko, tou organizaciou darcekov si ma dostal! Akurat idu Vianoce, tak ja to teda skusim...
Akoze nenapadne podnecovanie k zmenam som skusala, samozrejme, ze to prekukol a zhodnotil situaciu zhruba takto "je to jeho vec".
S bytom to nie je lahke, tam fakt asi zostava iba akoze "nechtiac" avsak systematicke poskodzovanie schatranych casti zariadenia...
Boze, jak mne sa nechce do nejakych takychto manevrov a uskokov ! Pripada mi to nedostojne. Okrem toho je mi jasne, ze to prekukne uz v prvom pripade. A stavat ultimata typu "bud roztrhana zaclona alebo ja" je tiez dost nechutne!
Vies, ako sa budem citit, ak zvitazi ta zaclona?

AdamKrt

Magda36:

to sa mi nechce verit, ze ma len 1x oblecenie. Ked sa mu tam nahodou urobi diera, ci ma to spinave, ako to operie, ci zozenie nove, ak sa ponahla do prace ? Chcelo by to asi nejaku malu nehodicku s oblecenim, ze by sam uznal, ze taky do prace nemoze, ze ho vysmeju. Mozno sa trochu zasmias, ze aha aky grulko a on zahanbeny si vstupi do svedomia.

AdamKrt

waterka:

tak to bol ech hnup, ak sa takto choval...
------
magda36:

vidis - on ma inu mentalitu. Neni mu problem kupovat darceky, ale nie nasilu. Je to jeho zivotna filozofia, presvedcenie. No tak s nim urob to, ze mu naznacis nejaky darcek a on Ti ho kupi. Len si to nacasuj na sviatky :)

No a to prostredie ? Pekne - krocik po krociku ho men. Zo zaciaku, po troske si toho mozno ani nevsimne. Alebo sa ho ani nepytaj a urob to a uvidis. Povedz len, ze potesilo by Ta to, alebo ono a jeho bude mozno stacit trochu nasmerovat, nie nutit. Ked je nuteny, mozno spatkuje. Ale ked si bude mysliet, ze je to jeho napad, tak pojde za tym...

Mozno male podpichnutie, ze v nejakom katalogu niekomu pristane taka kosela, on zacne trosku ziarlit a kupi si ju tiez. Povies, ze sa Ti pacia napr. taki muzi, alebo zahlasi na nejakeho spinaveho - aha, pozri aka troska a jemu to dojde, ze trebars o seba tak nedba. Takto nepriamo on bude iniciovat zmenu.